اخبار داغ

«کردتودی» گزارش می‌دهد؛

ضایعاتی کوچک با هدفی بزرگ

ضایعاتی کوچک با هدفی بزرگ
حتمی برای شما هم پیش‌آمده است که وقتی در زندگی روزمره با مصرف برخی از نوشیدنی‌های پلاستیکی یا انواع بطری‌هایی که درب پلاستیکی دارند، اولین بخشی که به‌عنوان ضایعات به زباله پرتاب می‌شود، همان درب کوچکی است که امروز در بیجار گروس به یک هدف بسیار بزرگ تبدیل شده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ از کردتودی، استفاده از برخی ضایعاتی که در مصرف روزانه خانواده‌ها تولید می‌شود و بدون بازیافت و باز مصرف، در محیط طبیعی یا سطل‌های زباله سر در می‌آورد، امروز در بیجار گروس یک‌قدم به جلو گام برداشته است و به یک هدف بسیار بزرگ نزدیک شده است.

 برنامه زیادی در سراسر کشور برای موضوع استفاده دوباره و یا بازیافت ضایعات وجود دارد؛ ولی هنوز در شهرستان بیجار چنین طرحی برای بهره‌وری طلای سیاه وجود ندارد و تنها گروهی مردمی محیط زیستی بیجار با دست در دست یکدیگر توانسته‌اند یک حرکت کوچک با هدفی بسیار بزرگ را آغاز کنند.

 سال‌هاست که در کشورهای توسعه‌یافته موضوع توجه به بازیافت ضایعات پلاستیکی در حال افزایش است و خیلی هم دیر است که در شهرستان بیجار همچنان برای آن طرح و برنامه‌ای وجود ندارد و اگر فعالان بخش خصوصی جمع‌آوری زباله‌های پلاستیکی و ضایعاتی در گوشه و کنار شهر وجود نداشته باشد، قرار نیست از این طلای سیاه، بهره‌ای برده شود.

 امسال شاهد قطعی متعدد برق بودیم که با توجه به قیمت بالای پنل‌های خورشیدی و کاهش تولید برق در کشور، تولید برق از زباله می‌تواند به یک فرصت بسیار عالی برای جذب سرمایه‌گذاران بخش خصوصی برای ایجاد یک نیروگاه بزرگ تولید برق از این سوخت مناسب باشد و یا دولت با طرح حمایتی از یک بخش، می‌تواند زیرساخت‌های مناسب را برای آن ایجاد کند.

 بدون شک اگر زباله‌های تولیدی یک خانواده چهار نفره را در یک روز حدود پنج کیلوگرم در نظر بگیریم، در یک شهرستان کوچک ۹۰ هزار نفری، چندین تن ضایعات پلاستیکی تولید می‌شود که در یک زباله خانگی یا توسط شهرداری معدوم می‌شود و یا توسط برخی از افراد دوره‌گرد، جمع‌آوری می‌شود.

 همه ضایعاتی که در شهرستان بیجار توسط بخش خصوصی، بهتر است بگویم خریداران ضایعات به قیمت بسیار ناچیز، به شهرهای بزرگ هم‌جوار حمل می‌شود و سپس با چرخه تولیدی که از این ضایعات در آن مناطق وجود دارد، ظروف و ابزارهای جدید تولید می‌شود که با قیمت‌های چندین برابری بار دیگر به مردم فروخته می‌شود، هم چرخه تولیدی و اقتصادی را ۲ دستی به دیگران هدیه داده‌ایم و هم موجب اشتغال‌زایی جوانان بیکار در شهرهای بزرگ شده‌ایم.

 بار دیگر و برای چندین بار باید گفت و گفت که مهاجرت اصلی جوانان بیجاری به شهرهای بزرگ، نبود اشتغال مناسب و درآمد کافی برای تشکیل زندگی است، هنوز که بیش از پنج سال از رؤیای تولید و اشتغال بخش فولاد می‌گذرد، تعدادی کمی صاحب شغل شده‌اند و بخش بزرگی از جمعیت بیکار و جوان، راهی شهرهای بزرگ می‌شوند.

 موضوع بازیافت و ایجاد چرخه تولید از زباله‌های روزانه خانواده‌ها اگر در نظر اول جذاب نیست و شاید باب میل خیلی‌ها نباشد، می‌توان با جمع‌آوری درب‌های بطری پلاستیکی که هم بسیار تمیز و دست‌اول هستند شروع کرد، ضایعاتی که هم ظاهری زیبا دارند و هم با یک طرح مناسب، به‌راحتی و بدون زحمت می‌تواند کارهای بزرگی را به ثمر نشاند.

 خوشبختانه در شهر بیجار کمپینی با مشارکت گروه‌های مردمی محیط زیستی تشکیل شده است که با جمع‌آوری درب‌های بطری پلاستیکی، اقدام به تهیه ویلچر برای نیازمندان می‌کنند.

 *درب بطری یک آغاز کوچک ولی بزرگ

 برای اولین‌بار در جهان شاید اولین کمپینی که این حرکت زیبا را آغاز کرد، فعالان اجتماعی در کشور ترکیه بودند که با جمع‌آوری درب‌های بطری و تحویل آن به یکی از شرکت‌های بازیافت ضایعات، اولین ویلچر را برای یکی از نیازمندان معلول خریداری و تحویل دهند تا اول گام فرهنگ‌سازی را در جهان برداشته باشند.

 پس از ترکیه هم برای اولین‌بار در کشورمان، اهالی تبریز که ارتباطی با ترکیه داشتند این طرح را اجرا کردند و از آنجایی که بسیار مورد استقبال مردم و خانواده‌ها قرار گرفت، توانستند با چنین کمپینی با عنوان درب‌های بطری، ۶ ویلچر برای معلولین شهر خودشان تهیه و تحویل دهند.

 این کمپین فرهنگ‌ساز پس از مدتی کوتاه در سراسر ایران هم چهره به چهره گسترش یافت و امروز هم در بیجار گروس با قدمت فرهنگی بیش از هفت هزارساله، کودکان و خانواده‌ها با این کمپین آشنا شده‌اند و هر فصل با گردهمایی کوچک، یک حرکت بزرگ را رقم می‌زنند.

 درب‌های پلاستیکی بطری‌ها را به ویلچر تبدیل می‌کنیم، بله تعجب می‌کنید، یک درب ساده بطری پلاستیکی به ویلچر چگونه ارتباطی خواهد داشت و اصلاً چطور می‌توان با درب‌های کوچک پلاستیکی بی‌ارزش، یک صندلی ویژه معلولین را خریداری کرد، مگر هزینه درب بطری چقدر است و اصلاً هزینه ویلچر چقدر است.

 *طبیعت هم خوشحال‌تر است

بهزاد محمدیان یکی از فعالان اجتماعی بیجار گفت: در کمپینی که به‌منظور بازیافت درب بطری‌ها شکل گرفته است، با جمع‌آوری درب‌های بطری (این ماده قابل‌بازیافت) آسیب کمتری به طبیعت برسانیم، واقعیتی که وجود دارد، وقتی بطری نوشیدنی‌های پلاستیکی که در جمع‌های خانوادگی مصرف می‌شود و با همان وضعیت در طبیعت رها می‌شوند، می‌توانند بزرگ‌ترین خطر برای طبیعت باشند.

 وی افزود: طبق یافته محققان، زمانی که یک بطری پلاستیکی درب بسته در محیط‌زیست رها شود، به علت بسته‌بودن درب آن، به یک ذره‌بین بسیار قوی تبدیل می‌شود که حتی می‌تواند با کمترین تابش آفتاب در طول روز، گیاهان سبز را هم خشک و آتش زند و موجب خسارت‌های جبران‌ناپذیر در طبیعت شود.

 محمدیان توضیح داد: این حرکت جمع‌آوری درب بطری به‌نوعی اولین گام برای متوجه‌شدن خانواده‌ها به موضوع طبیعت است، حال با این اقدام می‌توانیم مطمئن باشیم که بطری‌های کمتری با درب بسته در طبیعت رها می‌شوند و همین حرکت می‌تواند به محیط‌زیست ما کمک بزرگی باشد.

 وی ادامه داد: به گزارش‌های رسمی و علمی، وقتی یک بطری بدون درب در طبیعت وجود داشته باشد، سرعت تجزیه‌پذیری آن افزایش خواهد یافت، بطری‌های درب بسته به علت وجود هوا و عدم ارتباط آن با محیط‌زیست، می‌توان گفت هیچگاه تجزیه نخواهد شد.

 *درب بطری‌هایی که فرهنگ‌سازی می‌کنند

 فاطمه مرادی یکی فعالان کمپین درب بطری گفت: هم کمک به محیط‌زیست داریم؛ چون مواد پلاستیکی آثار مخربی در محیط‌زیست دارند و به‌راحتی تجزیه نمی‌شوند و هم کمک به نیازمندان، بسیاری از سالمندان و بیماران به ویلچر نیازمند هستند که متأسفانه توانایی خرید آن را ندارند و هم مسئولیت‌پذیری شهروندان را با جذب کمک شهروندان به این کمپین، سطح مشارکت جامعه هم افزایش می‌یابد.

 وی افزود: با جمع‌آوری درب‌های بطری، عملاً زباله کمتری تولید می‌کنیم، راه‌حلی ساده برای افرادی که به طبیعت پا می‌گذارند برای استفاده کمتر از بطری‌های آب‌معدنی، استفاده از قمقمه است تا در حین برنامه سفر خود آن را شارژ کرده و در مسیر از آن استفاده کنند، قمقمه از تجهیزات ضروری سفرهای طبیعت‌گردی به شمار می‌آید و می‌تواند جایگزین مناسبی برای بطری‌های پلاستیکی یکبار مصرف باشد.

 این فعال اجتماعی بیجار با اشاره به اینکه درب‌های جمع‌آوری شده نوعی درآمدزایی دارد که از محل آن می‌توانیم هزینه خرید یک دستگاه ویلچر مناسب را تأمین کنیم، گفت: امسال با سه نوبت جمع‌آوری درب‌های بطری که با مشارکت خوب مردم و بخصوص کودکان و نوجوانان همراه بود، توانستیم چهارمین ویلچر را از درآمد فروش درب‌های بطری خریداری و به نیازمند واقعی آن تحویل دهیم.

 مرادی گفت: زندگی زیبایی‌های زیادی دارد و اگر مردم با چنین مشارکت‌هایی بیشتر آشنا شوند و مسئولیت‌پذیری اجتماعی خود را درک کنند، بدون شک می‌توانیم به هدف والای خلقت آدمی دست یابیم که آن هدف، دستگیری از یکدیگر و یاری‌رسانی به همسایگان و نیازمندان جامعه است.

 وی افزود: مشارکت‌ها هر نوبت افزایش خوبی دارد؛ ولی خوب با افزایش قیمت‌هایی که در تجهیزات پزشکی وجود دارد، کمک مالی خیرین هم در این طرح مورداستفاده قرار می‌گیرد تا بتوانیم بخش موردنیاز مالی خرید ویلچر را با همین کمک، تأمین و سریع‌تر بتوانیم نیاز ضروری معلولین را خریداری کنیم.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه