رونق تولید میگو در سواحل جنوب شرق ایران؛
پرورش میگو دریچهای نو برای توسعه سیستانوبلوچستان
سیستان و بلوچستان ظرفیتهای کمنظیری را به لحاظ آبزیپروری ایجاد کرده است که میتواند محور توسعه منطقه به لحاظ ایجاد اشتغال و توسعه منطقه و حتی ملی قلمداد کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، سیستان و بلوچستان پهناورترین استان کشور در جنوب شرق ایران با ظرفیتهای بالقوه به دلیل شرایط خاص جغرافیایی، اقلیمی و مجاورت با دریای عمان و اقیانوس هند یکی از مستعدترین مناطق برای فعالیتهای شیلاتی کشور است.
قرارگرفتن این استان در مجاورت دریای عمان ظرفیت ویژهای را برای ایجاد مزارع پرورش میگو ایجاد کرده است، دسترسی به آبهای آزاد و توانایی پرورش گونههای خاص دریایی این امکان را به سیستان و بلوچستان میدهد تا از این ظرفیت برای تغذیه بازارهای مصرف داخلی و صادرات به بازارهای خارجی استفاده کند.
مناطق پسا بندر، گواتر کنارک و چابهار بهعنوان نقاط مهم اقتصادی و آبزیپروری، صید و صیادی در جنوب سیستان و بلوچستان محسوب میشود و به دلیل شرایط خاص جغرافیایی، اقلیمی و مجاورت با دریای عمان یکی از مستعدترین مناطق برای فعالیتهای شیلاتی کشور است.
پرورش میگو یکی از ظرفیتهای بالقوه این استان است که میطلبد با برنامهریزی دقیق و توجه به سرمایهگذاران از این ظرفیت غنی استفاده درست و جامع شود.
نوار ساحلی جنوب سیستان و بلوچستان و موقعیت جغرافیایی منطقه و نیز وجود دریای عمان و شرایط اقلیمی، ظرفیتهای کمنظیری را به لحاظ آبزیپروری ایجاد کرده است که این ویژگیها میتواند شیلات و توسعه آبزیپروری را محور توسعه منطقه به لحاظ ایجاد اشتغال، تولید غذا و توسعه اجتماعی و امنیتی در سطح منطقهای و حتی ملی قلمداد کرد.
وجود منابع آبهای شور، سواحل طولانی، و اقلیم مناسب، سیستان و بلوچستان را به یکی از مستعدترین مناطق کشور برای پرورش آبزیان تبدیل کرده است.
اهمیت اقتصادی و اشتغالزایی
توسعه پرورش میگو در سیستان و بلوچستان تأثیر مستقیمی بر ایجاد اشتغال و بهبود معیشت مردم منطقه دارد. این صنعت، فرصتهای شغلی گستردهای را در حوزههای تولید، فراوری، حملونقل و صادرات ایجاد کرده است. همچنین، صادرات میگو به سایر استانها و کشورهای خارجی، نقش مهمی در افزایش درآمدهای ارزی و تقویت اقتصاد استان ایفا میکند.
با توجه به رشد سالانه صنعت پرورش میگو و تقاضای روزافزون بازار داخلی و خارجی، سیستان و بلوچستان بهعنوان قطب مهمی در تولید میگو شناخته میشود و پیشبینی میشود با توسعه زیرساختها و سرمایهگذاریهای بیشتر، این صنعت در سالهای آینده نقشی کلیدی در رشد اقتصادی استان ایفا کند.
پرورش میگو نهتنها یک فعالیت اقتصادی، بلکه فرصتی برای توسعه پایدار و تقویت جایگاه سیستان و بلوچستان در صنعت آبزیپروری ایران است.
رضایت صیادان از افزایش تولید میگو
محمد ابراهیمی یکی از صیادان جنوب سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: امسال شرایط نسبت به گذشته بهتر شده است؛ با افزایش تولید در مزارع پرورشی و توسعه زیرساختها، میزان صید میگو در منطقه افزایش یافته است؛ همچنین، همکاری بین صیادان و مزارع پرورش به ما کمک کرده تا بهتر بتوانیم از این فرصتها استفاده کنیم.
وی افزود: این رشد در تولید تأثیر زیادی بر معیشت صیادان داشته است، تقاضا برای میگو در بازار داخلی و خارجی بیشتر شده و این باعث شده قیمتها بهتر شود. درآمد ما هم نسبت به سالهای گذشته افزایش پیدا کرده است.
این صیاد خاطرنشان کرد: ما انتظار داریم حمایتها بیشتر شود، تأمین وام با سود کم و ایجاد بازارهای جدید برای فروش میگو، به ما کمک زیادی میکند؛ همچنین، اگر امکانات بهتری برای نگهداری و بستهبندی میگو فراهم شود، میتوانیم محصول باکیفیتتری ارائه دهیم و درآمد بیشتری کسب کنیم.
وی گفت: خیلی خوشحالیم که این صنعت در حال پیشرفت است؛ پرورش میگو باعث شده که ما کمتر به دریا وابسته باشیم و بتوانیم در فصلهایی که صید کم است، از طریق همکاری با مزارع پرورش درآمد داشته باشیم.
ابراهیمی با بیان اینکه وضعیت بازار خوب است و تقاضا برای میگو در بازار داخلی و خارجی افزایش پیدا کرده است، عنوان کرد: اگر بتوانیم حمایت بیشتری برای صادرات مستقیم داشته باشیم، درآمد ما هم بهتر میشود؛ سیستان و بلوچستان ظرفیت خیلی بالایی دارد. اگر این روند ادامه پیدا کند و سرمایهگذاریها بیشتر شود، نهتنها ما صیادان، بلکه کل مردم منطقه از مزایای این صنعت بهرهمند میشوند.
۸۰میلیون قطعه بچه میگو صادرشده است
جواد غلامی معاون آبزیپروری اداره کل شیلات سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: از هفت مرکز تکثیر احداث شده در استان سه مرکز تکثیر میگو تخریب و چهار مرکز تکثیر با زیرساختهای لازم وجود دارد که سه مرکز (شرکت آبزی پرور چابهار، اژدرماهی مکران، میگو کشت چابهار واقع در شهرستان کنارک) اقدام به تولید کردند و در مجموع بیش از ۱۹۶ میلیون قطعه بچه میگو در سیستان و بلوچستان تولید شده است که علاوه بر تأمین نیاز داخل استان، حدود ۸۰ میلیون قطعه نیز به استانهای گلستان و هرمزگان ارسال شده است.
وی افزود: اولین ذخیرهسازی در استخرهای پرورشی مزارع سایت گواتر در فروردین ماه سال جاری انجام شده که تعداد دو مزرعه در فروردین ماه،۱۵ مزرعه در اوایل اردیبهشت ماه تا پایان خرداد ماه و ۴۵ مزرعه در خرداد ماه سالجاری در مزارع پرورشی ذخیرهسازی شدهاند که 72درصد مزارع پرورشی در خرداد ماه و ۲۴ درصد در بازه زمانی اردیبهشت ماه تا پایان خرداد ماه ذخیرهسازی شده است.
این مسئول تصریح کرد: بالغ بر ۷۸ میلیون قطعه پست لارو از داخل استان و حدود ۹۱ میلیون قطعه پست لارو از خارج استان در مزارع پرورشی میگوی استان ذخیرهسازی شده است.
وی افزود: در سال زراعی جاری در دو مجتمع پرورش میگوی شهید صنعتی گواتر و کشت و صنعت مکران در منطقه گوردیم ذخیرهسازی انجام شده که مجتمع پرورش میگوی شهید صنعتی گواتر در تعداد ۶۲ مزرعه با سطح زیر کشت حدود ۹۶۰ هکتار، تعداد ۱۲۸ میلیون قطعه پست لارو ذخیرهسازی صورت پذیرفته است.
غلامی ادامه داد: پیشبینی میشود در پایان دوره پرورش حدود ۲ هزار و ۳۰۰ تن میگو برداشت شود، همچنین در کراپ اول مجتمع کشت و صنعت مکران تاکنون از تعداد ۹ مزرعه با سطح زیر کشت بالغ بر ۱۳۱ هکتار، حدود ۴۲ میلیون قطعه پست لارو ذخیرهسازی شده و براورد میگردد و حدود ۵۰۰ تن محصول برداشت گردد.
برداشت ۲ هزار و ۸۰۰ تن محصول در پایان دوره پرورش
وی افزود: پیشبینی میشود از ۷۱ مزرعه پرورش میگوی استان با سطح زیر کشت یک هزار و ۱۹۱ هکتار در کراپ اول، در پایان دوره پرورش مجموعاً حدود ۲ هزار و ۸۰۰ تن محصول برداشت شود.
معاون آبزیپروری اداره کل شیلات سیستان و بلوچستان بیان کرد: همچنین پیشبینی میشود در کراپ دوم مجتمع کشت و صنعت مکران با سطح زیر کشت حدود ۷۲.۶ هکتار (تعداد پنج مزرعه)، میزان ۲۰۰ تن میگو برداشت شود و در مجموع انتظار میرود از دو کراپ مجتمع مذکور با سطح زیر کشت ۲۰۳.۶ هکتار حدود ۷۰۰ تن میگو از سطح مزارع پرورشی برداشت گردد.
وی گفت: در پایان براورد میشود در سالجاری از مجموع بالغ بر هزار و ۱۶۳ هکتار سطح زیر کشت مزارع پرورشی استان، حدود ۳ هزار تن میگو برداشت گردد که سطح زیر کشت نسبت به سال زراعی ۱۴۲ حدود ۱۵ درصد و میزان تولید حدود ۳۰ درصد رشد خواهد داشت.
این موفقیتها، علاوه بر بهبود تأمین نیاز داخلی و توسعه صادرات، نشاندهنده ظرفیت بالای استان در حوزه آبزیپروری و چشمانداز مثبت برای سالهای آینده است.
ارسال دیدگاه