اخبار داغ

در میزگرد صبح قزوین بررسی شد؛

کارکرد رسانه‌ای مداحان در جهاد تبیین

کارکرد رسانه‌ای مداحان در جهاد تبیین
تعدادی از مداحان قزوینی که در دیدار با مقام معظم رهبری حضور داشتند نیز در میزگرد صبح قزوین مهم‌ترین بیانات و توصیه‌های رهبری در این دیدار را به بحث و گفتگو گذاشتند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ از صبح قزوین، چندین سال است که در روز ولادت حضرت زهرا (س) جمهی از مداحان سراسر کشور در بیت رهبری با مقام معظم رهبری دیدار می‌کنند. امسال نیز حدود ۵۰ نفر از آقایان و بانوان ستایشگر اهل بیت(ع) قزوینی به همراه تعدادی از مدیران هیأت‌‌های مذهبی شاخص قزوین در این دیدار حضور داشتند. بر همین اساس میزگردی با موضوع «تحلیل و بررسی بیانات رهبری در این دیدار» با حضور سید حسن موسوی رئیس کانون مداحان استان قزوین، عقیل محمدی رئیس سازمان بسیج مداحان و هیئات مذهبی، محمدجواد نظری مسئول تشکل‌های دینی و مرتضی سلیمانی عضو کانون مداحان برگزار کردیم که ماحصل آن را می‌خوانید:


جهاد تبیین، کلیدواژه بیانات رهبری

سید حسن موسوی در این میزگرد اظهار کرد: از سال ۱۳۷۵ تا به امروز به مدت ۲۸ سال است که خادمی درگاه اهل بیت (ع) را می‌کنم، یکی از افتخارات هر ذاکری این است که بتواند این نوکری را تا آخر عمر ادامه دهد. برگزاری مجالس اهل بیت (ع) به تداوم آن بستگی دارد نه به کیفیت جلسات!

وی درباره ورود به عرصه مداحی افزود: «دست من و تو نیست اگر نوکرش شدیم، خیلی حسین (ع) زحمت ما را کشیده است». ورود به این عرصه را ما مدیون زحمات پدر و مادر خود هستیم چون ما نوجوان و جوان بودیم که در آن فضا حضور پیدا می‌کردیم. نان حلال سفره پدر و شیر پاک مادر باعث شد که در عرصه مداحی و خادمی حضور پیدا کنم.

مسئول کانون مداحان استان قزوین گفت: افتخار این را دارم که چندین سال است می‌توانم به عنوان مداح در محضر مقام معظم رهبری حضور پیدا کنم؛ در دیدار امسال نیز حضرت آقا به صورت ويژه‌تر از سال‌های گذشته به بحث جهاد تبیین پرداختند. در واقع مقام معظم رهبری مسئله تببین را به صورت بازتر و شفاف‌تر در جمع مداحان بیان کردند.

این مسئول عنوان کرد: یکی از موضوعاتی که مقام معظم رهبری تاکید ویژه‌ای بر آن داشتند تبلیغ زبانی جهاد تببین بود، ایشان فرمودند که اگر تبیین را به صورت زبانی انجام دهیم، انگار جهاد کردیم؛ حتی مقام معظم رهبری فرمودند که در بعضی از مواقع جهاد تبیین بالاتر از جهاد جانی است.

موسوی بیان کرد: امروزه موضوع تبیین بسیار حساس است؛ مداحان اهل بیت (ع) نیز به واسطه ارتباط مستقیم با مردم، تاثیر ویژه‌ای در این موضوع می‌توانند داشته باشند. مقام معظم رهبری جهاد تبیین و روبرویی چهره به چهره مداح با مردم را یکی دانستند و این موضوع نشان از آگاهی همیشگی رهبر معظم انقلاب اسلامی است.

وی درباره احساس خود هنگام دیدار با رهبر معظم انقلاب اسلامی گفت: حس و حالی سرشار از آرامش داشتیم، خدا را شاکرم که در محضر ایشان بودم و از صحبت‌های ایشان بهره‌مند شدم. حضور مداح‌هایی که از سراسر کشور آمده بودند، بسیار پرشور بود و این نشان‌دهنده وحدت بین جامعه مداحی است.

رابطه خالصانه مداح با خداوند و تاثیرگذاری آن بر ارتباط با مردم

دبیر کانون مداحان کشور درباره تأثیر مداح بر جامعه خاطرنشان کرد: تاثیرگذاری هر مداح بر جامعه بستگی به خود شخص دارد؛ یک مداح اگر برای رضایت خداوند مجلسی را اجرا کند و از خداوند متعال برای برگزاری آن مدد بخواهد، صد در صد بر افراد و جامعه تأثیرگذار خواهد بود. یکی از الزامات قبل از جلسه خلوت کردن مداح با خدا است.

این مسئول تصریح کرد: در جلسه دیدار مداحان با مقام معظم رهبری، حضرت آقا درباره یک حدیث تحلیلی عرض کردند و آن هم این بود که ما اگر نسبت به حضرت زهرا (س) محبت داشته باشیم، وظیفه ما است اما مقام معظم رهبری تاکید کردند که ما باید نیز کاری بکنیم که حضرت زهرا (س) نیز به ما محبت داشته باشند. با این تاکید مقام معظم رهبری بلافاصله یاد شهید برونسی افتادم که در شب عملیات از حضرت زهرا (س) مدد خواسته و این بانو نیز ایشان را راهنمایی کردند.

موسوی درباره بحث جدایی دین از سیاست گفت: مداحی که تبحر دارد و ذکر ائمه را در مجلس می‌گوید و مجلسی بسیار عالی تحویل می‌دهد، باید بتواند که موضوعات روز جامعه را نیز بیان کند تا آگاهی در میان مردم صورت گیرد. دین از سیاست جدا نبوده زیرا حضرت زهرا (س) نیز پای ولایت ایستاد. 


در ادامه عقیل محمدی در این میزگرد اظهار کرد: از سال ۱۳۹۴ تا به امروز توفیق داشتم که در کنار مداحان در سازمان بسیج مداحان و هیئات مذهبی خادمی کنم. در این سال‌ها نیز فعالیت‌هایی برای توانمندسازی مداحان و بهبود وضعیت جامعه مداحی صورت گرفته است.

وی افزود: برای ما که عاشقانه پای جریان انقلاب و دین مبارک اسلام ساده‌ایم توفیق شد که برای پنحمین بار دیدار با مقام معظم رهبری را تجربه کنیم. واقعا خوشایند بود که با فاصله چند متر سیمای درخشان و نورانی مقام معظم رهبری را دیدم و معنویت ایشان را با تمام وجود درک کردم.

کارکرد رسانه‌ای مداحان
مسئول سازمان بسیج مداحان و هیئات مذهبی استان قزوین گفت: مداحی جریانی اثرگذار است؛ همان طور که مقام معظم رهبری از زمان ریاست جمهوری خود برگزاری این محفل را انجام دادند؛ نشان دهنده تاثیر مستقیم جامعه مداحی بر مردم است، هدف از برگزاری این محفل توسط مقام معظم رهبری این است که ایشان اعتقاد دارند، ذاکرین اهل بیت (ع) رسانه‌های گویا هستند؛ مداحان به راحتی می‌توانند مطالب را انتقال داده و اثرگذاری کنند.

این مسئول بیان کرد: ذاکرین اهل بیت (ع) بهترین انتخاب برای اثرگذاری بین مردم جامعه است زیرا مخاطب دارند و الگوی بسیاری از مردم جامعه هستند، بسیاری از مردم به ذاکرین اهل بیت (ع) تأسی می‌کنند زیرا به ائمه (ع) وصل هستند. در واقع حلقه اتصال مردم به ائمه اطهار (ع)، ذاکرین هستند.

محمدی بیان کرد: مقام معظم رهبری درباره جریان سوریه انتظارات ویژه‌ای از جوانان کشور داشتند؛ در سال‌های گذشته نیز مقام معظم رهبری تاکید کردند که جوانان، موتور حرکت نظام هستند. امروزه هم بسیار به جوانان کشور امیدوار هستیم تا اوضاع نابسامان کشورهای منطقه را بهبود بخشند. مقام معظم رهبری بارها در بحث زلزله و دیگر بلاهای طبیعی تاکید بر سپردن وظایف به دستان گروه‌های جوان جهادی داشتند زیرا آنان می‌توانند تمام وظایف را به درستی انجام دهند.

وی درباره اعتقاد قلبی خود خاطرنشان کرد: بعد از امامت امیرالمومنین علی (ع)، پرچم شیعه به صورت کوتاه‌مدت به دستان دیگر ائمه برافراشته شد اما امروزه با حضور جمهوری اسلامی ایران این پرچم نزدیک به نیم قرن است که توسط ایران اسلامی برافراشته شده و تاثیرگذار است.

در ادامه مرتضی سلیمانی در این میزگرد درباره ورود خود به عرصه مداحی اظهار کرد: سن چهار سالگی قرآن می‌خواندم و به دلیل گوش سپردن به صوت عبدالباسط توانستم جزء ۳۰ را در سنین کودکی حفظ کنم. به دلیل آنکه هفت نسل مادری من تماماً آیت‌الله بوده و در خانواده مذهبی بزرگ شده بودم ارتباطم با ائمه اطهار ‌(ع) زیاد بود به طوری که در سال ۱۳۷۳ زمانی که تنها هفت سال داشتم با پیشنهاد پدرم در دسته عزاداری مداحی درباره حضرت علی‌اصغر (ع) خوانده و شور عاشقی من در مداحی از همان نقطه آغاز شد.

 وی افزود: امسال برای هشتمین بار توفیق داشتم که به عنوان ذاکر اهل بیت (ع) به دیدار مقام معظم رهبری بروم؛ آن حس و حال را هیچ جوره نمی‌توان وصف کرد زمانی که چهره نورانی حضرت آقا را دیدم حالت شور و شعف داشتم؛ در همان لحظه به چندی از دوستانم گفتم زمانی که ما مقام معظم رهبری را می‌بینیم، این حال به ما دست می‌دهد، اگر حضرت صاحب الزمان (عج) را مشاهده کنیم چگونه خواهیم شد؟

عضو کانون مداحان استان قزوین گفت: مقام معظم رهبری فرمودند که رزق یک سال کشور را از حضرت زهرا (س) می‌گیرند و ما مداح‌ها را نیز در روز ولادت این بانو فرا می‌خوانند، این موضوع نشان دهنده محبت مقام معظم رهبری به جامعه مداحی است.

این مداح اهل بیت (ع) بیان کرد: مقام معظم رهبری تاکید داشتند که مسائل روز را با مسائلی که در زمان اهل بیت (ع) بوده و متناسب با زمان حال است، تبیین کنیم.

سلیمانی عنوان کرد: ما همیشه حضرت زهرا (س) را بهترین مدافع ولایت می‌دانیم و امیدواریم که خود ما نیز بتوانیم همانند این بانوی بزرگوار پشتیبان ولی فقیه باشیم.
 

وی درباره بحث جدایی دین از سیاست خاطرنشان کرد: عده‌ای معتقد هستند که دین از سیاست جداست و آنان که این فرقه را در پیش گرفتند، پیشرفتی نداشته و در نهایت نیز منحرف می‌شوند. این موضوع مانند وصیت پیامبر گرامی اسلام (ص) است که فرمودند دو چیز گران‌بها را میان شما به یادگار می‌گذارم و آن عترت و اهل بیت است؛ افرادی که تنها قرآن را در دست داشتند و به اهل بیت (ع) بی‌توجهی کردند، منحرف شدند و کسانی که نیز اهل بیت (ع) را الگو قرار دادند و قرآن را رها کردند نیز منحرف شدند، هر دوی این‌ها کنار هم باعث هدایت می‌شود.

سبک‌گرایی، آسیب امروز مداحان

مداح سرشناس قزوینی درباره آسیب‌های امروزه جامعه مداحی گفت: متاسفانه امروزه سبک‌گرایی در قشر جوان وجود دارد؛ سبک‌های اصیل، سنتی و قدیمی برای همیشه زیبا است و سوز را به همراه دارد اما در بعضی از سبک‌های امروزی فقط یک بار شنیدنش ارزش دارد زیرا تاریخ مصرف آن اتمام می‌رسد.

این ذاکر اهل بیت (ع) تصریح کرد: یکی از مشکلات جامعه امروز ما افراط کردن و گرفتن مجالسی به نام عیدالزهرا است؛ زمانی که ما امیرالمومنین (ع) داریم و ائمه‌ای به این مهربانی داریم، می‌توانیم در مدح آنان بخوانیم نه اینکه مجالسی را بگیریم و عبارات و کلمات نامتعارف و سخیف به کار ببریم. می‌توانیم به جای مجالس عیدالزهرا لعنی که در زیارت عاشورا آمده است را به کار ببریم.

سلیمانی بیان کرد: افرادی که چنین مجالسی را می‌گیرند در شیعه‌کشی‌هایی که اتفاق می‌افتد مقصر هستند زیرا باعث جریحه‌دار کردن موضوع می‌شوند.


در ادامه محمدجواد نظری در این میزگرد اظهار کرد: ۲۲ سال است که به عنوان ذاکر اهل بیت (ع) فعالیت می‌کنم؛ فعالیت در این عرصه را مدیون نان حلالی که پدر در سفره قرار داد و شیر پاکی که مادرم به من داد، هستم‌؛ مادرم همیشه عنوان کرده که با وضو به تو شیر می‌دادم و مداحی امروزه خود را مدیون پدر و مادر هستم.

وی افزود: اولین باری که پا در عرصه مداحی گذاشتم مربوط به شب عاشورای سال ۱۳۸۲ بود که از مسجد لعل تا امامزاده حسین (ع) بدون میکروفون و به مدت یک ساعت و نیم در دسته‌ عزاداری خواندم؛ «حدیث باب عشق کربلا و دمشق» جزو اشعاری بود که برای اولین بار در آن زمان خواندم. پس از آن نیز تا به امروزه توفیق نوکری در آستان پرمهر ائمه اطهار (ع) را دارم.

مسئول تشکل‌های دینی استان قزوین گفت: امسال نیز به عنوان پنجمین سال توفیق حضور در جمع مداحان برای دیدار مقام معظم رهبری را داشتم اما توفیق امسال خاص‌تر از سال‌های گذشته بود؛ من، آقای موسوی و آقای محمدی عهد کردیم که خود را برای حضور خدمت مقام معظم رهبری معرفی نکنیم تا مداحان تازه‌کار جوانی که تا به حال مشرف نشده‌اند بتوانند از این توفیق بهره‌مند شوند اما هنگامی که لیست به تهران رسید تماس گرفتند و سه جایگاه ویژه برای ما جدا از لیست مداحان ارسال شده در نظر گرفتند که این دیدار را برای ما بسیار خاص‌تر و شیرین‌تر کرد.

این مسئول خاطرنشان کرد: مقام معظم رهبری امسال مداحی را یک ابزار تمام‌عیار برای تبیین دانستند؛ در واقع مداحی یک رسانه برای بازگو کردن مسئله تبیین است. این رسانه و بحث تبیین نیز در زمان گذشته توسط حضرت زهرا (س) انجام می‌شده به طوری که این بانو بر در خانه مهاجر و انصار می‌رفته و ولایت امیرالمومنین علی (ع) را تبیین می‌کرده است.

نظری بیان کرد: امسال سی و چهارمین سالی بود که مقام معظم رهبری با مداحان دیدار داشتند، اگر یک نگاهی به دیدارهای مقام معظم رهبری طی یک سال داشته باشیم، متوجه می‌شویم که دیدار با مداحان جز دیدارهای ویژه ایشان است و این نشان دهنده تأثیرپذیزی بالای مداحان بر جامعه است.

تببین را جدی بگیریم

وی ادامه داد: امسال نیز چهارمین سالی بود که مقام معظم رهبری بحث تبیین را بیان می‌کردند و این استمرار در بیان کردن این موضوع به این معنا است که مداحان هنوز به حرف ولی امر خود عمل نکرده‌اند؛ مقام معظم رهبری تاکید کردند که جهاد با زبان همان جهاد تبیین است که مداحان می‌توانند آن را به خوبی انجام دهند. این تاثیرپذیری مداح بر جامعه نیز علت دارد، مداحی ترکیبی از چند هنر است؛ صدا ، شعر، آهنگ، مدیریت جمعیت و دیدار چهره به چهره با مردم است که آن را اثرگذار کرده است. از تاثیرگذاری مداح بر جامعه همین بس که مقام معظم رهبری فرمودند گاهی اوقات یک بیت مداح اثرگذاری یک ساعت منبری را دارد.

مسئول تشکل‌های دینی استان قزوین عنوان کرد: مقام معظم رهبری مهر تاییدی بر اشعار و سبک‌های خوانده شده با مضمون جهاد تبیین زدند؛ در واقع نیازی نیست که مداح حتماً به صورت مستقیم مسائل روز را تبیین کند، هر مداح می‌تواند با اشعار و سبک خود این موضوع را انجام دهد.

این مسئول تصریح کرد: مقام معظم رهبری تاکید کردند که با جهاد تبیین میتوانیم در دشمن هراس‌افکنی و تفرقه افکنی ایجاد کرد و باعث یأس و ناامیدی دشمن شویم

نظری اظهار کرد: در تمامی مراحل سخت جامعه و بلاهای طبیعی هیئتی‌ها پای کار ایستادند و این موضوع باعث شده که مقام معظم رهبری جهاد تبیین را به هیئتی‌ها واگذار کند. حضرت آقا فرمودند که هیئت کانون جهاد تبیین است.

تأثير مداحی بر جامعه

وی ادامه داد: مداحان از زمان هشت سال دفاع مقدس با مداحی‌های خود موضوع جهاد تبیین را بیان کردند و تا امروزه که موضوع جریان‌های منظقه «غزه، لبنان و سوریه) برقرار است، سعی کردند که با مداحی‌ها و اشعار خود جهاد تبیین را علنی کنند؛ امروزه هم جنگ، جنگ رسانه است و جهاد تبیین لازمه جلوگیری آن است.

مسئول تشکل‌های دینی استان قزوین درباره آسیب‌های عرصه مداحی گفت: نبود استاد مداحی و همچنین استاد اخلاق در بین قشر نوجوان و جوان جامعه که تمایل به فعالیت در این عرصه را دارند، باعث بروز انتخاب اشعار و سبکهای نامتعارف و سخیف شده است زیرا در نبود استاد، مرجع سایت‌های بی اصل و نسب می‌شود. برای رفع این مشکل در ۴ سال اخیر کلاس‌هایی جهت پرورش صحیح مداحان زیر نظر اساتید مجرب و کشوری برگزار شده است اما از یک جایی به بعد اراده خود مداح هم شرط است.

این مسئول درباره برگزاری مجالس خارج از عرف عید الزهرا بیان کرد: برای برگزاری این نوع مجالس نباید از ائمه پیشی بگیریم‌‌؛ از امام حسن عسکری (ع) روایت داریم که در چنین روزی لباس نو به تن کرده و آراسته باشیم اما برگزاری این نوع مجالس هیچ سنخیتی با بیان ائمه اطهار (ع) ندارد. برگزاری این مجالس باعث می‌شود که به ضرر شیعیان تمام شود زیرا هر عملی یک عکس العملی را به همراه دارد، با توهین کردن ما به خلفای آنان باعث ایجاد توهین به ائمه اطهار(ع) خواهیم شد.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه