logo
چهارشنبه 08 مهر 1405 | چهارشنبه 30 سپتامبر 2026 |
اخبار داغ
  1. نمایش ضعیف و نومیدکننده تیم ملی در روسیه؛ باخت بدون حتی یک موقعیت!
  2. آخرین صورت مالی کدال؛ هزاران میلیارد پول بیمه‌شدگان هدر رفت/ انتقاد از مدیریت میدری بر بزرگ‌ترین هلدینگ کشور
  3. عمق الیگارشی در یک سریال مثلاً عاشقانه
  4. چشم‌انتظاری در برجک‌های مه‌آلود؛ روایت جوانانی که در شب‌های اضطراب و آتش، سپر بلای خاک شدند
  5. جنگ مقطعی است، اما دانشگاه ماندگار و زاینده/ "تمدن سازی" از جاده دانشگاه، راهبرد رهبر شهید
  6. «دانشجو» در مکتب رهبر شهید؛ از تولید علم تا ساختن آینده ایران
  7. سید حسن نصرالله با مدیریت خود به قهرمان امت عرب و جهان اسلام تبدیل شد
  8. سقوط و صعود؛ واکاوی موج بازگشت هنرمندان به وطن
  9. واکاوی تطور فکری و سلوک عرفانی شمس تبریزی؛ از تبریز تا قونیه
  10. بر اساس محاسبات الهی، ایران قدرت اوّل جهان است
  11. هلاکت عناصر داعشی در درگیری با نیروهای امنیتی عراق
  12. تأخیر در ترخیص کالاهای اساسی و تحمیل هزینه به مردم قابل قبول نیست/ قوه قضاییه در صیانت از حقوق عامه با جدیت ورود خواهد داشت
  13. مذاکره در کار نیست؛ آمریکا لاف می زند/ موج‌ سواری های ترامپ و بسنت گره گشای تنگه هرمز نیست!
  14. تئاترِ عریان، اخلاقِ پنهان؛ روایتِ یک گسستِ نامرئی در تئاتر
  15. پراید صفر به مرز ۱.۴ میلیارد تومان رسید / دلالان فضای مجازی، بازار خودرو را به گروگان گرفتند
  16. شهید موسوی می‌تواند الگویی برای نسل‌های آینده نیروهای مسلح باشد
  17. گسست میان ادعا و واقعیت
  18. «بدنام»؛ کارناوال دهن‌کجی به قانون در شبکه نمایش خانگی
  19. هنر، کارآمدترین ابزار برای جهانی‌سازی فرهنگ ایثار/ هنرمندان باید صدای مظلومیت ایران در عرصه بین‌الملل باشند
  20. اهرم‌های غیرنظامی برای خنثی سازی‌توطئه توقف‌ پروازهای ایرانی/ تیر واشنگتن باز هم به سنگ خواهد خورد!

کشف شگفت‌انگیز؛ چرا اختاپوس‌ها برای کارهای مختلف از بازوهای متفاوت استفاده می‌کنند؟

کشف شگفت‌انگیز؛ چرا اختاپوس‌ها برای کارهای مختلف از بازوهای متفاوت استفاده می‌کنند؟
با وجود اینکه هر هشت بازوی اختاپوس قادر به انجام همه حرکات هستند، پژوهشی نشان داده که این موجودات برای بیشتر کارها بازوهای جلویی خود را ترجیح می‌دهند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ اختاپوس‌ها می‌توانند هشت بازوی بسیار انعطاف‌پذیرشان را در طیف وسیعی از رفتارها، از جستجوی غذا گرفته تا ساخت لانه یا حرکت در کف دریا، به خوبی هماهنگ کنند. 

 پژوهشگران به تازگی جامع‌ترین پژوهش در نوع خود را درباره اختاپوس‌ها انجام داده‌اند؛ پژوهشی که نه‌تنها حرکات و جزئیات کوچک مرتبط با انواع حرکت‌ها را شناسایی می‌کند، بلکه نشان می‌دهد مانند نخستی‌سانان، جوندگان و ماهی‌ها، اختاپوس‌ها هم ترجیح می‌دهند برای وظایف خاص از بازوهای مشخصی استفاده کنند. 

کِندرا بورش، نویسنده همکار این پژوهش می‌گوید: «به‌طور کلی چیزی که ما دریافتیم این بود که اختاپوس‌ها برای بیشتر فعالیت‌ها، بیشتر از بازوهای جلویی خود استفاده می‌کنند تا بازوهای عقبی». با این حال، او اشاره کرد استثناهایی هم وجود دارد. 

بورش و همکارانش توضیح می‌دهند چگونه ۲۵ ویدیوی یک دقیقه‌ای از ۲۵ اختاپوس وحشی از سه گونه مختلف را تحلیل کرده‌اند. این ویدیوها بین سال‌های ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۵ در شش منطقه مختلف، از ویگو در اسپانیا گرفته تا جزایر کیمن، هر کدام با زیستگاه متفاوت، فیلم‌برداری شده‌اند. 

پژوهشگران برای هر ویدیو، رفتار اختاپوس، مانند برداشتن یک شیء یا راه رفتن را دسته‌بندی کرده و سپس حرکات بازو را مشخص کردند، مانند خم کردن بازو یا کشیدن آن از بدن. همچنین تیم تحقیق بررسی کرد کدام یک از چهار روش تغییرشکل بازوهای اختاپوس (کوتاه شدن، بلند شدن، خم شدن و پیچش) در هر عمل دخیل است. 

به‌طور کلی، پژوهشگران ۱۵ رفتار متفاوت اختاپوس و ۱۲ حرکت بازویی متفاوت را شناسایی کردند؛ برخی رفتارها مانند خزیدن یا حمله به سبک چتر نجات به تعداد بیشتری حرکت بازویی نیاز داشتند، در حالی که برخی دیگر مانند شنا به عقب، کمتر. این تیم دریافت چندین حرکت بازویی می‌توانند هم‌زمان روی یک بازو یا بازوهای مجاور رخ دهند و همه هشت بازو قادر به انجام همه حرکات و تغییر شکل‌ها هستند. 

بورش گفت: «این به آن معناست که اختاپوس‌ها می‌توانند در بسیاری از محیط‌ها و وظایف مختلف بسیار انعطاف‌پذیر و سازگار باشند». 

اگرچه پژوهشگران دریافتند اختاپوس‌ها ترجیحی برای استفاده از بازوی راست یا چپ ندارند، اما این موجودات بازوهای جلویی خود را نسبت به بازوهای عقبی ترجیح می‌دهند، به گونه‌ای که در کل وقتی همه ۱۲ حرکت با هم در نظر گرفته شوند، ۶۱ درصد استفاده از بازوهای جلویی و ۳۹ درصد استفاده از بازوهای عقبی بوده است. 

با بررسی دقیق‌تر، روشن شد که موجودات برای حرکات کشیدن، بالا بردن، پایین آوردن و خم کردن بیشتر از دو جفت بازوی جلویی استفاده می‌کنند. در مقابل، این مطالعه نشان داد اختاپوس‌ها ترجیح می‌دهند برای حرکت «ایستاده روی بازوها» و حرکت «چرخشی» از دو جفت بازوی عقبی استفاده کنند که مانند یک نقاله حرکت می‌کند. هر دوی این حرکات در جابجایی و حرکت بدن نقش دارند. 

تیم تحقیق می‌گوید این نتایج داده‌های جدیدی درباره نحوه هماهنگی هشت بازوی انعطاف‌پذیر اختاپوس برای انجام رفتارهای پیچیده و چندوظیفه‌ای فراهم می‌کند و این یافته‌ها می‌تواند فراتر از علوم دریایی هم مفید باشد. 

این نمونه از انعطاف‌پذیری می‌تواند به رفتارشناسان، زیست‌شناسان حسی، عصب‌شناسان و مهندسانی که در حال طراحی اندام‌های رباتیک نرم هستند، کمک کند

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه