وزیر اقتصاد در تبریز؛
خاندوزی: صادرات از نان شب برای کشور ما نیاز است/ تراز تجاری کشور بیش از ۱۰ میلیارد دلار مثبت است
وزیر اقتصاد و دارایی گفت: صادرات از نان شب برای کشور ما نیاز است؛ صادراتی برای کشور ما حائر اهمیت بوده که باید به توان مایه تولید توجه شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ احسان خاندوزی، وزیر اقتصاد و دارایی پیش از ظهر امروز در بیست و هفتمین همایش ملی توسعه صادرات غیرنفتی ایران اظهار کرد: نقطه عظیم ما، مسیری که باید طی کنیم و مشترکا باید طی کنیم و موانعی که سرعتگیر است سه موضوع اصلی در اقتصاد است.
وی با بیان اینکه آمار هشت ماهه تجارت ما، حاکی از آن است که ۲۴.۷ میلیون تن به ارزش ۴۲.۱ میلیارد دلار واردات داشتیم که به لحاظ وزنی ۴ درصد افزایش داشتیم.
وزیر اقتصاد و امور دارایی افزود: ۹۰ میلیون تن صادرات غیرنفتی از لحاظ وزنی و بیش از ۳۲ میلیارد دلار از لحاظ ارزشی صادرات داشتیم؛ ۱.۶ درصد افزایش ارزشی صادرات وجود داشت.
وی خاطرنشان کرد: ما به ظاهر تراز بازرگانی غیرنفتی در هشت ماهه اول امسال تراز مثبتی نیست؛ هرچند تراز تجاری کشور مثبت است.
خاندوزی افزود: اگر نفت را نادیده بگیریم، بخش مهم از کسری تراز تجار غیرنفتی وجود دارد ناشی از اقتصاد قیمتی دنیاست.
وی گفت: محصولات پتروشیمی امروز به نسبت به سال گذشته در بازار بینالملل کاهش ارزی داشتند و ما به جهت ارزش و میزان صادرات ۲۷ درصد بیش از سال گذشته صادرات داشتیم ولی به علت کاهش قیمت جهانی، ارزش صادرات ما افزایش چندانی نبوده است.
وزیر اقتصاد و امور دارایی متذکر شد: رابطه مبادله، موضوع دیگر است؛ عدم پیچیدگی اقتصاد ایران به جهت فناوری، منجر شده تا متوسط ارزش یک کالای صادراتی به نسبت وارداتی، ارزش پایینی داشته باشد.
وی افزود: برای مثال یک دستگاه گوشی وارداتی ارز بیشتری در بردارد از اینرو ما به سمت اقتصاد با درجه پیچیدگی بیشتر میرویم.
خاندوزی ابراز کرد: اقدامات خوب در صادرات خام نارضایتیهایی هم داشته است؛ به جای اینکه احجام بالا و وزین صادر کنیم و از طرف دیگر محصولات پیچیده وارد کنیم باید ارزش افزوده بالایی به محصولات خود بدهیم.
وی بیان داشت: در جایی ایستادهایم که اقتصاد نفتی تمرکزگرا و دولتزده اجازه نداده است که صادرات غیرنفتی جایگاه خود را پیدا کند.
وزیر اقتصاد و دارایی گفت: رسالت بلند مدت و میان مدت ما این است که به سمت اقتصاد پیچیدگی برویم.
وی گفت: این همایش به عنوان نهاد سازی خوشنام باید کاری کند تا اتفاق و برنامه حرکت به سوی اقتصاد دانش پایه باشد.
خاندوزی گفت: برای اینکه اقتصاد به اقتصاد دانش پایه برود باید کاری کنیم تا دچار بیراهه نشویم و آدرس غلط به ما ندهند.
وی اضافه کرد: کشورها و اقتصاد اگر به دنبال رقابتپذیر هستند باید بر مبنای توانمندسازی درونی خود (ریشههای رقابتپذیر در داخل اقتصاد باشد) باشد و با تنفس مصنوعی حرکت نکند.
وزیر اقتصاد و دارایی گفت: رقابتپذیری بر مبنای کیفی و فناور پذیر و یا رقابتپذیری بر مبنای اسمی و موقت است.
وی ادامه داد: رقابت بر نرخ و ارز در بن مایه اقتصاد کشور ما نیست که در تولیدکننده ما توان رقابت با کره و ژاپن ایجاد کند بلکه ما باید با فتح بازار صادراتی کاری کنیم تا صادرکننده هر سال بیشتر از سالهای قبل فاتح بازار صادراتی باشد.
خاندوزی اذعان داشت: نگاه کاغذی بر صادرات و در حد شعار برای کشوری که نیاز بازار صادراتی است، نگاه اشتباه است.
وی گفت: اگر بخواهیم رشد را به دست بیاوریم، باید رشد پایدار ایجاد کنیم نه اینکه متکی به رشد نفتی باشیم.
وزیر اقتصاد و امور دارایی متذکر شد: صادرات از نان شب برای کشور ما نیاز است؛ صادراتی برای کشور ما حائر اهمیت است که باید به توان مایه تولید توجه شود.
وی گفت: ما تسهیل مجوزها را ایجاد کردیم و بسترهای لازم را فراهم کردیم ولی مهمتر از آن مقررات است که گریبانگیر تولیدکننده میشود.
خاندوزی افزود: مجوزها را میدهیم ولی تولیدکننده با یک مقررات روبهرو میشود که تماما دلسردی است؛ ممنوعیتهای صادراتی باید به کل حذف شود و این ممنوعیات اصلا معنا ندارد.
وی گفت: طبق مصوبه در هیات دولت، هر دستگاهی بخواهد مقرره به تولیدکننده صادرکند باید از چند ماه قبل به تولیدکننده اعلام شود.
وزیر اقتصاد و امور دارایی به منظم کردن مقررههای صادراتی، تسهیل مقرراتی، اصلاح قوانین در اقتصاد تاکید کرد و گفت: بعد از ابلاغ مصوبه هیات دولت ما به اجرا، نظارت این ابلاغیه توسط همه دستگاههای ذیربط نیاز داریم.
وی با تاکید بر اینکه اگر رقابتپذیری کالای ایرانی در بازار جهانی با افزایش نرخ ارز ایجاد کنید، بیراهه است، گفت: رقابتپذیری باید از محل کیفیت و فناوری اتفاق بیافتد؛ یعنی کشورهای خواستار کالا، باید به خاطر جنس ایرانی خریدار باشد.
خاندوزی ابراز کرد: اگر میخواهیم با فتح بازار صادراتی اتفاق بیافتد نیاز به پشتوانه تامین مالی داریم و این موضوع نیز یکی از دغدغههای تولیدکنندگان است.
وی ادامه داد: در آذربایجانشرقی ظرفیتهای زیادی است که با تامین مالی میتواند صادرات زیادی کند.
وزیر اقتصاد و دارایی گفت: اگر تخصیص تامین مالی درست در ایران شود دیگر ما گوشت و مرغ صادر نخواهیم کرد.
وی بیان کرد: مهار کردن تورم در اقتصاد ایران هیچ هنری نیست که اگر با بستن چراغ تولیدکننده و سولههای تولیدی باشد.
خاندوزی افزود: مردم انتظار دارند که دولت مهار تورم را کنترل کنند ولی این کار نباید با جلوگیری از صادرات اتفاق بیافتد.
وعده وزیر اقتصاد به متخصصان دانش بنیانها
وزیر اقتصاد از متخصصان دانش بنیان خواست تا بر پروژههای دیگر متمرکز شوند و وعده داد که تمام ظرفیتهای کشور معطوف به این بخش و پیشرفت در این عرصه خواهد شد.
سیداحسان خاندوزی صبح امروز در مراسم افتتاح سرم سازی دانا در تبریز اظهار کرد: اگر کار اقتصاد مقاومتی مصادیقی داشته باشد، این طرح یکی از مصادیق مهم آن است.
وی گفت: با این موارد صنعت داروسازی ما روی پای خود بایستد و همچنین شکوفایی فعالان دانش بنیان ما و متخصصان خبره و ارزشمند ما نیز نمود پیدا کرده است.
وزیر اقتصاد از متخصصان دانش بنیان خواست تا بر پروژههای دیگر متمرکز شوند و وعده داد که تمام ظرفیتهای کشور معطوف به این بخش و پیشرفت در این عرصه خواهد شد.
ارزش اقتصادی پروژه خط تولید سرم داروسازی دانا ۷۰۰ میلیارد تومان بوده و برای ۱۰۰ نفر به صورت مستقیم و ۵۰۰ نفر غیرمستقیم اشتغال ایجاد میکند.
عملیات این پروژه از سه سال گذشته آغاز اما به دلیل تحریمها روند آن کند شده بود. بیش از ۵۰ درصد عملیات عمرانی و جاگذاری دستگاهها به صورت شبانهروزی در ۶ ماه گذشته صورت گرفته است.
سرمهای تولیدی این شرکت به لحاظ استفاده از طرحهای دانش بنیان بسیار با کیفیت است. از مزیتهای این طرح سیستم آبسازی پیشرفته و استفاده از مواد اولیه پروپیلن است. ظرفیت اسمی خط تولید سرم داروسازی دانا سه میلیون شیشه نیم لیتری در ماه است.
با افتتاح خط تولید سرم سازی دانا انواع سرمهای تزریقی و شستشو با ظرفیت اسمی ۴۰ میلیون بطری در سال در این شرکت تولید میشود.
حمایت تسهیلاتی از صنایع دارویی کشور
وزیر اقتصاد با اشاره به حمایت تسهیلاتی از صنایع دارویی کشور برای سرمایه در گردش و همچنین سرمایهگذاری جدید گفت: با افتتاح سرم سازی تبریز بیش از ۵۰ درصد سرم مورد نیاز کشور در استان آذربایجان شرقی تولید میشود.
احسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی صبح امروز در جریان افتتاح سرم سازی دانا در تبریز در جمع خبرنگاران اظهار کرد: بزرگترین هلدینگ داروسازی کشور که تحت مدیریت بانک ملی ایران است امروز موفق شد با هدف کاهش وابستگی صنعت سلامت محور کشور ما به واردات سرم، خط تولید خود را با ظرفیت ۴۰ میلیون بطری افتتاح کند.
وی افزود: کاهش وابستگی به واردات سرم موجب شده که فقط در استان آذربایجان شرقی از امروز بیش از ۵۰ درصد تولید سرم کشور را تولید کند.
وزیر امور اقتصادی و دارایی بیانکرد: در سال گذشته هلدینگ دارویی ذیل بانک ملی قریب ۲ هزار میلیارد تومان و برای امسال همین میزان تسهیلات در نظر گرفته شده که ظرف هفتههای آینده مصوبه آن توسط هیات مدیره بانک ملی ابلاغ میشود و امیدواریم هم برای مساله سرمایه در گردش بخش دارویی و هم ایجاد تاسیسات و سرمایه گذاری جدید، تسهیلات لازم را داشته باشیم که کمک به پیشرفت صنعت دارویی ایران داشته باشیم.
تراز تجاری کشور بیش از ۱۰ میلیارد دلار مثبت است
وزیر امور اقتصادی و دارایی گفت: تراز تجاری کشور در ۸ ماهه اول امسال بیش از ۱۰ میلیارد دلار مثبت بوده است و اگر نفت را فاکتور بگیریم بخش مهمی از کسریهای تراز تجاری غیر نفتی ما ناشی از اتفاقاتی است که در حوزه قیمتی در اقتصاد بینالملل رخ داده است.
سیداحسان خاندوزی وزیر امور اقتصادی و دارایی امروز در جمع فعالان اقتصادی تبریز، این شهر را قطب تجارت و پیشرو در اقتصاد توصیف کرد و اظهار کرد: در این ۸ ماه مجموعا ۲۴.۷ میلیون تن واردات به ارزش ۴۲.۱ میلیارد دلار داشتهایم؛ به لحاظ وزنی واردات ما حدود ۴ درصد افزایش و به لحاظ ارزشی حدود ۱۲ درصد افزایش داشته است در ۸ ماهه امسال به لحاظ صادرات غیر نفتی ۹۰ میلیون تن به ارزش بیش از ۳۲ میلیارد دلار به لحاظ ارزشی داشتهایم که در مقایسه با سال گذشته ۲۷ درصد افزایش وزنی و ۱.۶ درصد به لحاظ ارزشی افزایش داشته است.
وی افزود: این ارقام نقطه عزیمت ما را نشان میدهد که باید یک ملاحظه داشته باشیم و آن اینکه به ظاهر تراز تجاری غیر نفتی ما، تراز مثبتی نیست و واردات ما از صادرات غیر نفتی بیشتر است هرچند تراز تجاری کشور مجموعاً مثبت است.
وی با اشاره به اینکه تراز تجاری کشور در ۸ ماهه اول امسال بیش از ۱۰ میلیارد دلار مثبت بوده است تاکید کرد: اگر نفت را فاکتور بگیریم بخش مهمی از کسریهای تراز تجاری غیر نفتی ما ناشی از اتفاقاتی است که در حوزه قیمتی در اقتصاد بینالملل رخ داده نه در داخل کشور برای مثال محصولات پتروشیمی که بخش عمدهای از صادرات غیر نفتی ما هستند حدود ۴۰ درصد کاهش قیمت جهانی داشتند.
وزیر اقتصاد گفت: به لحاظ وزنی ۲۷ درصد بیش از سال گذشته صادرات غیر نفتی داشتهایم اما کاهش قیمتهای جهانی موجب شده که به لحاظ ارزشی افزایش چندانی نداشت باشیم.
وی گفت: ما در مسیر حرکت به سمت اقتصاد غیر نفتی تولیدگرای صادرات محور باید مراقب باشیم که وارد بیراههها نشویم و آدرس غلط به ما ندهند.
وی ادامه داد: اما بیراههها کجاست؟ در تجاربی که در شرق آسیا و سایر نقاط دنیا داشتهایم بین راه و بیراهه تمایز قائل میشوند؛ یعنی اگر اقتصادها به دنبال رقابت پذیری هستند باید بر مبنای توانمند شدن درونی خود البته نه به معنای محصور شدن در داخل مرزها بلکه به معنای اینکه ریشههای رقابت پذیری باید در داخل یک اقتصاد باشد، حرکت کنند و نباید با تنفس مصنوعی و کمکهای موقت به این سمت بروند.
خاندوزی مواجهه تزیینی و تشریفاتی با صادرات را نادرست دانست و گفت: اگر میخواهیم تورم را کنترل کنیم باید ارزآوران کشور تقویت شوند و اگر قرار است رشد اقتصادی پایدار باشد، باید صادر کنندگان را تقویت کنیم، بنابراین صادرات از نان شب برای اقتصاد ایران واجبتر و هم برای مهار تورم و هم رشد تولید حیاتی است.
وی تاکید کرد: مهار تورم در اقتصاد ایران مهم نیست اگر با بستن مسیر تولید کننده ها و خاموشی چراغ تولید رخ دهد؛ باید بتوان مسیر تسهیلات را به تامین مالی تولید پیش ببریم تا کنترل حجم نقدینگی که البته ضروری است به قیمت خاموشی تولید ما رخ ندهد و باید بلندمدت تر نگاه کنیم که پیامد سیاست های ما این نباشد که در درازمدت به ضد هدف ما تبدیل شود و تنها با این ملاحظات است که طبق تاکید رئیس جمهور هر دو شعار سال به موازات پیش می رود.
ارسال دیدگاه