عضو کمیسیون انرژی مجلس در گفتگو با دانا مطرح کرد؛
سودآوری بیش از یک میلیارد دلاری صادرات گاز طبیعی به جای خامفروشی متانول
عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به روند اعطای یارانه انرژی به پتروشیمی های متانولی گفت: روند اعطای یارانه به سوخت پتروشیمی های متانولی باید مورد تجدید نظر قرار بگیرد.
پرویز محمد نژاد قاضی محله عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، درباره اعطای رانت خوراک ارزان به پتروشیمیهای متانولی و روی آوردن این پتروشیمیها به خام فروشی گفت: پتروشیمیها از نگاه دولت و همچنین از نگاه مجلس میتوانند یک ارزش افزودهای را در حوزه صادرات محصولات تولیدی خودشان ایجاد کنند، البته نه در حوزه صادرات محصولات خام.
وی در ادامه بیان کرد: معمولا در این پروسههای حمایتی یک قانون و دستورالعملی را تصویب میکنیم که این صنایع روی پای خود بایستند. اعطای یارانه سوخت به پتروشیمیهای متانولی نیز یکی از این اقدامات حمایتی از آنها بوده است این اقدامات حمایتی فقط در کشور ما شامل حال آنها نیست و بخشهای زیادی مثل ایران خودرو نیز از این امکاناتی که دولت برای آنها در نظر گرفته برخوردار میشوند.
این عضو کمیسیون انرژی با بیان اینکه اشرافیت کافی و نظارت کامل بر روند اعطای یارانه به بخشهای مختلف تولیدی کشور وجود ندارد و این یک نکته نقض است افزود: متاسفانه به همین دلیل این یارانهها در مسیر خطا و اشتباه قرار گرفته اند. پتروشیمیها هم از این موضوع مستثنا نیستند.
این نماینده مجلس یازدهم ادامه داد: پتروشیمیها مقرر بود به دلیل مجموعه امکاناتی که به آنها داده میشود از جمله گاز یارانهای که برای تولید محصولات اولیه به آنها تخصیص مییابد، محصول خود را تبدیل به فرآوردههای متنوع و نهایی انتهای زنجیره ارزش کنند و سپس در مسیر صادرات قرار دهند. ولی متاسفانه این یارانه در پتروشیمیهای متانولی به انحراف رفته است. البته چندی قبل تعدادی از مسئولان پتروشیمیهای متانولی را به مجلس دعوت کردیم و در خصوص این موضوع به آنها تذکرات لازم را دادیم.
وی با بیان اینکه اما آنها تاکنون تغییراتی در رویه خود نداشتهاند افزود: در این شرایط مجبوریم که بازنگریهایی را در مسیر اعطای یارانه سوخت به آنها داشته باشیم و یک بازبینی مجددی داشته باشیم و قوانین سختگیرانهای را در این حوزه داشته باشیم.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس با اشاره به اینکه مسلم است که صادرات خام محصولات متانولی یک خطای استراتژیک و بزرگ است توضیح داد: مجلس و کمیسیون انرژی این موضوع را تاکنون پیگیری کرده و همچنان به پیگیریهای خود ادامه میدهد تا به هدفی که از اعطای یارانه انرژی به پتروشیمیهای متانولی داشته برسد و صاحبان صنایع متانولی را به این سمت و سوق بدهد که زنجیره ارزش خود را توسعه دهند و محصولاتی در انتهای زنجیره ارزش تولید کنند که درآمد زیادی برای کشور داشته باشد.
این عضو کمیسیون انرژی مجلس در ادامه خاطرنشان کرد: در یکی دو سال گذشته پتروشیمیهای متانولی از صادرات خام محصولات خود سود زیادی کسب کردهاند هرچند این پتروشیمیها از اینکه هزینه سوخت آنها افزایش پیدا کرده ابراز نگرانی میکنند و به دنبال این هستند که باز هم به مزایای سابق خود برسند اما در مجموع مجلس با نظارتهای پی در پی خود بر پتروشیمیهای متانولی این مشکل خام فروشی آنها و هدر رفتن یارانه انرژی را تعدیل خواهد کرد.
قاضی محله در ادامه افزود: صادرات خوراک گاز معادل سودآوری صادرات گاز نسبت به صادرات خام متانول حدودا یک میلیارد دلار بیشتر است و این به معنای ارزش کاسته تولید متانول نسبت به صادرات خام گاز طبیعی است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس ادامه داد: مجموعه خوراکهایی که به پتروشیمیها و حتی نیروگاهها داده میشود یک دلیل آن این است که بتوانیم انرژی مورد نیاز مردم را تامین کنیم. به عنوان مثال گازی که به کشورهای همسایه صادر می کنیم به نسبت خوراکی که هم اکنون به نیروگاههای برق داده میشود تا برقی تولید و به مردم داده شد، چند صد برابر قیمت دارد.
محمد نژاد ادامه داد: گازی که به نیروگاهها میدهیم و برق تولید میکنیم و برق را در اختیار مردم قرار میدهیم که فوق العاده هم ارزان است روندی تقریباً طولانی و معیوب است اما از آنجایی که نیازمند ارائه خدمات به مردم هستیم باید این یارانه را به پتروشیمی ها بدهیم تا برق مورد نیاز ما تامین شود اما در حوزه پتروشیمی های متانولی اعطای این یارانه در این حد معنا و مفهوم ندارد.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: اگر ما گازی که به عنوان سوخت یارانهای در اختیار پتروشیمیهای متانولی قرار میدهیم را صادر میکردیم و از قِبل آن به دنبال درآمد بودیم قطعاً درآمد زیادتری نصیبمان میشد این مسئله همان حلقه معیوبی است که گرفتار آن هستیم.
ارسال دیدگاه