logo
سه‌شنبه 21 مهر 1405 | سه‌شنبه 13 اكتبر 2026 |
اخبار داغ
  1. آیا پلتفرم‌ها قصه را قربانی الگوریتم‌های شبکه‌های اجتماعی کرده‌اند؟
  2. آقای روبیو؛ تاریخ بخوانید تا بفهمید دشمنان ایران چگونه زانو می زنند/ طعم تلخ شکست را به شما خواهیم چشاند
  3. چرا ناتوانی عربستان در برابر انصارالله یمن آشکار شد؟/ شکست رژیم سعودی در چند جبهه!
  4. مذاکرات دمشق و تل‌آویو زیر سایه تداوم اشغال؛ توافق امنیتی در هاله‌ای از ابهام
  5. توهم فروشی 105 دلاری بازار کاغذی؛ نفت فیزیکی از ۱۵۰ دلار گذشت
  6. گمانه‌زنی ممنوع؛ لطفا تکلیف این پرونده را سریعتر روشن کنید/ آسانی، استقلال و سه پرسش مهم
  7. سیستم طاغوتی نمایش در ایران
  8. آقای ظریف؛ مذاکرات شما جنگ را به کشور تحمیل کرد، آدرس غلط ندهید/ ایران درحال امتیازدهی بود که آمریکا جنگ را انتخاب کرد!
  9. اوکراین و اروپا برای ترامپ اولویت ندارد/ گازوئيل روسیه به این زودی ها به آمریکا نمی رسد
  10. زنگ خطر جمعیتی در ایران؛ از کاهش موالید تا شتاب سالمندی
  11. جام جهان‌نما؛ حافظ و معماری رندی، معنا و زمانه
  12. دیوان کیفری بین‌المللی زیر ضرب تحریم‌های آمریکا؛ پرونده نتانیاهو در کانون تقابل
  13. چند پرسش کلیدی درباره قرارداد یاسر آسانی و استقلال/ اثر حقوقی یک قرارداد مبهم؛ لطفا شفاف سازی کنید
  14. مقصر تولید فیلم‌هایی چون «خانم والده» چه کسانی هستند؟
  15. "مهسا" اسم رمز آشوب بود، اما "افتخاری" افتخار سيستان/ سلبریتی ها و رسوایی سکوت در برابر ترور یک زن ایرانی!
  16. دست یاری دراز کردن عربستان به سمت کشورهای‌دیگر اعتراف به ناتوانی در برابر انصارالله است/ مقامات سعودی دچار افسردگی شدند
  17. پارادوکس گیشه؛ سلطه‌ی کمدی و بحران بقای ژانر اجتماعی
  18. اصفهان؛ تماشاخانه جهانی قصه‌های کودکانه
  19. گزافه گویی های ترامپ برای سفیدشویی حمله احتمالی به ایران/ ایران در آمادگی صد در صدی
  20. آمریکا راهی جز پذیرفتن شروط ایران ندارد/ واشنگتن به دنبال ساخت روایت پیروزی از طریق جنگ رسانه‌ای است

جزئیات ابتکار جدید چین برای حکمرانی جهانی

جزئیات ابتکار جدید چین برای حکمرانی جهانی
وزارت امور خارجه چین با انتشار مقاله‌ای مفاهیم اصلی ابتکار «حکمرانی جهانی» را که رئیس‌جمهور این کشور در نشست سازمان همکاری شانگهای ارائه کرد را تشریح و بیان کرد که هدف این ابتکار بهبود عملکرد نظام بین‌المللی و نهادهای بین‌المللی فعلی در اقدام، فعالیت موثر، سازگاری با تغییرات، پاسخ سریع و موثر به چالش‌های جهانی و خدمت به منافع تمامی کشورها است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ «شی جین‌پینگ»، رئیس‌جمهور چین، در جریان میزبانی از رهبران جهانی در بیست‌وپنجمین نشست سازمان همکاری شانگهای (SCO) که از ۳۱ اوت تا ۱ سپتامبر ۲۰۲۵ در استان تیانجین برگزار شد، ابتکار «حکمرانی جهانی» را معرفی کرد. وی اظهار داشت که این ابتکار به ایجاد چارچوبی عادلانه‌تر برای حکمرانی جهانی با همکاری سایر کشورها کمک خواهد کرد.

وزارت امور خارجه چین در مقاله‌ای این طرح را تشریح کرد و با اشاره به زمینه‌های تدوین آن اعلام کرد: «چشم‌انداز بین‌المللی کنونی در حال تحول و پرتلاطم است. چندجانبه‌گرایی و سازمان ملل با چالش‌هایی مواجه شده‌اند و ناکارآمدی در حکمرانی جهانی رو به افزایش است.»

این وزارتخانه سه نارسایی اصلی در نظام بین‌المللی کنونی را برشمرد: نخست، کم‌نمایی «جنوب جهانی» که نیازمند تقویت نمایندگی بازارهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه برای جبران بی‌عدالتی‌های تاریخی است؛ دوم، تضعیف تدریجی اقتدار منشور سازمان ملل، نقض قوانین بین‌المللی از طریق تحریم‌های یک‌جانبه و اقدامات مشابه؛ و سوم، نیاز مبرم به کارآمدی بیشتر در اجرای دستورکار ۲۰۳۰ سازمان ملل برای توسعه پایدار، به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند تغییرات اقلیمی، شکاف دیجیتال، هوش مصنوعی، فضای سایبری و فضا.

وزارت امور خارجه چین تأکید کرد: «چین به‌عنوان عضو دائم شورای امنیت و بزرگ‌ترین کشور در حال توسعه، در ایجاد صلح، مشارکت در توسعه جهانی، دفاع از نظام بین‌المللی و ارائه کالاهای عمومی پیشگام بوده است.» این ابتکار با هدف پاسخ به پرسش محوری «چه نوع نظام حکمرانی جهانی باید ایجاد شود و چگونه اصلاح شود» ارائه شده و بر رعایت اصول منشور سازمان ملل و تحقق چشم‌انداز حکمرانی جهانی با ویژگی رایزنی گسترده و منافع جمعی تمرکز دارد.

هدف این طرح، ایجاد نظام حکمرانی جهانی عادلانه‌تر و همکاری برای ساخت جامعه‌ای با آینده‌ای مشترک برای بشریت عنوان شده است.

در ادامه این مطلب، یکی از مفاهیم اصلی ابتکار یادشده «پایبندی به برابری حاکمیتی» عنوان شده و در توضیح آن آمده است: این اصلی‌ترین پیش‌فرض حکمرانی جهانی است. برابری حاکمیتی مهم‌ترین هنجار اداره روابط بین کشورها و مهم‌ترین اصلی است که توسط سازمان ملل و تمامی دیگر نهادها و سازمان‌های بین‌المللی رعایت می‌شود.

در ادامه این مطلب با اشاره به اهمیت احترام به استقلال و شان کشورها فارغ از وسعت، قدرت و ثروت آن‌ها، حقوق این کشورها در تعیین نظام اجتماعی و مسیر توسعه، مطرح شد: دموکراسی باید بیش از این در روابط بین‌المللی رواج داده شود تا نظام حکمرانی جهانی منافع و خواسته‌های اکثریت کشورها را بهتر منعکس کند. این امر همچنین برای تقویت نمایندگی کشورها و اظهار نظر آن‌ها ضرورت دارد.
پایبندی به حکمرانی قوانین بین‌المللی

در این مقاله در توضیح «پایبندی به حکمرانی قوانین بین‌المللی» یه عنوان یکی دیگر مفاهیمی که ابتکار حکمرانی جهانی در برگیرنده آن است، مطرح شد: این موضوع حافظ اصلی حکمرانی بین‌المللی است. اهداف و اصول منشور سازمان ملل هنجارهای پایه روابط بین‌المللی است که به طور جهانی به رسمیت شناخته می‌شود و باید به شکل تزلزل‌ناپذیری آن‌ها را راعایت کرد. قوانین بین‌المللی باید به طور برابر و یک‌شکل، بدون استانداردهای دوگانه یا تحمیل اجرا شوند.
دیدار «ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه، «نارندرا مودی» نخست‌وزیر هند و «شی جینپینگ» رئیس‌جمهور چین در نشست سازمان همکاری شانگهای

در ادامه، «پایبندی به چندجانبه گرایی» در راستای ابتکار ارائه‌شده تشریح شده و از آن به عنوان «مسیر اصلی حکمرانی جهانی» یاد شده است.

به گفته وزارت امور خارجه چین، «چندجانبه‌گرایی مفهوم اصلی نظام بین‌المللی و نظم بین‌المللی موجود است و اصل رایزنی گسترده و کمک مشترک به منافع جمعی باید رعایت شود.»
پایبندی به رویکرد مردم‌محور

«پایبندی به رویکرد مردم‌ محور» به عنوان یکی دیگر از مفاهیم گنجانده‌ شده در این ابتکار تشریح شده و آمده است: این موضوع ارزش بنیادین حکمرانی جهانی است. مردم تمامی کشورها بازیگران اصلی حکمرانی جهانی هستند و رفاه آن‌ها بیشترین سودی است که بالاترین مزیت است. نظام حکمرانی جهانی باید نیازهای مردم را برآورده کند و مدام اعتماد آن‌ها به آینده‌ای پایدار را به منظور حمایت گسترده و موثر تغذیه کند.

جزئیات ابتکار جدید چین برای حکمرانی جهانی
برگزاری نشست سازمان همکاری شانگهای در استان تیانجین چین به ریاست «شی جینپینگ» رئیس‌جمهور این کشور
پایبندی به نتایج واقعی

وزارت امور خارجه چین «پایندی به نتایج واقعی» را نیز در راستای تفهیم این ابتکار تشریح کرده و بیان کرد: حکمرانی جهانی موثر مشکلات واقعی را حل می‌کند. با توجه به پیوندهای تنگاتنگ میان مسائل مختلف، حکمرانی جهانی باید به شیوه هماهنگ‌تر، سازمان‌یافته‌تر و کلی‌نگرانه‌تری اجرا شود و به منظور یافتن راهکارهای بادوام، دلایل و نشانه‌ها را بررسی کند.

در بخش دیگری از این مقاله مطرح شد: اصلاح و بهبود حکمرانی جهانی به معنای سرنگون کردن نظم بین‌المللی موجود یا ایجاد چارچوبی خارج از نظام بین‌المللی فعلی نیست. بلکه هدف بهبود عملکرد نظام بین‌المللی و نهادهای بین‌المللی فعلی در اقدام، فعالیت موثر، سازگاری با تغییرات، پاسخ سریع و موثر به چالش‌های جهانی، خدمت به منافع تمامی کشورها، به‌ویژه کشورهای در حال توسعه است.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه