آقابزرگی در گفتگو با دانا مطرح کرد؛
رابطه نرخ ارز با بازارهای پولی و مالی/ پذیرش نرخ معاملاتی ارز برای صادرات محورها ارزآور است
یک کارشناس بازارهای پولی و مالی با اشاره به افزایش نرخ ارز و آثار آن بر بازار سرمایه گفت: پذیرش نرخ معاملاتی ارز برای صادرات محورها ارزآور است.
به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاعرسانی دانا؛ بازارهای پولی و مالی به خصوص بازار سرمایه که تا چند هفته اخیر حال و هوای مثبتی را تجربه کرده بود، در معاملات هفته جاری با ریزش آغاز شد و حجم این ریزشها افزایش یافت.
رابطه نرخ ارز با بازارهای پولی و مالی
بر اساس نظر کارشناسان اگرچه رشد با سرعت شاخص کل در هفتههای اخیر، بهاصطلاح تکنیکال نیاز به استراحت دارد و مقاومت روانی ۱ میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی به اعتقاد اکثر کارشناسان مقاومت مهمی برای بازار بهحساب میآمد، اما در پی ابلاغ سیاستهای جدید بانک مرکزی مبنی بر تثبیت نرخ نیما و همچنین زمزمههای افزایش نرخ سود سپردههای بانکی، بازار سرمایه علیالحساب ترمز صعود را کشیده و صفحه معاملات به رنگ قرمز درآمده است.
با وجود همه این ریزشها، و روند خنثی و متعادل بازار هنوز تک سهمهایی از هر گروه امکان رشد را دارند و تغییر و تحولاتی که در بانک مرکزی رخداده است و سیاستهای جدیدی که بانک مرکزی در دستور کار قرار داده، یقیناً بازار سرمایه را تحت شعاع قرار خواهد داد.
استفاده از ابزار رایجی به اسم نرخ بهره هم که به نظر میرسد در دستور کار رئیس جدید بانک مرکزی باشد و عقبنشینی بورس کالا از ابلاغیه جدید خود مبنی بر عدم تغییر نرخ محاسباتی کالاهای بورس کالا از نرخ نیما به نرخ توافقی را هم میتوان از عوامل ریزش این روزهای بورس دانست.
عامل دیگری که از رشد این روزهای بازار سرمایه جلوگیری کرد، روند افزایشی نرخ سود بینبانکی و رسیدن آن به عدد ۲۱ و ۳ دهم درصد بود.
پذیرش نرخ معاملاتی ارز برای صادرات محورها ارزآور است
فردین آقابزرگی، کارشناس بازار سرمایه، درباره ریزشهای اخیر بازار بورس به راه دانا، اظهار کرد؛ دولت در یک سال گذشته افزایش نرخ ارز را رد میکرد؛ اما در دو هفته اخیر ناچار به پذیرفتن این افزایش اقتصادی رشد نرخ ارز شد.
وی با اشاره به تغییر نرخ پایه در بورس کالا از نرخ نیمایی به توافقی و تعیین نرخ ثابت ٢٨ هزار و ۵٠٠ تومان برای ارزشگذاری دلار در سامانه نیما توضیح داد: از سال ٩۶ و با روی کار آمدن موضوع ارز ترجیحی زیرساختهای اصلی که میتوانست محرک مؤثر برای کنترل بازار ارز باشد افزایش عرضه ارز و تمکین به فضای بازار آزاد و محترم شمردن نیازهای بخش خصوصی در کنار دولت بود که در نهایت عدم توجه به آن موجب آسیب به تولید شد.
وی با تأکید بر بیاثر بودن سیاست ارز ۴۲۰۰ تومانی و افزایش ۵ برابری برخی اقلام در بازار ادامه داد: محاسبات کارشناسی دقیقاً همین موضوع را از ابتدای سال تأیید میکرد که افزایش قیمت کالاهای اساسی اثر خود را در قالب تورم بیش از ۵٠ درصدی نشان میدهد؛ اما افزایش قیمت تمام شده تولیدات یک نقطه بسیار حساسی است که پذیرفتن نرخ معاملاتی ارز توافقی برای برخی از شرکتها و صنایع که صادرات محور و ارزآور هستند باعث افزایش سود آنها خواهد شد.
آثار منفی تورم در بازار سرمایه، به شکل مثبت دیده میشود
وی با بیان این موضوع که تورم اثر منفی خود در اقتصاد کلان را در بازار سرمایه بهصورت مثبت نشان میدهد گفت: امروز ۴٠ درصد از شرکتهای حاضر در بازار سرمایه که صادرات محور هستند، یک تورم مضاعفی را پیشرو خواهند داشت.
وی توضیح داد: کشورهایی مثل ونزوئلا، سوریه، ترکیه و آرژانتین که مانند ایران دستبهگریبان تورمهای سرسامآور هستند بازدهی در بازار سرمایه این کشورها تقریباً شبیه به بازدهی بازار سرمایه ایران بود.
آقابزرگی در ادامه تصریح کرد: یکی از اصلیترین ابزارهای کنترل تورم، یکسان کردن نرخ بهره و مادامی که منابع و مصارف دولت ناترازی داشته باشد بهطورقطع با عدم تحقق مفروضاتی مثل توافقات و دسترسی به منابع ارزی آزاد شده این شیب صعودی فاصله منابع و مصارف را به دنبال داشته و موجب کاهش ارزش پول ملی خواهد شد.
وی در پایان با اشاره به اختلاف قیمت ۳ میلیونتومانی گواهی سپرده سکه با بازار آزاد گفت: این اقدام هم از آن دسته اشتباهاتی بود که عواقب اقتصادی را به دنبال داشت و تا دو ماه آینده عاملان آن بازخواست خواهند شد.
ارسال دیدگاه