علی اصغر خانی در گفتگو با دانا؛
مشکل اصلی نظام مالیاتی کشور، فرار مالیاتی مشاغل خاص با درآمد بالا است
عضو کمیسیون عمران مجلس گفت: مشکل نظام مالیاتی ما این است که کسانی که درآمدهای پایینی دارند، مالیاتشان را به موقع پرداخت میکنند، اما برخی از مشاغل خاص که درآمدهای بالایی دارند، مالیات واقعی خود را نمی پردازند و حتی کمتر از کارمند و کارگر مالیات می دهند.
علی اصغر خانی عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ درباره تاثیر راه اندازی سامانه مودیان مالیاتی در هوشمند سازی فرآیند افزایش مالیات ها و عادلانه کردن آن گفت: نظام مالیاتی کشور در مجموع وضع خوبی ندارد و کسانی که باید مالیات بدهند مالیات پرداخت نمی کنند و در مقابل اقشار ضعیف جامعه برای کمترین حقوق خود مالیات میپردازند.
خانی در ادامه با بیان اینکه کسانی که باید مالیات های کلان بدهند همیشه فرار مالیاتی دارند، گفت: مشکل اساسی که وجود دارد و باید نظام مدیریتی آن را حل کند در ابتدا این است که درآمد ها مشخص باشد، ولی در حال حاضر اقدامی در این مسیر صورت نگرفته است.
این عضو کمیسیون عمران مجلس توضیح داد: هم اکنون نمی شود مثل پنجاه سال قبل با استفاده از ممیز مالیاتی اقدام به تعیین مالیات برای اشخاص کرد در حال حاضر با هوشمند شدن سامانه ها به راحتی می توان میزان درآمد اشخاص را استخراج کرد.
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: افرادی هستند که ۱۰ تا ۲۰ میلیون حقوق می گیرند و مالیات میپردازند و افراد دیگری هستند که ۳ تا ۴ میلیارد درآمد دارند ولی مالیاتی نمیپردازند. این افراد برای اقتصاد کشور مضر هستند.
خانی با اشاره به اینکه بانک ها بهترین مجموعه هایی هستند که می توانند در این مسیر به سازمان امور مالیاتی کمک کنند، توضیح داد: بانک ها با در اختیار قرار دادن اطلاعات حساب افراد و میزان درآمد آنها به سازمان امور مالیاتی کمک می کنند تا مالیات آنها عادلانه و هوشمندانه تعیین شود.
این نماینده مجلس یازدهم در ادامه گفت: به عنوان مثال ما برای خانههای خالی مالیات تعیین کردهایم ولی چقدر در این مسیر موفق بودهایم. دلیل عدم موفقیت ما عدم نظارت و کنترل دقیق بر این موضوع بوده است. قانون کلی را نوشته ایم ولی در اجرا گرفتار شدهایم.
عضو کمیسیون عمران مجلس با بیان اینکه در سامانه مودیان مالیاتی ما باید به طور دقیق درآمدها را ببینیم و با هیچ شخص و گروهی هم تعارف نداشته باشیم، توضیح داد: نکته دوم این است که از کسانی که واقعاً درآمد پایینی دارند نباید مالیات بگیریم. در فرآیند مالیات ستانی بین مشاغل آزاد و دولتی اگر درآمد پایینی داشته باشند نباید تفاوت باشد در هر دوی این گروه ها باید از پرداخت مالیات معاف شوند.
عضو کمیسیون عمران مجلس توضیح داد: در اختیار نداشتن اطلاعات کافی، نداشتن نظارت کافی، عدم برخورد اصولی و قانونی با فراریان از پرداخت قانون از جمله مشکلاتی است که ما به دلیل مبتلا بودن به آنها نتوانسته ایم تاکنون سامانه مودیان مالیاتی را اجرایی کنیم تا منجر به شفافیت اقتصادی و عدالت مالیاتی شود.
خانی در ادامه خاطرنشان کرد: به عنوان مثال رتبه بندی معلمان در مجلس تصویب شد ولی وقتی آیین نامه داخلی آن توسط وزارت آموزش و پرورش تنظیم شد پر از اشکال بود به این دلیل که کسانی که این آیین نامه را نوشتند با کلاس، درس و مدرسه بیگانه بودند. آئین نامه اجرایی مودیان مالیاتی مالیاتی را باید افرادی بنویسند که کاملاً بر این موضوع تسلط داشته باشند تا بعد از آن انتظار داشت که این قانون اجرایی شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: مشکل نظام مالیاتی ما این است که کسانی که درآمدهای پایینی دارند مالیاتشان را به موقع پرداخت میکنند. برخی از مشاغل خاص مثل پزشکان، آرایشگران، طلافروشان، آهن فروشان و غیره نیز هستند که درآمدهای بالایی دارند ولی مالیات واقعی خود را نمی پردازند و حتی کمتر از کارمند و کارگر مالیات می دهند.
این نماینده مجلس یازدهم توضیح داد: اگر مالیات به طور واقعی در کشور از تمام کسانی که درآمد دارند اخذ شود هیچ نیازی به هیچ درآمد دیگری در کشور نداریم و حتی نیاز به درآمد فروش نفت نیز نداریم. خیلی از کشورها فقط با مالیات کشورشان را اداره می کنند. در کشور مالیات را به صورت ناقص و از عمدتا از افراد کم درآمد می گیریم و در مقابل افرادی که باید مالیات بپردازند و درآمدهای کلان دارد دچار فرار مالیاتی هستند.
عضو کمیسیون عمران مجلس توضیح داد: مالیت وقتی از شرکت ها و دلالان بزرگ، طلا فروشان و غیره که باید مالیات کلان بدهند اخذ شود، میتواند برای دولت موثر باشد و از کسری بودجه آنها جلوگیری کند. مشکل اینجاست که حتی برای غذا خوردن از مردم مالیات گرفته می شود ولی به سراغ کسانی که باید مالیات بدهند و مالیات آنها تعیین کننده درآمدهای دولت است، نمی رویم.
ارسال دیدگاه