اخبار داغ

دانا گزارش می دهد؛

کرونا برگشت! سویه پیرولا و اریس گونه‌های جدید از اومیکرون

کرونا برگشت! سویه پیرولا و اریس گونه‌های جدید از اومیکرون
زیرسویه‌های امیکرون بسیار متفاوت هستند و این زیرسویه هم از همان خانواده است که از نظر میزان کشندگی و بستری چندان تفاوتی با سویه‌های قبلی ندارد، ولی مدت ابتلا در این زیرسویه بیشتر است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ این روزها بسیاری از دوستان و اطرافیان‌مان را می‌بینیم که درگیر علائمی شبیه به سویه‌های قبلی کرونا و آنفلوآنزا شده اند. از طرفی دیگر آمارهای اعلام‌شده از سوی وزارت بهداشت نشان می‌دهد که کرونا مجددا در جامعه شیوع پیدا کرده است.
به گفته متخصصان بیماری‌های عفونی، «BA.۲.۸۶ یا پیرولا (Pirola) گونه‌ای جدید از سویه غالب اومیکرون است، اما در مقایسه با زیرمجموعه‌های پیشینِ اومیکرون که قبلاً شناسایی شده بودند، جهش‌های بیشتری دارد. این زیرسویه در مقایسه با زیرسویه قبلی اومیکرون به نام XBB.۱.۵ دارای بیش از ۳۰ جهش در پروتئین اسپایک است. این اختلاف جهش، مشابه تعداد جهش‌هایی است که بین دلتا از سویه‌های اولیه کروناویروس و اومیکرون وجود داشت. زمانی که سویه اومیکرون در زمستان ۲۰۲۱ شیوع پیدا کرد، آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از کووید به طرز عجیبی افزایش یافت؛ زیرا سویه اومیکرون بسیار متفاوت‌تر از نوع دلتا بود و در برابر مصونیتِ حاصل از ابتلای قبلی به عفونت و ایمنیِ واکسیناسیون مقاومت می‌کرد.

 

عملکرد واکسیناسیون در کنترل پیرولا چگونه است؟

بر اساس اطلاعات منتشرشده از سوی مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا، انتظار می‌رود نسخه به‌روزشده واکسن کرونا در جلوگیری از ابتلا به ویروس جدید، کاهش شدت بیماری و پیشگیری از بستری شدن در بیمارستان مؤثر باشد. از همین رو، دانشمندان در حال ارزیابی اثربخشی واکسن تقویت‌کننده و دوز یادآور کووید-۱۹ در برابر گونه جدید هستند.
این مرکز، به‌روزرسانی تمام واکسن‌ها، به‌ویژه واکسن‌های تقویت‌کننده کووید-۱۹، را به عنوان اقدامی سالانه برای ایمن‌سازی در برابر بیماری توصیه می‌کند.
طبق گزارش‌های اولیه مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های امریکا، شواهدی مبنی بر اینکه زیرسویه پیرولا باعث بیماری شدیدتر، مرگ یا بستری شدن در بیمارستان می‌شود، وجود ندارد، اما توصیه می‌شود افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، برای کاهش احتمال بروز علائم شدید، واکسن یادآور دریافت کنند؛ همچنین تست‌های خانگی و بیمارستانی تشخیص کووید، برای تشخیص پیرولا نیز کاربرد دارند.

 

مسئله نگران‌کننده درمورد گونه جدید

از آنجایی که BA.۲.۸۶ دارای جهش‌های بسیار زیادی است که آن را از سایر گونه‌های ویروس کرونا متمایز می‌کند، برای بسیاری از متخصصان و پزشکان جای سؤال است که آیا چنین قابلیتی می‌تواند دفاع ایمنی [حاصل از واکسن یا ابتلا به عفونت طبیعی] را دور بزند یا نه.
از سوی دیگر، عدم ارتباط میان موارد شناسایی‌شده و پراکندگی ویروس در کشورهای مختلف نشان می‌دهد که این سویه بیشتر از آنچه تصور می‌شد در حال گردش است، به‌ویژه از زمانی که نظارت بر کووید-۱۹ کاهش یافته است.
اما نکته خوشبینانه این است که به لطف ایمنی گسترده‌ای که امروز حاصل شده، جهان به اندازه سال ۲۰۲۰ در برابر بیماری شدید یا عفونت ناشی از ویروس کرونا آسیب‌پذیر نیست. هم‌چنین به گفته CDC، در حال حاضر شواهدی مبنی بر اینکه این گونه باعث بیماری شدیدتر شود، وجود ندارد.

 

واریانت غالب ویروس کرونا کدام است؟

حمید سوری، استاد اپیدمیولوژی و مدرس  دانشگاه در گفتگو با خبر نگار راه دانا نیز درباره شیوع کرونا در کشور می‌گوید: متاسفانه به دلیل عدم انجام تعداد کافی و سیستماتیک تست‌های ژنتیکی، ما هنوز نمی‌دانیم واریانت یا واریانت‌های غالب در کشورمان چه هستند و آنچه از نبود واریانت‌ها یا ساب واریانت‌های جدید گزارش می‌شود، بیشتر ناشی از جهل است.
او ادامه می‌دهد: در حال حاضر در سطح جهان واریانت غالب در بیش از یک پنجم موار EG ۵ و سپس FL ۱.۵.۱ و XBB ۱.۱۶.۶ هستند، ولی باید توجه داشت که بیشتر این اطلاعات از کشور‌های غربی گزارش می‌شوند که احتمالا با الگوی ژنتیکی ویروس‌های غالب در کشور ما متفاوت است، پس نمی‌توان با نگاه به غرب در برخورد با اپیدمی برنامه‌ریزی کرد و برنامه آن‌ها را در ایران کپی کرد، گزارش واریانت‌هایی مانند پیرولا در انگلستان و سایر کشور‌های غربی نباید حواس ما را از کشور خودمان پرت کند، ویروس کووید هم‌چنان به قوت سابق پابرجاست و روزبه‌روز هم تغییر می‌کند. اتفاق عجیبی نیست که فرد با علائم سرماخوردگی به پزشک مراجعه کند، اما در نهایت متوجه شود مبتلا به آنفلوانزا یا کروناست.
سوری می‌گوید: در شرایطی که بیم خیزش مجدد اپیدمی وجود دارد، باید مداخلات پیشگیرانه معمول بیماری‌های عفونی تنفسی مانند فاصله گذاری مناسب با افراد آلوده یا مظنون، زدن ماسک، شستن دست‌ها و مانند این‌ها برای افراد پرخطر جدی‌تر گرفته شود؛ هرچند نقش اصلی این مقابله را نظام سلامت کشور با آمادگی لازم باید بازی کند.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه