آیا دولت دست از سر بخش خصوصی برمیدارد
گزینه جدید رییس اتاق بازرگانی؛ دولتی یا خصوصی؟
با نزدیک شدن به زمان انتخابات ریاست اتاق بازرگانی دولتی ها به دنبال نفوذ بیشتر به رایزنی و تکاپو افتادند.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه اطلاع رسانی خبرنگار، یکشنبه 14 شهریور روز رای گیری برای ریاست اتاق بازرگانی ایران است و تکاپوی بسیاری در دستگاه های دولتی و مجلس شورای اسلامی بر سر ریاست این اتاق که مربوط به بخش خصوصی بوده به راه افتاده است.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, پایگاه اطلاع رسانی خبرنگار,ارکان دولت در صدد راهکاری برای ریاست براین اتاق بازرگانی هستند که بودجه و منافع بسیاری را در خود دارد و مجلسی ها نیز با مخالفت به دخالت دولت در بخش خصوصی و انتخابات این اتاق، در صدد کوتاه کردن دست دولت از خوان کرم گسترده ی این ارگان اقتصادی کشور هستند.
دولت تا کنون نیز با نقش نظارتی خود بر این اتاق نظرات خود را در اداره ی بخش خصوصی که از لحاظ قانونی نیز باید به صورت مستقل از دولت فعالیت کند، نظرات خود را بر این بخش و این اتاق تحمیل کرده است.
*** نظارت بر تشکیلات منتقد دولت
با توجه به این نکته که یکشنبه زمان اتخاب رییس اتاق بازرگانی است نمایندگان مجلس شورای اسلامی و برخی اقتصاددانان موضع خود را محکم اعلام کردند:
برخی از فعالان حوزه اقتصادی با اشاره به انتخاب رییس جدید اتاق بازرگانی ظرف چند روز آینده اظهار داشتند:اتاق بازرگانی،صنایع، معادن و کشاورزی با توجه به قوانین فعلی نهاد مهمی در جایگاه تصمیم گیری و مشورتی بوده و مشاور سه قوه است . دخالت دولت و مجلس در فعالیت های اتاق بازرگانی اقدام بسیار اشتباهی است، و بخش خصوصی یکی از ارکان اقتصاد ایران است که پایه اصلی آن اتاق های بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی است.
برخی دیگر از اقتصاددانان مطرح کشور در گفت و گو های متعددی با انتقاد از اینکه نهاد ناظر بر اتاق، یعنی شورای عالی نظارت بر اتاق، توسط دولت تعیین میشود گفته اند: متاسفانه ساختار فعلی اتاق به گونه ایست که سایه سنگین بخش دولتی را بر سر خود دارد و این مهمترین عامل ناکارآمدی اتاق ها محسوب میشود. بسیاری از مشکلات اتاق، ساختاری است و نیاز به اصلاح قوانین و آیین نامه ها دارد و بخش دیگری از مشکلات، ناشی از ضعف عملکرد مسئولین اتاق هاست،احصاء بخش خصوصی "واقعی" در اقتصاد ایران، تبیین جایگاه اتاق بازرگانی به عنوان نهادی مردمی و حامی بخش خصوصی واقعی، حضور نمایندگانی از بخش خصوصی واقعی در ارکان اتاق، اصلاح قانون اتاق بازرگانی و انتصاب 20 نماینده دولتی در "اتاق ایران" به جای "اتاق تهران"، اصلاح ساختار شورای عالی نظارت بر اتاق و جایگزینی نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی به جای نمایندگان دولت در ترکیب شورای عالی نظارت، از جمله پیشنهاداتی است که باید در این زمینه مورد توجه قرار بگیرد.
بر اساس این گزارش افراد موثر در این عرصه نیز حرفهای جالبی برای گفتند داشتند که به شرح ذیل می باشد:
*** وظایف فراموش شده اتاق بازرگانی
کیومرث کرمانشاهی رئیس کمیسیون صادرات خانه اقتصاد ایران در این خصوص گفت: عمل به وظایف قانونی، داشتن برنامه در دوره مسئولیت، ارائه گزارش عملکرد سالانه با پرهیز از سیاسی کاری، ایجاد فرصت مساوی برای همه اعضای خود، هم افزایی با اتاق های استانها در راستای وظائف و برنامه ها، استفاده از نیروهای خبره در پست های حساس مانند دبیر کلی، معاونت بین الملل و... از جمله مهمترین وظایف اصلی اتاق های بازرگانی است.
معاون کل سابق سازمان توسعه تجارت ایران افزود: رسالت اصلی اتاق بعنوان تشکل تشکل ها، حرکت در جهت ایجاد تشکل های فراگیر و ملی است. اتاق باید به حدی از بلوغ برسد که دولت با کوچک سازی و چابک سازی به اصل خود یعنی سیاستگذاری برگردد و اتاق، توانایی تصدیگری و ایفای نقش جهت خصوصی سازی را داشته باشد.
عضو هیات مدیره اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران اظهار داشت: هیئت نظارت بر اتاق می تواند نمایندگانی از هر سه قوه باشند و حضور ۲۰ نماینده انتصابی دولت در اتاق ایران به جای اتاق تهران منطقی است.
***کوتاه شدن دست دولت، رفع موانع تولید
ولی ملکی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تشکلهای مردم نهاد مثل اتاق بازرگانی باید از مداخلات دولتی به دور باشد افزود: مداخله دولتها بجای حمایت از تشکلهای غیر دولتی یکی از مشکلات موجود در کشور است. متاسفانه دولتها به نقش مستقل تشکلها در بهبود وضع اقتصادی اعتقاد قلبی ندارند.
نماینده مردم مشکین شهر در مجلس با تاکید بر اینکه بجای حضور دولتمردان باید نمایندگان مجلس به عنوان ناظر در اتاق بازرگانی حضور داشته باشند اظهار داشت: دغدغه نمایندگان برآورده کردن خواسته های مردم است و باتوجه به اینکه اتاق ها از تجار و تولیدکنندگان تشکیل شده است هر دو خواستار رفع موانع تولید و بهبود کسب و کار و در نتیجه بهبود وضعیت معیشتی مردم و رونق اقتصادی هستند.
وی با بیان اینکه دولت ماهیت انتصابی و در نهایت ماهیت حفظ موقعیت خود را دارد افزود: بنابراین اگر نفوذ و حضور دولتمردان در ترکیب اتاق، پررنگ باشد صحبت از رشد و توسعه و رونق تولید و مشارکت همه آحاد ملت در فعالیت های اقتصادی بی نتیجه خواهد بود.
***رئیس جدید اتاق بازرگانی استقلال بخش خصوصی را حفظ کند
محمدرضا پور ابراهیمی داورانی درباره شرایط رئیس جدید اتاق بازرگانی، گفت: اتاق بازرگانی پارلمان بخش خصوصی است،بنابراین اتاق بازرگانی نباید زیر چتر دولت باشد.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی،افزود: اعضای اتاق بازرگانی نمایندگان بخش خصوصی محسوب می شوند البته تجربه نشان داده گاهی برخی از اعضا به دولت وابسته بوده اند؛رویکرد اتاق بازرگانی باید در راستای بخش خصوصی باشد.
وی ادامه داد:رئیس جدید اتاق بازرگانی،تعامل سازنده با دولت و مجلس داشته باشد؛البته استقلال و جایگاه بخش خصوصی و اتاق بازرگانی بایدحفظ شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رئیس اتاق بازرگانی باید انقلابی باشد،گفت:رئیس جدید اتاق، باید تعامل سازنده با دولت و مجلس داشته باشد البته باید استقلال و جایگاه بخش خصوصی و اتاق بازرگانی حفظ شود.
***بخش خصوصی باید بتواند در سرنوشت خود نقش آفرینی کند
غلامرضا مصباحی در رابطه با شرایط رئیس اتاق بازرگانی،گفت: پارلمان بخش خصوصی اقتضاء میکند که مهمترین و تاثیرگذارترین نقش در انتخابات رئیس اتاق بازرگانی برعهده این بخش باشد.
عضومجمع تشخیص مصلحت نظام،تصریح کرد: اشکالاتی در خصوص انتخابات ریاست اتاق بازرگانی مطرح است و بیانگر این است نظارت بر این انتخابات به صورت صددرصد دولتی است.
مصباحی مقدم،افزود:جایگاه پارلمان بخش خصوصی اقتضاء میکند،بخش مهمی از ناظران و سهم بیشتری از نظارت به خود بخش خصوصی داده شود،نه اینکه دولتیها و وزراء ناظر انتخابات باشند.
این نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی،ادامه داد:نکته دیگر درخصوص بحث کاندیداهای ریاست اتاق بازرگانی است متاسفانه انتخابات در چند دوره اخیر به نحوی بوده که کاندیداهایی که معمولا موفق میشوند مرتبط با بخش دولتی هستند این درحالی است که باید اجازه داد رئیس اتاق بازرگانی کاندیدای بخش خصوصی باشد.
*** تذکر کتبی جمعی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به وزیر صنعت، معدن و تجارت:
زهرا سعیدی
نماینده مبارکه و عضو کمیسیون اقتصادی
هاجر چنارانی
نماینده نیشابور و فیروزه و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی
حجت الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی
نماینده فلاورجان و نایب رئیس کمیسیون اقتصادی
محمد فیضی
نماینده اردبیل نیر، نمین و سرعین و عضو هیات رئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات
این نمایندگان مردم در خانه ملت طی تذکر کتبی و صریح به وزیر صنعت، معدن و تجارت، که در صحن علنی مجلس، قرائت شد، تاکید کردند:
《با توجه به تذکرات نمایندگان مجلس و علماء، لطفا مسئله عدم ورود دولتی ها و دولتی های سابق، در ارکان تصمیم سازی اتاق بازرگانی مورد توجه قرار گیرد.
با وجود احترام برای همه دولتیها، این نهاد باید مدافع منافع بخش خصوصی واقعی و مردمی باشد.
دولت حمایت کننده باشد.》
با وجود اعلام نظر صریح نمایندگان مجلس می توان موضع مشخص بهارستان نشینان را در رابطه با دخالت دولت در انتخابات اتاق بازرگانی انتقادی و منفی دانست که جملگی رای به خصوصی سازی این ارگان داده و متفق القول خواهان کم شدن نفوذ دولت هستند.
تاوقتی فعالان اقتصادی بخش خصوصی درپشت صحنه بادولتی های خصوصی نمادست بیعت میدهند .دیگ ریاست اتاق ایران وتهران برای دولتی هابارگذاشته خواهدشد.تاوقتی خصوصی های واقعی به جای کمی مایه گذاشتن به منظوربهره گیری ازظرفیت رسانه هاپچ پچ کردن ودرگوشی حرف زدن راپیشه خودکرده اندسرنوشت اتاق ایران وتهران هرگزبه دست بخش خصوصی واقعی نخواهدافتاد.
از آنجایی که دولتی ها استقلال بخش خصوصی را به هیچ عنوان به رسمیت نشناخته لذا دخالت و حتی ریاست خود بر این بخش را قانونی و حق مسلم خود دانسته اند ، بخش خصوصی نیز حاضر به خروج از فضای دولت نیست نمی توان به آینده ی تولیدی کشور و رونق بازار اقتصادی داخلی امیدوار بود.
بازاری که در صورت دولتی ماندن نتیجه ای جز واردات، واردات و واردات بدون در نظر گرفتن تولید داخلی را نداشته و تنها بازار اختلاس را در کشور رونق می دهد.
بخش های دیگری از این گزارش در روزهای آینده در " خبرنگار" منتشر خواهد شد.
انتهای پیام/
ارکان دولت در صدد راهکاری برای ریاست براین اتاق بازرگانی هستند که بودجه و منافع بسیاری را در خود دارد و مجلسی ها نیز با مخالفت به دخالت دولت در بخش خصوصی و انتخابات این اتاق، در صدد کوتاه کردن دست دولت از خوان کرم گسترده ی این ارگان اقتصادی کشور هستند.
,دولت تا کنون نیز با نقش نظارتی خود بر این اتاق نظرات خود را در اداره ی بخش خصوصی که از لحاظ قانونی نیز باید به صورت مستقل از دولت فعالیت کند، نظرات خود را بر این بخش و این اتاق تحمیل کرده است.
,,
*** نظارت بر تشکیلات منتقد دولت
, *** نظارت بر تشکیلات منتقد دولت,با توجه به این نکته که یکشنبه زمان اتخاب رییس اتاق بازرگانی است نمایندگان مجلس شورای اسلامی و برخی اقتصاددانان موضع خود را محکم اعلام کردند:
,برخی از فعالان حوزه اقتصادی با اشاره به انتخاب رییس جدید اتاق بازرگانی ظرف چند روز آینده اظهار داشتند:اتاق بازرگانی،صنایع، معادن و کشاورزی با توجه به قوانین فعلی نهاد مهمی در جایگاه تصمیم گیری و مشورتی بوده و مشاور سه قوه است . دخالت دولت و مجلس در فعالیت های اتاق بازرگانی اقدام بسیار اشتباهی است، و بخش خصوصی یکی از ارکان اقتصاد ایران است که پایه اصلی آن اتاق های بازرگانی به عنوان پارلمان بخش خصوصی است.
,برخی دیگر از اقتصاددانان مطرح کشور در گفت و گو های متعددی با انتقاد از اینکه نهاد ناظر بر اتاق، یعنی شورای عالی نظارت بر اتاق، توسط دولت تعیین میشود گفته اند: متاسفانه ساختار فعلی اتاق به گونه ایست که سایه سنگین بخش دولتی را بر سر خود دارد و این مهمترین عامل ناکارآمدی اتاق ها محسوب میشود. بسیاری از مشکلات اتاق، ساختاری است و نیاز به اصلاح قوانین و آیین نامه ها دارد و بخش دیگری از مشکلات، ناشی از ضعف عملکرد مسئولین اتاق هاست،احصاء بخش خصوصی "واقعی" در اقتصاد ایران، تبیین جایگاه اتاق بازرگانی به عنوان نهادی مردمی و حامی بخش خصوصی واقعی، حضور نمایندگانی از بخش خصوصی واقعی در ارکان اتاق، اصلاح قانون اتاق بازرگانی و انتصاب 20 نماینده دولتی در "اتاق ایران" به جای "اتاق تهران"، اصلاح ساختار شورای عالی نظارت بر اتاق و جایگزینی نمایندگانی از مجلس شورای اسلامی به جای نمایندگان دولت در ترکیب شورای عالی نظارت، از جمله پیشنهاداتی است که باید در این زمینه مورد توجه قرار بگیرد.
,بر اساس این گزارش افراد موثر در این عرصه نیز حرفهای جالبی برای گفتند داشتند که به شرح ذیل می باشد:
,,
*** وظایف فراموش شده اتاق بازرگانی
, *** وظایف فراموش شده اتاق بازرگانی,کیومرث کرمانشاهی رئیس کمیسیون صادرات خانه اقتصاد ایران در این خصوص گفت: عمل به وظایف قانونی، داشتن برنامه در دوره مسئولیت، ارائه گزارش عملکرد سالانه با پرهیز از سیاسی کاری، ایجاد فرصت مساوی برای همه اعضای خود، هم افزایی با اتاق های استانها در راستای وظائف و برنامه ها، استفاده از نیروهای خبره در پست های حساس مانند دبیر کلی، معاونت بین الملل و... از جمله مهمترین وظایف اصلی اتاق های بازرگانی است.
,معاون کل سابق سازمان توسعه تجارت ایران افزود: رسالت اصلی اتاق بعنوان تشکل تشکل ها، حرکت در جهت ایجاد تشکل های فراگیر و ملی است. اتاق باید به حدی از بلوغ برسد که دولت با کوچک سازی و چابک سازی به اصل خود یعنی سیاستگذاری برگردد و اتاق، توانایی تصدیگری و ایفای نقش جهت خصوصی سازی را داشته باشد.
,عضو هیات مدیره اتحادیه ملی محصولات کشاورزی ایران اظهار داشت: هیئت نظارت بر اتاق می تواند نمایندگانی از هر سه قوه باشند و حضور ۲۰ نماینده انتصابی دولت در اتاق ایران به جای اتاق تهران منطقی است.
,,
***کوتاه شدن دست دولت، رفع موانع تولید
, ***کوتاه شدن دست دولت، رفع موانع تولید,ولی ملکی عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه تشکلهای مردم نهاد مثل اتاق بازرگانی باید از مداخلات دولتی به دور باشد افزود: مداخله دولتها بجای حمایت از تشکلهای غیر دولتی یکی از مشکلات موجود در کشور است. متاسفانه دولتها به نقش مستقل تشکلها در بهبود وضع اقتصادی اعتقاد قلبی ندارند.
,,
نماینده مردم مشکین شهر در مجلس با تاکید بر اینکه بجای حضور دولتمردان باید نمایندگان مجلس به عنوان ناظر در اتاق بازرگانی حضور داشته باشند اظهار داشت: دغدغه نمایندگان برآورده کردن خواسته های مردم است و باتوجه به اینکه اتاق ها از تجار و تولیدکنندگان تشکیل شده است هر دو خواستار رفع موانع تولید و بهبود کسب و کار و در نتیجه بهبود وضعیت معیشتی مردم و رونق اقتصادی هستند.
,,
وی با بیان اینکه دولت ماهیت انتصابی و در نهایت ماهیت حفظ موقعیت خود را دارد افزود: بنابراین اگر نفوذ و حضور دولتمردان در ترکیب اتاق، پررنگ باشد صحبت از رشد و توسعه و رونق تولید و مشارکت همه آحاد ملت در فعالیت های اقتصادی بی نتیجه خواهد بود.
,,
***رئیس جدید اتاق بازرگانی استقلال بخش خصوصی را حفظ کند
, ***رئیس جدید اتاق بازرگانی استقلال بخش خصوصی را حفظ کند,محمدرضا پور ابراهیمی داورانی درباره شرایط رئیس جدید اتاق بازرگانی، گفت: اتاق بازرگانی پارلمان بخش خصوصی است،بنابراین اتاق بازرگانی نباید زیر چتر دولت باشد.
,رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی،افزود: اعضای اتاق بازرگانی نمایندگان بخش خصوصی محسوب می شوند البته تجربه نشان داده گاهی برخی از اعضا به دولت وابسته بوده اند؛رویکرد اتاق بازرگانی باید در راستای بخش خصوصی باشد.
,,
وی ادامه داد:رئیس جدید اتاق بازرگانی،تعامل سازنده با دولت و مجلس داشته باشد؛البته استقلال و جایگاه بخش خصوصی و اتاق بازرگانی بایدحفظ شود.
,,
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه رئیس اتاق بازرگانی باید انقلابی باشد،گفت:رئیس جدید اتاق، باید تعامل سازنده با دولت و مجلس داشته باشد البته باید استقلال و جایگاه بخش خصوصی و اتاق بازرگانی حفظ شود.
,,
***بخش خصوصی باید بتواند در سرنوشت خود نقش آفرینی کند
, ***بخش خصوصی باید بتواند در سرنوشت خود نقش آفرینی کند,غلامرضا مصباحی در رابطه با شرایط رئیس اتاق بازرگانی،گفت: پارلمان بخش خصوصی اقتضاء میکند که مهمترین و تاثیرگذارترین نقش در انتخابات رئیس اتاق بازرگانی برعهده این بخش باشد.
,,
عضومجمع تشخیص مصلحت نظام،تصریح کرد: اشکالاتی در خصوص انتخابات ریاست اتاق بازرگانی مطرح است و بیانگر این است نظارت بر این انتخابات به صورت صددرصد دولتی است.
,,
مصباحی مقدم،افزود:جایگاه پارلمان بخش خصوصی اقتضاء میکند،بخش مهمی از ناظران و سهم بیشتری از نظارت به خود بخش خصوصی داده شود،نه اینکه دولتیها و وزراء ناظر انتخابات باشند.
,,
این نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی،ادامه داد:نکته دیگر درخصوص بحث کاندیداهای ریاست اتاق بازرگانی است متاسفانه انتخابات در چند دوره اخیر به نحوی بوده که کاندیداهایی که معمولا موفق میشوند مرتبط با بخش دولتی هستند این درحالی است که باید اجازه داد رئیس اتاق بازرگانی کاندیدای بخش خصوصی باشد.
,,
*** تذکر کتبی جمعی از نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی به وزیر صنعت، معدن و تجارت:
,زهرا سعیدی
,نماینده مبارکه و عضو کمیسیون اقتصادی
,هاجر چنارانی
,نماینده نیشابور و فیروزه و عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی
,حجت الاسلام سید ناصر موسوی لارگانی
,نماینده فلاورجان و نایب رئیس کمیسیون اقتصادی
,محمد فیضی
,نماینده اردبیل نیر، نمین و سرعین و عضو هیات رئیسه کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات
,,
این نمایندگان مردم در خانه ملت طی تذکر کتبی و صریح به وزیر صنعت، معدن و تجارت، که در صحن علنی مجلس، قرائت شد، تاکید کردند:
,,
《با توجه به تذکرات نمایندگان مجلس و علماء، لطفا مسئله عدم ورود دولتی ها و دولتی های سابق، در ارکان تصمیم سازی اتاق بازرگانی مورد توجه قرار گیرد.
,با وجود احترام برای همه دولتیها، این نهاد باید مدافع منافع بخش خصوصی واقعی و مردمی باشد.
,دولت حمایت کننده باشد.》
,,
با وجود اعلام نظر صریح نمایندگان مجلس می توان موضع مشخص بهارستان نشینان را در رابطه با دخالت دولت در انتخابات اتاق بازرگانی انتقادی و منفی دانست که جملگی رای به خصوصی سازی این ارگان داده و متفق القول خواهان کم شدن نفوذ دولت هستند.
,تاوقتی فعالان اقتصادی بخش خصوصی درپشت صحنه بادولتی های خصوصی نمادست بیعت میدهند .دیگ ریاست اتاق ایران وتهران برای دولتی هابارگذاشته خواهدشد.تاوقتی خصوصی های واقعی به جای کمی مایه گذاشتن به منظوربهره گیری ازظرفیت رسانه هاپچ پچ کردن ودرگوشی حرف زدن راپیشه خودکرده اندسرنوشت اتاق ایران وتهران هرگزبه دست بخش خصوصی واقعی نخواهدافتاد.
,,
از آنجایی که دولتی ها استقلال بخش خصوصی را به هیچ عنوان به رسمیت نشناخته لذا دخالت و حتی ریاست خود بر این بخش را قانونی و حق مسلم خود دانسته اند ، بخش خصوصی نیز حاضر به خروج از فضای دولت نیست نمی توان به آینده ی تولیدی کشور و رونق بازار اقتصادی داخلی امیدوار بود.
,بازاری که در صورت دولتی ماندن نتیجه ای جز واردات، واردات و واردات بدون در نظر گرفتن تولید داخلی را نداشته و تنها بازار اختلاس را در کشور رونق می دهد.
,بخش های دیگری از این گزارش در روزهای آینده در " خبرنگار" منتشر خواهد شد.
,انتهای پیام/
,]
ارسال دیدگاه