آینده مبهم چای کشور
سایه سنگین قاچاق آبجوش رنگی طعمدار! بر رونق تولید چای ایرانی/ افزایش قیمت تضمینی و اختصاص تعرفه واردات راهکار احیای صنعت چای
رئیس سابق مرکز تحقیقات چای کشور گفت: نتایج تحقیقات محققین نشان میدهد اسانسهایی که در تولید چای خارجی استفاده میشود، کارخانهای و مصنوعی و به شدت برای سلامتی انسان مضر هستند.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی، سطح زیر کشت چای کشور به اعتقاد کارشناسان با کاهش چشمگیری روبرواست و دست اندرکاران چای مدعی هستند که از 7 هزار هکتار باغ رهاشده چای در سال های اخیر 3 هزار هکتار احیاء شده است. این در حالیست که از کاشت قلمه تا زمان بهره برداری اقتصادی از یک باغ چای 7 سال زمان نیاز است و برای اینکه یک باغ صرفه اقتصادی داشته باشد باید حداقل دارای مساحتی بالغ بر 2 هکتار باشد در صورتی که هم اکنون بیشتر کشاورزان به طور متوسط باغ هایی با مساحت در حدود 3500 مترمربع را دارند. اشتغال در بخش چای تقریبا به ازای هر هزار هکتار، هزار نفر است که می توان گفت با کاهش نزدیک به10 هزار هکتار از سطح زیر کشت باغات چای، قریب به 10 هزار نفر شغل از بین رفته است.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی,یک موضوع بسیار تامل برانگیز در این زمینه این است که تولید چای کشور در سال نود و سه، 14.600 تن در مقابل 34372تن صادرات و در سال 94 تولید 19.600 تن در برابر صادرات بیش از 24 هزار تن بوده است!حال بغیر از تناقضی که در بالا شاهدیم موضوع نگران کننده و تامل بر انگیز دیگر این است که با توجه به نیاز سالانه 120 هزارتن چای درکشور ما آمار ثبت شده در گمرک فقط سالانه 50 هزار تن واردات به کشور را نشان می دهد که بانگاهی به وضعیت تولید ، صادرات و واردات به این نتیجه خواهیم رسید که بیش از 60 هزارتن چای به کشور قاچاق میشود.
, یک موضوع بسیار تامل برانگیز در این زمینه این است که تولید چای کشور در سال نود و سه، 14.600 تن در مقابل 34372تن صادرات و در سال 94 تولید 19.600 تن در برابر صادرات بیش از 24 هزار تن بوده است!حال بغیر از تناقضی که در بالا شاهدیم موضوع نگران کننده و تامل بر انگیز دیگر این است که با توجه به نیاز سالانه 120 هزارتن چای درکشور ما آمار ثبت شده در گمرک فقط سالانه 50 هزار تن واردات به کشور را نشان می دهد که بانگاهی به وضعیت تولید ، صادرات و واردات به این نتیجه خواهیم رسید که بیش از 60 هزارتن چای به کشور قاچاق میشود.,در همین ارتباط مهران غلامی، رئیس سابق مرکز تحقیقات چای کشور در گفتگو با خبرنگار سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی گفت: طی سال های اخیر شاهد کاهش رونق اقتصادی در بخش چای بوده ایم که شصت هزار خانوار چای کار، صد و هشتاد کارخانه و بیش از پنجاه بنگاه تجاری را تحت تاثیر قرار داده است.
, در همین ارتباط مهران غلامی، رئیس سابق مرکز تحقیقات چای کشور در گفتگو با خبرنگار سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی گفت: طی سال های اخیر شاهد کاهش رونق اقتصادی در بخش چای بوده ایم که شصت هزار خانوار چای کار، صد و هشتاد کارخانه و بیش از پنجاه بنگاه تجاری را تحت تاثیر قرار داده است.,حال وخیم مزارع چای
, حال وخیم مزارع چای, حال وخیم مزارع چای, حال وخیم مزارع چای, حال وخیم مزارع چای,غلامی با اشاره به پیشینه تاریخی تولید و مصرف چای از یکصد سال قبل تاکنون در ایران گفت: در گذشته از آستارا تا شهر نور مردم به تولید چای می پرداختند اما متاسفانه طی سالهای اخیر علاوه بر کاهش سطح زیر کشت این محصول، سرعت این کاهش نیز زیاد شده تا حدی که تولید چای به منطقه کوچکی بین فومن تا تنکابن محدود شده است.
, غلامی با اشاره به پیشینه تاریخی تولید و مصرف چای از یکصد سال قبل تاکنون در ایران گفت: در گذشته از آستارا تا شهر نور مردم به تولید چای می پرداختند اما متاسفانه طی سالهای اخیر علاوه بر کاهش سطح زیر کشت این محصول، سرعت این کاهش نیز زیاد شده تا حدی که تولید چای به منطقه کوچکی بین فومن تا تنکابن محدود شده است.,وی با ابراز نگرانی از اینکه چای کاران به خاطر کسادی بازار چای داخلی تمایلی به رونق بخشیدن به مزارع خود ندارند و طی سالهای اخیر هرس به شیوه های نوین و یا واکاری بوته های چای کمتر انجام شده است، گفت: علاوه بر کاهش سطح زیر کشت چای، از عملکرد تولید این محصول نیز کاسته شده است.
, وی با ابراز نگرانی از اینکه چای کاران به خاطر کسادی بازار چای داخلی تمایلی به رونق بخشیدن به مزارع خود ندارند و طی سالهای اخیر هرس به شیوه های نوین و یا واکاری بوته های چای کمتر انجام شده است، گفت: علاوه بر کاهش سطح زیر کشت چای، از عملکرد تولید این محصول نیز کاسته شده است.,واردات و کارتل های قاچاق چای، زیر سایه فقدان نظارت صحیح دولت
, واردات و کارتل های قاچاق چای، زیر سایه فقدان نظارت صحیح دولت, واردات و کارتل های قاچاق چای، زیر سایه فقدان نظارت صحیح دولت, واردات و کارتل های قاچاق چای، زیر سایه فقدان نظارت صحیح دولت, واردات و کارتل های قاچاق چای، زیر سایه فقدان نظارت صحیح دولت,رئیس سابق مرکز تحقیقات چای با اشاره به اینکه بحث خودکفایی و افزایش تولید تا پیش از پایان جنگ تحمیلی بیشتر مد نظر بوده است، گفت: در سال های پیش از اتمام جنگ نظارت و کنترل کافی بر واردات یکی از فنون اصلی برای رونق تولید داخل بود. در این نوع نظارت اختلاط چای سالم خارجی با نسبتی منطقی با چای داخلی و بدون اسانس های مصنوعی و مضر انجام می شد.
, رئیس سابق مرکز تحقیقات چای با اشاره به اینکه بحث خودکفایی و افزایش تولید تا پیش از پایان جنگ تحمیلی بیشتر مد نظر بوده است، گفت:,وی افزود: بعد از جنگ این شیوه ی اختلاط چای تداوم نداشت و دولت به یک هماهنگ کننده تنزل پیدا کرد تا واردات توسط شرکت های خصوصی و کارتل های چای انجام شود و به تدریج چای خارجی با اسانس های مصنوعی ذائقه مردم را تغییر داد و این آبجوش رنگی طعم دار جای چای سالم ایرانی را گرفت.
, وی افزود: بعد از جنگ این شیوه ی اختلاط چای تداوم نداشت و دولت به یک هماهنگ کننده تنزل پیدا کرد تا واردات توسط شرکت های خصوصی و کارتل های چای انجام شود و به تدریج چای خارجی با اسانس های مصنوعی ذائقه مردم را تغییر داد و این آبجوش رنگی طعم دار جای چای سالم ایرانی را گرفت.,وی با تاکید بر اینکه شاید تولید داخل در شرایط فعلی پاسخگوی نیاز داخل نباشد و ما ناگزیر از واردات باشیم، گفت: اگر همین واردات هم تحت کنترل و به همان شیوه ی اختلاط چای ایرانی با چای سالم و بدون اسانس خارجی انجام شود، می توان امیدوار بود که هم جلوی ضرر کشاورز گرفته شود و هم مردم از چای سالم بهره مند شوند.
, وی با تاکید بر اینکه شاید تولید داخل در شرایط فعلی پاسخگوی نیاز داخل نباشد و ما ناگزیر از واردات باشیم، گفت: اگر همین واردات هم تحت کنترل و به همان شیوه ی اختلاط چای ایرانی با چای سالم و بدون اسانس خارجی انجام شود، می توان امیدوار بود که هم جلوی ضرر کشاورز گرفته شود و هم مردم از چای سالم بهره مند شوند.,ابهامات جدی درباره سلامت چای وارداتی
, ابهامات جدی درباره سلامت چای وارداتی, ابهامات جدی درباره سلامت چای وارداتی, ابهامات جدی درباره سلامت چای وارداتی, ابهامات جدی درباره سلامت چای وارداتی,رئیس سابق مرکز تحقیقات چای با اشاره به بازدیدهای خارج از کشوری از کارخانجات چای و نیز نتایج تحقیقات محققین که نشان می دهد اسانس هایی که در تولید چای خارجی استفاده می شود، کارخانه ای و مصنوعی و به شدت برای سلامتی انسان مضر هستند، افزود: پیشنهاد ما برای رفع این مشکل، استفاده از اسانس های طبیعی و همچنین بهره بردن از عطر و طعم گیاهان دارویی برای چای داخلی است.
, رئیس سابق مرکز تحقیقات چای با اشاره به بازدیدهای خارج از کشوری از کارخانجات چای و نیز نتایج تحقیقات محققین که نشان می دهد اسانس هایی که در تولید چای خارجی استفاده می شود، کارخانه ای و مصنوعی و به شدت برای سلامتی انسان مضر هستند، افزود: پیشنهاد ما برای رفع این مشکل، استفاده از اسانس های طبیعی و همچنین بهره بردن از عطر و طعم گیاهان دارویی برای چای داخلی است.,وی با اشاره به این نکته که در چای خارجی متاسفانه اسانس های صنعتی با نسبت های غیر متعارف ترکیب می شوند تا صرفا یک طعم جدید اما مضر ایجاد شود، گفت: باغداری، تولید و فراوری چای در ایران از زمان قاجاریه به همین شیوه سنتی بوده و ما فقط چای سیاه ساده را تولید می کنیم و حال اینکه طی یک دهه اخیر چای سبز به عنوان نوعی از فراوری چای در کشور تولید شده که اتفاقا با استقبال خوبی هم روبرو بوده است و این نشان می دهد باید به سمت روش های نوین و متنوع فراوری چای برویم و در صنایع تکمیلی و طعم دهی های متنوع، از شیوه های مختلف بهره ببریم.
, وی با اشاره به این نکته که در چای خارجی متاسفانه اسانس های صنعتی با نسبت های غیر متعارف ترکیب می شوند تا صرفا یک طعم جدید اما مضر ایجاد شود، گفت: باغداری، تولید و فراوری چای در ایران از زمان قاجاریه به همین شیوه سنتی بوده و ما فقط چای سیاه ساده را تولید می کنیم و حال اینکه طی یک دهه اخیر چای سبز به عنوان نوعی از فراوری چای در کشور تولید شده که اتفاقا با استقبال خوبی هم روبرو بوده است و این نشان می دهد باید به سمت روش های نوین و متنوع فراوری چای برویم و در صنایع تکمیلی و طعم دهی های متنوع، از شیوه های مختلف بهره ببریم.,نقش دولت در توانمندسازی صنعت چای
, نقش دولت در توانمندسازی صنعت چای, نقش دولت در توانمندسازی صنعت چای, نقش دولت در توانمندسازی صنعت چای, نقش دولت در توانمندسازی صنعت چای,دکتر غلامی با اشاره به نقش وزارت جهادکشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در جهت توسعه روش های نوین فراوری و تولید چای، گفت: هرچند بایستی تولید و فروش چای داخلی به قدری قدرتمند شود که دیگر نیاز به خرید تضمینی دولت نباشد اما فعلا که تولید اینقدر آسیب پذیر شده، بهتر است دولت تا چندین سال خرید برگ سبز را از کشاورزان، حتی با قیمت های بالاتر انجام دهد و بعد از رونق تولید داخل به تدریج اقدام به لغو یا کاهش خرید تضمینی کند.
, دکتر غلامی با اشاره به نقش وزارت جهادکشاورزی و وزارت صنعت، معدن و تجارت در جهت توسعه روش های نوین فراوری و تولید چای، گفت: هرچند بایستی تولید و فروش چای داخلی به قدری قدرتمند شود که دیگر نیاز به خرید تضمینی دولت نباشد اما فعلا که تولید اینقدر آسیب پذیر شده، بهتر است دولت تا چندین سال خرید برگ سبز را از کشاورزان، حتی با قیمت های بالاتر انجام دهد و بعد از رونق تولید داخل به تدریج اقدام به لغو یا کاهش خرید تضمینی کند.,وی در پایان با تاکید بر اینکه تعرفه بر واردات چای به تنهایی کارساز نیست چرا که قاچاق همچنان وجود دارد، گفت: بهترین راهکار، توانمندسازی صنعت چای با ایجاد و تقویت اتحادیه ها و تعاونی هاست و از طرفی نیز بایستی صنایع تکمیلی چای بهبود یابد، اما تا آن زمان باید نرخ برگ سبز متناسب با افزایش هزینه های تولید، افزایش یابد.
, وی در پایان با تاکید بر اینکه تعرفه بر واردات چای به تنهایی کارساز نیست چرا که قاچاق همچنان وجود دارد، گفت: بهترین راهکار، توانمندسازی صنعت چای با ایجاد و تقویت اتحادیه ها و تعاونی هاست و از طرفی نیز بایستی صنایع تکمیلی چای بهبود یابد، اما تا آن زمان باید نرخ برگ سبز متناسب با افزایش هزینه های تولید، افزایش یابد.,ایرج هوسمی رئیس اتحادیه چایکاران شمال در همین ارتباط به خبرنگار سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی گفت: تا پیش از سال 79 سابقه ی تولید سالانه بیش از 70000تن چای نیز وجود داشته است.
, ایرج هوسمی رئیس اتحادیه چایکاران شمال در همین ارتباط به خبرنگار سازمان بسیج مهندسین کشاورزی و منابع طبیعی گفت: تا پیش از سال 79 سابقه ی تولید سالانه بیش از 70000تن چای نیز وجود داشته است.,پایین بودن قیمت تضمینی و عدم پرداخت تعهدات دولت موجب مرگ چایکاری می شود
, پایین بودن قیمت تضمینی و عدم پرداخت تعهدات دولت موجب مرگ چایکاری می شود, پایین بودن قیمت تضمینی و عدم پرداخت تعهدات دولت موجب مرگ چایکاری می شود, پایین بودن قیمت تضمینی و عدم پرداخت تعهدات دولت موجب مرگ چایکاری می شود, پایین بودن قیمت تضمینی و عدم پرداخت تعهدات دولت موجب مرگ چایکاری می شود,هوسمی با اشاره به اینکه کم بودن قیمت تضمینی برگ سبز و عدم پرداخت همین مبلغ اندک در دورهای دوم و سوم به تولیدگران موجب بی میلی کشاورزان به تولید شده، افزود: همین مسائل به مرور باعث شد باغات چای به حال خود رها شود و تولید تا 12000تن کاهش یابد.
, هوسمی با اشاره به اینکه کم بودن قیمت تضمینی برگ سبز و عدم پرداخت همین مبلغ اندک در دورهای دوم و سوم به تولیدگران موجب بی میلی کشاورزان به تولید شده، افزود: همین مسائل به مرور باعث شد باغات چای به حال خود رها شود و تولید تا 12000تن کاهش یابد.,وی با تاکید بر اینکه اگر دولت در قیمت تضمینی برگ سبز تجدید نظر نکند، بعید است چایکاری زنده بماند، گفت: برگ سبزهایی که توسط کارخانجات خریداری می شود غالبا برای باغات کوچک است که کشاورز خود و خانواده اش در آن مشغول به کار هستند و هزینه کارگر ندارند و با کمترین قیمت که فقط هزینه بخور و نمیر آنهاست حاضرند چای به کارخانجات بفروشند. فروش چای باغات بزرگ که نیاز به کارگر دارند، با قیمت فعلی نمی صرفد و همین باعث رهاسازی باغات شده است.
, وی با تاکید بر اینکه اگر دولت در قیمت تضمینی برگ سبز تجدید نظر نکند، بعید است چایکاری زنده بماند، گفت: برگ سبزهایی که توسط کارخانجات خریداری می شود غالبا برای باغات کوچک است که کشاورز خود و خانواده اش در آن مشغول به کار هستند و هزینه کارگر ندارند و با کمترین قیمت که فقط هزینه بخور و نمیر آنهاست حاضرند چای به کارخانجات بفروشند. فروش چای باغات بزرگ که نیاز به کارگر دارند، با قیمت فعلی نمی صرفد و همین باعث رهاسازی باغات شده است.,اختصاص تعرفه واردات به کشاورزان، راهکاری برای احیای چای ایرانی
, اختصاص تعرفه واردات به کشاورزان، راهکاری برای احیای چای ایرانی, اختصاص تعرفه واردات به کشاورزان، راهکاری برای احیای چای ایرانی, اختصاص تعرفه واردات به کشاورزان، راهکاری برای احیای چای ایرانی, اختصاص تعرفه واردات به کشاورزان، راهکاری برای احیای چای ایرانی,وی با اشاره به اینکه اربابان بزرگ قاچاق چای و رانت خواران در گمرکات نفوذ دارند، گفت: ما انتظار نداریم دولت بودجه ی ویژه ای برای چای داخل اختصاص دهد، اگر تنها تعرفه واردات چای به حمایت از چای داخلی اختصاص داده شود، بسیاری از مشکلات کشاورزان حل خواهد شد.
, وی با اشاره به اینکه اربابان بزرگ قاچاق چای و رانت خواران در گمرکات نفوذ دارند، گفت: ما انتظار نداریم دولت بودجه ی ویژه ای برای چای داخل اختصاص دهد، اگر تنها تعرفه واردات چای به حمایت از چای داخلی اختصاص داده شود، بسیاری از مشکلات کشاورزان حل خواهد شد.,هوسمی در پایان با مضحک توصیف کردن بحث صادرات چای گفت: برخی آشغال چای را که به عنوان چای سنواتی و بی کیفیت انبار شده، به مرزها می برند و به اسم صادرات به کشورهای همجوار ارسال می کنند تا در آنجا با عطر و طعم مصنوعی و سمی، و در بسته بندی های شکیل، و دقیقا در زمان برداشت چای، به اسم چای خارجی به داخل کشور ارسال کنند. به این ترتیب چرخه ی صادرات و واردات پر عیب و نقصی را شاهدیم.
, هوسمی در پایان با مضحک توصیف کردن بحث صادرات چای گفت: برخی آشغال چای را که به عنوان چای سنواتی و بی کیفیت انبار شده، به مرزها می برند و به اسم صادرات به کشورهای همجوار ارسال می کنند تا در آنجا با عطر و طعم مصنوعی و سمی، و در بسته بندی های شکیل، و دقیقا در زمان برداشت چای، به اسم چای خارجی به داخل کشور ارسال کنند. به این ترتیب چرخه ی صادرات و واردات پر عیب و نقصی را شاهدیم.]
ارسال دیدگاه