احیاء بیمارستان تاریخی «مرسلین» به کجا خواهد رسید؟
بیمارستان قاجاری کرمانی در انتظار همت مسئولان

حال این روزهای بیمارستان تاریخی «مرسلین» کرمان خوب نیست و توجه بیشتر مسئولان را در این زمینه میطلبد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری «راه آرمان»؛ روزهای پایانی سال گذشته بود که اخبار در زمینه تخریب بخشی از بیمارستان تاریخی مرسلین کرمان بر خروجی رسانههای کرمان قرار گرفت. بیمارستانی که سبقه تاریخی آن مربوط به دوران قاجار است.
سید محمدعلی گلابزاده در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی پایگاه خبری «راه آرمان»؛ در خصوص تاریخچه بیمارستان مرسلین کرمان گفت: انگلیسیها در دوره قاجار برای اهداف معماری خود، طرحهای مختلفی را در همه نقاط کشور به مرحله اجرا گذاشتند و البته بیشتر تمرکزشان در مناطقی مانند کرمان و یزد بود.
این تاریخشناس کرمانی ادامه داد: یکی از کارهایی که انگلیسیها انجام دادند، ساخت بیمارستان و مدارس بود که در آن زمان به آن مدارس، مدرسه انگیسیها گفته میشد. در کرمان بیمارستان مرسلین توسط انگلیسیها ساخته شد و دکتر «دادسن» با نام اصلی دکتر «دیوید سن» در این بیمارستان فعالیت میکرد.
«مرسلین» بیمارستانی که برای اهداف سیاسی ساخته شده بود
وی بیان کرد: از جمله مدارسی که انگلیسیها در کرمان ساختند، مدرسه امام در دوران فعلی است و همچنین مدرسه دخترانهای توسط آنان به نام مدرسه دوشیزگان ساخته شد که آخرین بازمانده این مدرسه خانم رشیدفرخی بود که دو سال قبل فوت شد.
گلابزاده ابراز کرد: بیمارستان مرسلین کرمان با هدف سیاسی در کرمان ساخته شد. دکتر دادسن که به کرمان آمد، اگر چه یک فردی انگلیسی بود و با هدف استعماری آمده بود اما این فرد، انسانی خوب و انسان دوستی بود، به گونهای که زمانی که بیماری طاعون در کرمان ایجاد شد و تعداد زیادی از مردم کرمان به این بیماری مبتلا شدند، همسر دکتر دادسن عنوان کرد که ما از کرمان میرویم و او گفت که من هیچگاه مردم کرمان را تنها نمیگذارم.
این تاریخشناس کرمانی افزود: خانواده دکتر دادسن رفتند و او در کرمان ماند و در ویزیتی که برای بیمار خود انجام میداد، به بیماری طاعون مبتلا شد و در کرمان مرد و در قبرستان مسیحیها، دفن شده است.
ایجاد مریضخانههای مجزا برای بانوان و آقایان در بیمارستان «مرسلین»
وی ضمن اشاره به مطلب فوق عنوان کرد: این بیمارستان مدتها فعال بود و در بیمارستان به دلیل اینکه میدانستند مردم به مسائل مذهبی توجه و حساسیت دارند، دکتر دادسن دستور داده بود که بیمارستان مردانهای بسازند و روبهرو آن بیمارستان زنانه ایجاد کردند.
گلابزاده اظهار کرد: اگر امروز هم به این بیمارستان سر زده باشید مشاهده خواهید کرد که در جایی از این بیمارستان نوشتهاند، مریضخانه مردانه و روبهرو آن مریضخانه زنانه نوشتهاند.
این تاریخشناس کرمانی با تشریح فعالیت بیمارستان در آن مقطع تصریح کرد: بعد از فوت دکتر دادسن و رفتن افرادی که در این بیمارستان کار میکردند، رفته رفته این بیمارستان به صورت متروکه در آمد.
بیمارستان دوره قاجار که ظرفیت تبدیل به موزه لوازم پزشکی قدیمی کرمان را داشت
وی گفت: در دهه ۶۰ زمانی که دکتر رستمی رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان بود، قرار بود این بیمارستان بازسازی و به عنوان یکی از بخشهای دانشگاهی و پژوهشی درآید و در این زمینه اقداماتی نیز انجام شد، ولی متأسفانه استقبالی در این زمینه انجام نشد و روند کار به حال خود رها شد.
گلابزاده ابراز کرد: یکی از کسانی که بسیار علاقهمند بود که بیمارستان مرسلین به عنوان موزه لوازم پزشکی قدیمی مورد استفاده قرار گیرد، مرحوم دکتر امامی میبدی، استاد دانشگاه کرمان بود.
مرتضی نیکرو سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان در گفتگویی در خصوص فعلی وضعیت بیمارستان مرسلین کرمان گفته بود: آسیبهای وارد شده به بیمارستان تاریخی مرسلین ناشی از فرسایش طبیعی و بارندگیهای اخیر بوده و هیچ عامل انسانی در این تخریب دخالت نداشته است.
میراث فرهنگی کرمان آماده همکاری برای بازسازی بیمارستان «مرسلین» کرمان
وی بیان کرده بود: ادارهکل میراث فرهنگی آماده همکاری کامل با تمامی دستگاههای اجرایی و نهادهای مالک اماکن تاریخی برای مرمت، احیا، ساماندهی و تعریف کاربری گردشگری این بناها است.
سرپرست ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان افزود: ما آمادهایم با سازمان اوقاف و امور خیریه در حوزه گردشگری بیمارستان مرسلین اقدامات لازم را انجام دهیم. از تمام دستگاههای اجرایی که مالک اماکن تاریخی هستند، درخواست میکنم که برای حفظ این میراث ارزشمند همراهی کنند. شخصاً از استاندار درخواست میکنم که همه دستگاههای مربوطه را برای مشارکت در مرمت و احیاء بیمارستان مرسلین و سایر بناهای تاریخی پای کار بیاوریم.
ارسال دیدگاه