بررسی داستان و رمان های دینی + معرفی کتاب
وقتی صحبت از کتاب داستان یا رمان دینی به میان می آید در نگاه اول ، چنین به نظر میآید که میان دین و رمان ارتباط چندانی نیست.
به گزارش راه دانا؛ وقتی صحبت از کتاب داستان یا رمان دینی به میان می آید در نگاه اول ، چنین به نظر میآید که میان دین و رمان ارتباط چندانی نیست. ولی باید گفت که بین رمان و دین ارتباط تنگاتنگی وجود دارد و حتی برخی رماننویسان بزرگ مضمونهایی را انتخاب میکنند که مفاهیم ضمنی دینیدارند؛ و این مفاهیم ضمنی در تفکر و عمل شخصیتهای داستان بروز مییابد، نه به صورت مستقیم، به همین دلیل شاید با نگاه سطحی، نتوان به مضمون دینی رمان پیبرد؛ از طرفی بهرهگیری از قصه وداستان با هدف القا و آموزش مفاهیم دینی، سابقهای طولانی و کارنامهای درخشان دارد؛ به خصوص در دوران جدید که ادبیات داستانی دینمحور، جانشین داستانهای مبتنی بر اساطیر شده است.
حضور دین در ادبیات ایران از سابقهی بسیار طولانی برخوردار است به خصوص که جامعهی ما جامعهی دینی است و در طول تاریخ و ادبیات، ایران ابتدا تحت آموزههای دین زردشت و بعد از آن آموزههای دین اسلام، بوده است و با مراجعه به متون ادبی، چه متون ایران باستان و چه متون ادبی بعد از وروداسلام ، حضور پررنگ دین را میتوان دید.
در طول تاریخ بیان داستان همواره الهام بخش انسان در مسیر زندگی بوده و هست و حکایات ره توشه ی ارزنده برای به سلامت طی کردن مسیر زندگی بود است. خاصه، داستان در زندگی مسلمانان جایگاه ویژهای دارد و مسلمانان همواره سعی کرده اند روح خود را از معارف زندگی ساز قرآن پرورش دهند که سر شار از مثال و داستان های اقوام گذشته است؛ ، داستانهایی که مذهب در پیشبرد قصه نقش پررنگی داشته و هدف بیان قصه براساس آیات قران تفکر بوده است.
در این روز های پرمشغله که هرکس با گرفتاری های زندگی خودش دست و پنجه نرم میکند خواندن داستان های مذهبی انسان را از گرداب این هیاهو به بیرون می کشاند و روشنگر شیوه ی درست زندگانی برای افراد است؛ در واقع خواندن داستان هایی دربارهی دین و آدمهای مذهبی هم میتواند پشتوانه ای اعتقادی باشد و هم تلنگری برای محکمتر شدن پیوند خواننده با مذهب که همواره انسان را به تغکر و پند گرفتن وادار می کند و دری تازه به دنیای معرفت می گشاید.
در عصر جدید ادبیات ایران رمان به خصوص رمان مذهبی دینی رشد بسیار خوبی داشته و بسیاری از نویسندگان در این قالب داستانی دست به قلم شده اند یکی از نویسندگانی که در این زمینه بیشترین توفیق را داشته و توانسته آثاری را خلق کند که توجه مخاطبان را جلب نماید استاد مظفر سالاری است که جزو نویسندگان خوش قلم در این زمینه است.
حجتالاسلام مظفر سالاری متولد ۱۳۴۱ شهر یزد است، نویسندهی روحانیای که از کودکی در حوزهی ادبیات کودک و نوجوان فعالیت داشته و از دوران دبستان عضو کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان بوده و از سال ۶۷ ادارهی دفتر تبلیغات و کتابخانهی ادبی را بر عهدهدار بوده است.
آقای سالاری که ترجیح خود را نوشتن برای کودکان و نوجوانان میداند از بچگی کار نویسندگی خود را از نوشتن انشا برای دوستان و نوشتن خلاصهی کتابهایی که میخوانده شروع کرده اما کتاب محبوب و معروفش با نام « رویای نیمه شب » بیشتر یک کتاب خانوادگی محسوب میشود و نمیتوان آن را صرفا در دسته کتابهای کودک و نوجوان قرار داد. مظفر سالاری برای همین کتاب درسال ۸۳ نامزد ﮐﺘﺎب ﺳﺎل جمهوری اﺳﻼﻣﯽ و ﺑﺮﮔﺰﯾﺪه ﮐﺘﺎب ﺳﺎل وﻻﯾﺖ و همچنین برگزیده ﮐﺘﺎب ﺳﺎل ﺳﻼم ﺑﭽﻪها وپوپک شده است. بارها داور ﮐﺘﺎب ﺳﺎل ﺑﻮده و ﺑﺎ ﻋﻨﺎوﯾﻦ ﮐﺎرﺷﻨﺎس، ﻋﻀﻮ هیئت ﻋﻠﻤﯽ، ﻣﺸﺎور و ﻣﺪﯾﺮ در اﻣﻮر ادﺑﯽ و هنری دﻋﻮت ﺑﻪ ھﻤﮑﺎری شده است.
در ادامه قصد داریم پر اقبال ترین اثر او « کتاب رویای نیمه شب » که در قالب داستان دینی یکی از پر مخاطب ترین کتاب ها بوده است را معرفی و مورد ارزیابی قرار دهیم.
معرفی کتاب رویای نیمه شب
رویای نیمه شب، رویایی است از جنس عشق که در فضای مذهبی شهر حله در عراق، که زمانی جایگاه حوزه علمیه شیعه و زادگاه مجتهدان بسیاری بوده است، جریان دارد.
این کتاب روایتی داستانی است از زندگی افرادی که سرنوشت آنها را در مسیرعشق به چالش می کشاند و دچار اختلاف مذاهب می کند. نویسنده در این اثر حکایت دلدادگی جوانی از اهل سنت به دختری شیعه مذهب را به تصویر می کشد. راه وصال این دو جوان از مسیری پر از پستی و بلندی عبور می کند که تلخی ها و شیرینی های بسیاری برای آنها به ارمغان می آورد . شخصیت محوری داستان پسری به نام هاشم است، او که در کودکی یتیم شده، مادرش او را ترک کرده و او حالا نزد پدر بزرگ زرگرش قد کشیده و بزرگ شده است. اگر آن روز برای فروش زیورآلات به کمک پدربزرگش نمی رفت این قصه هم رقم نمی خورد. ریحانه که همراه مادرش برای خرید گوشواره به مغازه آنها در شهر حلّه رفته، هاشم را دچار خود کرده و عشقی آتشین را در وجودش روشن کرده است. ابوراجح حمامی دوست پدربزرگ هاشم است که دختری به نام ریحانه دارد. هاشم دل در گرو ریحانه می اندازد و داستان بدینگونه ادامه می یابد . هاشم میداند با شکافی که مذهب بین او و ریحانه به وجود آورده، هرگز امکان رسیدن به ریحانه برایش وجود ندارد. به همین خاطر نیز جرات ابراز عشق را ندارد.
در ادامه داستان، حاکم حله سعی میکند با سرکوب شیعیان و ایجاد نفرت میان شیعه و سنی، جایگاه خود را محکم کند. در این زمان اصلیترین اتفاق داستان برای ابوراجح حمامی (پدر ریحانه) رخ میدهد؛ اتفاقی که باعث دگرگونی اعتقادی در حله میشود.
گفتنی است کتاب رویای نیمه شب اثر حجت الاسلام مظفر سالاری در 280 صفحه توسط انتشارات کتابستان معرفت راهی بازار نشر شده است. برای خرید این کتاب به سایت پاتوق کتاب مراجعه کنید.
ارسال دیدگاه