در گفتگو با دکترای مردم شناسی مطرح شد:
جای خالی نمادهای دفاع مقدس در کاشمر!
هفته دفاع مقدس که یادآور دلاورمردی های رزمندگان این مرز و بوم در جبهه های نبرد حق بر علیه باطل است فرصت مناسبی است تا به خود بیاییم و از خویشتن سؤال کنیم که به راستی ما برای زنده نگهداشتن فرهنگ دفاع مقدس چه کرده ایم؟![
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از کاشمربصیر شهرستان کاشمر شهدای فراوان و بنامی را تقدیم اسلام و انقلاب کرده است اما اکنون با گذشت سال ها از آن روزگار نورانی به نظر می رسد نمادهای دفاع مقدس مانند استفاده از المان هایی در مورد این موضوع، سردیس ها و تندیس های شهدا و سرداران، نقاشی های دیواری در رابطه با شهدا و دفاع مقدس، نامگذاری اماکن به نام شهدا و... در حال کمرنگ شدن در این شهر است.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, کاشمربصیر,به همین مناسبت در گفتگو با یکی از صاحب نظران و اساتید دانشگاه در کاشمر به بررسی این موضوع پرداختیم.
,با استفاده از نمادها می توان فرهنگ و ارزش ها را به نسل بعد منتقل کرد
, با استفاده از نمادها می توان فرهنگ و ارزش ها را به نسل بعد منتقل کرد,دکتر حسین حسین نژاد ممرآبادی دارای مدرک دکترای مردم شناسی در گفتگو با ما با بیان اینکه نمادها جزئی از فرهنگ ما هستند اظهار داشت: اگر بخواهیم چند مثال عینی در این زمینه داشته باشیم می توانیم اشاره کنیم به نمادی که در حاشیه میدان مطهری (فلکه سبزوار) قرار گرفته که بیانگر محصولات کاشمر است و یا در حاشیه میدان مادر که نماد قوری و سماور نصب شده است نشان دهنده فرهنگ سنتی ما می باشد و همچنین قرآن و چراغی که در بلوار معلم نصب شده نشان دهنده فرهنگ مذهبی مردم این شهرستان است لذا هر نمادی ما را به یاد یک چیزهایی می اندازد که البته هر چیزی در جای خودش ارزشمند است.
,وی با تأکید بر اینکه بخش عظیمی از فرهنگ ما به همین نمادها برمی گردد خاطرنشان کرد: جامعه ما هشت سال درگیر دفاع مقدس بوده و هشت سال سختی ناشی از جنگ تحمیلی را تحمل کرده است لذا طبیعی است که باید نمادهایی به این موضوع اختصاص داشته باشد چرا که نماد، جایگزین یک واقعیت به حساب می آید و به عنوان نمونه وقتی فرزندی از پدرش می پرسد که مفهوم فلان نماد در فلان میدان چیست و پدر برایش توضیح می دهد در واقع انتقال ارزش ها و فرهنگ ها اتفاق افتاده است.
,حسین نژاد افزود: بحث نمادها، هم بر روی فرزندان جامعه و هم بر بزرگترها تأثیر می گذارد و در مباحث علوم اجتماعی باعث هویت بخشی، جامعه پذیری و اجتماعی شدن می شود چرا که با همین نمادها، کوچکترهای ما بزرگ می شوند و بزرگترهای ما هم با استفاده از همین نمادها قسمتی از فرهنگ را به فرزندان خود منتقل می کنند و همین راز ماندگاری نمادها در هر جامعه ای می باشد.
,از وی در مورد آسیب های کمرنگ شدن نمادهای دفاع مقدس سؤال کردیم که او در پاسخ گفت: نمادها جزئی از فرهنگ هستند و اگر نمادی که بیانگر یک واقعه و حادثه می باشد وجود نداشته باشد و یا کمرنگ شود باعث فراموشی آن بخش از فرهنگ می شود، به طور کلی هر کشوری برای خود یک سری ملاک های هویت فرهنگی دارد که یکی از این ملاک های فرهنگی ما ایرانیان بعد از انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی بود.
,دکتر حسین نژاد ادامه داد: در زمان انقلاب، انسجام اجتماعی ، یگانگی ، یکپارچگی مردم و به فکر یکدیگر بودن در اوج بود و این یک مقطع تاریخی مهمی بود که مردم، ضرر افراد دیگر را ضرر خود می دانستند و سود دیگری را سود خود، اما مرحله بعدی در تاریخ کشور ما، زمان جنگ بود که این انسجام اجتماعی در اوج خود وجود داشت و ما در رسانه ها و اخبار می دیدیم که از آن پیرزنی که با یک تخم مرغ به جنگ کمک می کرد شروع می شد تا سرمایه دارانی که کمک های کلان می کردند و کسانی که از جان خود در این راه مایه گذاشتند و رفتند تا دیگران باقی بمانند.
,وی افزود: در واقع یکی از هویت های فرهنگی جامعه و کشور ما جنگ هشت ساله است و حالا اگر نمادهای این دوران، ناخواسته کمرنگ شوند و از بین بروند خاطره هشت سالی که بهترین وقت انقلاب و مردم ما را به خود مشغول کرد و نیز آن دلاوری ها، قهرمانی ها و شگفتی آفرینی هایی که سپاه و ارتش و بسیج از خودشان بروز و ظهور دادند محو می شود.
,این استاد دانشگاه یادآور شد: جنگ های جهانی هر کدام چهار سال بوده است اما هنوز در کشورهای درگیر این جنگ می بینیم که فیلم های آن زمان را نشان می دهند در صورتی که جنگ هشت ساله ما واقعاً بی سابقه بوده است و لذا ضرورت دارد که نمادهای این دوران در جامعه وجود داشته باشد چرا که فراموشی جنگ، فراموشی ارزش هایی مثل ایثار، از خودگذشتگی، کمک به همنوع و... است به ویژه آنکه ارزش هایی در جنگ وجود داشت که ارزش های دینی و ماندگار و مورد نیاز نسل جوان امروز است.
,وی با به کار بردن این ضرب المثل که از دل برود هر آنچه از دیده برفت، تصریح کرد: هر چه تصاویر شهدا و نمادهای دفاع مقدس بیشتر در جلوی چشم ها باشد یاد و خاطره آن ها هم هست و باعث معرفی غیرمستقیم آن ها می شود ضمن اینکه کتاب ها، مجلات و نشریات هم مکمل این موضوع هستند اما این نمادها جنبه عینی دارند و یک بچه می تواند سؤال کند که این شکل و این مجسمه چیست اما او نمی تواند بپرسد که منظور این عبارت در فلان مجله و روزنامه چیست.
,حسین نژاد خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه کاشمر علی رغم اینکه شهر کوچکی بوده و فاصله زیادی تا جبهه های جنگ داشته است شهدای زیادی را تقدیم کرده، لازم است هم در ورودی های شهر و هم در سطح شهر نمادهایی در این زمینه وجود داشته باشد چرا که در این صورت هم شهر ما بیشتر معرفی می شود و هم در سطح کلی اش، ارزش های دفاع مقدس معرفی و حفظ خواهد شد.
,انتهای پیام/
]
ارسال دیدگاه