اخبار داغ

بررسی کاروان ایران در بازیهای پاریس؛

ورزش ایران در المپیک آب رفت!/ سقوط معنادار در کمیت و کیفیت

ورزش ایران در المپیک آب رفت!/ سقوط معنادار در کمیت و کیفیت
کمیت و کیفیت سهمیه های ایران در بازیهای المپیک پاریس نسبت به ادوار گذشته افت محسوسی داشته و این نشان دهنده نزول ورزش ایران نسبت به دوره قبل است.

به گزارش خبرنگار ورزشی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بازیهای المپیک ۲۰۲۴ پاریس از پنجم مرداد ماه آغاز می‌شود و ۴۰ ورزشکار ایرانی موفق شده‌اند سهمیه این دوره از بازی‌ها را کسب کنند تا در بزرگترین رویداد ورزشی جهان حضور داشته باشند.

پرونده ورزش ایران در این رقابتها با ۴۰ سهمیه بسته شد. از این ۴۰ سهمیه، ۲۹ سهمیه مردان و ۱۱ سهمیه زنان هستند. تعداد سهمیه های ایران نسبت به ادوار گذشته افت محسوسی داشته و از ۴ دوره اخیر کمتر بوده.
کاروان ایران در بازی‌های ۲۰۲۰ توکیو ۶۵ ورزشکار، ۲۰۱۶ ریو ۶۴ ورزشکار، ۲۰۱۲ لندن ۵۳ ورزشکار، ۲۰۰۸ پکن ۵۵ ورزشکار، ۲۰۰۴ آتن ۳۸ ورزشکار داشته است.

کاروان ورزشی ایران با رشته های کشتی آزاد و فرنگی، تیراندازی، وزنه برداری، تکواندو، شمشیربازی، قایقرانی، ژیمناستیک، تنیس روی میز، دوچرخه سواری، تیروکمان، سنگنوردی، شنا و دوومیدانی در المپیک پاریس حضور خواهند داشت. بدین ترتیب کاروان کشورمان در ۱۳ رشته ورزشی جواز حضور در المپیک را دارد. در بخش رشته های دارای سهمیه نیز کاروان ایران آب رفته و تعداد رشته های ورزشی ایران در پاریس از ۳ دوره اخیر کمتر بوده.
ایران در المپیک توکیو در ۱۷ رشته ورزشی، ریو در ۱۵ رشته، لندن در ۱۴ رشته، پکن ۱۳ رشته و سیدنی ۱۰ رشته ورزشی شرکت داشت.
برخی رشته‌ها در المپیک ۲۰۲۰ توکیو حضور داشتند که پس از ۴ سال بعد در المپیک پاریس موفق به گرفتن سهمیه نشدند و همین نشان دهنده سقوط و نزول آنهاست. بسکتبال، والیبال، بوکس و بدمینتون در المپیک توکیو حضور داشتند اما در این دوره موفق به گرفتن سهمیه نشدند.

بیشتر بخوانید:

عبدلی نماینده شنای ایران در المپیک شد/ سامیار، آخرین مسافر پاریس

یکی دیگر از اتفاقات مهم کاروان ایران در المپیک عدم حضور رشته های تیمی در این رقابتها است. هیچکدام از رشته های تیمی ایران موفق به کسب سهمیه المپیک نشدند و از حضور در پاریس باز ماندند که این خود یک زنگ خط معنادار است. ایران تنها در رشته شمشیربازی فرصت حضور در رقابتهای تیمی را دارد؛ رشته ای که اساسا انفرادی است و رقابتهای تیمی آن نیز به شکل انفرادی برگزار می شود.

ناکامی نیم قرنی فوتبال، حسرت طولانی هندبال و افول رشته هایی مثل والیبال و بسکتبال که در ادوار اخیر در المپیک حضور داشته اند، خود به تنهایی نشان دهنده افول ورزش ایران در این بخش است و ثابت می کند که ورزش ایران دچار خطای راهبردی شده و در این رشته های مهم و صاحب جایگاه اگر نگوییم سقوط آزاد، یک پسرفت عمیق کرده است. در سپهر ورزش جهان رشته های تیمی به ویژه رشته های توپی از اعتبار و جایگاه ویژه ای برخوردار هستند و معمولا یکی از نشانه های پیشرفت و کیفیت ورزش هر کشوری محسوب می شوند. رشته هایی که جزو پرطرفدارترین ورزش ها در جهان به شمار می آیند و اساسا یکی از معیارهای قوی برای سنجش جایگاه یک کشور در ورزش جهان محسوب می شوند. ناکامی رشته های توپی ایران در مسیر رسیدن به المپیک به تنهایی نشان دهنده وضعیت این رشته ها و ورزش ایران است. رشته هایی که در سراشیبی نزولی قرار دارند؛ فوتبال که در دوره قبلی جام جهانی و جام ملتهای آسیا ناکام بود؛ والیبال که در قهرمانی آسیا در ارومیه و دو دوره اخیر لیگ ملت ها شکست سختی را تجربه کرد و بسکتبال که در دور باطل تغییر مربی گیر افتاده و پس از ناکامی های سلسله وار حتی از جمع ۴ تیم برتر آسیا نیز حذف شده.

در رشته های رزمی نیز ایران با یک پسرفت معنادار تنها در تکواندو جواز حضور در پاریس را دارد. این در حالیست که ورزش ایران در این رشته ها همیشه دست پری در المپیک داشت و حتی در سبد مدال های ایران در المپیک نیز رشته های رزمی سهم داشتند.
در ادوار اخیر المپیک علاوه بر تکواندو، بوکس نیز حضوری ثابت در المپیک داشته اما پس از چند دوره این رشته در ادامه سقوط وحشتناک خود حتی موفق به کسب یک سهمیه هم نشد. جودو نیز که چند سالیست درگیر تعلیق و تحریم بوده و از دایره رقابت دور افتاده. کاراته نیز پس از حضور درخشان در توکیو و کسب یک مدال طلا از المپیک، از این رقابتها حذف شد تا ورزش ایران تنها در تکواندو شانس حضور در المپیک را داشته باشد.

بیشتر بخوانید:

رنکینگ جهانی دوومیدانی| ۲ سهمیه المپیک ایران قطعی شد/  فصیحی و تفتیان در پاریس

شاید تنها نقطه امیدواری کاروان ایران برای پاریس روند رو به رشد ورزش زنان باشد. با کسب یازدهمین سهمیه توسط فرزانه فصیحی در دوومیدانی، رکورد حضور زنان ورزشکار ایران در ادوار مختلف المپیک شکسته شد. در المپیک توکیو ۱۰ زن ورزشکار ایران سهمیه بازی‌ها را به دست آوردند که بیشترین حضور زنان ایرانی بود، اما ۱۱ زن ورزشکار موفق شده‌اند سهمیه بازی‌های پاریس را به دست بیاورند تا رکوردشکنی کنند.

تعداد زنان ایران در المپیک توکیو ۱۰ نفر، در ۲۰۱۶ ریو ۹ نفر، در ۲۰۱۲ لندن ۸ نفر، در ۲۰۰۸ پکن ۳ نفر بود. در المپیک ۲۰۰۸ پکن نخستین دوره ای بود که ورزش زنان ایران توانست از مسیر رقابتهای انتخابی سهمیه المپیک را کسب کند و در المپیک حضور پیدا کند. هر چه جلوتر آمده ایم، تعداد زنان ورزشکار ایران در بازیهای المپیک بیشتر و بیشتر شده و این نشان می دهد با خروج از محدودیت های دست و پاگیر و سرمایه گذاری روی ورزش زنان می توان به موفقیت های بیشتری هم دست یافت. اگرچه ورزش زنان برای تداوم و پیشرفت علاوه بر حضور نیاز به کسب مدال نیز دارد و باید برای کسب مدال نیز برنامه ریزی و سرمایه گذاری ویژه داشت.
سی و سومین دوره بازی‌های المپیک ۵ تا ۲۱ مرداد در پاریس برگزار می‌شود.

اسامی رشته ها و ورزشکاران اعزامی به شرح زیر هستند:

کشتی آزاد
* رحمان عموزاد (وزن ۶۵ کیلوگرم)
* یونس امامی (وزن ۷۴ کیلوگرم)
* حسن یزدانی (وزن ۸۵ کیلوگرم)
* امیرعلی آذرپیرا (وزن ۳۷ کیلوگرم)
* امیرحسین زارع (وزن ۱۲۵ کیلوگرم)

کشتی فرنگی
* مهدی محسن نژاد (وزن ۶۰ کیلوگرم)
* محمدرضا گرایی (وزن ۶۷ کیلوگرم)
* محمدهادی ساروی (وزن ۹۷ کیلوگرم)
* امین میرزازاده (وزن ۱۳۰ کیلوگرم)
* امین کاویانی نژاد (وزن ۷۷ کیلوگرم)
* علیرضا مهمدی (وزن ۸۷ کیلوگرم)

تیراندازی
* هانیه رستمیان (تپانچه ۲۵ متر)
* شرمینه چهل امیرانی (تفنگ بادی ۱۰ متر)
* فاطمه امینی پژوه (تفنگ بادی ۱۰ متر)
* محمد بیرانوند (اهداف پروازی)

تکواندو
* مهران برخورداری (وزن ۸۰- کیلوگرم)
* ناهید کیانی (وزن ۵۷- کیلوگرم)
* مبینا نعمت زاده (وزن ۴۹- کیلوگرم)
* آرین سلیمی (وزن ۸۰+ کیلوگرم)

شمشیربازی
* علی پاکدامن، محمد رهبری، محمد فتوحی، فرزاد باهر ارسباران (تیمی و انفردی)

وزنه برداری
* میرمصطفی جوادی (وزن ۸۹ کیلوگرم)
* علی داودی (وزن ۱۰۲+ کیلوگرم)

قایقرانی
* مهسا جاور (روئینگ دو نفره سبک وزن)
* زینب نوروزی (روئینگ دو نفره سبک وزن)
* نبی رضایی (کانوی ۱۰۰۰ متر مردان)
* فاطمه مجلل (روئینگ تک نفره)
* علی آقامیرزایی (کایاک ۱۰۰۰ متر مردان)

ژیمناستیک
* مهدی الفتی (پرش خرک)

تنیس روی میز
* نیما عالمیان
* ندا شهسواری
* نوشاد عالمیان

دوچرخه سواری
* علی لبیب (By Country – جاده)

تیروکمان
* مبینا فلاح (ریکرو انفرادی)

سنگنوردی
* رضا علیپور (ماده سرعت)

شنا
* سامیار عبدلی (۱۰۰ متر آزاد)

دوومیدانی
* حسن تفتیان (دوی ۱۰۰ متر)
* فرزانه فصیحی (دوی ۱۰۰ متر زنان)

خبرنگار: سعید آقایی

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه