چگونه قاتل خاموش را غل و زنجیر کنیم؟
هرساله متأسفانه حوادث مربوط به وسایل گرمایشی و گازگرفتگی جان تعدادی از افراد را میگیرد و گاز مونوکسیدکربن به عنوان قاتل خاموش شناخته میشود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «صاحب نیوز»؛ آغاز فصل سرما نزدیک است و خانوادهها کمکم به فکر راهاندازی بخاریهای خود خواهند افتاد، خانوادههایی که خانههایشان سردتر است، فرزند نوزاد دارند یا به اصطلاح سرمایی هستند زودتر از دیگران بخاریهای خود را راهاندازی خواهند کرد و به قولی زودتر از سایرین به استقبال هوای سرد میروند.
در این میان خانوادههایی که در خانههایشان شوفاژ با اسپیلت دارند کارشان راحتتر است؛ چراکه در زمان کوتاهی دستگاههای گرمایشی خانه را تنظیم کرده و همچنین در زمان کوتاهی خانه گرم میشود؛ اما خانوادههایی که هنوز با بخاریهای دودکش دار خانههایشان را گرم میکنند نیاز به کنترل و دقت بیشتری برای نصب خواهند داشت ضمن اینکه بخاری زمان بیشتری نیاز دارد تا فضای خانه را گرم کند.
همواره در این زمینه پیشنهاد میشود مردم از شوفاژ و وسایل گرمایشی ایمن در خانههایشان استفاده کرده و همچنین فضاهایی که از آن هوای سرد وارد میشود را ببندند، پنجرهها رو دوجداره کرده و در ساخت خانه، عایق بودن را حتماً انجام دهند تا گرمکردن و خنککردن خانه نیازی به سطح بالایی از انرژی نداشته باشد.
عبدالله منصوری از جمله تعمیرکاران قدیمی وسایل گرمایشی در اصفهان است که سالانه تعداد زیادی وسایل گرمایشی را در این شهر تعمیر و ایمن میکند، او در گفتگو با خبرنگار ما گفت: خانههایی که ساختشان جدید است موارد عایق را در آن به خوبی رعایت کردهاند و تنها مشکلی که در خصوص وسایل گرمایشی آنان پیش میآید، خرابشدن قسمتی از دستگاه است که بهراحتی و با سرعت تعویض و یا تعمیر میشود.
این تعمیرکار اصفهانی بیان کرد: در اکثر خانههای قدیمی مشاهده میکنیم فضا به این راحتیها گرم نمیشود و حتی گاهی چندین بخاری در خانه لازم است تا بتوان فضا را بهخوبی گرم کرد چرا که پنجرهها دوجداره نیستند، قسمتی از دیوارهای خانه عایق درستی ندارد و باعث گرمنشدن یا دیر گرمشدن داخل خانه میشود همچنین اغلب حیاطدار بوده و دور ساختمان باز است.
منصوری اذعان کرد: هنگامی که برای تعمیر بخاریها به منازل میروم کاری ندارم کدام قسمت از بخاری خراب شده است و حتی اگر بدانم مشکل از یک قطعه است آن را تعمیر یا تعویض کرده و سپس تمام اجزای آن را مجدداً بررسی میکنم تا مطمئن باشم خطری خانواده را تهدید نمیکند.
وی افزود: در حین این بررسیها گاهی به مواردی برخورد میکنم که صاحبخانه متوجه آن نشده بود و اگر بررسی نمیشد مشخص نمیشد و امکان آن وجود داشت در صورت روشنکردن و راهاندازی بخاری، خانواده متوجه آن نشده و دچار خطر شود.
منصوری خاطرنشان کرد: پیشنهادی که میتوانم به خانوادهها بکنم این است که خودشان دست به تعمیر لوازم گرمایشی نزنند، گاهی یک قطعه دیگر عمر خودش را کرده، قابلیت تعمیرشدن ندارد و حتماً باید تعویض شود؛ اما فرد فکر میکند قطعه را تعمیر کرده و دیگر خطری تهدیدش نمیکند؛ اما اینگونه نیست.
تعمیرکار اصفهانی گفت: همچنین پیشنهاد میکنم وسایل گرمایشی را قبل از اینکه هوا سرد شود سرویس کنید چرا که با همزمان در زمان نصب این قبیل وسایل، تعمیرکار به چندین خانه باید اعزام شود و ممکن است آنگونه که باید برای سرویس، بررسی و تعمیر وسیله گرمایشی شما وقت نگذارد.
منصوری گفت: چندین سال است مسئولان به طرق مختلفی به مردم اطلاع و هشدار میدهند از وسایل گرمایشی ایمن در منازل و محل کار استفاده کنند همچنین نصب اینگونه وسایل را به دست متخصص بسپارند؛ اما هنوز آنگونه که باید این امر رعایت نشده و متأسفانه در طول فصل سرد سال شاهد خبرهایی از حوادث مختلف هستیم.
هر ساله متأسفانه حوادث مربوط به وسایل گرمایشی و گازگرفتگی جان تعدادی از افراد را میگیرد و گاز مونوکسید کربن بهعنوان قاتل خاموش شناخته میشود.
*توصیههای ایمنی در خصوص گاز منوکسید کربن، قاتل خاموش
مونوکسید کربن پس از تنفس وارد جریان خون شده و با هموگلوبین (بخشی از گلبولهای قرمز خون که اکسیژن حمل میکنند) ترکیب میشود و کربوکسی هموگلوبین ایجاد میکند.
در این وضعیت خون قادر به حمل اکسیژن نخواهد بود و این کمبود اکسیژن باعث ازبینرفتن سلولها و بافت بدن میشود.
در ادامه به چند اقدام مهم ایمنی بهمنظور آمادهسازی و پیشگیری از مسمومیت احتمالی با این گاز سمی اشاره میکنیم که آگاهی از آن برای تمام افراد بهمنظور مراقبت از جان خود و دیگر اعضای خانواده در برابر چنین حوادثی ضروری است:
یک ردیاب مونوکسید کربن (CO) (وسیلهای که به آن دتکتور یا سنسور نشت گاز مونوکسید کربن نیز گفته میشود و وجود این گاز را بهمنظور جلوگیری از مسمومیت با آن به افراد داخل ساختمان هشدار میدهد) در راهروی خانه و در نزدیکی اتاقهای خواب خود نصب کنید. همچنین از نصب این وسیله در کنجهای اتاق که هوا جریان ندارد، خودداری کنید.
از دستورالعملهای شرکت سازنده دتکتور مونوکسید کربن بهمنظور تست کارایی این وسیله به طور ماهانه استفاده کنید همچنین مطمئن شوید دستگاهی که خریداری میکنید بر اساس استانداردهای توصیه شده ساخته شده باشد.
از دستورالعملهای شرکت سازنده دتکتور مونوکسید کربن بهمنظور تست کارایی این وسیله به طور ماهانه استفاده کنید همچنین مطمئن شوید دستگاهی که خریداری میکنید بر اساس استانداردهای توصیه شده ساخته شده باشد.
از دتکتور مونوکسید کربن بهجای دستگاه «آشکارساز دود» (که به عنوان سیستم خودکارِ اعلام و اطفاء حریق در ساختمان نصب میشود) استفاده نکنید؛ بلکه لازم است هر دو را در خانه خود و در محلهای مناسب نصب کنید.
اطمینان حاصل کنید که همه وسایل برقی منزلتان طبق دستورالعمل شرکت سازنده آن نصب شده باشند بیشتر وسایل برقی باید توسط افراد حرفهای نصب شوند.
سیستمهای گرمایشی (شامل دودکشها و دریچههای هوا) را سالیانه بازرسی و سرویس کنید و حتماً آنها را بهمنظور شناسایی انسدادها، خوردگی و قطع و وصلهای جزئی و کامل بازرسی کنید.
زغالچوب (زغال) را فقط در محیطهای باز بسوزانید و هرگز این کار را در خانه، گاراژ و داخل وسیله نقلیه یا چادر مسافرتی انجام ندهید.
همیشه مطمئن شوید که وسایل نقلیه گازسوز را خاموش کردهاید حتی اگر درب گاراژ باز باشد.
برای گرمکردن خانه خود از وسایل گازسوز مانند اجاقگاز، فِر و … استفاده نکنید.
از علائم مسمومیت با گاز مونوکسید کربن آگاه باشید که شامل سردرد، سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، استفراغ، خوابآلودگی و گیجی است اگر مشکوک به مسمومیت با مونوکسید کربن بودید سریعاً به یک مکان با هوای تازه بروید.
هر بار که دتکتور مونوکسید کربن به صدا در میآید، آن را جدی بگیرید و اقدامات اورژانسی را انجام دهید اگر زنگ دستگاه به صدا درآمد و شما علائم مسمومیت با مونوکسید کربن را که به آن اشاره شد نداشتید، دکمه تنظیم مجدد (ریست) دستگاه را فشار دهید و اگر همچنان زنگ هشدار ادامه داشت با آتشنشانی تماس بگیرید.
حال که در ابتدای فصل سرما قرار داریم به نظر میرسد میتوانیم با جدیگرفتن نکات ایمنی، شاهد این باشیم که این حوادث به حداقل برسد.
ارسال دیدگاه