ترک ها به دنبال چه هستند؟
چرایی مخالفت ترکیه با آتش بس در سوریه
آتش بس اخیر از نقش نه چندان مهم ترکیه در معادلات سوریه پرده برداشت با این که ترکیه تلاش کرد تا از اتش بس و صلح موقت در سوریه جلوگیری کند اما آمریکا و روسیه به ترکیه وقعی ننهادند و این یعنی حتی مهمترین متحدان ترکیه نیز این کشور را فدای منافعشان کردند.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از اصفهان شرق، ترکیه علیرغم موافقت واشنگتن و مسکو با آتش بس در سوریه که به عقیده دی میستورا می تواند سر آغاز آتش بس دائمی در آینده باشد با توقف جنگ موافق نیست. به نظر می رسد اوضاع به هم ریخته و پر آشوب سوریه برای ترکیه از اوضاع آرام و آتش بس بهتر است و این یعنی آن چه در حال حاضر طرفین به توافق رسیده اند بیشتر از هر چیز ترکیه را نگران کرده است . ترکیه با ادامه جنگ علیرغم عدم حصول به اهدافش لااقل می تواند پاسخگویی به افکار عمومی اش را به تاخیر اندازد تا شاید آینده از اوضاع فعلی بهتر باشد.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, اصفهان شرق,سوال اصلی این است چرا ترکیه ترجیح می دهد کماکان در سوریه جنگ باشد تا صلح؟
, سوال اصلی این است چرا ترکیه ترجیح می دهد کماکان در سوریه جنگ باشد تا صلح؟,
۱-عدم به کارگیری نظریات ترکیه و تنها گذاشتن این کشور: غرب ترکیه را فدا ی منافعش می کند.
آتش بس اخیر از نقش نه چندان مهم ترکیه در معادلات سوریه پرده برداشت با این که ترکیه تلاش کرد تا از اتش بس و صلح موقت در سوریه جلوگیری کند اما آمریکا و روسیه به ترکیه وقعی ننهادند و این یعنی حتی مهمترین متحدان ترکیه نیز این کشور را فدای منافعشان کردند . آمریکا و متحدانش شاید فراموش کرده اند که ترکیه در حدود ۵ سال است همه ابزارهای خود را به کار گرفت تا در کنار غرب تلاش نماید دولت بشار اسد از قدرت کنار برود چگونه حتی به نظرات ترکیه اهمیتی ندادند.
۲- ترکیه هنوز به اهدافش در قبال بحران سوریه دست نیافته است.
واقعیت ماجرا این است که ترکیه تلاش کرد تا با پرداخت هزینه های بسیار اما در قبال آن به امتیازاتی دست یابد که البته هنوز در رسیدن به آن ناکام مانده است
,
,
,
هزینه های ترکیه شامل:
۱- هزینه های نظامی (اعزام نیرو جهت کمک به شورشیان و مخالفین بشار اسد)
۲- تبدیل استراتژی “مشکلات صفر با همسایگان ” به “مشکلات انبوه با همسایگان”
۳- تبدیل شدن دوستان ترکیه به دشمنان آن مانند روسیه و هزینه های دشمنی با روسیه
۴- تردید و نگرانی دوستان ترکیه نسبت به ترکیه
۵- خشم افکار عمومی ترکیه در داخل و جنبش هایی مانند فتح الله گولن
۶- هزینه پناهجویان
۷- سلب امنیت در مرزها
,
,
,
,
,
,
,
*هزینه های نظامی: که بعد از شروع جنگ سوریه افزایش یافته است. ترکیه یکی از بزرگ ترین ارتش ها را در منطقه در اختیار دارد و هزینه نظامی اش در سال ۲۰۱۰ حدود ۱۷ میلیارد دلار بوده است.
در سال ۲۰۱۴، هزینه های نظامی به ۶/۲۲ میلیارد دلار افزایش یافت که حاکی از افزایش ۲۵ درصدی است. موسسه تحقیقات بین المللی صلح استکهلم (SIPRI) معتقد است که ترکیه در سال ۲۰۱۴ در ردیف ۱۵ کشور دارای بیشترین هزینه های نظامی قرار داشت.
قبل از جنگ سوریه، هزینه سالیانه سازمان مدیریت بحران و شرایط اضطراری (AFAD) ترکیه تقریبا ۳۹۵ میلیون دلار بود. در حالی که با شروع جنگ داخلی در سوریه، این هزینه ها بیش از ۷۵ درصد افزایش یافته و به ۵/۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۱ و ۷/۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۲ رسید.
,
,
,
** هزینه پناهجویان:
مقامات ترکیه اظهار کرده اند که ترکیه با میزبانی از ۲/۱ میلیون پناهجوی سوری در داخل مرزهای خود تا به حال حدود هشت میلیارد دلار هزینه کرده است که ۵/۰ درصد تولید ناخالص داخلی فعلی ترکیه می باشد. از این مبلغ، تنها ۴۱۸ میلیون دلار برآمده از کمک های بین المللی بوده است.
,
,
به دو دلیل اصلی، بخش اعظم هزینه های پناهجویان بر دوش ترکیه افتاد:
الف) عملکرد نامناسب سازمان ملل : در مراحل اولیه جنگ سوریه، اختلافات در شورای امنیت سازمان ملل مانع ارایه راه حل دیپلماتیک شد.
ب) انتخاب سیاست خارجی ترکیه.سیاست خارجی ترکیه (به همراه سیاست خارجی کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند قطر و عربستان سعودی) به حمایت از شورشیان و جناح هایی برای شکست اسد تغییر کرد. در نتیجه، سیاست ترکیه در مورد سوریه به طور فزاینده ای بر شکست اسد و نه شکست داعش متمرکز شده بود و از این رو همکاری بین المللی از آن به عمل نیامد و هزینه های پیامد آن بر دوش ترکیه تلنبار شد.
اگر ترکیه این رویکرد اسد-محور را کنار بگذارد و هدفی سازنده در سوریه دنبال کند، این همکاری در جبهه سیاست خارجی به معنای شراکت در فن آوری ها و هزینه ها خواهد بود که می تواند هزینه های جاری را به حداقل برساند.
,
,
,
***سلب امنیت از مرزها
مرزهای جنوب شرق ترکیه در شرایط بحرانی سوریه از پنج سال گذشته در وضعیت ناامنی قرار داشته است. سلب امنیت این مرزها که یکی از حساس ترین مرزهای این کشور به شمار می آید، ضربه های جبران ناپذیری را بر پیکره حاکمیت آنکارا وارد ساخته است.
,
,
**** مهمترین منبع در آمد زای ترکیه به نام “توریست” امروز به جد تهدید شده است
افت آمار توریست های ترکیه یکی از مهم ترین ضربه هایی است که حاکمیت ترکیه در طی پنج سال گذشته متحمل شده است. درآمد سی و یک میلیارد دلاری ترکیه از صنعت توریسم این کشور در سال های گذشته موید این نکته است که در حال حاضر ترکیه بازنده ترین بازیگر صحنه میدانی سوریه است. کاهش توریست ها و تبلیغ کشورها به عدم مسافرت به این کشور موجب شده است که آینده صنعت توریسم آن با ابهامات زیادی همراه باشد. بدون شک کاهش توریست ضربه مهلکی به اقتصاد ترکیه می زند.
,
,
***** افت رشد اقتصادی
هزینه های تحمیلی بر اقتصاد ترکیه از نگاه تجاری هم بیانگر الگویی موازی با هزینه های پناهجویان و هزینه های نظامی است. به طوری که تجارت ترکیه تحت تاثیر مستقیم جنگ سوریه، نزدیک به ۷۰ درصد کاهش یافته است. ارزش کالاهای صادراتی ترکیه به سوریه در سال ۲۰۱۰ میلادی ۸/۱ میلیارد دلار بود در حالی که این حجم در سال ۲۰۱۲ به ۴۹۷ میلیون دلار کاهش یافت.
قبل از شروع جنگ، سوریه شاهراه ترانزیتی حیاتی برای بازار صادرات ترکیه به سایر کشورهای خاورمیانه به شمار می رفت و به عنوان کاتالیزور اقتصاد ترکیه عمل می کرد. اما با وقوع جنگ در سوریه، حجم تجارت به شدت کاهش یافت و ماهیت تجارت هم از مواد خام به مواد خوراکی و کالاها و خدمات ایمنی تغییر کرد.
,
,
,
کشوری که در اوج بحران اقتصادی کشورهای مهد سرمایه داری، رشد اقتصادی ۸ درصدی را تجربه کرده بود، در حال حاضر تقریبا حدود ۵۰ درصد افت کرده است؛ به طوری که رشد آن به میزان ۵/۳ درصد و حتی کمتر از آن رسیده است. بی شک بحران سوریه و امنیت زدایی از منطقه در افت رشد اقتصادی ترکیه نقش جدی داشته است.
,
****** خطر بیخ گوش ترک ها
غیر از عوامل پیش گفته یکی از مهم ترین علل مخالفت ترکیه (با آتش بس در سوریه ) در قبال توافق مسکو- واشنگتن، مربوط به فراتر از مرزهای این کشور می باشد. حزب اتحاد دموکراتیک نامی آشنا است که در چندین سال اخیر پای خویش را در شمال سوریه محکم تر کرده است و بی شک یکی از تصمیم گیرندگان و بازیگران جدی در آینده سیاسی سوریه به ویژه در شمال آن خواهد بود.
حزب اتحاد دموکراتیک (پ.ی.د) و یگان های مدافع خلق (ی.پ.گ) به عنوان شاخه نظامی آن شاخه ای از حزب کارگران کردستان ترکیه (پ.ک.ک) محسوب می شوند که در چهار کانتون عفرین، جزیره، تل ابیض و کوبانی حاکمیت نسبی خویش را برقرار کرده اند و در همکاری با بشار اسد علیه گروه های تکفیری- تروریستی نبرد می کنند.
ترکیه بارها از تشکیل و گسترش کردها در شمال سوریه ابراز نگرانی کرده است و حمله توپخانه ای ارتش ترکیه به مواضع آن ها در چندین هفته گذشته نیز نمود بارز آن است. گلوله باران مناطقی از استان لاذقیه از سوی ارتش ترکیه و تروریست هایی که از سوی این کشور به سمت تل ابیض گسیل داده شده اند، توافق آتش بس را به صورت آشکار نقض کرده است.
,
,
,
,
*******جنوب شرق ترکیه؛ اتحاد کردهای ترکیه و سوریه علیه بلند پروازی های اردوغان
جنگ داخلی در جنوب شرق ترکیه هر روز آتشین تر از دیروز می شود و آینده پرابهامی را در مقابل چشمان نظاره گر بیرونی قرار می دهد. حکومت نظامی در مناطق مختلف جنوب شرق ترکیه همراه با کشتارهای فجیعی که انجام گرفته است، موید این آینده مبهم است. قتل عام بیش از ۳۵۰۰ نفر از اعضای حزب کارگران کردستان و کشته شدن صدها نفر از نیروهای پلیس و شهروندان ترکیه گوشه ای از حکایت تلخ این روزهای ترکیه است.
در چنین شرایط آشفته و هرج و مرج، تشکیل کریدور کردی در شمال سوریه که هم مرز با جنوب شرق ترکیه است، بر ابهامات این قصه می افزاید و احتمالات گسترده شدن جنگ داخلی ترکیه به فراتر از مرز آن را جدی تر می سازد. حال آتش بس در سوریه و فراغ بال کردهای شمال سوریه تسهیل کننده این قضیه است و قرابت سیاسی بین حزب کارگران کردستان و حزب اتحاد دموکراتیک سوریه فراهم کننده جنگ کردی علیه خیال پردازی های اردوغانی است.
,
,
,
******** تبدیل شدن دوستان ترکیه به دشمنان آن مانند روسیه و هزینه های دشمنی با روسیه
پیامدهای ناخواسته عملیات نظامی در داخل و اطراف سوریه منجر به تیرگی روابط به ویژه با روسیه شد که آن هم هزینه های پیش بینی نشده ای را به ترکیه تحمیل کرد. نیروی هوایی ترکیه یک بمب افکن روسی را هدف قرار داد و این حادثه باعث شد که مقامات هر دو طرف به مجازات تجاری روی بیاورند و در نتیجه روسیه تحریم تجاری علیه ترکیه اعمال کرد.
علاوه بر این، فرجام پروژه خط لوله باریکه ترکیه که برای صدور سالانه تا ۶۳ میلیارد متر مکعب گاز طبیعی طراحی شده بود، دیگر نامعلوم است. هر چند که محاسبه هزینه این تحریم ها دشوار است، اما این تحریم ها، سوای خسارت ناشی از تعلیق پروژه های ناتمام، به طور بالقوه می توانند تا ۷/۳ میلیارد دلار به اقتصاد ترکیه آسیب بزنند.
در قبال همه این هزینه هایی که ترکیه در طی این چند سال متقبل شده است چه چیزی را به دست آورده است؟ طبیعی است که تلاش می کند تا با ادامه بحران شاید به برخی از اهدافش دست پیدا کند آینده ای که مقامات ترکیه نیز چندان به آن امیدوار نیستند.
,
,
,
,
فرجام سخن
کشوری که پنج سال پیش با خیال پردازی های خویش دست به جنایت بزرگی علیه حقوق مردم سوریه زد، در حال حاضر سرش بی کلاه مانده است. توافق مسکو- واشنگتن برای برقرای آتش بس در سوریه با تلاش های دی میستورا که بسیار امیدوار است مقدمه آتش بس دائم در ماه مارس باشد با مخالفت مقامات ترکیه روبرو شده است چرا که ترکیه بازنده اصلی سوریه خواهد بود چرا که بیشتر از همه هزینه کرده است اما حتی در مذاکرات صلح به نظراتش اهمیتی نداده اند از طرفی نیز ترکیه در حال حاضر دچار بحران های متعددی شده است که برای خروج از آن ها هنوز استراتژی مناسبی اتخاذ نکرده است برای همین شاید ادامه بحران فقط پاسخگویی به افکار عمومی و حل تنش ها را به تاخیر می اندازد چیزی که شاید آینده ترکیه را نگران تر از الان می کند ترکیه با فاصله گرفتن از” استراتژی مشکلات صفر با همسایگان حتی در منطقه نیز دیگر جایگاه مناسبی ندارد.
,
محسن منصوری
,انتهای پیام/
]
ارسال دیدگاه