جشن تبرک انگور ارامنه در شازند+تصاویر
پانزدهم ماه ناواسارد ارمنی و ماه آب آشوری برابر با 24 مرداد در گاهشماری ایرانی؛ روزی است حاکی از عروج مریم مقدس و جشن انگور که طی این روز در میان ارامنه و آشوریان مراسمی در قالب «تبرک انگور» انجام می گیرد.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا، به نقل از پایگاه خبری شازند ما، پانزدهم ماه ناواسارد ارمنی و ماه آب آشوری برابر با 24 مرداد در گاهشماری ایرانی؛ روزی است حاکی از عروج مریم مقدس و جشن انگور . طی این روز در میان ارامنه و آشوریان مراسمی در قالب «تبرک انگور» انجام می گیرد که تا این روز طبق آیین مسیح و اشاره کشیشان هیچ یک از ایشان اجازه ی تناول و خوردن انگور را ندارند . آشوری ها، جشن تبرک انگور را در روز «شاراد مارتی ماریام»؛ یعنی همان روز درگذشت حضرت مریم، انجام می دهند . به ارمنی که «خاقوق اورهنگ» نامیده می شود . فرهنگ هر قومی مبتنی بر اساطیری است که از لحاظ همان قوم ، جنبه ی قداست می تواند داشته باشد . اسطوره در هر جامعه و فرهنگ ، معنایی را که جهان فی نفسه ندارد به ارمغان می آورد و به اشفتگی و پریشانی نظام ، سامان می بخشد و جهان را قابل فهم و معقول ، و مناسبت های انسان با انسان و انسان با محیط را معنی می بخشد و تبدیل به منبعی امید بخش می گردد. در اساطیر ایرانی انگور مظهری برای خون است که نیروی اصلی است . و در اساطیر باستانی یونان و روم ، خدای تاکستانها و شراب است.
انگور نمادی از خِرَد ، کشاورزی ، سکر ، مهمان نوازی ، باروری ، جوانی و حیات جاودانه است بنا بر روایتی اسطوره ای ، هنگامی که کشتی نوح بعد از فرو کش کردن آب ها بر کوه آرارات نشست ، حضرت نوح با دیدن خاک حاصل خیز دشت آرارات تاکی را به رسم تبرک و شکر گزاری کاشت و دلیل گرامی داشتن گیاه انگور از سوی ارامنه شاید همین روایت باشد . و روایت مردمی دیگر در منطقه آذربایجان غربی که برگزاری این مراسم را همراه با نذر و یاز و دعاهای کشیش یاد آور می شود.
مسیحیان ارمنی این رسم را که «خاقوق اورهنگ» می نامند در این روز از صبح زود در کلیساهای روستاهای مسیحی نشین اطراف تجمع پیدا کرده و کسانی که نذری حیوانی را داشته باشند ، آن را قربانی می کنند . اجتماع کنندگان همراه کشیش ، دعاهای ویژه ای می خوانند. پس از ایراد خطبه و سرودهای مذهبی و خواندن بندهایی از انجیل ، کشیش خوشه های انگور را طبق ایین های مسیحی متبرک می کند. در پایان ، از درگاه الهی درخواست می شود که روح و جسم آدمیان را از گناهان پاک سازد ، سپس خوشه های انگور در میان حاضران تقسیم می گردد و هر کس به تبرک مقداری از آن را خورده و برخی برای تبرک خوشه هایی را همراه خود به منزل می برند.
نکته مهم در انجام این گونه مرام آیینی و جشن ها و به لحاظ اسطوره ای این است که در ریشه یابی این آیین ها و در جریان گذست زمان و تغییر فرهنگ و اسطوره ها در جریان تبادلات فرهنگی جابجا شده و ممکن است معانی و مفاهیم جدیدی را نیز به خود گیرند ، می بینیم پس از پذیرش دین مسیحی توسط ارامنه و کوشش برخی از بزرگان ایشان برای از بین بردن آیین های اعتقادی و باوری پیش از مسیح که با مقاومت مردم روبرو گشت در برخی از موارد برای مثال کلیساهایی با نام حضرت مریم جانشین معابد آناهیت، الهه ی آن عصر گشت . اگر آناهیت الهه ی باروری بود و در اعتقادات زنان ارمنی جایگاه ویژه ای داشت ، در اعتقادات نوین حضرت مریم جانشین چنین جایگاهی شد و برخی از انجام مراسم های مربوط به آناهیت با اندکی تغییرات به حضرت مریم نسبت داده شد . و حال اناهیت ، نماد برکت دوره پیش از مسیحیت و حضرت مریم با همین ویژگی ، هر دو به دلیل مؤنث بودن سخت مورد توجه زنان ارمنی هر دو دوره بوده اند.
ارامنه شهرستان شازند هم از این قائله مستثنی نیستند و در ادامه تصاویری از این مراسم در کلیسای ارامنه شازند مشاهده می کنید:
,
,
,
,
,
,
,
,
,

, ,

, ,

, ,

, ,

, ,

, ,

, ,

, ,

, ,

, ,

, منبع: وبلاگ شازند و شازند و بازهم شازند
]
ارسال دیدگاه