ترکیه و آمریکا در بحران استرداد فتح‌الله گولن

ترکیه و آمریکا در بحران استرداد فتح‌الله گولن
با وجود تلاش بسیار زیاد ترکیه با ارائه اسناد و شواهد قوی به آمریکا در مورد دست داشتن فتح‌الله گولن در کودتا، دولت آمریکا تاکنون موضع صریحی در مورد فتح‌الله گولن اعلام نمی‌کند و به عبارت دیگر ترکیه را بازی می‌دهد.. این مسئله باعث شده است که روابط ترکیه و آمریکا با تنش مواجه شود.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا به نقل از ائل، پس از کودتای نافرجام 15 ژوئیه در ترکیه، دولت اردوغان آمریکا را به دلیل اعلام موضع دیرهنگام خود در محکومیت کودتا مورد انتقاد قرار داده است. انتظار ترکیه از متحد استراتژیک خود این بود که در همان ساعات اولیه وقوع کودتا، این کشور حمایت خود را از رجب طیب اردوغان اعلام و این حادثه را محکوم کند. ترکیه از حضور فتح‌الله گولن در آمریکا که به قول اردوغان سردسته کودتاچیان محسوب می‌شود به شدت دلخور است و طی درخواست رسمی خواستار استرداد گولن از آمریکاست. البته درخواست استرداد گولن از آمریکا چند سال قبل از کودتا با درگیری اردوغان و گولن از طرف دولت ترکیه انجام گرفته بود اما با این کودتای اخیر ترکیه این درخواست از آمریکا شدت بیشتری گرفته است اما آمریکا تاکنون در مورد استرداد گولن به ترکیه جواب صریحی نداده است.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, ائل,

آنچه که مشخص است دولت آمریکا از استرداد گولن به ترکیه امتناع می‌کند. سخنگوهای نهادهای دولتی آمریکا از نداشتن شواهد و مدارک کافی برای این استرداد سخن میگویند. اما به نظر می‌رسد اگر ترکیه تمام اسنادی که برای متقاعد کردن کاخ سفید جهت استرداد گولن لازم است را ارائه دهد واشنگتن باز هم او را تحویل نمی‌دهد.

,

با وجود تلاش بسیار زیاد ترکیه با ارائه اسناد و شواهد قوی به آمریکا در مورد دست داشتن فتح‌الله گولن در کودتا، دولت آمریکا تاکنون موضع صریحی در مورد فتح‌الله گولن اعلام نمی‌کند و به عبارت دیگر ترکیه را بازی می‌دهد.. این مسئله باعث شده است که روابط ترکیه و آمریکا با تنش مواجه شود.

,

همچنین در طول یک سال اخیر اختلاف شدیدی بین آنکارا و واشنگتن در مسئله سوریه به وجود آمده است. آمریکا در شمال سوریه از گروه تروریستی کُردی حزب اتحاد دموکراتیک (پ.ی.د) حمایت می‌کند و این مسئله که به شدت علیه امنیت و تمامیت ارضی ترکیه به حساب می‌آید آنکارا را عصبانی کرده است. حزب اتحاد دموکراتیک سوریه (پ.ی.د) به عنوان شاخه سوری حزب تروریستی کارگران کردستان (پ.ک.ک) به حساب می‌آید.

,

در این هفته‌های اخیر درگیری‌ها شدید لفظی و رسانه‌ای بین ترکیه و آمریکا شدت گرفته است  اما بعید به نظر می‌رسد که این تنش‌ها بر روابط دو کشور تأثیر آن‌چنانی داشته باشد؛ زیرا روابط بین آنکارا و واشنگتن استراتژیک بوده و از آغاز جمهوریت ترکیه همکاری‌ها میان دو طرف استوار بوده است. اما ترکیه با توجه بر این روابط استراتژیک عمیق، توقع دارد که آمریکا درباره مسئله استرداد فتح‌الله گولن همکاری بیشتری انجام دهد و رضایت اردوغان را جلب کند.

,

همچنین در خصوص درخواست ترکیه برای استرداد گولن و برخی اتهام زنی‌ها به واشنگتن، باراک اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا هرگونه نقش این کشور در کودتای نافرجام ترکیه را رد کرده و گفته است: «درخواست استرداد روحانی در تبعید و مخالف دولت آنکارا که به سازمان‌دهی کودتای ترکیه متهم است، طبق قوانین آمریکا پیگیری می‌شود.»

,

آمریکا برای کاهش تنش به وجود آمده با ترکیه اواخر ماه آگوست وزیر خارجه خود جان کری را به آنکارا خواهد فرستاد. همچنین وزارت دادگستری آمریکا در هفته‌های آینده هیئتی فنی را به آنکارا خواهد فرستاد تا درخواست استرداد فتح‌الله گولن را بررسی کنند. سفر هیئت وزارت دادگستری ایالات متحده به ترکیه قبل از سفر جان کری وزیر امور خارجه این کشور در تاریخ 24-25 آگوست، انجام خواهد شد.

,

اما به نظر می‌رسد دولت باراک اوباما دوست ندارد در این ماه‌های پایانی دوره ریاست جمهوری‌اش وارد چالش جدیدی بشود؛ بر همین اساس مسئله استرداد فتح‌الله گولن به ترکیه را تا زمان برگزاری انتخابات کش خواهد داد تا دولت جدید آمریکا در این باره تصمیم بگیرد. اما به نظر نمی‌رسد که سیاست خارجی آمریکا با تغییر دولت‌ها دچار تغییرات گسترده‌ای شود.
از طرفی دیگر با سرد شدن روابط ترکیه و آمریکا، آنکارا به سمت گسترش روابط خود با مسکو خواهد رفت. در همین راستا قرار است رجب طیب اردوغان در ماه اوت برای اولین بار پس از قطع روابط به روسیه رفته و با ولادیمیر پوتین رئیس‌جمهور این کشور درباره گسترش هرچه بیشتر روابط دیدار و گفت‌وگو ‌کند. البته اواخر ماه ژوئن، ترکیه و روسیه با نوشتن نامه عذرخواهی اردوغان به پوتین بابت سرنگونی جنگنده روسی در مرز سوریه توسط نیروهای ترکیه، دو کشور روابط خود را پس از چند ماه قطع شدن از سر گرفته بودند و دو کشور تلاش خود را برای بهبود روابط آغاز کرده بودند. در این راستا اولین سفر خارجی اردوغان پس از کودتا به روسیه نشان از نزدیکی دو کشور دارد. هم‌چنین به نظر می‌رسد که اردوغان با انجام این سفر می‌خواهد تلنگری به آمریکا بزند که مسکو و آنکارا به دنبال روابط استراتژیک هستند.

,
]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه