محمود پسندیده:

«به توپ بستن حرم مطهر رضوی» هدف شوم استعمار بود

«به توپ بستن حرم مطهر رضوی» هدف شوم استعمار بود
یک پژوهشگر تاریخی با بین اینکه به توپ بستن حرممطهر رضوی ابا هدف باز گرداندن شاه قاجار به قدرت بوده است، اظهار داشت: البته روسها به ازای این خوش خدمتی توافقاتی را با شاه قاجار بسته بودند از جمله اینکه محمد علی شاه شهرهای جنوب دریای خزر را به روسها واگذار کند تا آنها در مقابل از به قدرت رسیدن او حمایت کنند.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ محمود پسندیده نویسنده و پژوهش گر پژوهشکده بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی در گفتگو با خبرنگار گوهرشادنیوز، دوران قاجار یکی از دورانهای سخت و تاریک سپری شده درکشور مان دانست وگفت: بویژه اواخر دوره قاجار حوادث و وقایع تلخی اتفاق افتادکه یکی از این حوادث بسیار تلخ  به توپ بستن حرم مطهر رضوی در زمان حکومت محمد علی شاه قاجار و همزمان با مشروطیت بوده است.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, محمود پسندیده نویسنده و پژوهش گر پژوهشکده بنیاد پژوهش های آستان قدس رضوی در گفتگو با خبرنگار , گوهرشادنیوز, گوهرشادنیوز, ، دوران قاجار یکی از دورانهای سخت و تاریک سپری شده درکشور مان دانست وگفت: بویژه اواخر دوره قاجار حوادث و وقایع تلخی اتفاق افتادکه یکی از این حوادث بسیار تلخ  به توپ بستن حرم مطهر رضوی در زمان حکومت محمد علی شاه قاجار و همزمان با مشروطیت بوده است.,

پسندیده در توضیح علت ماجرا بیان داشت: روسها برای بازگرداندن محمد علی شاه قاجار که به واسظه مشروطه از قدرت برکنار شده بود، درصدد بر آمدن نیروهای نظامیشان را در مشهد بیشتر کنند. تا به این طریق بتوانند مخالفان وی را سرکوب کرده و قدرت را مجدداً به اوبرگردانند .

,

وی تصریح کرد: روسها به ازای این خوش خدمتی توافقاتی را با شاه قاجار بسته بودند از جمله اینکه محمد علی شاه شهرهای جنوب دریای خزر را به روسها واگذار کند تا آنها در مقابل از به قدرت رسیدن او حمایت کنند.

,

این نویسنده و پژوهشگر تاریخی با بیان اینکه  روسها برای رسیدن به این مقصود به دنبال بهانه ای بودند تا بتوانند نیروهای نظامی شان را در مشهد افزایش دهند، افزود: لذا با تحریک افرادی چون طالب الحق و یوسف خان ریاضی و محمد علی قوش آبادی که از سرشناسان مخالف مشروطه بودند آنها  را سازماندهی کرده و مقابل مشروطه خواهان به صحنه آوردند.

,

پسندیده در ادامه گفت: این افراد نیز با دسته بندی گروهایی در حرم و مسجد گوهرشاد مستقر شدند. در این میان طالب الحق مرتباً علیه روسها و مشروطه خواهان سخنرانی می کرد و از بازگشت محمد علی شاه حمایت می کرد.  البته مشروطه خواهان هم ساکت نبودندو با اقدام به تظاهرت اعتراض خود را نشان می دادند که گاهی به درگیری های خیابانی نیز منجر می شد.

,

این پژوهشگر تاریخی با بیان اینکه روسها با بهره گیری از نابسامانی اوضاع نیرو های نظامی خود را در شهر مستقر کردند، اظهار داشت: روسها از این اوضاع راضی بودند و حتی برخی از مشروطه خواهان را تحریک می کردند تا به این نابسامانی ها و آشوب ها دامن بزنند. هر کاری می کردند تا تشنج و آشوب بیشتر شود.

,

وی در ادامه خاطر نشان شد: با بالا گرفتن شورش ها، روس ها به عنوان مسوب اصلی همه این اتفاقات به شورشیان اولتیماتوم دادند، چنانچه از اعتراضات خود دست برندارند، وارد فاز نظامی می شوند البته جنین هم شد(نخواستند که اثر داشته باشد) به همین جهت توپ های خود را  در پایین خیابان و بالا خیابان همچنین بالای مدرسه باقریه و بسط بالا مساجد مستقر کردند. مسلسل ها به سمت معترضان در داخل صحن ها و مسجد گوهرشاد شروع به تیر اندازی کرد. آنها هم برای دفاع از خودشان سنگر بندی کردند.

, مسلسل ها به سمت معترضان در داخل صحن ها و مسجد گوهرشاد شروع به تیر اندازی کرد. آنها هم برای دفاع از خودشان سنگر بندی کردند.,

اپسندیده نابرابری این تقابل و استفاده روسها از ادوات جنگی را علت ایجاد فجایع تلخی در مسجد گوهرشاد و حرم مطهر رضوی دانست و گفت: آقای بقیعی در این مورد نوشته است: «صدای انفجار گلوله توپ و شلیک مسلسل در سر تا سر شهر می پیچید و ناله وشیون مردم وکسانی که عزیزانشان در حرم بود به آسمان می رفت ، قزاق های روس سواره و پیاده و با حالت هجوم وارد صحن مطهر شدن ،طالب الحق و یوسف خان و یاران و تفنگدچیانشان از تاریکی شب استفاده کرده و بدون درگیری و دادن تلفات از درب بازار سنگ تراشان متواری شدند ،زوار وخدام حضرتی هم از وحشت به درون حرم پناه بردند وبه دستور متولی باشی کلیه در های ورودی حرم را بستند.»

, اپسندیده نابرابری این تقابل و استفاده روسها از ادوات جنگی را علت ایجاد فجایع تلخی در مسجد گوهرشاد و حرم مطهر رضوی دانست و گفت: آقای بقیعی در این مورد نوشته است: «صدای انفجار گلوله توپ و شلیک مسلسل در سر تا سر شهر می پیچید و ناله وشیون مردم وکسانی که عزیزانشان در حرم بود به آسمان می رفت ، قزاق های روس سواره و پیاده و با حالت هجوم وارد صحن مطهر شدن ،طالب الحق و یوسف خان و یاران و تفنگدچیانشان از تاریکی شب استفاده کرده و بدون درگیری و دادن تلفات از درب بازار سنگ تراشان متواری شدند ،زوار وخدام حضرتی هم از وحشت به درون حرم پناه بردند وبه دستور متولی باشی کلیه در های ورودی حرم را بستند.»,

وی با بیان این روسها در تهاجم افراد بسیار زیادی را به خاک خون کشیدند، بیان داشت: روسها که تقیدی نداشتند وارد حرم شدند، عده ای که به داخل ضریح و حرم پناه برده بودند را همانجا کشتند و در ها رابسته بقیه را دستگیر کردند و ظاهراً در یکی از کاروان سرا های اطراف زندانی کرده و و بدین طریق مساله رافیصله دادند.

, وی با بیان این روسها در تهاجم افراد بسیار زیادی را به خاک خون کشیدند، بیان داشت: روسها که تقیدی نداشتند وارد حرم شدند، عده ای که به داخل ضریح و حرم پناه برده بودند را همانجا کشتند و در ها رابسته بقیه را دستگیر کردند و ظاهراً در یکی از کاروان سرا های اطراف زندانی کرده و و بدین طریق مساله رافیصله دادند.,

 

,

 

,

 

,

انتهای پیام/

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه