وزیر ارشاد در نخستین نشست خبری خود مطرح کرد؛
امروز دوره پر رونقی را در حوزه فرهنگ و هنر سپری میکنیم/ نظریه جدید حکمرانی فرهنگی را در حال اجرا داریم
نشست خبری محمد مهدی اسماعیلی وزیر ارشاد ظهر امروز شنبه -۲۳ دیماه - با حضور اهالی رسانه در سالن سازمان سینمایی وزارت ارشاد برگزار شد.
به گزارش خبرنگار شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ اسماعیلی در ابتدای این نشست با تبریک حلول ماه رجب گفت: در این فرصت چند دقیقهای قصد دارم مسیر طی شده را با هم مرور کنیم و نگاهی به افق پیش رو داشته باشیم، در وزارت ارشاد کار را زمانی شروع کردیم که کشور دچار کرونا بود و همه فعالیت های عمومی کشور از جمله فعالیت های فرهنگی و رسانهای تحت تأثیر آن قرار گرفته بود. ما در سال گذشته بعد از خارج شدن از کرونا و موفقیت بزرگی که در مدیریت این بیماری فراگیر به وجود آمد، با یک فتنه فرهنگی مواجه شدیم که بر فعالیتهای اهالی فرهنگ و هنر و رسانه سایه انداخت.
اسماعیلی گفت: سال گذشته در این ایام که برای برگزاری رویدادهای مهم و ملی آماده میشدیم با تهدیدات مهمی مواجه شدیم که اساس فعالیت های فرهنگی و هنری را مورد هدف قرار داده بود، بدخواهان ملت ایران به دنبال خاموشی چراغ فرهنگ و هنر بودند و هستند، ما با این متغیر ۴۵ سال است که درگیریم، اما لطف خدا باعث شد از این گذرگاه به سلامت عبور کنیم.
وی ادامه داد: ما به دنبال عادی سازی فعالیت های حوزه فرهنگ و هنر بودیم، با استقبال گسترده مردم و مشارکت اهالی فرهنگ و هنر به دوره رونق وارد شدیم، امروز دوره پر رونقی را در حوزه فرهنگ و هنر سپری میکنیم، این کلید واژه رونق به معنای نادیده گرفتن نقاط ضعف نیست، ما در ارشاد برنامههای مهمی را پیش رو داریم، در برنامههای معیشتی قدمهای مهمی برداشته شده است، همین الان یک مجموعه به نام شهر هنر در پرند در حال ساخت است. بیمه هنرمندان به یک عدد چند برابری در مقایسه با گذشته رسیده است، در همه بخشها چنین آماری وجود دارد.
بعد از این سخنان کوتاه، وزیر ارشاد به استقبال پرسش های خبرنگاران رفت و در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه ۴۰۰ میلیارد تومان در چند شهر برای گسترش فعالیتهای هنری در نظر گرفته شده است، گفت: یکی از مهمترین بخشهای عملکردی ارشاد تلاش برای ارتقای بودجه و زیرساختها بوده است. ما در حوزه مدیریت فرهنگی شعار اصلی را بر مردمی سازی فرهنگ و هنر و عدالت فرهنگی گذاشتیم و برای این کار هم تلاش کردیم اقتضائات را فراهم کنیم، ما در طول سفرهای استانی رییس جمهور نزدیک به ۹ هزار میلیارد تومان برای توسعه فعالیتهای هنری تخصیص دادیم که برخی محقق شده است.
وزیر فرهنگ ادامه داد: در بودجه سال گذشته هزار میلیارد تومان برای ارتقای فرهنگ و هنر و رسانه و فعالیت های قرآنی در استانها اختصاص دادیم، بخشی از این پول به نقشه مهندسی فرهنگی اختصاص داده و مابقی در قرارگاه شهید آوینی هزینه میشود.
وی افزود: ما نظریه جدید حکمرانی فرهنگی نظام جمهوری اسلامی را در حال اجرا داریم که دولت از جایگاه تصدی به جایگاه تنظیم گری و تسهیل گری قرار گرفته است، در این جریان گروه های مردمی و تشکلهای مردم پایه قرار دارند که باید متصدی شوند امور مختلف شوند.
وی درباره چهل و دومین جشنواره فیلم فجر نیز گفت: امسال بیش از ۱۰۰ فیلم در جشنواره ثبتنام کردند و کار بررسی آن توسط یک هیات مجرب انجام و نتایج اعلام شد، گزارشی که از آقای خزاعی گرفتم مبنی بر این بود که ارزیابی داوران ما نشانگر رشد محسوس کیفی و وجود گونههای مختلف در جشنواره است، در همه گونهها کارهای فاخری رسیده که باید از همه هنرمندان و اهالی سینما تشکر کنم.
اسماعیلی تصریح کرد: من میخواهم از یک نقطه قوت صحبت کنم، فارابی که مهمترین نهاد حمایتی در حوزه سینماست، امسال هیچ کار مستقلی نداشته است و همه مشارکتی هستند، بخشی از این مشارکت با بخش خصوصی است، بخشهای مختلف در جشنواره هستند. ۳۳ فیلم به جشنواره آمدهاند. آثار بخش های مختلف باعث رونق سینما میشود، ما نیازمند مشارکت نهادها و بخشهای مختلف برای رونق سینما هستیم و به نظرم این یک سیاست درست است.
اسماعیلی درباره بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر نیز گفت: میزان استقبال تولیدکنندگان و تهیهکنندگان خارجی بسیار بالا بوده است. در این بخش بیش از ۶۳۰ فیلم به جشنواره رسیده و حوزه جغرافیایی خوبی از کشورها را در برمیگیرد.
وزیر فرهنگ درباره توجه به هنرهای تجسمی نیز عنوان کرد: واقعا هنرمندان اصیل، پاک، نجیب و پرکار و اغلب گم نامی هستند و ما موظفیم زمینههای معرفی و رونق بیشتر این حوزه را فراهم کنیم، همکاران من در معاونت هنری کارهای مهمی را انجام دادهاند، جشنواره هنرهای تجسمی یکی از جشنوارههای مهم و پررونق ماست. کارگروه سند هنرهای تجسمی تشکیل شده و سند موسیقی برای اولین بار بعد از ۴۵ سال آماده ابلاغ است.
اسماعیلی خاطرنشان کرد: این سند در شورای انقلاب فرهنگی به تصویب رسیده است و بسیاری از نقاط ابهام برانگیز رفع شده، شورای عالی موسیقی با حضور بخشهای مختلف تشکیل میشود، اسناد سینما و تئاتر هم در حال تنظیم است، تقویمی که برای ارائه به شورای عالی و هنر در نظرگرفته شده پایان سال است.
اسماعیلی درباره جشنواره موسیقی فجر و بودجه آن گفت: ما در سال گذشته یک افزایش فوقالعاده در این بخش داشتیم و چند برابر بودجه افزایش پیدا کرد. جشنواره موسیقی هم از این نظر مستثنی نیست. در مورد مهمانان جشنواره، دبیر جشنواره جزییات را خواهد گفت.
وی افزود: گزارشی داشتیم که نهادهای مختلف اعلام میکردند در نوروز سال گذشته نزدیک به ۴۰۰ هزار نفر در کنسرتهای کشورهای پیرامونی خواننده های ما شرکت کرده بودند. این در حالی است که از اوایل اسفند سال گذشته تا نیمه ماه مبارک رمضان (یک بازه یک ماهه) عدد حضور و اجراهای ما نزدیک یک میلیون بود. ما به اجراهای بالای هزار نفر مجوز میدهیم و پایین تر از این در استانها انجام میشود، این حوزه کاملا شفاف است. آن عدد هم اشتباهی بود که در نقل خبر ایجاد شده بود و بلافاصله صوتش منتشر شد.
وزیر فرهنگ درباره سهم دانشآموزان از جشنواره فیلم فجر نیز بیان کرد: یکی از مصوبات شورای عالی سینما برقراری زنگ سینما بود و تلاش میکنیم فرزندانمان به این امکان دست پیدا کنند.
وی درباره معین خواننده خارج از کشور نیز گفت: در جمهوری اسلامی ایران فضای مساعدی برای ایرانیان خارج از کشور که دلشان به یاد ایران و ایرانی میتپد وجود دارد و می توانند به کشور بازگردند و تاکنون افراد زیادی بازگشته اند و اجرا هم داشته اند، ایران خانه همه است، این حقی نیست که ما بتوانیم سلب کنیم، هر کسی در هر موقعیتی هست میتواند برگردد. مجوزها هم مطابق قانون انجام میشود، از اتفاقات چند روز گذشته تعجب میکنم، افرادی که باید بیشترین استقبال را کنند که دولت مردمی چنین فضایی را فراهم کرده فضای دیگری ایجاد میکنند.
اسماعیلی گفت: هیچ هنرمندی نبود که درخواست کند و شرایط بازگشت را فراهم نکنیم، هنرمندی بود که ۴۰ سال اجازه اجرا نداشت، اما ما این اجازه را دادیم، حتی میخواست نماهنگی برای تشکر از دولت بدهد که ما نگذاشتیم. گفتیم ما به دنبال تبلیغات نیستیم، ممکن است کسی یک جا خطا کرده باشد اما هر شهروند ایرانی هر وقت اراده کند به دلیل اینکه اینجا خاکش است ما خادمش خواهیم بود، خادم همه هنرمندان در ایران و خارج از کشور هستیم.
اسماعیلی درباره تنظیم گری صوت و تصویر فراگیر مطرح کرد: درباره موضوع تنظیم گری، ما معتقدیم که این حوزه بر عهده ارشاد است و این را قانون میگوید، ما به لحاظ قانونی همه مسئولیت های حکمرانی فرهنگی را بر عهده داریم، ما با پدیدههای جدیدی در سال های اخیر در نوع انتشار آثار فرهنگی و هنری مواجه شدیم و انتشار گسترده آن ابهاماتی را ایجاد کرد.
وزیر فرهنگ ادامه داد: اگر ارشاد میتوانست متناسب با فناوری های نوین وضعیت زیرساختی و نظارتی را به خوبی پیش بینی کند، امروز با این وضعیت رو به نبود، تصمیم گیران هم به دفعات به آن اشاره کرده اند، در وضعیت فعلی در شورای انقلاب فرهنگی قانونی را داریم که میگوید ارشاد همه مسئولیت هایی که در حوزه حقیقی دارد در حوزه مجازی هم دارد.
وی افزود: درباره مجموعه های نمایشی هم باید بگویم دبیرخانه و محل نظارت این کار صدا و سیما است و وزیر باید نمایندگی در شوراهای ساخت و نمایش داشته باشد، به جز این بخش و برنامههای تلویزیونی همه بخشها در حوزه صوت و تصویر مدیریتش بر عهده ارشاد است، الان هم تنظیم آییننامه اجرایی در حال انجام است، تا بخشی از موضوعات حل شود، متاسفانه این فاصله و شکافی که در این چند سال پیش آمد اتفاقات خوبی را رقم نزد. ما نمایش خانگی را یک فرصت میدانیم اما به شدت نگران نمایش خشونت، ارتباطات خانوادگی و نظایر آن هستیم، امیدوارم همکاران ما و عزیزان در بخش نظارتی این نگرانی مردم را به زودی مرتفع کنند.
اسماعیلی گفت: درباره خانه سینما به اختلافات دیدگاهها کاری ندارم، رویه ما قانونی است. جلساتی برگزار شد تا مسائل حقوقی مرتفع شود، هر وقت خانم برومند، آقای دهکردی و آقای عسگرپور نیاز به صحبت داشتند ما با هم صحبت کردیم، این تعامل وجود دارد، نگاه دولت به گروه ها و تشکلهای صنفی حمایتی است.
وزیر فرهنگ تاکید کرد: ما تلاش میکنیم در مرز قانون پیش برویم. بخشی از عزیزان ما در سال گذشته دچار مشکلاتی شده بودند، همه آنها مشغول فعالیت هستند، ما در ارشاد خودمان را پشتیبان همه اهالی فرهنگ و هنر میدانیم. مثلاً یک فیلمی اشکالاتی داشت ما گفتیم اصلاحاتی انجام شود که انجام دادند و پس از یک سال به نمایش درآمد، وزارت ارشاد در هیچ دورهای از بخشهای مختلف برای مدیریت استفاده نکرده است.
وزیر فرهنگ ادامه داد: درباره کاغذ نیز باید بگویم وقتی کار را شروع کردیم، تولیدات کاغد تحریر چیزی حدود پنج هزار تن بود. ما امسال فقط در کارخانه کاغذ مازندران ۴۵ هزار تن برای چاپ ۱۵۵ میلیون کتاب درسی تولید داشتیم و الان ماهانه هزار تن به ناشران کاغذ ایرانی میدهند، نیاز ما در خودکفایی کاغذ فرهنگی و کاغذ تحریر است، برآورد دوستان این است که به تولید ۸۰ هزار تن برسیم.
وی گفت: یک مجموعه در شیراز و چند مجموعه دیگر هم در حال فعالیت هستند تا کمک کنند نیازهای کاغذ تحریر به طور کامل حل شود و همه نیازهای داخلی را پاسخگو باشیم، ضمن اینکه به صادرات هم فکر میکنیم، درباره کارخانه شوشتر هم در حال رایزنی هستیم تا کارش حل شود.
وزیر ارشاد ادامه داد: درباره هوش مصنوعی هم باید بگویم این موضوع با حساسیت دنبال میشود. سه نشست علمی همین امسال پیشبینی شده که در بخشهای مختلف به صورت عملیاتی آنها را دنبال خواهیم کرد و این دغدغه درباره زبان فارسی نیز در شورای صیانت از زبان فارسی باید مورد توجه ویژه قرار بگیرد، کارهای خوبی در حوزه زبان فارسی شده است و به زودی جشن تغییر نام برخی مجموعههای تجاری از انگلیسی به فارسی را برگزار خواهیم کرد. گسترش زبان فارسی از ماموریتهای جدی ماست.
اسماعیلی درباره همکاری با عراق به ویژه کردستان عراق بیان کرد: اخیرا مشاوری از اهل سنت به ما اضافه شده است، حوزه کردستان را یک حوزه تمدنی مشترک میدانیم و امیدوارم برنامه موثری در ایام پیش رو داشته باشیم.
وزیر فرهنگ گفت: ما هر از چند گاهی با موج های محدودی رو به رو میشویم، اما بنای ما قانون است، قانون خط قرمز ماست ما مرتب این را تکرار کردیم، یک کار نمایشی وقتی قانونی را رعایت نکند، هر چه هم سر و صدا کند ما تحت تاثیر قرار نمیگیریم، هر کسی موظف است قانون را رعایت کند، به همین دلیل شفاف آنهایی که دارای مشکل قانونی بودند به آنها گفتیم، اما تلاش ما این است که امکان فعالیت برای آنها را فراهم کنیم.
وزیر فرهنگ درباره سفر عمره مفرده نیز گفت: درباره عمره باید بگویم بالای ۵ میلیون و هفتصد هزار نفر ثبتنامی های قبل بودند و بعد از ۹ سال قرار است این سفر راهاندازی شود. ۲۸ آذرماه همکاران من در سازمان حج آغاز پروازها را اعلام کردند، اما ثبتنامی ها کامل نبود. همه اقتضائات انجام، هتل ها پیش بینی شده و وضعیت کاروانها روشن است، قرار بود چهارشنبه قبل این اتفاق رخ بدهد، ولی به دلیل مشکلات فنی این موضوع به تاخیر افتاد.
وی افزود: باید منتظر باشیم تا این مسأله سریعتر حل شود، تعداد زیادی از زائران ثبتنام کردند که مشکل جدی دارند و امیدوارم طی سالهای آینده این مشکل حل شود.
ارسال دیدگاه