ورزش؛ نسخه شفابخش بانوان در عصر مدرن
به گفته متخصصان و پزشکان ورزش کردن برای بانوان امری ضروری بوده و به سلامت جسم و روح آنها کمک میکند، ضروری است که بانوان با توجه به سن و میزان توان خود ورزش مورد نظر را انتخاب و به طور مستمر و منظم دنبال کنند تا زندگی سالمتر داشته باشند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از «عصر همدان» زندگی مدرن با همه تسهیلات و امکاناتی که به همراه آورده، چالشهای جدی نیز برای سلامتی انسان ایجاد کرده است.
تغییرات سریع و گسترده در سبک زندگی، از جمله نشستنهای طولانی مدت، استفاده مفرط از فناوری و افزایش استرسهای روزانه، اثرات منفی فراوانی بر سلامت جسمی و روانی ما داشتهاند. در این میان برای بیاثر کردن عوارض زندگی مدرن نقش ورزش و فعالیتهای جسمانی بیش از پیش پررنگ شده است.
ورزش نقشی حیاتی در حفظ سلامت و بهبود کیفیت زندگی برای همه، به ویژه بانوان ایفا میکنند. این نکته نه تنها به لحاظ جسمی بلکه از نظر روانی و اجتماعی نیز اهمیت دارد.
ورزش هوازی بهترین ورزش برای بانوان
حمیدرضا رستمی با بیان اینکه تجویز ورزش و نسخه نویسی ورزشی اخیراً به یک کار در دنیا و کشورمان تبدیل شده است، گفت: درست همانطور که دارو برای بهبود بیماری به صورت نسخه نوشته میشود ورزش نیز به صورت نسخه ارائه میشود.
وی با اشاره به اینکه در کشور و در دنیا علم ورزش پیشرفتهای زیادی داشته است، افزود: نسخه نویسی ورزشی توسط کارشناس تربیت بدنی انجام میشود ولی وقتی فرد دچار بیماری اسکلتی و عضلانی باشد باید به صورت تخصصی درمان شود و دیگر کارشناس تربیت بدنی نمیتواند ورزش برای او تجویز کند.
فیزیوتراپیست و فیزیولوژیست ورزشی ادامه داد: همکاران ما در طب فیزیک نسخه نویسی ورزشی را انجام میدهند و از آنجایی که بانوان به دلیل سبک خاص فعالیتهایی که دارند بیشتر درگیر مشکلات اسکلتی و عضلانی هستند توصیه میشود حتما تحت نظر فرد متخصص نحوه انجام ورزشهای مورد نیاز را دریافت کنند.
رستمی با بیان اینکه به بانوان توصیه میشود ورزش هوازی را در برنامه خود داشته باشند، تصریح کرد: بیست دقیقه ورزش هوازی در روز تأثیر مثبتی بر سلامتی افراد میگذارد.
وی با اشاره به اینکه ورزش هوازی باعث تقویت سیستم اسکلتی و عضلانی میشود، گفت: تنظیم خواب، افزایش مقاومت بدن و بهبود سیستم قلبی و عروقی با ورزش هوازی کسب میشود.
فیزیوتراپیست و فیزیولوژیست ورزشی ادامه داد: اگر در کنار ورزش، تغذیه مناسب هم استفاده شود بهبود سلامت قلبی و عروقی و چربیسوزی فرد کاملا اتفاق میافتد و دیگر فرد خود به خود چاق نمیشود.
رستمی با بیان اینکه بیشتر خانمها دچار مشکلات ستون فقرات، زانو درد و کمر درد هستند، عنوان کرد: این موضوع در خانمهای که شاغل هستند بیشتر دیده میشود چراکه نحوه قرارگیری در محل کار مخصوصا کارمندان به شکلی است که باعث مشکلات گردن، ستون فقرات و مهرهها میشود.
وی با اشاره به اینکه برخی خانمها تصور میکنند اگر جسم سنگینی بلند کنند ورزش محسوب میشود، گفت: این تصور اشتباه است و برداشتن بدون قاعده اجسام میتواند باعث آسیب رسیدن به کمر و عضلات ناحیه کتف، پشت، قفسه سینه و دستها شود.
فیزیوتراپیست و فیزیولوژیست ورزشی خاطرنشان کرد: استفاده از تلفن همراه در حالتی که گردن به سمت جلو و پایین افتاده باشد باعث آسیب به مهرههای گردن و عضلات آن میشود در نتیجه حالت قرار گرفتن صحیح سر و گردن هنگام استفاده از تلفن همراه نیز مهم است.
رستمی با بیان اینکه امروزه کشهای ورزشی برای تمرین در منازل وجود دارد که برای تقویت عضلات پشت و بازو مؤثر است، گفت: تقویت این عضلات از جلوگیری مشکلات مربوط به ستون فقرات جلوگیری میکند و ورزشهای مربوط آن نیز خوشبختانه با یک جستجو در اینترنت در دسترس است.
وی در پایان با اشاره به اینکه مشکل دیگر در دختر بچهها که دیده میشود کجی ستون فقرات است، افزود: مادران دختران خود را در سنین ۹ تا ۱۳ سال برای معاینه ستون فقرات به متخصصان طب فیزیک ببرند و که اگر کجی ستون فقرات وجود داشت با حرکات اصلاحی رفع شود.
همه خانمها باید ورزش کنند
دکتر شهره علیمحمدی در گفتگو با خبرنگار سلامت پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه ورزش برای حفظ سلامتی لازم است، گفت: ورزش یکی از ارکان اساسی زندگی سالم و برای حفظ سلامت جسمی و روانی اهمیت زیادی دارد.
وی با اشاره به اینکه ورزش در افزایش توان بدنی و استقامت بانوان تأثیرگذار است، افزود: توصیه میشود که افراد به صورت منظم و متناسب با شرایط جسمی خود، ورزش کنند و این فعالیت را جزو سبک زندگی خود قرار دهند.
متخصص زنان و زایمان ادامه داد: ورزش در دوران بارداری نیز به خانمها توصیه میشود اما نوع ورزش انتخابی مهم است که ورزش جهشی و پرشی نباشد.
علیمحمدی با بیان اینکه مثلا اگر خانمی پیش از بارداری ورزش یوگا انجام میداده است میتواند به این ورزش ادامه دهد، افزود: پیادهروی و ورزشهای آرام در این دوره مفید هستند اما کوهنوردی، موتورسواری، اسبسواری، دوچرخهسواری و در مجموع ورزشهایی که تحرک شدید لازم دارند مجاز نیست.
وی با اشاره به اینکه در خانمهایی که سابقه سقط جنین، زایمان زودرس، جفت سرراهی، پارگی کیسه آب و یا خونریزی دارند توصیه میشود ورزش نکنند، گفت: حتی در برخی مواقع فرد باید در استراحت مطلق باشد اما توصیه به ادامه ورزش و یا ادامه ندادم با توجه به شرایط فرد باردار است.
متخصص زنان و زایمان خاطرنشان کرد: برخی از بانوان تصور میکنند به محض اینکه تست بارداری آنها مثبت شد باید استراحت کنند در حالی که این کار غلط است و بارداری و زایمان یک روند فیزیولوژیک بوده و میتوان به کارها همچون سابق پرداخت مگر در شرایط خاص مادر که برخی کارها نیازمند توجه بیشتر است.
علیمحمدی با بیان اینکه تحرک در بارداری به زایمان راحت کمک میکند، تصریح کرد: از سوی دیگر از افزایش قند در دوران بارداری نیز جلوگیری میکند.
وی با اشاره به اینکه پیش از بارداری نیز ورزش کردن کمک میکند فرد به وزن ایدهآل برسد، عنوان کرد: افزایش وزن و چاقی علاوه براینکه باعث به تعویق افتادن بارداری میشود، برای سلامتی خطر دارد در نتیجه ورزش میتواند وزن را کنترل کند.
نوع ورزش براساس سن و وضعیت جسمانی فرد انتخاب شود
متخصص زنان و زایمان در پاسخ به این سوال که بیشتر چه ورزشی به بانوان توصیه میشود، گفت: ورزش باید براساس سن فرد باشد، نمیشود به خانم مسنی که در یائسگی هست و محدودیت دارد بگوییم ورزش هوازی و جهشی داشته باشد اما فعالیت فیزیکی به خصوص ورزش کردن به حدی که باعث دفع عرق شود و جریان قلب افزایش پیدا کند بسیار مفید است.
علیمحمدی در پایان خاطرنشان کرد: در مجموع انتخاب نوع ورزش باید براساس توان فرد و سن فرد انجام شود و حداقل روزی نیمساعت باشد تا موجب سوخت و ساز بدن شود.
پیادهروی سالمترین ورزش برای همه سنین
دکتر اکبری در گفتگو با خبرنگار سلامت پایگاه خبری تحلیلی «عصر همدان» با بیان اینکه فعالیت جسمی برای همه افراد خوب است، گفت: این فعالیت جسمی اگر همراه با برنامه و منظم باشد اثر بیشتری دارد.
وی با اشاره به اینکه نسبت به سن بانوان نوع ورزش و فعالیت میتواند متفاوت باشد، افزود: مهم این است در کنار فعالیت جسمی روزانه فرد، فعالیت و ورزش به صورت تخصصی در باشگاه نیز انجام شود.
این فیزیوتراپیست ادامه داد: توصیه میشود در ابتدا بانوان از بدنسازی شروع به ورزش کنند تا زیر نظر مربی بتوانند وضعیت جسمی و عضلانی خود را به حد مطلوبی برسانند سپس به نسبت وضعیت توانی میتوانند ورزش تخصصیتری برای ادامه انتخاب کنند.
اکبری با بیان اینکه فرق عمدهای میان ورزش مردان و زنان وجود ندارد، گفت: نکته مهم این است که بانوان در ابتدا باید عضلات و اسکلت بدن خود را قوی کنند که این کار با بدنسازی صحیح انجام میشود.
وی با اشاره به اینکه ورزش در آب نیز توصیه میشود که انجام شود، افزود: در بانوانی که بیماری خاصی ندارند ورزشهای آبی نشاط مناسبی ایجاد میکند اگر بیماریهایی که توان ایستادن و خستگی دارند نباید سراغ این ورزشها بروند.
این فیزیوتراپیست ادامه داد: پیادهروی در سطح صاف به طوری که شیب سربالایی و سرپایینی نباشد بسیار مفید است و در مجموع پیادهروی سالمترین ورزش محسوب میشود.
اکبری با تأکید بر اینکه در پیادهروی استفاده از کفش مناسب بسیار اهمیت دارد، تصریح کرد: بانوان باید توجه کنند که هنگام پیادهروی از مدت زمان کوتاه آغاز و تا مدت زمان یک ساعت ادامه دهند.
وی با بیان اینکه ورزش کردن اگر تحت نظر فرد متخصص باشد از سن پنج سالگی میتواند آغاز شود، گفت: ورزش زیر نظر افراد تحصیل کرده و متخصص منم است در غیر این صورت فایدهای نخواهد داشت.
زندگی سالمتر برای بانوان با ورزش
به گفته متخصصان و پزشکان ورزش کردن برای بانوان امری ضروری بوده و به سلامت جسم و روح آنها کمک میکند، ضروری است که بانوان با توجه به سن و میزان توان خود ورزش مورد نظر را انتخاب و به طور مستمر و منظم دنبال کنند.
تحرک و ورزش حتی برای مادران باردار نیز مفید است در نتیجه باید جامعه زنان بیش از گذشته نسبت به اهمیت ورزش و نقش آن در سلامتی خود آگاه شوند.
ورزش نه تنها باعث بهبود سلامت جسمانی بانوان میشود، بلکه به ارتقای سلامت روانی و اجتماعی آنان نیز کمک میکند. با توجه به مزایای گسترده ورزش، ضروری است که بانوان به طور منظم در فعالیتهای ورزشی مشارکت داشته باشند و جامعه نیز با ایجاد فرصتها و زیرساختهای لازم، آنان را در دستیابی به این اهداف یاری کند.
ارسال دیدگاه