به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از دیار اقوام، باتوجه به مشکل کم آبی و پایین رفتن سطح آب های زیر زمینی در شهرستان فریدن، کشاورزان این منطقه می توانند با تغییر الگوی کشت، زعفران این محصول با ارزش و گران قیمت را برای کاشت انتخاب کنند.
, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, دیار اقوام,از سوی دیگر، بهرهبرداری بیرویه از زمینهای کشاورزی، استفاده بیش از اندازه از آبهای زیرزمینی، چرای بیش از انداره مراتع، تخریب اراضی مرتعی و توسعه شهری، افزایش بیابانها در شهرستان را تشدید کرده است که با توسعه کشت زعفران و با وجود ویژگی های منحصر به فرد آن می توان از وقوع این اتفاق نیز جلوگیری کرد.
,
یکی دیگر از مشکلات شهرستان نداشتن صرفه اقتصادی برخی از محصولات برای کشاورزان است اما کشت زعفران به علت داشتن بازارهای ویژه خود می تواند درصد بالایی از این مشکل را حل کند.
مزایای کشت زعفران
زعفران گران ترین محصول کشاورزی جهان و مهم ترین محصول صادراتی کشورمان ایران است که به غیر از مصرف زیاد داخلی، همه ساله مقدار قابل توجّهی ارز با صادرات زعفران وارد کشور می شود.
,
, مزایای کشت زعفران,
,
از سویی دیگر با توجه به قیمت بالای این گیاه ارزشمند و امکان ارز آوری بسیار زیاد آن برای اقتصاد کشور و به دلیل تولید قریب به ۹۰ درصد زعفران جهان در ایران، این طلای سرخ در زمینه درآمدزایی و اشتغال آفرینی از اهمیت به سزایی برخوردار است.
,
زعفران با کمترین وزن، گران ترین محصول زراعی محسوب می شود که با یک سال کاشت آن می توان از هفت تا ۱۰ سال برداشت کرد و به این صورت از مهاجرت روستاییان جلوگیری کرد.
مزایای کشت زعفران در فریدن
فصل کشت و کار کشاورزی در فریدن تا پایان شهریور ماه می باشد کاشت زعفران عملا با برداشت محصول، دو ماه به این مدت اضافه می کند که کشاورزی را تا هشت ماه ارتقاء می دهد.
,
, مزایای کشت زعفران در فریدن,
,
این کشت می تواند در کنار کشت های دیگر چون پیاز، یونجه ،ذرت و بویژه سیب زمینی به عنوان یک کشت مکمل قرار بگیرد همچنین با توجه به خشکسالی های اخیر نسبت آب به زمین به شدت پایین است و چون سیب زمینی به عنوان آخرین محصول برداشتی این منطقه محسوب می شود، لذا می توان از آب مازاد پایان این کشت ،به عنوان آبیاری برای این محصول استفاده کرد.
,
شرایط اقلیمی منطقه به گونه ای است که کیفیت زعفران تولیدی این منطقه از نظر رنگ و عطر در بالاترین کیفیت ممکن قرار دارد و با قاطعیت می توان گفت، حتی خراسان که به عنوان بزرگترین تولید کننده زعفران دنیا شناخته می شود، قادر به تولید چنین محصول با کیفیتی نیست. بنابراین بدون شک با این ویژگی فرش قرمزی برای تولید زعفران در کشور برای فریدن پهن شده است، هر چند باید مراقب بود این محصول را هم به مانند عسل شهرستان به علت نبود صنایع تبدیلی و مشکلات دیگر با برند شهرستان های دیگر به فروش نرسانند.
توجیه اقتصادی کشت زعفران
کاشت زعفران را از نظر اقتصادی در ادامه بررسی می کنیم زیرا مهم ترین قسمت در کشاورزی صرفه اقتصادی آن محصول است.
,
, توجیه اقتصادی کشت زعفران,
,
ابتدای ترین صرفه اقتصادی زعفران در آبیاریش نهفته است، این کشت به دو آبیاری در این منطقه بیشتر احتیاج ندارد و این یکی از ویژگی های منحصر به فرد این محصول با این وضعیت آب در شهرستان به شمار می رود.
,توجه کنید در ادامه معیار بررسی ما در یک جریب که یک هزار متر مربع است صورت می گیرد، پیاز(کورم) مصرفی در جریب با توجه به تجربه خراسان رضوی بین ۵۰۰ تا هزار کیلوگرم، تولید یک کیلوگرم زعفران خشک را دارد.
,اگر قیمت خرید پیاز را هر کیلو چهار هزار و 500 تومان در نظر بگیریم، مبلغ چهار میلیون و ۵۰۰ هزار تومان هزینه خرید پیاز(کورم) می باشد و مبلغ ۵۰۰ هزار تومان سایر هزینه ها که در مجموع پنج میلیون تومان هزینه دارد.
,با توجه به نوع کشت ،سال اول برداشت زعفران توجیه اقتصادی ندارد اما با برداشت زعفران مقداری از هزینه ها را بر می گرداند، از سال دوم به مدت هفت سال، سالانه یک کیلو زعفران خشک برداشت می کنیم که به طور ثابت مبلغ هفتمیلیون تومان در آمد زاست و طی هفت سال، ۴۹ میلیون تومان در آمد زایی دارد.
,یادآور می شویم بعد از هفت سال برداشت پیاز(کورم) کاشته شده بازده لازم را ندارد و باید نسبت به تغییر زمین آن اقدام شود که بعد از هفت سال پیاز(کورم) داخل زمین دو تا سه برابر می شود و اگر قیمت پیاز ثابت فرض شود تقریبا مبلغ 12 میلیون تومان از فروش پیاز نصیب مان می شود که در مجموع با کسر پنج میلیون تومان هزینه سال اول 56 میلیون تومان در آمد زایی در یک جریب دارد.
,,
| در آمد خالص طی هفت سال | هزینه فروش پیاز | در آمد طی هفت سال | هزینه کاشت سال اول |
| ۵۶ میلیون تومان | ۱۲ میلیون تومان | ۴۹ میلیون تومان | ۵ میلیون تومان |
,
توجه: اعداد در نظر گرفته شده تقریبی می باشد(بر مبنای یک جریب معادل هزار متر مربع)، حال این مبلغ را خودتان در یک جریب با کشت های دیگر نیز مقایسه کنید تا تفاوت میان آن و دیگر کشت ها در فریدن آشکار شود.
, توجه:, بر مبنای یک جریب معادل هزار متر مربع,مجید افشاری
,انتهای پیام/
]
ارسال دیدگاه