ناگفته های سریال امام علی(ع)؛
چه کسی نقش امام علی(ع) را بازی کرده؟/ قرار بود برخی بازیگران سینمای قبل از انقلاب در سریال بازی کنند!
به بهانه سالروز شهادت مولا امیرالمومنین علی (ع)، به نقل و قول های کمتر گفته شده از زبان تهیه کننده و برخی بازیگران این سریال اشاراتی داشته ایم که خواندن آنها خالی از لطف نیست.
به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ سریال امام علی(ع) به نحوی اولین سریال فاخر و مذهبی تلویزیون در ابتدای دهه هفتاد بود که به کارگردانی داود میرباقری، نویسندگی حسین پناهی و میرباقری و تهیه کنندگی محمد بیک زاده با ۱۹ ماه فیلمبرداری و در زمان ریاست محمد هاشمی بر صدا و سیما ساخته شد؛ اما با تغییر ریاست سازمان و آمدن علی لاریجانی برای پخش یک سری اختلاف نظرها بوجود آمد که پخش سریال را با تاخیر مواجه ساخت.
به بهانه سالروز شهادت مولا امیرالمومنین علی (ع)، به نقل و قول های کمتر گفته شده از زبان تهیه کننده و برخی بازیگران این سریال اشاراتی داشته ایم که خواندن آنها خالی از لطف نیست.
چه کسی نقش امام علی(ع) را بازی کرده؟
نقش امام علی (ع) را در سکانس هایی که از پشت و یا اینسرت (بسته دستها یا پاها) بودند، مرحوم مهدی فتحی بازی کرده است.
محمد بیک زاده تهیه کننده سریال امام علی (ع) می گوید: در مورد نقش عمرو عاص باید بگویم که امیرالمؤمنین(ع) فرمودهاند «عمرو عاص یک علی است در طریق باطل»، شما بودید چهکسی را برای این نقش انتخاب میکردید؟
از طرفی کسی نمیتوانست نقش عمرو عاص را مثل مهدی فتحی دربیاورد. من همیشه گفتهام داریوش ارجمند و مهدی فتحی در دو کفه ترازو؛ هرکدامشان در جایگاه خودشان بینظیر بودند. واقعاً نقش منفی کار بازیگر را دشوار میکند؛ مخاطب خواهناخواه با نقش مثبت همذاتپنداری میکند به همین جهت آن را دوست میدارد و در نقش منفی خیلی عجیب است که مخاطب همذاتپنداری کند اما آنقدر مهدی فتحی این نقش را خوب بازی کرد که این اتفاق برای مخاطب افتاد.
بازیگر نقش قطام چگونه انتخاب شد؟
ویشکا آسایش، بازیگر نقش قطام از سوی مازیار پرتو، مدیر تصویربرداری سریال به میرباقری معرفی شد و اتفاقاً با معیارهای کارگردان هم کاملاً همخوان بود. بد نیست بدانید، آسایش خواهرزاده پرتو است.
قرار بود فردین بازیگر نقش مالک اشتر باشد
محمد بیک زاده تهیه کننده سریال درخصوص انتخاب نقش مالک اشتر و قطام گفت: «ابتدا برای مالک اشتر صحبت فردین شد. البته برای خیلی از نقشها صحبت خیلی از بازیگران قبل از انقلاب شد. آن زمان هم حرف من را خیلی گوش میکردند مثل امروز نبود که گوششان را روی حرف ما ببندند. برای خیلیها مجوز بازی گرفتیم، اما برای بازی فردین اجازه ندادند. فردین برای توده مردم قهرمان بود. فردین را نپذیرفتند. علی آزاد را پذیرفتند. در حالی که اگر به تصاویر سینمای قبل انقلاب برگردیم فردین سمبل جوانمردی و آزادگی بود و علی آزاد سمبل نامردی و ناجوانمردی. علی آزاد هم نقش ابنعباس را بازی کرد. فخری خوروش و داود رشیدی را هم ما پیشنهاد دادیم و مهدی فریدزاده مجوز بازیشان را گرفت. ولی فردین را اجازه ندادند. گوگوش را هم برای نقش قطام پیشنهاد دادیم که قبول نکردند. او با بیان اینکه هدفمان نشاندن مردم غیرمذهبی پای سریال بود، گفت: در تیتراژ اگر اسم محمدعلی فردین می آمد، بدون اینکه ما نیاز به شلنگ تخته انداختن داشته باشیم در قسمت اول مردم پای کار می نشستند.»
دستمزد داریوش ارجمند بیشترین دستمزد سریال بود!
تهیه کننده این سریال درباره دستمزدها گفت: «داریوش ارجمند، قبل از ما کاری انجام داده بود که ۲۵۰ تومان گرفته بود ولی ما با داریوش قرارداد ۱۰۰تومن در ماه بود که بیشترین دستمزد در بین بازیگران بود که ۵ تومن مالیات برمیداشتیم، ۹۵تومان میدادیم. بچهها دلی آمدند. یک بخشی لطف به شخص من داشتند به خاطر سابقه مودتی که داشتیم و از طرف دیگر ارادتی که به علی داشتند، قرارداد را سفید امضا میکردند. حتی یادم است داریوش غر زد که من دستمزد قبلی که گرفتم ۲۵۰تومان بود، اقلا یک رقمی بزن که صدتومان رند شود. گفتم خیلی حرف بزنی، اینجا نوشتم مالک اشتر، یک ضمه میگذارم روی الف میشوی مالک اُشتر. این تهدید را کردم به شوخی و او گفت هر طور صلاح میدانی.
چرا ریشت را می زنی؟!
داریوش ارجمند درباره بازیگران سریال امام علی(ع) گفت: کسانی در سریال "امام علی(ع)" کار میکردند اصلاً بهخاطر شهرت، بازی، پول و چیزهای دیگر نیامده بودند، فقط میخواستند ارادتشان به امیرالمؤمنین علی(ع) را نشان دهند. جالب است بدانید داود میرباقری روزهایی که امام علی(ع) را مینوشت پدرش مرحوم شد، به من میگفت؛ "پدرم از من پرسید؛ «چهچیزی مینویسی؟»، گفتم؛ «فیلمنامه سریال "امام علی(ع)"»، به من گفت؛ «پس چرا ریشت را میزنی؟!»"، آنقدر این حرف تأثیرگذار بود که کسی تا به امروز داود میرباقری را بدون ریش ندیده است.
شریفی نیا چطور بازیگر ولید شد؟
بیک زاده می گوید: محمدرضا شریفینیا هم حین کار انتخاب شد. ایشان بهعنوان عکاس وارد کار شد، کسی فکر بازیگر شدن ایشان را نداشت. سر شخصیت ولید که خاص بود و در تاریخ هم همین مقدار خاص است، گیر کردیم. شوخیهایی که رضا در جمعیت داشت و ارتباطی که با دوستان داشت، ناگهان خود ولید را دیدیم، خیلی اتفاقی ایشان انتخاب شد. انتخاب اول ما صدرا حجازی بود، بعد از آن اکبر عبدی بحث شد و بعد از آن وقتی مسئله رضا پیش آمد، دریافتیم شخصیت همان ولید را دارد و احتیاج نیست بازی کند و خودش باشد، بهتر است.
برآورد کل سریال چقدر بود؟
تهیه کننده سریال درباره مخارج، هزینه ها و برآورد سریال گفت: برآورد ۲۷ میلیون تومان را (برای سریال امام علی (ع)) دیدم جا خوردم ولی توکل بر خدا کردیم و جلو رفتیم. در شهرک غزالی شروع به ساختن دکور کردیم. این ۲۷ میلیون تومان در ساخت شهرک سینمایی یعنی بخش مدینه تمام شد و من نامهای نوشتم که در فاز اول سریال امام علی(ع) این مبلغ هزینه شد. ماجرای ۲۷میلیون تومان را به طنز گرفتیم و گفتیم لطفا برآورد برای فازهای بعدی داشته باشید. همینطور ذرهذره با شوخی و طنز جلو بردیم تا در نهایت ۲۶۹ میلیون تومان هزینه و کار را تمام کردیم.
داوود میرباقری اصلا هر ماه حقوق نگرفت. او از ابتدا تا انتهای کار و تا دورهای که برای صداگذاری و مونتاژ معطل شد، کلا ۱۴میلیون تومان دریافت کرد. هم برای فیلمنامهنویسی و هم برای کارگردانی ۱۴میلیون دریافت کرد.
۱۸۰ تا ۲۰۰ دقیقه از اپیزود ابوذر حذف شد!
بیک زاده درباره حذفیات و سانسورهای سریال امام علی (ع) می گوید: برخی مدیران خیلی مقاومت کردند، اما عمده بخش ابوذر ما حذف شد. ابوذر در زمان حیات خود طاقت این را نداشت کسی کوچکترین تخطی از طریق عدالت کند. گفتند برخی حرفهای ابوذر به برخی دوستان برمیخورد؛ در نتیجه حذف کردند. قائم مقام وقت سازمان خیلی مقاومت زیادی کردند که این میزان از نقش ابوذر ماند. تقریبا بین ۱۸۰ تا ۲۰۰ دقیقه حذف شده است.
ما هیچ صحنه اضافهای نگرفته بودیم که بخواهیم حذف کنیم. قسمت ابوذر ما ۴ اپیزود بود و این بخش را الان در سریال نداریم. چند صحنه جزئی از بخش ابوذر را داریم چون دیالوگهای ابوذر دیالوگهای تندی بود. شاید امروز به من هم برمیخورد. اینها در بخش پوزتیوهای سازمان صداوسیماست.
قطعا میتوان گفت سه قسمت و حتی بیشتر از سه قسمت حذف شده است.
ارسال دیدگاه