وام مسکنی که مُسکن هم نیست؛
لزوم تقویت سیاستهای دولت در تأمین مسکن دهکهای ضعیف جامعه
وزیر راه و شهرسازی در حالی گفته وام 850 میلیون تومانی برای متقاضیان نهضت ملی مسکن در دستور کار نیست که این وام می تواند تسهیل گر خرید مسکن برای بسیاری از این اقشار باشد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ وزیر راه و شهرسازی در حالی گفته وام ۸۵۰ میلیون تومانی برای متقاضیان نهضت ملی مسکن در دستور کار نیست که هماکنون بسیاری از ثبتنامکنندگان توان پرداخت اقساط آن را ندارند، چراکه هزینه ساخت هر مترمربع واحدهای مسکن نهضت ملی مسکن حدود ۱۱ میلیون تومان است و حتی گفته شده هزینه ساخت هر مترمربع این واحدها احتمالا تا ۱۸ میلیون تومان هم برسد. با این اعداد قیمت آپارتمان ۷۵ متری نهضت ملی مسکن به حدود یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون تومان میرسد. بنابراین با وام ۶۵۰ میلیون تومانی، هر متقاضی باید ۷۰۰ میلیون تومان آورده داشته باشد. همچنین برای این وام با بازپرداخت ۲۰ ساله و سود ۱۸ درصد باید ماهانه ۸.۵ میلیون تومان پرداخت کند. آیا در چنین شرایط اقتصادی، دهکهای پایین جامعه توان پرداخت ۸.۵ میلیون تومان در ماه را دارند؟
فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی، در حاشیه بازدید از پروژههای مسکن شهر جدید پرند اظهار داشت: «افزایش سقف این وام به ۸۵۰ میلیون تومان در دولت قبل یک تصمیم غیراصولی بود که فقط در شورای عالی مسکن مطرح شد و به تصویب شورای پول و اعتبار و اقتصاد نرسید. در جلسه دیروز شورای عالی مسکن، افزایش سقف وام نهضت ملی مسکن مطرح و با آن موافقت شد اما هنوز عدد افزایش وام مسکن مشخص نیست و فقط با افزایش سقف وام موافقت شد». با این حال، معاون وزیر راه و شهرسازی صبح دیروز از افزایش وام نهضت ملی مسکن به ۶۵۰ میلیون تومان خبر داد. این موضوع نشان میدهد که وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم تلاشی در راستای تحقق وام ۸۵۰ میلیون تومانی نکرده است. به طور قطع اگر دولت سیزدهم ادامه مییافت وام ۸۵۰ میلیون تومانی که در شورای عالی مسکن تصویب شده بود در شورای پول و اعتبار نیز مصوب میشد. از طرف دیگر وزارت راه و شهرسازی دولت چهاردهم هیچگونه محاسبهای در رابطه با تورم در قیمت تمامشده مسکن ندارد. به همین دلیل وام ۶۵۰ میلیون تومانی را کافی میداند!
وزیر راه و شهرسازی همچنین با بیان اینکه در ۴ ماه گذشته تمام افتتاحهای مسکن را با تکمیل واحدها پیش بردهایم و از این به بعد نیز با همین سرعت پیش خواهیم رفت، اضافه کرد: «در قانون برنامه هفتم توسعه باید ۵ میلیون واحد مسکونی شامل ۲ میلیون خودمالکی، ۵۰۰ هزار واحد در بافت فرسوده، ۱.۵ میلیون واحد مسکن حمایتی و... ساخته شود. از ۸۰۰ هزار واحد نهضت ملی مسکن تاکنون ۴۰۰ هزار واحد به سیستم بانکی متصل شده و باقی واحدها نیز بزودی به بانک متصل خواهند شد. این اتصال به سیستم بانکی بهمنظور تسهیل فرآیند تامین مالی و اجرای پروژههای مسکونی انجام میشود».
بنابراین تعداد متقاضیان نهضت ملی مسکن تاکنون به حدود ۸۰۰ هزار نفر رسیده است. از این تعداد، ۴۰۰ هزار نفر به سیستم بانکی متصل شدهاند و تعداد افرادی که موافقتنامه وام دریافت کردهاند به ۳۰ هزار نفر رسیده است.
طبق آخرین آمارها، این پروژهها در سراسر کشور توزیع شده که در صورت اتمام، بخش عمدهای از نیاز مسکن جامعه را برطرف میکند. تاکنون برای بیش از ۱.۸ میلیون واحد مسکن هم زمین تأمین شده است. همچنین ۴۴۳ هزار و ۳۲۶ واحد دارای قرارداد با سازندگان و در حال ساخت هستند. تعداد ۳۲۴ هزار و ۳۷۲ واحد هم دارای پروانههای ساختمانی بوده که در مراحل اداری و اجرایی پروژهها هستند.
پروژههای نهضت ملی مسکن شامل مواردی از جمله ۱۸۱ هزار و ۲۷۱ واحد مسکونی است که در مراحل مختلف ساخت مانند اتمام فونداسیون قرار دارند. بیش از ۱۳۸ هزار واحد نیز در حال نوسازی و بهسازی در بافتهای فرسوده شهری هستند. تاکنون توافقنامههای مالی با بانکها برای حدود ۳۷۰ هزار واحد منعقد شده است. این توافقها به منظور تامین مالی مناسب برای اجرای پروژهها و کاهش فشار مالی بر سازندگان و خریداران انجام شده است.
با این حال، برخی پروژهها با چالشهای مالی و تخصیص نامناسب منابع از سوی بانکها مواجه شدهاند که منجر به تأخیر در پیشرفت آنها شده است. با برنامهریزی دقیق و هماهنگی با بانکها و نهادهای مرتبط، باید تلاش شود این مشکلات به حداقل برسد تا پروژهها با سرعت بیشتری به جلو حرکت کنند. در حال حاضر رویکرد دولت بیشتر مماشات با بانکهاست. در بخش مسکن به جای اینکه از متقاضیان حمایت شود، برای پرداخت تسهیلات بیشتر از بانکها حمایت میشود که این مساله در نوع خود جالب است، آن هم در شرایطی که هزینه مسکن در سبد خانوار بشدت افزایش یافته است.
باید توجه داشت که نهضت ملی مسکن به دنبال تأمین مسکن برای اقشار مختلف جامعه است و در این راستا، ۴ میلیون واحد مسکونی هدفگذاری شده است که شامل ۲ میلیون واحد خودمالکی، ۵۰۰ هزار واحد در بافتهای فرسوده و ۱.۵ میلیون واحد مسکن حمایتی است. این تلاشها به منظور بهبود شرایط معیشتی و کاهش فشارهای اقتصادی بر خانوادهها باید انجام شود اما تاکنون دولت چهاردهم موضعگیری خاصی نسبت به تسریع اجرای این پروژهها نداشته است.
برای آگاهی از اهمیت پروژههای نهضت ملی مسکن برای دهکهای پایین جامعه، وضعیت قیمت مسکن در هر منطقه در زیر ارائه شده که به طور اجمالی نشان میدهد در پایینترین مناطق تهران فرد برای خرید آپارتمان باید حداقل متری ۷۵ میلیون تومان پرداخت کند. همچنین در بحث اجاره نیز پرداختی در مناطق مختلف تهران بین ۲۵ تا ۹ میلیون تومان متغیر است. این عددها نشان میدهد حداقل ۷۰ درصد از حقوق کارگری باید برای اجاره در ضعیفترین مناطق تهران پرداخت شود.
* مناطق شمال تهران
منطقه یک (شمیرانات، تجریش، زعفرانیه و فرمانیه) به عنوان یکی از گرانترین مناطق تهران شناخته میشود. میانگین قیمت هر مترمربع آپارتمان در این منطقه حدود ۱۶۶.۳ میلیون تومان است. شمیرانات منطقهای مرفهنشین و دارای امکانات رفاهی و خدماتی بالا است. تجریش نیز یکی از قدیمیترین مناطق تهران با بازارهای محلی معروف و دسترسی عالی به مترو است.
* مناطق مرکزی تهران
منطقه ۶ شامل مناطقی مانند یوسفآباد، امیرآباد و عباسآباد است. قیمت هر مترمربع آپارتمان در این منطقه حدود ۱۱۳.۷ میلیون تومان است. این منطقه به دلیل موقعیت مرکزی و دسترسی به ادارات دولتی، بیمارستانها و مراکز آموزشی از اهمیت ویژهای برخوردار است.
* مناطق جنوبی و شرقی تهران
در مناطقی مانند منطقه ۱۲ (بازار تهران، مولوی و شوش) قیمت هر مترمربع حدود ۷۵ میلیون تومان است. این منطقه به دلیل وجود بازار تاریخی تهران و مراکز تجاری مختلف، به عنوان قلب اقتصادی تهران شناخته میشود. منطقه ۹ نیز با میانگین قیمت ۸۰ میلیون تومان یکی از مناطق متوسط تهران به شمار میرود.
* مناطق غربی تهران
منطقه ۲۲ تهران به دلیل وجود شهرکهای مسکونی جدید و پروژههای آیندهنگر، میانگین قیمت نسبتاً متوسطی دارد. قیمت هر مترمربع آپارتمان در این منطقه حدود ۸۸ میلیون تومان است. این منطقه دارای مراکز تفریحی و امکانات رفاهی زیادی مانند دریاچه چیتگر است.
* اجاره ماهانه آپارتمان در مناطق مختلف تهران
مناطق شمال تهران مانند منطقه یک بالاترین میانگین اجاره ماهانه [حدود ۲۵ میلیون تومان] را دارد. این مناطق به دلیل وجود امکانات رفاهی، آموزشی و دسترسی به مراکز تجاری مختلف، از محبوبیت بالایی برخوردار هستند. در مقابل، مناطق مرکزی مانند منطقه ۶ با اجاره ماهانه ۱۶ میلیون تومان نیز رویهای مشابه ولی قیمتهای کمتری دارند.
مناطق جنوبی و شرقی، با توجه به میانگین اجاره ماهانه پایینتر، همچنان تقاضای بالایی دارند. منطقه ۱۲، با اجاره ماهانه ۹ میلیون تومان، به عنوان یکی از ارزانترین مناطق تهران، همچنان جمعیتی پویا و فعال دارد. منطقه ۲۲ به دلیل پروژههای جدید شهرسازی و امکانات فراوان تفریحی و رفاهی، با میانگین اجاره ۱۳ میلیون تومان، یکی از گزینههای مورد علاقه برای مستاجران جوان و خانوادههاست.
توجه داشته باشید که قیمتها ممکن است بسته به موقعیت دقیق ملک، امکانات و ویژگیهای هر ساختمان متفاوت باشد.
ارسال دیدگاه