روایتی از قیام 15 خرداد:

کجایند آن‎هایی که دم از رفراندوم قلابی می‌زنند

کجایند آن‎هایی که دم از رفراندوم قلابی می‌زنند
برنامه‎های مورد توجه امام خمینی (ره)، به خصوص پس از فاجعه مدرسه فیضیه، تشکیل یک اجتماع عظیم و همایش قدرت و رفراندوم حقیقی با استفاده از حضور گسترده و فراگیر مردم مسلمان در عاشورای حسینی و دسته‎های سینه‎زنی بود.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا، به نقل از "سپاس"برنامه‎های مورد توجه امام خمینی (ره)، به خصوص پس از فاجعه مدرسه فیضیه، تشکیل یک اجتماع عظیم و همایش قدرت و رفراندوم حقیقی با استفاده از حضور گسترده و فراگیر مردم مسلمان در عاشورای حسینی و دسته‎های سینه‎زنی بود.

در همین راستا، مؤتلفه اسلامی در اولین اقدام سیاسی مهم خود، یعنی راهپیمایی عاشورای سال۱۳۴۲ ش (۱۲خرداد)، نقش بسیار مهمی ایفا کردند. به طوری که از ۱۰روز قبل از آن، در راستای تدارک برای ایجاد این واقعه سیاسی تأثیرگذار، کوشش طاقت‎‎فرسایی را انجام دادند.

تشویق اصناف مختلف از جمله صنف کوره‎‎پزخانه و صنف فخار برای شرکت در راهپیمایی روز عاشورا و همچنین ملاقات با وعاظ انقلابی معروف همچون حجت‎الاسلام محمد تقی فلسفی و سران دسته‎های سینه‎زنی و هیئتهای عزاداری و مداحان سر‌شناس مانند حاج عباس زریباف و حاج اکبر ناظم در محلات مختلف تهران به منظور موعظه و سرودن شعر‌ها و نوحه‎هایی درباره حادثه فیضیه از جمله این فعالیت‎‌ها بود.

باز کردن پای وعاظ شهیر به نهضت اقدام اعضای هیئتهای مؤتلفه اسلامی در کشاندن واعظ زبردستی همچون حجت‎الاسلام فلسفی به صحنه و همگامی او با جریانات نهضت خود عامل مهمی در جهت پیشبرد اهداف انقلاب اسلامی به شمار می‌‎رود. اقدام مهم دیگر این جمعیت قبل از عاشورا تلاش برای جمع‎آوری پول برای بازسازی مدرسه فیضیه بود.

به همین منظور شهید مهدی عراقی پیشنهادی به امام خمینی در مورد افتتاح شماره حسابی به نام تعمیر مدرسه فیضیه ارائه کرد. او در این باره تأکید داشت هر فردی به نام تمام اعضای خانواده‎اش ولو برای هر نفر یک تومان پول به این حساب واریز کند تا به این وسیله هم گستره شرکت مردم در این امر وسعت یابد و هم به منزله همه‎پرسی و مخالفت با سیاست‎‌ها و اقدامات رژیم شاه به حساب آید.

با برنامه‎‎ریزهای هیئتهای مؤتلفه اسلامی مسیر تظاهرات عاشورا از مدرسه حاج ابوالفتح، از مساجد بازار تهران، تا دانشگاه تهران تعیین شد. چون امکان داشت دولت بخواهد از برخی از الواط و گردن‎کلفت‎های جنوب تهران برای برهم زدن تظاهرات عاشورا استفاده کند، اعضای مؤتلفه اسلامی برای جلوگیری از حادثه به تکاپو افتادند.

طِیب طَیب شد ابوالفضل توکلی بینا مأمور شد با حاج حسین رمضان یخی مذاکره کند. در پی این مذاکرات بود که حاج حسین قول داد به تظاهرات عاشورا کاری نداشته باشد و در شب قبل از تظاهرات از تهران خارج شد.حاج مهدی عراقی نیز مأمور شد با طیب حاج رضایی صحبت کند.

وی از طریق مسیح خان، برادر طیب، از او وقت گرفت و به خانه‎اش رفت. این ملاقات و تأثیر کلام خالصانه حاج مهدی عراقی نقش مهمی در کشاندن طیب به نهضت و شکل‎گیری شخصیت بعدی او ایفا کرد.

تا جایی که به قول امام طِیب طَیب شد. به طوری که بعد از صحبت‎های عراقی بود که طیب «همان‎جا دست کرد صد تومان به پسرش داد و گفت: «می‌‎روی عکس حاج‎آقا را می‌خری، می‌‎بری تو تکیه به علامت‎‌ها می‌‎زنی.»مقدمات راهپیمایی روز عاشورا تهیه شد و نیروهای امنیتی که از محل شروع راهپیمایی اطلاع پیدا کرده بودند، درب مسجد را قفل و زنجیر و نیروهای کماندو تمامی منطقه میدان شاه را محاصره کردند.

اما با وجود تدابیر شدید امنیتی و نظامی، از ساعت هفت صبح، جمعیت در محل مذکور اجتماع کردند. به محض حرکت دسته‎های عزاداری، دسته دیگری به سرکردگی ناصر جگرکی که از گردن‎کلفتان باغ فردوس و چهار‏راه مولوی بود و از طریق دولت مأمور برهم‎زدن تظاهرات عاشورا بود، وارد مدرسه حاج ابوالفتح شد.
جهت دهی به انقلابیون با تدبیر و اقدام شایسته شهید عراقی بدون هیچ زد وخوردی آنان هم از مدرسه خارج شدند. در روز راهپیمایی هیئت‎های مؤتلفه اسلامی نقش مهمی در هدایت تظاهرکنندگان و انتظامات راهپیمایی به عهده داشت.

تظاهرکنندگان در حالی که پلاکاردهای مختلفی منقوش به شعارهایی علیه آمریکا، اسرائیل و رفراندوم قلابی شاه که توسط هیأت‏های موتلفه آماده شده بود، در دست داشتند، پس از عبور از سه راه امین حضور و سرچشمه وارد میدان بهارستان شده و آن‌گاه به طرف خیابان شاه‏آباد به راه افتادند.

هر چند گروه‌های سیاسی تلاش کردند تا شعارهای خود را مطرح کنند، ولی برگزارکنندگان راهپیمایی که در آن نقش برخی از اعضای برجسته هیئتهای مؤتلفه اسلامی همچون شهید عراقی و شهید امانی در آن بسیار چشمگیر بود، با زیرکی خاصی توانستند بدون کوچک‌ترین تشنج و مشکلی، شعارهای انقلابی و اسلامی را غلبه دهند و عملاً آن‌ها نتوانستند از این حرکت سوء‎استفاده کنند.

از رفراندوم قلابی تا رفراندوم مردمی تظاهرکنندگان پس از پیمودن خیابان‎های مخبرالدوله و سعدی وارد خیابان فردوسی شدند. در میدان فردوسی شهید مهدی عراقی در یک نطق پرشور «انقلاب سفید» شاه را محکوم کرد و پشتیبانی عموم مردم تهران را از نهضت اسلامی اعلام داشت.

هر چند شهید عراقی در بیان خاطراتش با تواضع نامی از خود نمی‌برد، ولی برای ثبت در تاریخ، کلمات سخنرانی آن روز را چنین بازگو می‌‎کند: «کجایند آن‎هایی که دم از رفراندوم قلابی می‌زنند. بیایند و از نزدیک گوشه‏ای از این رفراندوم حقیقی ملت را بنگرند.» بعد از سخنرانی وی، سیل تظاهرکنندگان به سوی خیابان شاه‎رضا (انقلاب اسلامی فعلی) و دانشگاه تهران سرازیر شدند.

به علت تعطیلی دانشگاه بدون توقف به سوی کاخ شاه حرکت کرده و شعار «خمینی خمینی، خدا نگه‏دار تو، بمیرد بمیرد، دشمن خونخوار تو»را سر دادند.سپس با حضور در مسجد شاه (امام خمینی فعلی) قطعنامه‎ای را که در شش ماده تنظیم شده و سپس متفرق شدند.حوزه‎های ده نفره مؤتلفه و قیام ۱۵ خرداد در ساعت ۴ صبح ۱۵خرداد ۱۳۴۲ ش، بعد واقعه راهپیمایی عاشورا و سخنرانی امام(ره) در عصر عاشورا در مدرسه فیضیه، امام خمینی (ره) که از سوی مقامات امنیتی کشور به عنوان یکی از محرکین اصلی این وقایع شناخته می‌شدند، دستگیر و زندانی شدند.

از ساعت هشت صبح روز ۱۵ خرداد حرکت اعتراض‎آمیز مردم علیه دستگاه شروع می‌شود. خبر این واقعه، بلافاصله موجب واکنش شدید طرفداران و مقلدان امام خمینی (ره) در تهران شد. جمعیت تازه تأسیس مؤتلفه وقتی خبر دستگیری امام (ره) را شنیدند در‌‌ همان بازار جلسه‌ای تشکیل دادند و اعلامیه‌ای صادر کردند و تصمیماتی نیز اتخاذ کردند و هر کس موظف شد تا گروه‌های مذهبی را برای تظاهرات مطلع کند که نقش حوزه‎های ده نفره مؤتلفه در این اقدام بسیار چشمگیر بود.

حاج مهدی عراقی، سیدمحمود محتشمی‌پور و تقی افراشته مأمور شدند تا به میدان بارفروشان بروند و میدانی‌ها را مطلع کنند.به روایت شهیدعراقی: «هر کدام از بچه‌ها مأموریت پیدا کردندکه در یک قسمت از شهر مردم را وادار به بستن مغازه‎‌ها و تظاهرات بکنند...»سرانجام قیام معروف ۱۵ خرداد ۱۳۴۲ش اتفاق افتاد که به درگیریهای شدید میان معترضین و نیروهای حکومتی منجر گردید و بیشتر خیابان‌های تهران شاهد صحنه‎های درگیری میان مردم و نیروهای انتظامی بود که بالطبع منجر به کشتار وحشیانه جمع زیادی از مردم شد.

, شبکه اطلاع رسانی دانا, "سپاس",
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,
,

انتهای پیام/

]

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه