یادداشت/موسی فرمانبر؛
معضل دخانیات و ضرورت افزایش آگاهی جامعه
چند درصد از خانواده ها از این واقعیت آگاهند که هر وعده مصرف قلیان بطور متوسط معادل کشیدن 40 تا 80 نخ سیگار و یا یک ساعت در معرض دود قلیان دیگران بودن، معادل مصرف 6 تا 8 نخ سیگار است؟![
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صبح بردسکن، مواد دخانی فقط منحصر به سیگار نیست و در واقع هر ماده و یا فرآورده ای که تمام یا بخشی از ماده خام تشکیل دهنده آن، گیاه توتون و یا تنباکو یا مشتقات آن باشد جزو دخانیات محسوب شده و خطرات مصرف سیگار را دارد؛ بنابراین پیپ و یا قلیان و یا انفیه و یا شبه آن ها نیز جزو مواد دخانی محسوب می شوند.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, صبح بردسکن،,مواردی که نوجوانان و جوانان و بخصوص زنان و دختران جوان را به سمت مصرف مواد دخانی سوق می دهد و جزیی از ترفندهای صنایع دخانی برای جذب مصرف کننده بیشتر شامل: احساس جذاب شدن، مورد توجه بودن، مستقل شدن، بزرگ شدن، اجتماعی شدن، پذیرفته شدن توسط همسالان (فشار همسالان)، الگو گرفتن از هنرپیشه ها، باورهای غلط (مثل اینکه سیگار کشیدن موجب رفع عصبانیت، رفع خستگی، رفع دلشوره و اضطراب، تقویت ذهن و هضم غذا می شود)، ساده انگاری در مورد مصرف قلیان به عنوان یک ماده دخانی کم خطرتر از سیگار و سایر می باشد.
,متاسفانه موارد ذیل نیز به این افزایش مصرف، دامن می زند:
,1- عرضه روزافزون و شایع مواد دخانی (قلیان) در اماکن تفریحی و رستوران ها و قهوه خانه ها
,2- تبلیغات فریبنده در مورد قلیان و تنباکوهای میوه ای و معطر
,3- تغییر مصرف قلیان از فرم سنتی در سنین بالا به فرم مدرن (میوه ای و سایر) در سنین پایین و استفاده از آن بعنوان وسیله تفریحی
,4- در دسترس بودن و یا قیمت پایین انواع مواد دخانی
,5- مصرف سیگار و دیگر مواد دخانی توسط سایر افراد خانواده
,6- وجود تنش و ناهنجاری های خانوادگی، خانواده های بی ثبات، نبود حمایت های خانوادگی
,7- قبیح نبودن و ناپسند نبودن مصرف دخانیات در اذهان عمومی (چگونگی درک افکار عمومی از مصرف دخانیات)
,8- نداشتن «مهارت های زندگی» لازم برای مقابله با استرس ها و ناملایمات زندگی از جمله مهارت «نه» گفتن
,9- وضعیت اقتصادی و معیشتی نامناسب
,10- نداشتن اعتماد به نفس
,این ها همه و همه دست به دست هم داده و منجر به بروز پدیده جدید تهدیدکننده سلامتی کشور بصورت افزایش شیوع مصرف قلیان در بین زنان و مردان، نوجوانان و جوانان به عنوان یک تفریح و تفنن شده است.
,چند درصد از خانواده هایی که شاهد تفریح آنها با مصرف قلیان هستیم از این واقعیت آگاهند که هر وعده مصرف قلیان بطور متوسط معادل کشیدن 40 تا 80 نخ سیگار است و یا یک ساعت در معرض دود قلیان دیگران بودن، معادل مصرف 6 تا 8 نخ سیگار است؟
,راهی بزرگ در پیش داریم و باید همه با هم برای حفظ و ارتقای سلامتی جامعه و سربلندی کشورمان در کنترل و مبارزه ملی با دخانیات به پا خیزیم.
,انتهای پیام/رض
,
ارسال دیدگاه