اخبار داغ

حقایقی که باید بدانید؛ چرا حذف لبنیات برای بیماران سنگ کلیه خطرناک است؟

حقایقی که باید بدانید؛ چرا حذف لبنیات برای بیماران سنگ کلیه خطرناک است؟
تحقیقات علمی نشان می‌دهد حذف لبنیات از رژیم غذایی بیماران مبتلا به سنگ کلیه، نه تنها مفید نیست، بلکه می‌تواند منجر به کمبود کلسیم و سایر مواد مغذی ضروری شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛بسیاری از افراد مبتلا به سنگ کلیه، به اشتباه تصور می‌کنند که مصرف لبنیات برای آنها مضر است و باید از مصرف این گروه غذایی به طور کامل خودداری کنند. اما تحقیقات علمی نشان می‌دهد که این باور، پایه و اساس علمی ندارد و حذف لبنیات از رژیم غذایی بیماران مبتلا به سنگ کلیه، نه تنها مفید نیست، بلکه می‌تواند منجر به کمبود کلسیم و سایر مواد مغذی ضروری شود. 

مصرف روزانه دو لیوان شیر برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه مناسب است، اما مصرف دوغ شور توصیه نمی‌شود.

احتمال ابتلای یک فرد به سنگ کلیه در طول عمر ۷۰ساله، حدود ۱۰ درصد است.

 سنگ کلیه چهارمین عامل نارسایی کلیه محسوب می‌شود که نشان‌دهنده اهمیت پیشگیری و درمان به‌موقع آن است.

در بسیاری از موارد، علت اصلی ایجاد سنگ کلیه در کودکان، اختلالات مادرزادی و مشکلات آناتومیک در سیستم ادراری است؛ تنگی در مسیر ادرار، مانند انسداد محل اتصال کلیه به لگنچه، می‌تواند منجر به رسوب کریستال‌ها و تشکیل سنگ شود.

 برخی بیماری‌های متابولیک نیز از عوامل ایجاد سنگ کلیه در کودکان هستند.

 مصرف برخی دارو‌ها و داشتن سابقه بیماری‌های خاص می‌توانند ریسک تشکیل سنگ را افزایش دهند.

 در سیستم ادراری، برخی کریستال‌ها به طور طبیعی از تشکیل سنگ جلوگیری می‌کنند، اما در بیماران مبتلا به سنگ کلیه، میزان این مواد محافظ کمتر از حد طبیعی است.

تأثیر سبک زندگی و تغذیه بر تشکیل سنگ کلیه

 اهمیت سبک زندگی سالم در پیشگیری از سنگ کلیه، چاقی، رژیم غذایی نامناسب و عدم فعالیت فیزیکی از عوامل مؤثر در تشکیل سنگ کلیه هستند.

 مصرف بیش از حد نمک، نوشابه‌های گازدار، آب‌میوه‌های صنعتی، گوشت قرمز و چای پررنگ می‌تواند خطر تشکیل سنگ را افزایش دهد.

به دلیل وجود اگزالات در چای، مصرف چای کم‌رنگ توصیه می‌شود. همچنین، حبوبات و آجیل به دلیل داشتن اسیداوریک باید با محدودیت مصرف شوند.

 برخلاف تصور عمومی، مصرف متعادل لبنیات مشکلی ندارد خاطرنشان کرد: مصرف روزانه دو لیوان شیر برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه مناسب است، اما مصرف دوغ شور توصیه نمی‌شود.

درمان و پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ کلیه

تنها سنگ‌های اسیداوریکی و سیستینی ممکن است با درمان دارویی کاهش یابند. سنگ‌های کوچک‌تر از ۶ میلی‌متر را می‌توان با دارو‌های گیاهی دفع کرد، و هر ماده‌ای که باعث افزایش جریان ادرار شود، می‌تواند در تسهیل دفع سنگ مؤثر باشد.

 مصرف هندوانه به‌طورکلی برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه مفید است.

 پیشگیری از عود مجدد سنگ کلیه

در صورت عدم رعایت نکات درمانی و بهداشتی، احتمال بازگشت بیماری پس از یک سال ۱۰ درصد، پس از پنج سال ۳۵ درصد و پس از ده سال ۵۰ درصد است.

 وی توصیه کرد: بیماران مبتلا به سنگ کلیه باید روزانه به میزان کافی آب مصرف کنند، به‌گونه‌ای که حدود سه لیتر ادرار دفع شود. همچنین، کاهش مصرف نمک، به‌ویژه در هنگام پخت و سرو غذا، یکی از نکات کلیدی در پیشگیری از تشکیل مجدد سنگ است.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه