هنگام شرجی شدن هوا چه کاری انجام دهیم؟/ کدام بیمار با افزایش رطوبت هوا بیماریش دوچندان میشود!
پدیده شرجی بودن هوا که اغلب در مکان های نزدیک به دریا و روخانه های بزرگ روی می دهد گاهی مشکلاتی را برای مردم ساکن در آن بوجود می آورد و بنابراین مردم درگیر با این پدیده باید بدن خود را با این شرایط آب و هوایی تطبیق دهند تا دچار مشکلات بدنی نشوند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا، نم دار شدن هوا و یا دم شدن هوا، بهمراه دمای بالا یا همان پدیده شرجی پدیدهای است جوی در خلیج فارس و دریای خزر و البته کرانههای آن، که معمولاً از اواخر اردیبهشت آغاز میشود و تا اواخر فصل پاییز به درازا میانجامد.
مردم ساکن در استانهای درگیر با این پدیده باید بدن خود را با این شرایط آب و هوایی تطبیق دهند تا دچار مشکلات بدنی نشوند. در زمان بروز این پدیده گرمای هوا غیر قابل تحمل میشود چرا که بدن آب خود را با تعریق از دست میدهد و به همین دلیل اگر پس از تعریق نتواند دمای بدن را تعدیل کند، گرما دوچندان میشود.
رطوبت هوا و آلرژی
رطوبت هوا به طور مستقیم بر مقدار آلرژنها (مواد حساسیت زا) موثر است. رطوبت زیاد باعث افزایش گردوغبار و قارچها میشود و در نتیجه باعث ابتلا به آلرژی میشود.
رطوبت هوا و درد مفاصل
هنگامی که رطوبت هوا زیاد شود، برخی افراد دچار سردرد و حتی درد مفاصل میگردند. مفاصل دارای گیرندههایی میباشند که نسبت به تغییرات رطوبت و درد حساس هستند.
پوست، به طور مداوم رطوبت خود را از دست میدهد (با تبخیر عرق). مقدار از دست دادن رطوبت پوست، برابر مقدار بخار آب موجود در هوا است.
بدن چگونه سرد میشود؟
هنگامی که دمای محیط نزدیک به دمای بدن گردد، بدن با اعمال یک سری تغییرات، خود را خنک میکند.
این تغییرات شامل عرق کردن، تغییر سرعت گردش خون و افزایش تعداد تنفس برای خنک نگه داشتن بدن است.
خطرات رطوبت زیاد هوا
- هر چه قدر رطوبت هوا زیاد شود، به همان نسبت بدن کار بیشتری برای خنک کردن خود انجام میدهد. هنگامی که تعریق برای خنک کردن بدن کافی نباشد و دمای بدن بالا برود، موجب میشود که آب و مواد شیمیایی مورد نیاز بدن از دست بروند و عدم تعادل مواد شیمیایی در بدن رخ دهد.
راهکارهای مقابله با رطوبت شدید هوا
- نوشیدن مقدار زیادی آب
- خنک کردن بدن
- آرامش
- حفظ رطوبت کافی در خانه
- دوری از هوای گرم
- دم کرده گیاهی مخصوصا بابونه، باعث شل شدن عضلات و کاهش درد میشود.
- دوش آب گرم بگیرید.
- از غذاهای حاوی کلسیم، پتاسیم و منیزیوم استفاده کنید. موز منبع خوبی از پتاسیم است.
- ماساژ نیز باعث سهولت جریان خون میشود و گرفتگی عضلات و درد را کاهش میدهد.
- کاهش قدرت بدنی و خستگی، گرفتگی عضلات، غش کردن و سنکوپ و گرمازدگی از دیگر مشکلاتی هستند که در زمان افزایش میزان رطوبت هوا برای شهروندان به وجود میآیند.
دوچندان شدن مشکلات بیماران تنفسی در هوای شرجی
رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز میگوید: سوخت و ساز مواد قندی و مواد چربی در بدن، گرما تولید میکند که این گرما باید از بدن خارج شود در غیر این صورت دمای بدن بالا رفته، تب و مشکلات دیگر ایجاد میشود. اسماعیل ایدنی میافزاید: یکی از راههای دفع گرمای بدن تعریق است. وقتی دمای بدن بالا میرود، مایعی در سطح پوست جمع شده که در اثر تبخیر آن بدن خنک میشود اما هنگامی که غلظت بخار آب هوای محیط بالا باشد، این تعریق در پوست با مشکل مواجه شده و گرما براحتی از بدن خارج نمیشود، به همین دلیل راه دیگری برای پایین آوردن دمای خود پیدا میکند.
وی بیان میکند: راه دیگر برای خنک شدن بدن Convection یا تشعشع گرمایی است. لازمه این روش دفع گرما، این است که دمای هوای محیط کمتر از دمای بدن یعنی ۳۷ درجه سانتی گراد باشد تا تبادل حرارتی میان بدن و محیط بیرون انجام شود. به دلیل همین دمای پایین هوا است که شرجی بودن در بعضی استانها مانند شهرهای شمالی کشور به اندازه خوزستان مشکل زا نیست، چرا که دمای بدن از طریق تشعشع پایین آمده و شرایط قابل تحمل میشود.
ایدنی ادامه میدهد: در صورتی که دمای هوای محیط گرم و شرجی باشد، فرآیندهای تشعشعی و تبخیری کاهش دمای بدن، دچار اختلال شده و بدن از طریق تنفس با تجمع حرارت خود مقابله میکند که این عمل فعالیت عضلانی را بالا برده و گرمای بیشتری تولید میکند. به همین دلیل است که افراد در هوای شرجی دچار تنگی نفس میشوند.
وی میگوید: اگر فرد دچار مشکلاتی مانند آسم، برونشیت مزمن، کم خونی، بیماریهای قلبی و سایر مشکلات تنفسی باشد با بروز هوای گرم و شرجی و افزایش کارکرد سیستم تنفسی، مشکلات دوچندان میشود.
ایدنی میافزاید: افرادی که دچار مشکلات تنفسی هستند باید از قرارگیری در هوای گرم و شرجی اجتناب کنند و تا حد امکان در مقابل کولر و هوای خنک باقی بمانند؛ البته این توصیهای پیشگیرانه است و نه درمانی.
ارسال دیدگاه