نگاهی به زندگینامه آیت الله حاج شیخ عبدالحسین اعلمی؛
نقش روحانیت مبارز خوی در نهضت مشروطه
محمد امامی مینویسد: آیت الله اعلمی در حوادث ناگواری که بر وطنش مستولی میشد پیشاپیش مردم به مبارزه بر میخاست و برای حراست از شهر خدمات ارزندهای از خود نشان داد.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا، به نقل از آذرنگاه از آذربایجان غربی، آیت الله حاج شیخ عبدالحسین اعلمی در 24 آذر 1258ش برابر 1290 ق در مهد علم و روحانیت خوی بدنیا آمد.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, آذرنگاه,پدرش حاج ملا محمد شاه خویی از روحانیون طراز اول این شهر بود. علوم مقدماتی را در محضر آیت الله حاج میرزا ابراهیم دنبلی شهید مشروطه فرا گرفت و بمدت 15 سال با هزینه استاد شهیدش، راهی نجف شد و در جوار بارگاه ملکوتی حضرت علی(ع) سکونت گزدید و از دروس آیت الله شیخ هادی تهرانی و آیت الله آخوند ملامحمد کاظم خراسانی بهره مند و پس از نیل به اجتهاد به زادگاهش برگشت و به تدریس علوم اسلامی پرداخت.
,سرهنگ محمد امامی، فرزند حاج شیخ عبدالحسین اعلمی مینویسد؛ او شجاع بود و شجاعت را یکی از صفات انسانی میدانست. او در حوادث ناگواری که بر وطنش مستولی می شد پیشاپیش مردم به مبارزه بر میخاست و در حراست از شهر به هنگام حمله مارشیمون، رهبر ارامنه به سلماس و خوی خدمات ارزندهای از خود نشان داد و در مقابل حکام زورگو مانع بزرگی بود.
,در آغاز نهضت مشروطه رئیس انجمن 7 نفری مشروطه خواهان و روحانی مبارز خوی بود و 10 سال نیز قضاوت شرعی خوی را بطور افتخاری بر عهده گرفت. در حوادث شهریور 1320 خوی تحت تسلط اشغالگران روس درآمد و ظلم و ستم سالدات های روس، آرامش را از مردم سلب کرد که در آن زمان بعلت سخنرانی تاریخی علیه قوای روس مورد تهدید قرار گرفت و به مقر روسها احضار شد.
,مردم از رفتن او به مقر روسها ممانعت میکردند ولی وی اظهار داشت که سخنرانی نکرده ام که مخفی شوم، بلکه شدیدتر از آن را حضوراً به روسهاخواهم گفت.
,او رفت و با شجاعت تمام طی سخنرانی کوبنده، فرماندهان روس را به اعمال غیر انسانی سالداتها واقف نمود.
,وی پس از یک عمر خدمت به مردم و تربیت شاگردان فاضل و ایراد خطبه های شیرین در 30 ذیقعده 1370 ق دار فانی را وداع گفت و پیکر پاک این عالم شجاع در جوار مرقد حضرت آخوند شیخ نوایی به خاک سپرده شد.
, جوار مرقد حضرت آخوند شیخ نوایی,او عالمی وارسته، پرهیزکار، خداترس و روشنفکر بود و از افراط و تفریط منزه و به آزادیخواهی و آزاد اندیشی معروف و مشهور بود.
,گردآوری: اسماعیل بنیـادی
,انتهای پیام/گ
]
ارسال دیدگاه