در پی کم توجهی نسبت به استفاده بهینه ؛

در آینده ای نزدیک مردم مجبور به خرید آب شرب با کارت اعتباری خواهند شد

در آینده ای نزدیک مردم مجبور به خرید آب شرب با کارت اعتباری خواهند شد
اگر توجهی به مصرف بهینه آب نشود، مردم مجبور می شوند با کارت های اعتباری آب بخرند و تا زمانی که نگاه ویژه به آب در اولویت و صدر توجهات قرار نگیرد؛ مشکلات همچنان پا برجاست.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا ، به نقل از یار خراسانی ، از حدود 20 سال قبل یعنی در سال 1982 با برگزاری کنفرانس دوبلین با موضوع آب و محیط زیست ، به این مسئله مهم پرداخته شد که باید به آب با عنوان یک کالای اقتصادی ویژه نگاه کرد و این امر به عنوان شاخصی مهم در توسعه پایدار پذیرفته شد.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, یار خراسانی,

بدون شک آب دارای ارزش اقتصادی بسیار بالا و یک کالای اقتصادی و استراتژیک و موثر در روند زندگی جوامع انسانی است.

, بدون شک آب دارای ارزش اقتصادی بسیار بالا و یک کالای اقتصادی و استراتژیک و موثر در روند زندگی جوامع انسانی است., بدون شک آب دارای ارزش اقتصادی بسیار بالا و یک کالای اقتصادی و استراتژیک و موثر در روند زندگی جوامع انسانی است., بدون شک آب دارای ارزش اقتصادی بسیار بالا و یک کالای اقتصادی و استراتژیک و موثر در روند زندگی جوامع انسانی است.,

تا زمانی که این نگاه ویژه به آب در کشور ما نهادینه نگردد و اب که سرمایه ای ملی است و هیچ جایگزینی ندارد، در اولویت و صدر توجهات در حوزه برنامه ریزی کلان کشور قرار نگیرد ؛ مشکلات هم چنان پا برجاست.

,

سوال این است براستی قیمت واقعی آب چقدر است و آیا واقعاً می توان این نعمت الهی را ارزش گذاری کرد؟ مسلماً باسخ منفی است!

,

اما چگونه می توان فرهنگ مصرف بهینه آب را در جامعه ایرانی نهادینه کرد؟ در حوزه های کشاورزی و صنعت علی رغم این که آب اصلی ترین نهاده در مسیر تولید می باشد به دلیل شیوه های سنتی بهره وری ، شاهد هدر رفت 50 تا 60 درصد آب به ویژه در بخش کشاورزی هستیم و از طرفی دیگر در حوزه تامین آب شرب نیز در مرز بحران قرار گرفته ایم. بحران روستاها را فرا گرفته و به شهرها رسیده است و این در حالی است که با حداقل 10 درصد صرفه جویی در حوزه کشاورزی ، بخش شرب و صنعت از بحران خارج خواهد شد.

,

از طرفی قیمت تمام شده آب شرب به دلیل هزینه های بالای نیروی انسانی ، هزینه های استحصال و توزیع آب شامل استهلاک تاسیسات و تجهیزات و هزینه های برق و مواد ضد عفونی رو به افزایش است و این در حالی است که قیمت فروش آب در حدود یک سوم قیمت تمام شده و یا کمتر از آن می باشد.

,

در حال حاضر برای کاهش قیمت تمام شده آب شرب در شهرستان ، اقداماتی انجام شده و روی کردهایی نیز مدنظر قرار گرفته است که از جمله می توان به کاهش هزینه های نیروی انسانی از طریق برون سپاری فعالیت های بهره برداری در شهرهای خلیل آباد و کند ، بهینه سازی دیماند برق و کاهش هزینه های راکتیو ، اصلاح و بازسازی شبکه و انشعابات، استفاده از سیستم های کنترل از راه دور و استقرار سامانه GIS در شبکه و انشعابات امور خلیل آباد ، توسعه خدمات پرداخت غیر حضوری مشترکین اشاره کرد.

,

در حال حاضر 28 شهر استان خراسان رضوی در آستانه تنش آبی قرار دارند

, در حال حاضر 28 شهر استان خراسان رضوی در آستانه تنش آبی قرار دارند, در حال حاضر 28 شهر استان خراسان رضوی در آستانه تنش آبی قرار دارند,

در برخی شهرها نیز کیفیت آب دچار افت شدیدی شده است ؛ به عنوان مثال می توان به شهر بجستان اشاره کرد که به دلیل افت شدید کیفیت آب در سال های اخیر شرکت آب و فاضلات خراسان رضوی را بر آن داشته تا با اجرای پروژه ای جداسازی آب شرب از بهداشتی و با صرف اعتباری میلیاردی اقدام به احداث ایستگاه های برداشت آب شیرین نماید و مردم این شهر مجبورند از طریق کارت های اعتباری شارژی اقدام به خرید آب شرب در سطح شهر نمایند!

,

این هشداری است جدی به مردم شهرستان خلیل آباد که قدر این آب که دارای بهترین کیفیت در سطح استان و حتی کشور است را بدانند، هر چند متاسفانه شاهد کم توجهی به استفاده بهینه از آب هستیم که به عنوان مثال آبیاری غیر مجاز باغات با آب شرب یکی از این موارد است. از سویی دیگر میزان هدر رفت آب به خصوص کشاورزی بسیار بالاست و اگر روند بارش نزولات آسمانی و تغییرات آب و هوایی از یک سو و نیز روند افزایشی برداشت از سفره های آب زیرزمینی و روند افزایشی مصرف به همین صورت ادامه یابد در سال های نه چندان دور وضعیتی مشابه شهر بجستان و شاید بدتر از آن برای این منطقه متصور است. البته علی رغم غفلت 30 ساله از بهره برداری بهینه از آب و منابع آبی از همین امروز می توان با اتخاذ تصمیمات و تدابیر هوشمندانه مانع از تحقق این فرجام بد شد.

,

با روند فعلی تخصیص اعتبارات ، تکمیل پروژه آب رسانی شهر خلیل آباد ده سال به طول می انجامد

, با روند فعلی تخصیص اعتبارات ، تکمیل پروژه آب رسانی شهر خلیل آباد ده سال به طول می انجامد, با روند فعلی تخصیص اعتبارات ، تکمیل پروژه آب رسانی شهر خلیل آباد ده سال به طول می انجامد, با روند فعلی تخصیص اعتبارات ، تکمیل پروژه آب رسانی شهر خلیل آباد ده سال به طول می انجامد,

و اما در حوزه تأمین اعتبار پروژه های عمرانی اراده ی قوی مبتنی بر نگرشی واقع گرایانه در سطح کلان مدیریتی لازم است تا با جدی تر دیدن چالش بحران آب ، اولویت تخصیص اعتبارات به این بخش داده شود. به عنوان مثال برای اتمام پروژه آب رسانی شهر خلیل آباد اعتباری میلیاردی مورد نیاز است. در حالی که با روند فعلی تخصیص اعتبارات ، تکمیل پروژه ده سال به طول می انجامد و این یعنی ادامه روند لرزان و نگران کننده تامین آب در نقطه سر به سر در شهرستان و تدام بحران افت فشار و کم آبی به ویژه در روستاهای اطراف در پیک مصرف.

,

شایسته است حوزه برنامه ریزی در استان با اتخاذ تصمیماتی قاطع ، اثرگذار و بر پایه منافع مشتکر منطقه از سرشکن شدن اعتبارات تخصیص به پروژه های بعضاً غیر مثمر و شعاری در سایر بخش ها جلوگیری نموده و با تصمیمی هوشمندانه مشکلات تأمین اعتبار پروژه های شاخص و اثرگذار در روند توسعه شهرستان با اولویت تأمین آب ، احداث راه و بهبود شاخص های بهداشت و درمان که به نوعی مکمل یکدیگر هستند را حل نمایند تا شاهد انقلابی در روند توسعه منطقه باشیم. لیکن در صورت ادامه روند کنونی تا یک دهه بعد هم چنان باید شاهد فرسایشی شدن پروژه ها و در نتیجه ادامه خسارت های مادی و معنوی ناشی از تأخیر در اجرای آنها ، ادامه بحران آب در منطقه و مشکلات بهداشتی ناشی از عدم ارتقاء شاخص های بهداشت و درمان باشیم.

,

یادداشت : محسن اولیایی

,

انتهای پیام /ج

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه