دیوار مهربانی به پهنای ایران اسلامی

دیوار مهربانی به پهنای ایران اسلامی
سخاوت مندی و نیکو کاری یکی از زیباترین و بارزترین صفات مؤمنان و معروف‌ترین اخلاق انبیاء و اوصیای برگزیده الهی است.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سخاوت مندی و نیکو کاری یکی از زیباترین و بارزترین صفات مؤمنان و معروف‌ترین اخلاق انبیاء و اوصیای برگزیده الهی است. سخاوت و گشاده دستی شعاعی از کرامت و بزرگواری و عالی‌ترین صفات انسانی است که انسان‌ها را به خداوند متعال نزدیک می‌نماید.  سخاوتمندی مورد ستایش خداوند متعال و مورد علاقه همه انسان‌ها است. منابع اسلامی همواره فراد را از بخل و تنگ نظری باز داشته است و همگان را به بهره مندی سخاوت و گشاده دستی رهنمود ساخته است.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا,

جایگاه و اهمیت سخاوتمندی در فرهنگ اسلامی:
در بینش و نگرش اسلامی یکی از مهم‌ترین و باارزش‌ترین وظایفی که بر عهده انسان‌ها گذاشته‌شده است دستگیری و رسیدگی به امور نیازمندان و فقرا است. در مکتب و فرهنگ اسلامی بی‌توجهی به حقوق نیازمندان گناهی بزرگ و نابخشودنی است که خداوند متعال به آن وعده آتش جهنم را داده است. «ما سَلَککمْ فی سَقَرَ، قالُوا لَمْ نَک مِنَ الْمُصَلِّینَ، وَ لَمْ نَک نُطْعِمُ الْمِسْکینَ؛ [مدثر/ آیات ۴۴-۴۲] چه چیز شما را به دوزخ درآورد؟ گویند: ما از نمازگزاران نبودیم و بینوا را طعام نمی‌دادیم». بعدازآنکه خداوند متعال علت جهنمی شدن بعضی افراد را بی‌توجهی و عدم نمازگزار بودن آنان معرفی نمودند، عامل دیگر  یعنی بی‌توجهی به احوال مستمندان را نیز ازجمله عوامل جهنمی شدن جهنمیان برمی‌شمارند. «اطعام مسکین گرچه به معنی غذا دادن به بینوایان است، ولی ظاهراً منظور از آن، هرگونه کمک به نیازمندی‌های ضروری نیازمندان می‌باشد، اعم از خوراک و پوشاک و مسکن و غیر این‌ها. و همان‌گونه که مفسران تصریح کرده‌اند منظور از آن" زکات واجب" است چراکه ترک انفاق‌های مستحبی سبب ورود در دوزخ نمی‌شود، و این آیه بار دیگر این مطلب را تأکید می‌کند که زکات به‌طور اجمال در مکه نیز نازل‌شده بود، هرچند تشریع جزئیات و تعیین خصوصیات حدود و مخصوصاً تمرکز آن در بیت‌المال در مدینه بوده است.»

,
,

سخاوتمندان بااخلاق در پناه خدا هستند:
در منابع روایی افراد سخاوتمند دارای جایگاهی والا و ارزشمند می‌باشند در پناه الهی قرار دارند. کما اینکه در آیات قرآن کریم بی‌توجهی به حقوق فقرا موجب دوری از خداوند متعال و گرفتار شدن در آتش جهنم معرفی‌شده است. در روایتی از پیامبر اکرم (صلی‌الله علیه و اله) این‌چنین نقل‌شده است: «اَلسَّخی قَریبٌ مِنَ اللّه، قَریبٌ مِنَ النّاسِ، قَریبٌ مِنَ الجَنَّةِ؛ سخاوتمند به خدا، مردم و بهشت نزدیک است».

,
,

فصل و روزی نیکوکاری را دریابیم:
ازجمله کارهای زیبایی که از لطف الهی و به همت مسئولان خدوم و انسان‌دوست ایران اسلامی پایه‌ریزی و انجام‌شده است نام‌گذاری و اختصاص  روزهایی از سال به نام نیکوکاری و احسان به نیازمندان است. هرساله در ایامی خاصی سازمان‌های حمایتی سعی در جمع آوری کمک و وجوهات نقدی و غیر نقدی می‌نماید تا اینکه به وسیله این هدایا قدمی در جهت برطرف نمودن آلام آنان برداشته باشند. رفتار زیبا و خداپسندانه‌ای که در کلام نقل‌شده از پیامبر اکرم (صلی‌الله علیه و اله) این‌چنین موردستایش و توصیف قرارگرفته شده است: «إِنَّ اللّه  تَعالی جَمیلٌ یحِبُّ الجَمالَ، سَخی یحِبُّ السَّخاءَ، نَظیفٌ یحِبُّ النَّظافَةَ؛ خداوند زیباست و زیبایی را دوست دارد، بخشنده است و بخشش را دوست دارد، پاکیزه است و پاکیزگی را دوست دارد.»

,
,

بهترین و بدترین خصلت‌های انسانی
در فرهنگ و آموزه‌های اسلامی از جمله بهترین و زیباترین خصلت‌های انسانی و اخلاقی سخاوت و گشاده دستی و کمک به نیازمندان است. در روایتی از رسول اکرم (صلی الله علیه و اله) این چنین نقل شده است: «خَیرُ خِصَالِ الْمُسْلِمِینَ السَّمَاحَةُ وَ السَّخَاءُ؛ [۵] بهترین خصلت‌های مسلمین بخشندگی و سخاوت است». و همچنین بر اساس آیات قرآن کریم این چنین استفاده می‌شود که بخل و تنگ نظری از جمله بدترین رذایل اخلاقی است: «الَّذینَ یبْخَلُونَ وَ یأْمُرُونَ النَّاسَ بِالْبُخْلِ وَ یکتُمُونَ ما آتاهُمُ اللَّهُ مِنْ فَضْلِهِ وَ أَعْتَدْنا لِلْکافِرینَ عَذاباً مُهینا؛ [نساء/۳۷] همان کسان که بخل می‌ورزند و مردم را هم به بخل فرمان می‌دهند و آنچه را که خداوند از فزونی و بخشش خویش به آنان داده است پنهان می‌کنند و کافران را عذابی خوارکننده آماده کرده‌ایم.»

,
,

به هر حال اسلام دین مهرورزی و نوع دوستی است از این رو آموزه‌های وحیانی و انسان ساز آن همگان را به دستگیری و کمک به نیازمندان ترغیب نموده است و افراد را از بی توجهی به احوال ایشان بر حذر می‌دارد.

,


انتهای پیام/م

,
]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه