دانا گزارش میدهد؛
جزییات معافیت سربازی برای خانوادههای دارای فرزند معلول/اجرایی شدن ماده ۶ قانون جامع حمایت از معلولان
درماده ۶ قانون خدمت وظیفه عمومی یکی از فرزندان ذکور بواسطه معلولیت پدر یا مادر یا دو فرزند معلول خانواده از خدمت دوره ضرورت معاف میشوند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ معافیتهای سربازی به دو دسته دائم و موقت تقسیم شده که هر کدام نیز دربردارنده انواع مختلف معافیت های نظام وظیفه می شوند. مشمولان نظام وظیفه بسته به شرایط خود میتوانند از انواع معافیت های پزشکی، ایثارگران، کفالت، تحصیلی، مدد جویان، متعهدین خدمت و... استفاده کنند.
معافیت های موقت به معافیت هایی گفته می شود که بعد از اتمام دوره آن ها، افراد باید به خدمت سربازی بروند. معافیت تحصیلی از این دسته از معافیت ها هستند. معافیت های دائم به معافیت هایی گفته می شود که بعد از اتمام مراحل دریافت آن ها، کارت پایان خدمت مشمول صادر می شود. یعنی فردی که دارای معافیت دائم سربازی است دقیقا مانند کسانی که خدمت نظام وظیفه خود را تا انتها انجام داده اند، کارت پایان خدمت دریافت می کند.
در ادامه انواع معافیت های سربازی که به صورت دائم هستند، را برای شما ذکر می کنیم تا متوجه شوید که معافیت های سربازی چند نوع هستند. شما برای دریافت انواع معافیت نظام وظیفه باید حتما دارای شرایط خاصی باشید. هر کدام از انواع معافیت های سربازی شرایط مخصوص به خود را دارند و برای دریافت آن ها باید مراحل خاصی را انجام دهید.
معافیت ایثارگران نظام وظیفه
معافیت ایثارگران یکی از انواع معافیت های سربازی است که برای خانواده های معظم شهدا، جانبازان و آزاده ها به کار می رود. که ممکن است به معافیت دائم سربازی منجر شود. شما برای دریافت معافیت ایثارگران باید دارای شرایط خاصی باشید که این شرایط به صورت زیر خلاصه می شود.
اگر پدر، مادر، خواهر یا برادر مشمول در راه انقلاب اسلامی به درجه شهادت، جانبازی یا اسارت رسیده باشند، با تایید مراجعه مربوطه، مشمول میتواند معافیت ایثارگری دریافت کند.
اگر شهید و آزاده دارای حداقل ۲۴ماه سابقه خدمت باشد، یا جانبازی دارای حداقل درصد جانبازی ۲۵ درصد باشد یا فردی جاوید الاثر شده باشد و فرزند پسر نداشته باشد، در این صورت یکی از برادران وی می تواند معافیت ایثارگری دریافت کند.
اگر آزاده ۲۴ ماه در اسارت بوده باشد، یا جانبازی حداقل ۲۵ درصد جانبازی داشته باشد یا ایثارگری۳۰ ماه سابقه خدمت در جبهه را داشته باشد، میتواند یکی از فرزندان خود را از انجام وظیفه معاف کند.
معافیت پزشکی نظام وظیفه
معافیت پزشکی یکی از رایج ترین انواع معافیتهای سربازی است. مشمولان قبل از پست کردن دفترچه اعزام به خدمت سربازی باید برای معاینه کلی به پزشک معتمد مراجعه کنند. بعضی از اوقات که مشمول درخواست معافیت پزشکی دارد، پزشک معتمد باید با بررسی های دقیق درخواست مشمول را تایید یا رد کند. وضعیت جسمانی افراد برای انجام خدمت نظام وظیفه عمومی ناجا به ۴ دسته کلی زیر تقسیم می شود. لازم به ذکر است که تنها افرادی می توانند از معافیت پزشکی سربازی دائم استفاده کنند که در گروه چهارم این دسته بندی قرار بگیرند.
مشمولان هم از لحاظ جسمی و هم از لحاظ روانی کاملا سالم هستند و میتوانند به راحتی خدمت نظام وظیفه را انجام دهند.
مشمولانی که فقط نقص عضو و یا بیماری خاصی دارند و نمیتوانند در امور رزمی نظام وظیفه شرکت کنند. این دسته از مشمولان باید مراحل اعزام به خدمت سربازی را طی کرده، ولی از انجام امور رزمی معاف هستند.
مشمولانی که مشکل رشدی دارند یا به دلیل ابتلا به بیماری خاصی نمیتوانند به طور موقت خدمت کنند. این دسته از مشمولان معافیت موقت سربازی دریافت می کنند و بدون غیبت می توانند زمان اعزام خود را به تعویق بیندازند.
مشمولانی که به علت بیماری حاد، نقص عضو شدید و یا بیماری روحی و روانی شدید قادر به انجام خدمت نظام وظیفه عمومی ناجا نیستند. این دسته از مشمولان به صورت دائم از انجام خدمت معاف میشوند.
معافیت کفالت نظام وظیفه
معافیت کفالت پدر، مادر و به طور کلی خانواده نیز یکی از انواع معافیت های سربازی است که بعد از معافیت های پزشکی در دسته پرتقاضا ترین نوع معافیت ها قرار می گیرد. معافیت کفالت سربازی به معافیتی گفته می شود که مشمول به دلیل ناتوان بودن پدر یا مادر بدون شوهر، وظیفه نگهداری از آن ها را دارد. این دسته از افراد اگر دارای شرایط خاصی باشند و طبق مادههای قانون نظام وظیفه میتوانند معافیت دائم سربازی را دریافت کنند.
البته معافیت کفالت مادر یا پدر تنها برای ناتوان بودن پدر یا مادر بدون شوهر نیست. افرادی که خواهر یا برادری دارند که ازدواج نکرده اند و پدر آن ها نیز فوت کرده است، میتوانند از این نوع معافیت استفاده کنند. لازم به ذکر است که نوه افراد بالای ۷۰ سال تحت شرایطی میتوانند از معافیت کفالت پدربزرگ یا مادربزرگ خود استفاده کنند که در مقاله زیر به توضیح آن پرداخته شده است.
نوع دیگری از معافیت کفالت همان معافیت تک فرزندی است که تحت شرایط خاصی به خانواده های دارای تک پسر داده می شود.
معافیت مدد جویان نظام وظیفه
یکی دیگر از انواع معافیت نظام وظیفه، معافیت مدد جویان است. این نوع از معافیت بیشتر برای افرادی است که خودشان، فرزندانشان و... زیر نظر کمیته امداد و بهزیستی هستند. البته برای دریافت این نوع از معافیت نیز باید دارای شرایط خاصی باشید، ولی طبق دسته بندی کلی افراد زیر می توانند معافیت مدد جویان را دریافت کنند.
اگر مادری از شوهر خود طلاق گرفته باشد یا شوهر او فوت کرده باشد، ازدواج نکرده باشد و در عین حال زیر نظر کمیته امداد بهزیستی باشد می تواند از معافیت طلاق سربازی استفاده کرده و یکی از فرزندان پسر مشمول خود را از انجام خدمت سربازی معاف کند.
اگر فرزند مشمول معلول باشد و زیر نظر کمیته بهزیستی قرار داشته باشد، مشمول میتواند معافیت سربازی مدد جویان را دریافت کند.
اگر پسری دارای سه خواهر در قید حیات باشد، به شرطی که هیچ برادر دیگری نداشته باشد، میتواند از خدمت سربازی معاف شود.
اگر مشمولی با یک خانم معلول جسمی – حرکتی ازدواج کند تا ۵ سال از معافیت موقت برخوردار میشود، اگر همچنان ازدواج پا برجا بود، فرد مشمول میتواند معافیت دائم سربازی را دریافت کند.
معافیت سنی و عفو رهبری نظام وظیفه
معافیت سنی یکی از انواع معافیتهای سربازی است که به عفو معافیت رهبری نیز معروف است. برای دریافت این نوع از معافیت شما باید در یک مدرک خاص، سن مشخص و معینی داشته باشید. البته افرادی که بالای ۵۰ سال سن دارند، نیازی به درخواست معافیت سنی نداشته و شناسنامه عکس دار آنها نشان دهنده معافیت آنها است.
معافیت عفو رهبری برای کسانی است که سن بالایی دارند و هنوز به خدمت سربازی نرفتهاند؛ به طور مثال افرادی که دارای مدرک دکتری پزشکی و دامپزشکی هستند و تاریخ تولد آن ها حداکثر به سال ۱۳۴۴ (افرادی که در سال های کمتر از ۱۳۴۴، مانند سال ۱۳۳۹متولد شدهاند) باز میشود، شامل معافیت عفو رهبری می شوند و از اعزام به خدمت معاف هستند. بنابراین، اگر جوان هستید و قصد دریافت یکی از انواع معافیت های سربازی را دارید، این نوع معافیت مناسب شما نیست.
یکی دیگر از معافیتها، معافیت قد سربازی است که به افرادی تعلق میگیرد که به علت کوتاهی قد نمیتوانند امور رزمی مربوط به سربازی را انجام دهد. ضمن آنکه حداقل قد برای معافیت سربازی بستگی به نوع مدرک تحصیلی مشمولان دارد.
معافیت متعهدین خدمت نظام وظیفه
این نوع از معافیت برای مشمولانی است که در نیروهای مسلح مشغول به کار هستند. برای دریافت معافیت متعهدین خدمت شرایط خاصی نیاز است و نمی توان به سادگی این نوع از معافیت دائم را دریافت کرد. داوطلبان شغل خلبانی، نیروهای مسلح، معلمان و... میتوانند بر حسب زمان استخدام و خدمت خود در ارگان مربوطه از معافیت متعهدین خدمت استفاده کنند.
در ماده ای از قانون معافیت متعهدین خدمت آمده است که معلمان فارغ التحصیل از مراکز تربیت معلم می توانند بعد از گذراندن دوره آموزشی سربازی وظیفه عمومی ناجا، بقیه دوره خدمت را در آموزش و پرورش بگذرانند.
لازم به ذکر است معافیت دیگری نیز به نام معافیت افراد متاهل به تازگی ایجاد شده و بر اساس آن مشمولان غایب و غیر غایب متاهل دارای دو فرزند و بیشتر که بالای ٣٠ سال سن دارند، از انجام خدمت وظیفه عمومی به صورت رایگان معاف میشوند.
معافیت سربازی برای خانوادههای دارای فرزند معلول
در راستای حمایت از خانوادههای دارای فرزند معلول و برابر ابلاغیه ستاد کل نیروهای مسلح، معافیت تنها فرزند ذکور سالم خانوادههای دارای فرزند معلول شدید، به ماده ۶ قانون جامع حمایت از معلولان افزوده شد.
درماده ۶ قانون خدمت وظیفه عمومی یکی از فرزندان ذکور بواسطه معلولیت پدر یا مادر و یا دو فرزند معلول خانواده از خدمت دوره ضرورت معاف میشوند که معافیت فوق نیز به این ماده افزوده شده است.
واجدین شرایط میتوانند با تاییدیه سازمان بهزیستی از طریق یکی از دفاتر خدمات الکترونیک انتظامی (پلیس +۱۰) محل سکونت برای ثبت درخواست خود اقدام و از رده وظیفه عمومی شهرستان محل سکونت خود پیگیری کنند.
ارسال دیدگاه