فرصتی برای توسعه سیستان و بلوچستان ؛

حمل و نقل ریلی الفبای توسعه پایدار

حمل و نقل ریلی الفبای توسعه پایدار
سیستان و بلوچستان با داشتن یکی از قدیمی ترین خطوط ریلی کشور، جهت توسعه استان نیازمند به خطوط ریلی ترانزیتی است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از عصر هامون، راه‌آهن به عنوان شریان ارتباط مؤثر، جایگاه ویژه‌ای در رشد و توسعه اقتصادی تمامی کشورهای دنیا دارد.  قابلیت توان حمل بار انبوه و جابجایی مسافر، صرفه‌جویی در مصرف انرژی و ایمنی بسیار بالا، پیشگیری در آلودگی محیط زیست و... از اهمیت خاص این صنعت است که نقش اساسی حمل و نقل در رشد اقتصادی و توسعه پایدار را به خود اختصاص داده است.
از این رو یکی از اهرمهای توسعه ملی، توجه به عوامل زیرساختی است که در رأس آنها شبکه سراسری حمل و نقل ریلی قرار دارد، در این زمینه بسیاری از کشورهای جهان، تحول بنیادی اقتصادی خود را مدیون این ابزار کارآمد هستند.
همچنین صنعت حمل و نقل به عنوان پیش‌نیاز و زیربنای توسعه پایدار نقشی اساسی و کارآمد در باروری امکانات و استعدادهای بالقوه جوامع داشته که از طریق جابجایی بار و مسافر، پیوند ناگسستنی بین عوامل مختلف رشد و توسعه را فراهم می‌آورد و موجب برقراری و تقویت هرچه سریعتر بخش‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها می‌شود که بدین ترتیب نقش و اهمیت خود را به عنوان یکی از موثرترین شاخص‌های رشد و توسعه نمایان می‌سازد.
به این علت است که توسعه حمل ونقل ریلی به عنوان امن ترین، ارزان ترین، کم مصرف ترین و پاک ترین سیستم حمل ونقل ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
براساس سند چشم انداز 1404، ایران باید به کشوری توسعه یافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در سطح منطقه تبدیل شود و مبتنی بر نظام نامه تدوین شده در بخش حمل ونقل این سند، ایران باید «با اولویت دادن به حمل ونقل ریلی»ضمن برقراری تعادل و تناسب بین زیرساخت ها و ناوگان و تجهیزات ناوبری و تقاضا با افزایش بهره وری تا رسیدن به سطح عالی به سهم بیشتری از بازار حمل ونقل بین المللی دست پیدا کند.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, عصر هامون,
,
,
,
,
, ,

از این رو نقش و اهمیت صنعت ریلی بر هیچ کس پوشیده نیست و صنعت ریلی به عنوان ایمن ترین سیستم حمل و نقل در جهان شناخته می شود.
در واقع کشور ایران مانند یک چهار راهی است که با شمال و جنوب و شرق و غرب به آسانی ارتباط دارد و نقش مهمی در توسعه راه‌آهن‌های منطقه خاورمیانه دارد.
سیستان و بلوچستان نیز با داشتن یکی از قدیمی ترین خطوط ریلی کشور، از این قاعده مستثنا نیست و در چند سال گذشته با تمرکز بر توسعه استان بر توسعه این صنعت تاکید شده است.
 
توانمندی ها و دستاوردهای راه آهن جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب 
مدیرکل راه آهن جنوب شرق کشور نیز در گفت و گو با خبرنگار عصر هامون با بیان اینکه وقوع انقلاب اسلامی ایران از نظر صاحبنظران و تحلیل گران بی بدیل ترین رخداد قرن بیستم به شمار می رود، اظهار داشت: متاسفانه بدلیل سالها حکومت رژیم ستمشاهی و طاغوت پیش از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی ایران هیچ برنامه ای جهت توسعه و گسترش حمل و نقل بویژه شبکه ریلی کشور وجود نداشت به گونه ای که از آغاز ساخت راه آهن سراسری کشور در سال 1306 تا سال 57 تنها 4هزار و 565 کیلومتر راه آهن در کشور ساخته شد در صورتیکه پس از پیروزی انقلاب 6 هزار کیلومتر راه آهن در کشور ساخته شده و صدها کیلومتر راه آهن هم در حال ساخت است .
مصطفی داوودی با اشاره به اینکه روند ساخت راه آهن نشان دهنده توجه ویژه دولت مردان جمهوری اسلامی ایران به مقوله توسعه حمل و نقل و ارتباطات بویژه از طریق راه آهن است، افزود: با توجه به موقعیت استراتژیک کشورمان که پل ارتباطی میان شرق و غرب بوده و از سالیان دور کالاها از طریق جاده های معروفی مثل جاده ابریشم، جاده مروارید و جاده هندوستان که از ایران عبور می کردند، در این راستا با ساخت راه آهن های مشهد- بافق-  بندرعباس و زاهدان – بم – کرمان و در آینده نزدیک مشهد – زاهدان – چابهار زمینه ایجاد کریدورهای بین المللی ترانزیت از طریق راه آهن و اتصال کشور های آسیای مرکزی ،دریای سیاه ،قفقاز و اتحادیه اروپا با شبه قاره هند، خاور دور و کشورهای جنوب شرقی آسیا شده است، که در این میان شهر زاهدان و راه آهن جنوب شرق کشور بدلیل قرار گرفتن در مسیر کریدورهای ترانزیتی شرق به غرب و شمال به جنوب از اهمیت بین المللی برخوردار است به گونه ای که مورد تایید سازمان های بین المللی از جمله سازمان اکو و سازمان اسکاپ قرار گرفته است. 
 
پیشینه صنعت ریلی در سیستان و بلوچستان
وی درباره پیشینه و تاریخچه صنعت ریلی استان گفت: راه آهن در سال 1298 هجری شمسی به زاهدان رسید. از ابتدا مقرر شده بود این راه آهن تا سرخس ادامه پیدا کند و برای جابه جایی ادوات جنگی و نظامی مورد استفاده قرار گیرد اما با پایان جنگ در همان سال توسعه راه آهن نیز متوقف شد.
این مقام مسئول بیان کرد: تا سال 1348 راه آهن زاهدان را پاکستان اداره می کرد و تحت نظارت این کشور بود اما در سال 1348 از نقطه صفر مرزی تا شهر زاهدان به ایران واگذار شد.
وی در ادامه گفت: از سال 1373 کلنگ راه آهن زاهدان به کرمان به زمین زده شد اما به دلیل تخصیص نیافتن به موقع اعتبارات، این خط آهن در سال 1389 به بهره برداری رسید.
داوودی بیان کرد: خط آهن زاهدان به کرمان تا سال 1384 تنها 30 درصد پیشرفت داشت و از سال 1389 به طور رسمی بهره برداری از راه آهن زاهدان به کرمان آغاز شد البته از همان ابتدا نواقص زیادی در این بخش وجود داشت.
وی تصریح کرد: احداث خط آهن برعهده شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل و نقل کشور است که زیرنظر وزارت راه و شهرسازی فعالیت می کند و راه آهن تنها به عنوان بهره بردار از این شرکت راه آهن را تحویل می گیرد.
 

,
,
,
,
, توانمندی ها و دستاوردهای راه آهن جمهوری اسلامی ایران پس از پیروزی انقلاب  ,
,
,
,
, پیشینه صنعت ریلی در سیستان و بلوچستان ,
,
,
,
,
,
,
, ,

مشکلات سر راه توسعه صنعت ریلی در استان
مدیرکل راه آهن جنوب شرق کشورگفت: اداره کل راه آهن جنوب شرق از سال 1388 مکرر نواقص موجود را به شرکت ساخت و توسعه گوشزد می کرد اما متأسفانه این نواقص به موقع برطرف نشد و بهره برداری از این محور به صورت دستوری از سال 89 آغاز شد.
وی خاطرنشان کرد: در ابتدای بهره برداری قطار زاهدان – تهران با سرعت متوسط 70 کیلومتر در ساعت و طی مدت 28 ساعت در این مسیر تردد می نمود که پیمایش قطار در این مسیر با اقدامات انجام شده  طی22 ساعت انجام می شود.
وی ادامه داد: با وجود مکاتبات زیاد با شرکت ساخت و توسعه و با این که مقرر شده بود این نواقص در سال 1390 برطرف شود، کاستی ها تا این لحظه یعنی سال 1394 از سوی این شرکت برطرف نشده است.
وی افزود: برآوردها نشان داد که برای رفع این نواقص که شامل آماده نبودن ساختمان ایستگاه ،مشخص نبودن خطوط برق در طول مسیر و سرعت حرکت قطار است، مبلغی برابر با 300 میلیارد تومان نیاز است.
مدیرکل راه آهن جنوب شرق اظهار داشت: راه آهن کشورمنتظر رفع نواقص از سوی شرکت توسعه و ساخت نماند و تا آنجا که مربوط به کیفیت خدمات باری، سرعت حرکت قطار،واگن ها و.... بود، اقدامات درخوری انجام داد.
وی اذعان کرد: در مسیرهایی که با مشکل حرکت ماسه روبه رو بودیم، یعنی از زاهدان تا شورگز اگرچه سرعت 70 کیلومتر در نظر گرفته شده بود اما عملاً سرعت حرکت قطار به 30 کیلومتر رسیده بود که با تمهیدات راه آهن کشور اکنون سرعت حرکت در محدوده هایی که درگیر با ماسه نیست 110 کیلومتر و در مسیرهای ماسه گیر به 70 کیلومتر در ساعت رسیده است.
داوودی بیان کرد: در حال حاضر تنها راه آهن استان در دو محور زاهدان- میرجاوه و دیگری زاهدان- بم و کرمان، که یکی از طریق زاهدان به خط ریلی کشور با عرض خط استاندارد جهانی و خطوط نرمال متصل است و دیگری نیز با اتصال به خطوط ریلی کشور پاکستان از طریق مرز میرجاوه در حال فعالیت می باشد که خطوط آنها عریض و بیشتر از عرض خطوط نرمال است. 
وی در ادامه گفت: هر چند بواسطه وجود تحریم ها با کمبود واگن مسافربری در کشور مواجه هستیم ولی با پیگیری های انجام شده در حال حاضر تعداد واگن هایی که برای جابجایی مسافران مورد استفاده قرار می گیرد پاسخگوی نیاز شهروندان است و هم اکنون واگن های6 تخته،4 تخته، واگن حمل خودرو همراه با مسافر وهم واگن حمل بارتوشه بامسافر در مسیر قطار زاهدان – تهران با امکانات رفاهی خوب در حال ارائه خدمات می باشد.

اقدامات اثرگذار و رفع پاره ای از مشکلات
مدیرکل راه آهن جنوب شرق اظهار کرد: مشکل مهمی که در بحث سوخت استان وجود داشت که با راه اندازی جایگاه تخلیه فرآورده های نفتی با همکاری شرکت نفت این مشکل نیز با ظرفیت روزانه یک میلیون و 100 هزار لیتر گازوئیل برطرف شد.
وی افزود: قبل از این اقدام این حجم گازوئیل از طریق 50 دستگاه تریلی از شهرهای دیگر به زاهدان منتقل می شد که با انتقال این حجم سوخت از طریق قطار مشکلات و سوانح جاده ای کاهش یافت و در بحث سوخت نیز صرفه جویی به عمل آمد. 
وی در ادامه با بیان این که راه آهن استان ظرفیت انتقال روزانه 6 میلیون لیتر سوخت را نیز دارد، تاکید کرد: تدبیر ایجاد خط فرعی تخلیه گاز مایع که در 30 کیلومتری زاهدان واقع شده است نیز برای مقابله با بحران کمبود گاز اندیشیده شد و هم اکنون بیش از 90 درصد گاز مایع خانگی با واگن های ریلی حمل می شود.
داوودی راه اندازی نخستین قطار باری برنامه ای را در مسیر زاهدان به کویته پاکستان از دیگر اقدامات عنوان کرد و افزود: با راه اندازی این قطار از این پس تجار وبازرگانان می توانند بار خود را از میرجاوه تا کویته پاکستان منتقل کنند.
وی در این خصوص گفت: این قطار هر پنجشنبه از کویته حرکت می کند و شنبه در زاهدان تخلیه بار انجام می دهد و مجددا بارگیری و به سمت کویته پاکستان حرکت می کند.
 
ایستگاه مسافری راه آهن زاهدان توسعه پیدا می کند
 مدیرکل راه آهن جنوب شرق در این خصوص اظهار داشت: ایستگاه مسافری فعلی راه آهن زاهدان ظرفیت و گنجایش مناسبی ندارد و این اداره کل اعتبار لازم برای تجهیز این ایستگاه را اخذ کرده است. 
داوودی افزود: با توجه به فضای کوچک و نبود تاسیسات و امکانات مورد نیاز مسافران قطار، اعتباری بیش از 50 میلیارد ریال برای ساخت و توسعه ایستگاه راه آهن زاهدان و در کنار آن ساخت نمازخانه، محوطه سازی، فضای سبز، زیباسازی و نورپردازی این ایستگاه در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: این ایستگاه بعد از تکمیل طرح از جمله بهترین و زیباترین ایستگاه های مسافری کشور خواهد شد.

, مشکلات سر راه توسعه صنعت ریلی در استان ,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
, اقدامات اثرگذار و رفع پاره ای از مشکلات ,
,
,
,
,
,
,
, ایستگاه مسافری راه آهن زاهدان توسعه پیدا می کند ,
,
,
,


تاثیر توسعه راه آهن در بندر ترانزیتی چابهار
مصطفی داودی با اشاره به اینکه بندر چابهار به عنوان یکی از بنادر مهم در جنوب ایران و در بخش شمالی دریای عمان قرار گرفته اظهار داشت: بندر چابهار به علت نزدیکی به کشورهایی نظیر افغانستان، پاکستان و آسیای میانه در آینده‌ای نزدیک با اتصال به شبکه ریلی کشور اهمیت ویژه‌ای در ترانزیت کالا به این کشورها خواهد داشت همچنین این بندر به عنوان تنها بندر اقیانوسی ایران، یکی از نقاط کلیدی در حاشیه خلیج فارس و دریای عمان بوده و در کریدور شمال ـ جنوب نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
وی افزود: بندر چابهار که در جنوب استان سیستان و بلوچستان واقع شده در مسیر ترانزیتی شرق ـ غرب قرار گرفته و به دلیل استقرار در کنار دریای عمان از دیر باز کانون داد و ستد و تجارت و دریانوردی بوده که موجب فوریت‌های مختلف اقتصادی و جغرافیایی در زمینه ترانزیت می شود.
 
اتصال بندر چابهار به شبکه راه‌آهن، موجب رونق کریدور ترانزیتی شرق کشور است
داودی گفت: اتصال بندر چابهار به شبکه راه‌آهن و امتداد آن تا مشهد، موجب رونق کریدور ترانزیتی شرق کشور و توسعه اقتصادی و اجتماعی مناطق شرقی کشور می‌گردد و بدلیل عدم دسترسی مستقیم کشورهای آسیای مرکزی و افغانستان به آبهای بین‌المللی، این بندر می‌تواند به عنوان یک نقطه راهبردی، رابط این کشورها به آبهای آزاد باشد و نقش ایران را در مجموعه فعالیتهای اقتصادی در منطقه آسیای مرکزی، روسیه و اروپا تقویت نماید.
 مدیرکل راه آهن جنوب شرق در خصوص پروژه احداث راه آهن چابهار –  زاهدان –  مشهد گفت: اتصال چابهار به شبکه ریلی کشور از مسیر زاهدان و مشهد یکی از پروژه هایی است که در دست اجرا می باشد و در این راستا دولت تدبیر و امید نگاه ویژه ای به شرق کشور دارد. 
 داودی افزود: احداث راه آهن چابهار از  اساسی ترین زیرساخت و دغدغه اصلی منطقه است و با تکمیل مراحل ساخت این پروژه، تحول اقتصادی عظیمی در سطوح منطقه ای و ملی در انتظار چابهار خواهد بود.
وی اظهار داشت: رویکرد راه‌آهن جمهوری اسلامی ایران در سیستان و بلوچستان تسهیل خدمت رسانی و افزایش رفاه مردم بوده است به‌گونه‌ای که در این مدت کوتاه خدمات بسیار خوبی به مردم استان ارائه شده است که این مهم از برکت همدلی کارکنان و پیگیری‌های این اداره کل بوده است.
وی تصریح کرد: عملیات اجرایی طرح جدید خط ریلیی چابهار به زاهدان شروع و در پروسه 5 ساله انجام خواهد شد که راه اندازی این خطوط باعث تحول در تمام حوزه ها می شود.
داودی در ادامه به گزارشی اجمالی از پروژه احداث راه آهن چابهار – زاهدان پرداخت و خاطرنشان کرد: امیدواریم در سال جاری شاهد پیشرفت خوبی در زمینه احداث راه آهن چابهار – زاهدان باشیم چرا که این پروژه از سال 92 به صورت رسمی کلید خورده و در حال حاضر پیشرفت های فیزیکی مناسبی نداشته و در برنامه زمان بندی که به صورت 5 ساله مصوب شده بایستی سالانه شاهد پیشرفت 20 درصدی باشیم که به نظر میرسد تاکنون پیشرفتی کمتر از 2 درصد داشته ایم و در عرض یکسال حدود 18 درصد از برنامه عقب می باشیم که پیش بینی می شود انشاا... با شروع عملیات اجرایی ایرانشهر – زاهدان و اجرای عملیات روسازی این عقب ماندگی هم جبران گردد.
مدیرکل راه آهن جنوب شرق در پایان اظهار داشت: با توجه به اهمیت تسریع در روند تکمیل مسیر ریلی   چابهار – زاهدان - مشهد و نقش کلیدی احداث آن در توسعه استان ضروری است تا در فرآیند مطالعات قطعه دوم راه آهن از زاهدان به سمت شمال این موضوع مورد توجه مشاور و مجری پروژه قرار گیرد.
انتهای پیام/

,
, تاثیر توسعه راه آهن در بندر ترانزیتی چابهار,
,
,
,
, اتصال بندر چابهار به شبکه راه‌آهن، موجب رونق کریدور ترانزیتی شرق کشور است ,
,
,
,
,
,
,
,
]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه