اخبار داغ

بیماری پیسی (ویتیلیگو) چیست؟ علائم و نحوه درمان آن چگونه است؟

بیماری پیسی (ویتیلیگو) چیست؟ علائم و نحوه درمان آن چگونه است؟
بیماری پیسی که با نام‌های برص و ویتیلیگو نیز شناخته می‌شود، نوعی بیماری خودایمنی پوستی است. در این بیماری، لکه‌های سفید نامرتبی روی پوست ایجاد شده و تا سراسر بدن گسترش می‌یابند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ بیماری پیسی که با نام‌های برص و ویتیلیگو نیز شناخته می‌شود، نوعی بیماری خودایمنی پوستی است. در این بیماری، لکه‌های سفید نامرتبی روی پوست ایجاد شده و تا سراسر بدن گسترش می‌یابند. برای تشخیص پیسی، باید به دکتر پوست مراجعه کنید تا با انجام معاینه بالینی، نوع بیماری و روش درمان مشخص شود. برای درمان پیسی، پزشک متخصص بیوپسی، لیزردرمانی و نور درمانی انجام می‌دهد.

شناخت بیماری های پوستی امری مهم در جهت کنترل علائم و عوارض آن‌هاست. آکنه، اگزما، پسوریازیس، سرطان پوست، لک و پیس، بیماری‌ پروانه‌ای و سرخک، از انواع بیماری های پوستی هستند. بعضی از این بیماری‌ها، در گروه بیماری های شایع پوستی و بعضی دیگر در گروه بیماری‌های نادر قرار می‌گیرند. اما بیماری‌هایی مانند زگیل تناسلی، سیفلیس، تبخال دهانی، تبخال تناسلی، آبله مرغان و زونا بیماری پوستی نیستند.

بیماری‌های پوستی، مشکلات مختلفی هستند که می‌توانند بر ظاهر و عملکرد پوست تأثیر بگذارند. بیماری‌های پوستی، ۱.۷۹٪ بیماری‌های جهان را شامل می‌شوند. بر این اساس، تقریبا از هر ۴ نفر، ۱ نفر در جهان به یکی از انواع بیماری پوستی دچار است. این بیماری‌ها ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مانند عفونت‌ها، اختلالات خودایمنی، آلرژی‌ها، عوامل ژنتیکی یا محیطی باشند.

 

بیماری پیسی چیست؟

پیسی، که با نام ویتیلیگو نیز شناخته می‌شود، از بیماری‌ های پوستی خودایمن است که باعث می‌شود رنگدانه‌های طبیعی پوست به مرور زمان از بین بروند. در بیماری‌های خودایمنی، سیستم ایمنی بدن به اشتباه به سلول‌های خودی حمله کرده و آن‌ها را تخریب می‌کند. در مورد بیماری پیسی، سیستم ایمنی بدن به سلول‌های تولیدکننده رنگدانه‌های ملانین، که به آن‌ها ملانوسیت گفته می‌شود، حمله می‌کند. در نتیجه این حمله، لکه‌های سفید روی پوست ایجاد می‌شوند. این لکه‌ها می‌توانند در هر ناحیه‌ای از بدن ظاهر شوند. و لکه‌های پیسی بااینکه بدون درد، خارش یا علائم آزاردهنده جسمی هستند، اما بیشتر افراد مبتلا از تغییرات ظاهری خود شکایت داشته و از کمبود اعتماد‌به‌نفس رنج می‌برند.

 

پیسی در کدام بخش‌های بدن دیده می‌شود؟

لکه‌های پیسی، معمولاً روی صورت، بازو‌ها، دست‌ها و پاها که بیشتر در معرض نور خورشید قرار دارند ظاهر می‌شوند؛ اما در حالت کلی، هیچ کدام از نواحی پوستی از حمله لکه‌های پیسی در امان نیستند. برای مثال حتی نواحی داخل دهان، داخل بینی و حتی پوست آلت تناسلی نیز با پیسی درگیر می‌شوند. لکه‌های پیسی، همچنین ممکن است روی نواحی آسیب‌دیده پوست مانند زخم‌ها نیز ظاهر شوند.

انواع بیماری پیسی چیست؟

بیماری پیسی به دو نوع اصلی تقسیم می‌شود که شامل موارد زیر هستند:

 

  • پیسی موضعی (سینار) یا محدوده‌ای؛ شامل لکه‌های سفیدی هستند که در یک یا چند ناحیه خاص از بدن ظاهر می‌شوند. معمولاً محدوده‌های کمتری را درگیر می‌کنند و در مراحل پیشرفته نیز لکه‌ها چندان قابل مشاهده نیستند.
  • پیسی عمومی (دیفوز)؛ شامل لکه‌های سفید بزرگ و گسترده‌ای هستند که در بخش‌های زیادی از بدن پراکنده می‌شوند. لکه‌های پیسی عمومی، همچنین می‌توانند تا درصد زیادی از سطح پوست را تحت تأثیر قرار دهند. از‌این‌رو، تغییرات ظاهری عمده‌ای در فرد مبتلا به وجود می‌آورند.

بیماری پیسی چه علائمی دارد؟

علائم پیسی، فقط شامل بروز لکه‌های سفید یا بی‌رنگ بر روی پوست است. این لکه‌ها، ممکن است در ابتدا کوچک و پراکنده باشند؛ اما معمولاً به تدریج بزرگ‌تر می‌شوند. همچنین این لکه‌ها، معمولاً بدون خارش یا درد هستند. با‌این‌حال، ممکن است برخی افراد حس خفیف سوزش داشته باشند. توجه داشته باشید که حس سوزش زمانی تشدید می‌شود، که شما بدون محافظ، کلاه یا عینک در مقابل نور خورشید قرار بگیرید. به همین دلیل هم بسیاری از افراد مبتلا، مجبور هستند در هوای آفتابی از چتر استفاده کنند!

 

علائم پیسی در نوزادان

پیسی در نوزادان بااینکه بسیار نادر است، اما دیده می‌شود. لکه‌های پیسی در نوزادان، معمولاً کوچک و پراکنده بوده و به آرامی گسترش می‌يابند. از‌این‌رو، تشخیص پیسی در نوزادان دشوار است. اگر روی پوست نوزاد خود لکه‌های بی‌رنگ یا سفید دیدید، حتماً به دکتر پوست مراجعه کنید تا اقدام‌های لازم انجام گیرند. همچنین تغییر رنگ در ناحیه دهان و بینی و اطراف چشم نیز از علائم پیسی در نوزادان است.

 

علائم پیسی در کودکان

پیسی در کودکان، تقریباً مشابه پیسی در مردان یا پیسی در زنان بزرگسال است. با این تفاوت که ممکن است روند پیشرفت بیماری در کودکان سریع‌تر باشد. لکه‌های پیسی در کودکان نیز بیشتر در نواحی صورت، دست‌ها و زانو‌ها ظاهر می‌شوند. فراموش نکنید که تاثیر‌های روانی و اجتماعی پیسی در کودکان بسیار عمیق‌ هستند. بنابراین، مدیریت و حمایت روانی در این سنین اهمیت ویژه‌ای دارد. ضمنا، تغییر رنگ در ناحیه‌های مخاطی نیز از دیگر علائم پیسی در کودکان است.

 

علت پیسی چیست؟

علت پیسی، هنوز به طور کامل مشخص نیست؛ اما تحقیقات نشان می‌دهند که پیسی، به دلیل اختلال درعملکرد سیستم ایمنی بدن رخ می‌دهد. همچنین عوامل ژنتیکی، عوامل محیطی، آسیب‌های پوستی و عفونت‌های ویروسی نیز در آغاز و تشدید بیماری دخیل‌اند. همچنین ممکن است برایتان سوال ایجاد شود که یا پیسی دست و پا چگونه ایجاد می‌شوند؟ در پاسخ باید بگوییم که علت بروز لکه‌های پیسی در تمام اعضای بدن یکسان بوده و تفاوتی در این خصوص وجود ندارد.

 

برای درمان پیسی به چه دکتری مراجعه کنیم؟

برای تشخیص و درمان پیسی، برص یا ویتیلیگو، باید به دکتر پوست مراجعه کنید. ایشان ابتدا با روش‌های استاندارد پوست شما و لکه‌ها را معاینه می‌کند. بعد از تشخیص، درمان‌های لازم را برای شما اجرا خواهد کرد. همچنین ممکن است برای تکمیل روند درمانی خود، نیاز باشد به یک روانپزشک یا روان‌شناس نیز مراجعه کنید

برای دریافت خدمات زیبایی، بررسی وضعیت موها و مشکلات مو و بیماری‌های پوستی، مراجعه به دکتر متخصص پوست و مو ضروری است. این متخصصان خدمات متنوعی را ارائه می‌دهند که شامل تشخیص و درمان مشکلات پوستی، مراقبت از ناخن‌ها و انجام عمل‌های زیبایی است. پزشک پوست و مو در زمینه‌های مختلفی از جمله لیزر درمانی پوست، مراقبت از ناخن، رفع موهای زائد و تتو، درمان موخوره و ریزش مو، جوانسازی پوست و رفع چین و چروک، درمان لک پوست، درمان بیماری های پوستی تخصص دارد.

برای زیبایی صورت، این متخصصان خدماتی نظیر رفع افتادگی چشم، درمان خشکی پوست و بهبود وضعیت کلی صورت را ارائه می‌دهند. پس از نوبت دهی دکتر متخصص پوست و مو، مواردی نظیر تشخیص، مشاوره و درمان مشکلات پوستی به همراه تجویز محصولات مراقبتی پوست و مو انجام می‌شود.

برگرفته از مجله سلامت دکتردکتر(https://drdr.ir/mag/vitiligo/)

 

 

 

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه