به بهانه سالروز اعلام بی‏ طرفی ایران در جریان جنگ جهانی اول؛

کشتار ایرانیان در زمان جنگ جهانی اول+ تصاویر

کشتار ایرانیان در زمان جنگ جهانی اول+ تصاویر
در هنگامه جنگ جهانی اول، لشکر عثمانی قسمت‌هایی از آذربایجان را به تصرف خود در‌آورد و در جریان این حملات بود که لشکر عثمانی بسیاری از دهکده‌های آسوری نشین ایران را غارت و ویران می‌کند و به کشتار غیرنظامیان ایرانی و کسانی که به دفاع از سرزمین خود پرداخته بودند، می‌پردازد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از سایت خبری کریمه، جنگ جهانی اول هم‌زمان با حکومت احمدشاه قاجار و در زمانی آغاز شد که ایران از جوانب گوناگون، اوضاعی آشفته، نابسامان، بغرنج و متزلزل داشت، بحران فزاینده اقتصادی، وضعیت ناپایدار سیاسی و مداخلات مهارگسیخته قدرت‌های خارجی، ایران را تا آستانه یک دولت ورشکسته و وابسته پیش برده بود.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, سایت خبری کریمه،, سایت خبری کریمه،, سایت خبری کریمه،,

آری، جنگ جهانی اول در شرایطی رخ داد که ایران مبتلا به هرج‌ومرجی کم‌سابقه در تاریخ معاصرش بود و بهار مشروطه و مجلس شورای ملی با استبداد محمدعلی شاه به پایان رسیده بود و جز گروه‌های مختلف درگیر در سطوح محلی و ملی چیز زیادی به‌جا نگذاشته بود.

,

از سوی دیگر، به تخت نشستن احمدشاه نوجوان و تضعیف بیش از پیش دولت مرکزی، ایران را عملاً به حکومتی خان خانی بدل کرده بود، به طوری که دولت بی‌اقتدار حتی توان جمع‌آوری مالیات را نداشت و خزانه هر روز خالی‌تر از قبل می‌شد.

,

در این اوضاع و احوال، شروع جنگ نه ‌تنها بر فشار خارجی در ایران افزود، علاوه بر آن سبب شد که اختلافات دیرینه در عرصه سیاست ایران گسترش یابد و حکومت‌ مرکزی چنان دچار اختلاف و چنددستگی شود که دولت‌های مختلفی که بر سرکار می‌آمدند، هیچ‌گاه بیش از چند ماه دوام نیاورند.

,

, ,

در چنین وضعیتی بود که دو دولت همسایه ایران، یعنی روسیه و عثمانی که در دو سوی جنگ قرار گرفته بودند، نبرد خود را به خاک ایران کشاندند، به جز این دو که مناطق شمال غربی ایران را به نسبت کوهستان‌های بین خودشان، مسیر آسان‌تری برای حمله به دیگری می‌دیدند، بریتانیا و آلمان نیز مناطق مرکزی و جنوبی ایران را به عرصه‌ای برای ضربه زدن به منافع دیگری بدل کرده بودند.

,

, ,

این‌چنین بود که ایران با توجه به عدم توان شرکت در جنگ، مشی بی‌طرفی اتخاذ کرد و احمدشاه در ۱۲ ذی‌حجه ۱۳۳۲ قمری فرمان خود را مبنی بر اعلان بی‌طرفی در جنگ خطاب به مستوفی‌الممالک رییس‌الوزرا صادر کرد.

,

در این فرمان آمده بود: «نظر به اینکه در این اوقات متأسفانه بین دول اروپ نایره جنگ مشتعل است و ممکن است این محاربه به حدود مملکت ما نزدیک شود و نظر به اینکه روابط ودادیه ما بحمدالله با دول متخاصمه برقرار است برای اینکه عموم اهالی از نیات مقدسه ما در حفظ و صیانت این روابط حسنه نسبت به دول متحاربه مطلع باشند امر و مقرر می‌‏فرماییم که جناب مستطاب اجل اشرف افخم اکرم مهین دستور معظم مستوفی‏‌الممالک، رییس‌الوزرا و وزیر داخله فرمان ملوکانه را به فرمانفرمایان و حکام و مأموران دولت ابلاغ دارند که دولت ما در این موقع مسلک بی‌طرفی را اتخاذ و روابط دوستانه خود را با دول متخاصمه کماکان حفظ و صیانت می‌‏نماید و به این لحاظ مأموران دولت را باید متوجه نمایند که نباید وجهاً من‌‏الوجوه براً و بحراً کمک به همراهی و یا ضدیت هر یک از دول متخاصمه نموده و یا اسلحه و ادوات حربیه برای یکی از طرفین تدارک و یا حمل کنند و باید از طرفداری با هر کدام از دول متحاربه پرهیز و احتراز نموده، مسلک بی‌طرفی دولت متبوعه خود را کاملاَ رعایت نمایند و در تکمیل حفظ بی‌طرفی و صیانت روابط حسنه باز آنچه هیأت دولت ما مصلحت داند و به عرض برسد در اجرای مقررات آن امر ملوکانه شرف صدور خواهد یافت.»

,

, ,

علیرغم اعلام بی طرفی دولت ایران نیروهای متخاصم از جنوب و شمال وارد ایران شدند... به طوری که در سال‌های جنگ اول جهانی موجی از قحطی، فقر، گرسنگی، قتل و غارت دامن‌گیر جامعه ایران شده بود! بیماری‌های مسری به ویژه تیفوس در مناطقی که بیشتر در معرض تاخت‌وتاز نیروهای بیگانه بود، بیداد می‌کرد.

,

تا جایی که در جریان ۴ سال جنگ اول جهانی، ایران دست‌کم ۱۵ بار شاهد ظهور و سقوط کابینه‌های مختلف کم‌دوام بود و عمر متوسط هر دولت تحت تأثیر هرج‌ومرج سیاسی ناشی از جنگ، از ۱۰۰ روز تجاوز نمی‌کرد.

, تا جایی که در جریان ۴ سال جنگ اول جهانی، ایران دست‌کم ۱۵ بار شاهد ظهور و سقوط کابینه‌های مختلف کم‌دوام بود و عمر متوسط هر دولت تحت تأثیر هرج‌ومرج سیاسی ناشی از جنگ، از ۱۰۰ روز تجاوز نمی‌کرد.,

همچنین در هنگامه جنگ جهانی اول، لشکر عثمانی قسمت‌هایی از آذربایجان را به تصرف خود در‌آورد و در جریان این حملات بود که لشکر عثمانی بسیاری از دهکده‌های آسوری نشین ایران را غارت و ویران می‌کند و به کشتار غیرنظامیان ایرانی و کسانی که به دفاع از سرزمین خود پرداخته بودند، می‌پردازد.

,

, ,

به گونه ای که آمارها از کشته شدن هزاران غیرنظامی توسط عثمانی‌ها سخن می‌گوید، این تجاوز به رویاروی ارتش ایران و روسیه با عثمانی‌ها منجر شد که در این راه، دولت ایران، کنسولگری‌های عثمانی در بسیاری از شهرهای ایران را در اعتراض به اقدامات عثمانی بست، این لشکرکشی عثمانی‌ها، دخالت روسیه و چندین جنگ بین روسیه و عثمانی در خاک ایران را به همراه داشت که باعث کشته شدن بسیاری غیرنظامیان ایرانی اعم از مسلمان و مسیحی در آذربایجان شد.

,

همچنین محمدقلی مجد در کتاب "قحطی بزرگ و نسل‌کشی در ایران 1917-1919" بر مبنای مدارک معتبر موجود در مرکز اسناد ملّی ایالات‌متحده آمریکا نارا ثابت می‌کند که قحطی بزرگ در ایران در سده بیستم میلادی، در زمان جنگ جهانی اول رخ داده‌ است.

,

, ,

محمدقلی مجد نشان می‌دهد که در طول سال‌های ۱۹۱۷-۱۹۱۹ بین هشت تا ده میلیون نفر از جمعیت بیست میلیونی ایران، یعنی ۴۰ درصد در اثر قحطی یا بیماری‌های ناشی از سوءتغذیه از بین رفتند.

, در طول سال‌های ۱۹۱۷-۱۹۱۹ بین هشت تا ده میلیون نفر از جمعیت بیست میلیونی ایران، یعنی ۴۰ درصد در اثر قحطی یا بیماری‌های ناشی از سوءتغذیه از بین رفتند.,

گفتنی است که مجد، دولت بریتانیا را عامل و مسبب این نسل‌کشی مهیب می‌داند و نشان می‌دهد که استعمار بریتانیا از سیاست نسل‌کشی و کشتارجمعی به عنوان ابزاری برای سلطه بر ایران بهره برد.

,

تأسف‌بارتر آن‌که در آن زمان بخش مهمی از محصولات کشاورزی ایران صرف تأمین سیورسات ارتش بریتانیا می‌شد که در نتیجه به کاهش شدید مواد غذایی در داخل ایران انجامید.

,

و عجیب‌تر آن‌که ارتش بریتانیا مانع از واردات مواد غذایی از بین‌النهرین و هند و حتی از آمریکا به ایران شد.

,

و سرانجام اینکه مجد نتیجه می‌گیرد: «هیچ تردیدی نیست که انگلیسی‌ها از قحطی و نسل‌کشی به عنوان وسیله‌ای برای سلطه بر ایران استفاده می‌کردند.»

, «هیچ تردیدی نیست که انگلیسی‌ها از قحطی و نسل‌کشی به عنوان وسیله‌ای برای سلطه بر ایران استفاده می‌کردند.»,

آری، بر اثر چنین فاجعه عظیمی بود که جامعه ایرانی به شدت فروپاشید...

, آری، بر اثر چنین فاجعه عظیمی بود که جامعه ایرانی به شدت فروپاشید...]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه