ناصر حامدی:
رهبر انقلاب بنده را مورد لطف قرار دادند
شاعر و دانش آموخته ادبیات فارسی گفت: اثر "درخت سوخته در باران" را به رهبر انقلاب پیشکش کردم و ایشان مرا مورد لطف خود قرار دادند.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از مرآت، همزمان با سالروز درگذشت سید محمد حسین شهریار که به نام روز شعر و ادبیات فارسی نامگذاری شده است، ناصر حامدی شاعر، پژوهشگر و دانش آموخته ادبیات فارسی با حضور در دفتر مرآت با خبرنگار مرآت به گفتگو پرداخت.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, مرآت, مرآت ,ناصر حامدی دوم فروردین سال 1355 در شهر ماسال از توابع استان گیلان متولد شد و پس از تحصیلات متوسطه برای طی تحصیلات دانشگاهی به سمنان آمد.
,وی دانش آموخته رشته ادبیات فارسی بوده و علاوه بر تدریس این رشته، در شعر و غزل سرایی نیز دستی دارد و بارها به دیدار رمضانی شاعران با رهبر معظم انقلاب اسلامی دعوت شده است.
,از آثار او می توان به قطار روم– خراسان، خوابی که آغازش تویی، شب دنباله دار، درخت سوخته در باران، گزیده ادبیات معاصر، ترانه های زیستن، چِمبَرا (شعرتالشی) و آوازهای سرخ اشاره کرد.
,

, متن گفتگوی مرآت با حامدی را در ادامه می دانید:
, مرآت,مرآت- لطفا در خصوص خودتان بگویید و اینکه چطور شد به شعر و ادبیات روی آورید؟
, مرآت- لطفا در خصوص خودتان بگویید و اینکه چطور شد به شعر و ادبیات روی آورید؟,فروردین سال 55 در شهر ماسال استان گیلان به دنیا آمدم. شهری بسیار زیبا و دیدنی که درآغوش جنگل قرار دارد. دوران کودکی و نوجوانی ام را در ماسال گذشت. پنجره اتاق کوچکم به سمت شالیزاری زیبا باز می شد که به کوهستانی پردرخت ختم می شد. گاه به کوه می رفتم و صبحانه ام را در همان هوای با طراوت می خوردم. تصور کنید در چنین فضای دوست داشتنی و شاعرانه ای حتی اگر آدم نخواهد نیز شاعر خواهد شد.
,در دوران مدرسه از هر فرصتی برای حضور در مجامع مختلف ادبی استفاده می کردم. حتی چندبار از مدرسه فرار کردم تا در انجمن شعر که در رشت شرکت کنم. مرحوم رحمدل، استاد بهمن صالحی، مرحوم کهن، جناب آقای رضایی نیا و ...از بزرگان شعر گیلان بودند که به آن انجمن می آمدند. این بخت برای من فراهم شد که با آقای رضایی نیا که در آن زمان مدیر رادیو گیلان بودند به رادیوگیلان بروم. آقای رضایی نیا در شعر و ترجمه توانمند بودمد و همنفسی با ایشان از خوشبختی های من بود.
,راستی! یکی دیگر از مشوقان اصلی من در دوره ی نوجوانی مرحوم استاد مسرور ماسالی بودند که درس های زیادی از ایشان آموختم.
,به هرحال فضا و حال و هوای دلپذیر گیلان باعث شد به شعر علاقه مند شوم. راستش زندگی من از ساعت 11 شب شروع می شود.رابطه بسیار خوبی با شب دارم و بیشتر شعرهایم محصول خلوت شبانه است.
,

, مرآت- در خصوص ورود به دانشگاه بگویید.
, مرآت- در خصوص ورود به دانشگاه بگویید.,من دو دانشگاه را برای تحصیل انتخاب کرده بودم که یکی شیراز بود و دیگری سمنان. به علت اینکه سمنان به رشت نزدیکتر بود تصمیم گرفتم به سمنان بیایم. یادم هست شب اولی که به سمنان آمدم چون جایی نداشتم تا صبح در بلوار 17 شهریور قدم می زدم و با خودم می گفتم فردا صبح با اولین اتوبوس به گیلان برمی گردم چرا که احساس می کردم نمی توانم اینجا را تحمل کنم.
,مرآت- چرا؟
, مرآت- چرا؟,چون من در جایی زندگی کرده بودم که پر از درخت، جنگل و رودخانه بود و حال و هوای کویر برایم جذابیتی نداشت و با روحیات من سازگار نبود. می دانید که جغرافیادر ذهن و زبان شاعر تاثیر زیادی دارد. حتی وقتی از گیلان به سمنان آمدم خیلی از دوستان گفتند چقدر فضای شعرت تغییر کرده است.
,مرآت- اما بالاخره به سمنان آمدید و ماندگار شدید؟
, مرآت- اما بالاخره به سمنان آمدید و ماندگار شدید؟,بله، آمدم و قرار شد بمانم و پس از کارشناسی در رشته حقوق برگردم. مجددا ماندم و گفتم بعد از کارشناسی ارشد که در رشته ادبیات فارسی بود به گیلان بازخواهم گشت اما مجددا ماندم. در حال حاضر دانش آموخته رشته ادبیات فارسی هستم و تدریس نیز می کنم.
,

, مرآت- پس در سمنان ماندگار خواهید بود؟
, مرآت- پس در سمنان ماندگار خواهید بود؟,خودم را متعلق به مردم با صفای استان سمنان می دانم چراکه بیش از 15 سال است که در این استان زندگی کرده ام. حتی برخی از مواقع که به استان خراسان شمالی رفته بودم گفتم من خودم را اهل اینجا می دانم. واقعا هم همین است چراکه نشست و برخاست با مردم باعث همراهی با آنها می شود.
,باید این را بگویم که در این همه سال که در سمنان زندگی کردم جز خوبی و لطف و محبت هیچ چیزی از مردم ندیدم. هرچه بوده اتفاقات مبارک و خوب بوده است.
,مرآت- فضای استان سمنان را در حوزه شعر و ادبیات چگونه می بینید؟
, مرآت- فضای استان سمنان را در حوزه شعر و ادبیات چگونه می بینید؟,استان سمنان پیشینه ای غنی و بلند دارد. بسیاری از مردم کشور این استان را با شیخ ابوالحسن خرقانی، بایزید بسطامی، منوچهری دامغانی و شیخ علاالدوله سمنانی می شناسند. در حال حاضر هم چهره های نام آشنایی در حوزه ی شعر و ادبیات دارد. استاد معلم دامغانی، استاد علیرضا قزوه، استاد سید مهدی شجاعی و...ظرفیت های بی نظیری هستند که باید به مردم استان سمنان معرفی شوند.
,واقعیت این است که از این ظرفیت ها استفاده مناسبی نشده است.
,یکی از خلاءهای جدی عدم وجود پیر در بین شعرای استان سمنان است. یکی دیگر از عوامل ضعف شعر استان، جزیره ای عمل کردن دستگاه ها و انجمن های شعر است. قطعا این انجمن ها باید منسجم و یکپارچه عمل کنند. تعدد متولیان باعث می شود به فرجام درستی نرسیم.
,

, مرآت- چندبار به دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب دعوت شدید؟ این جلسات را چطور دیدید؟
, مرآت- چندبار به دیدار شاعران با رهبر معظم انقلاب دعوت شدید؟ این جلسات را چطور دیدید؟,فکر می کنم 7 یا 8 بار، با وجود اینکه شخصا به حضور در کنگره ها و برنامه های دیگر علاقه ی چندانی ندارم اما این جلسه ی خاص و بی نظیر را بسیار دوست دارم. آقای قزوه که مدیر برگزاری این دیدار است می گفتند هر ساله بیش از 10 هزار شاعر علاقه دارند در این جلسه حضور پیدا کنند که واقعا امکان آن وجود ندارد.
,این جلسات آیینه شعر کشور است و در آن اشعار بسیار زیبا و خوبی ارائه می شود.
,مرآت- یکی از اشعاری که در محضر رهبر انقلاب خوانده اید را در صورت امکان بخوانید.
,دوست دارم بروم سر به سرم نگذارید
,گریه ام را به حساب سفرم نگذارید
,دوست دارم که به پابوسی باران بروم
,آسمان گفته که پا روی پرم نگذارید
,اینقدر آئینه ها را به رخ من نکشید
,اینقدر داغ جنون بر جگرم نگذارید
,چشمی آبی تر از آئینه گرفتارم کرد
,بس کنید این همه دل دور و برم نگذارید
,آخرین حرف من اینست زمینی نشوید
,فقط از حال زمین بی خبرم نگذارید
,

,

,

, مرآت- از کپی شدن آثار ادبی در فضای مجازی نگران نیستید؟
, مرآت- از کپی شدن آثار ادبی در فضای مجازی نگران نیستید؟,متاسفانه همینطور است اما کاری نمی توان کرد. یک بار در یکی از کنگره های شعر که خودم مجری آن بودم شعر خودم را خواندند و رتبه آوردند.
,مرآت- این مورد را تذکر ندادید؟
, مرآت- این مورد را تذکر ندادید؟,خیر
,مرآت- با توجه به درپیش بودن ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) یکی از اشعاری که در این خصوص گفته اید بخوانید.
, مرآت- با توجه به درپیش بودن ایام سوگواری اباعبدالله الحسین (ع) یکی از اشعاری که در این خصوص گفته اید بخوانید.,باز باران است، باران حسین بن علی
,عاشقان جان شما و جان حسین بن علی
,خواه بر بالای زین و خواه در میدان مین
,جان اگر جان است، قربان حسین بن علی
,در همین عصر بلا پیچیده عطر کربلا
,عطر باران، عطر قرآن حسین بن علی
,شمرها گوش وا کردند اما باک نیست
,وعده ما دور میدان حسین بن علی
,هرکجای خاک من بوی شهادت می دهد
,عشقم ایران است، ایران حسین بن علی
,دست بالا کن، بگو این بار با صوتی جلی
,دست های ما به دامان حسین بن علی
,مرآت- اشعارتان توسط خوانندگان نیز استفاده شده است؟
, مرآت- اشعارتان توسط خوانندگان نیز استفاده شده است؟,بله، به عنوان مثال ترانه مادر را به تازگی دوست هنرمندم شهرام میرجلالی خوانده است و یا آقای پیام رضایی چند ترانه مرا خوانده اند.
,مرآت- شعر انقلاب اسلامی را چطور ارزیابی می کنید؟
, مرآت- شعر انقلاب اسلامی را چطور ارزیابی می کنید؟,این حوزه اساتیدی مثل مرحوم قیصر امین پور، مرحوم سلمان هراتی، مرحوم نصرالله مردانی و مرحوم حمید سبزواری داشت که هریک مفاخر شعر انقلاب اسلامی بودند. در حال حاضر نیز اساتیدی مثل معلم دامغانی، علیرضا قزوه و... هستند که باید از آنها استفاده کرد. در حال حاضر حوزه هنری در تولید آثار هنری و تربیت شاعران جوان بسیار خوب و موفق عمل کرده است.
,مرآت- شعر را دلی می دانید یا آکادمیک و تئوریک؟
, مرآت- شعر را دلی می دانید یا آکادمیک و تئوریک؟,طبیعتا شعر از دو بال جوشش و کوشش برخوردار است. جوشش مربوط به درون شاعر و قدرت قلبی و عاطفی او و کوشش به مطالعه و تحصیلات مرتبط می شود.
,مرآت- قالب شعر شما چیست؟
, مرآت- قالب شعر شما چیست؟,قالب های متعددی را تجربه کرده ام اما به غزل علاقه بیشتری دارم. از ده دفتری که از من چاپ شده است بیشتر آن غزل است.
,

, مرآت – نظرتان در مورد شاعران ایرانی مانند حافظ چیست؟
, مرآت – نظرتان در مورد شاعران ایرانی مانند حافظ چیست؟,اجازه بدهید من از سعدی بگویم. سعدی معلم عشق و انسانیت است. معلم بزرگ غزل عاشقانه استو من سربازغزلغزل عاشقانه ام. اما غزل حافظ از جنس آب است که به شکل هر ظرفی در می آید. هرکس از اشعار حافظ برداشت خودش را دارد.
,دیوان حافظ همواره در کنار قرآن کریم قرار داشته است و مردم به آن اعتماد داشته اند از دیوانش تفال می گرفتند. زیرا حافظ نفس در نفس قرآن داشته و خود را مدیون قرآن می داند. حافظ اشعار خود را زمزمه قدسیان آسمانی می داند.
,مرآت- به نظر شما جامعه چقدر با اشعار حافظ، سعدی، مولانا و فردوسی آشنا هستند؟
, مرآت- به نظر شما جامعه چقدر با اشعار حافظ، سعدی، مولانا و فردوسی آشنا هستند؟,متاسفانه با وجود اینکه بسیاری از کشورها از مفاخر شعر ما تقدیر و تجلیل می کنند و مجسمه های این بزرگان را در شهرهاو سر در دانشگاه هایشاننصب کرده اند اما ما به اندازه کافی به این بزرگان توجه نکرده ایم و از آنها غافل شده ایم. درست است که بنیادهایی مثل سعدی، حافظ و ... داریم اما به نظرم می شود کارهایی به مراتب ارزنده تر برای شناساندن این شاعران به مردم بویژه جوانان انجام شود. به عنوان مثال هنوز برای زندگی سعدی و یا حافظ یک فیلم خوب و قوی ساخته نشده است چراکه فیلم به عنوان یک رسانه اثرگذاری بسیار زیادی بر افکار عمومی دارد.
,مرآت – به نظر شما نقش رسانه ها در ترویج فرهنگ شعر چیست؟
, مرآت – به نظر شما نقش رسانه ها در ترویج فرهنگ شعر چیست؟,برخی از رسانه ها اگر کاری به کار شعر نداشته باشند خودش کمک بزرگی است اما رسانه های خوب و وزین می توانند با معرفی و نقد و بررسی آثار شاعران جوان به رشد شعر امروز کمک کنند.
,قطعا پرداختن به شعر شاعران اثر بسیار زیادی در رشد سطح کیفی اشعار خواهد داشت. به نظرم شاعران هم باید آثار خود را در اختیار متخصصان و منتقدان قرار دهند تا از کیفیت آثار خود مطلع شوند.
,مرآت – از اینکه وقت خودتان را در اختیار مرآت قرار دادید ممنونم
, مرآت – از اینکه وقت خودتان را در اختیار مرآت قرار دادید ممنونم,من هم از شما تشکر می کنم و برایتان آرزوی موفقیت و سربلندی دارم
,

, انتهای پیام/رض
]
ارسال دیدگاه