اخبار داغ

شیخی در گفتگو با دانا:

اصلاح نظام بانکی و مالیاتی زمینه مولدسازی و کنترل تورم را به وجود می آورد

اصلاح نظام بانکی و مالیاتی زمینه مولدسازی و کنترل تورم را به وجود می آورد
یک تحلیل‌گر اقتصادی با اشاره به اصلاح نظام بانکی و مالیاتی گفت: با کم‌کردن نقش بخش غیرمولد و فعال‌سازی بخش مولد اقتصادی زمینه کنترل تورم به وجود خواهد آمد.

عبدالمجید شیخی، کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ درباره راهکارهای کاهش تورم در شرایط کنونی و نحوه هزینه کرد ارز در کشور برای کنترل تورم، اظهار کرد: اقتصاد به دو بخش مولد اقتصادی و غیرمولد تقسیم می‌گردد. حجم عمده نقدینگی در میدان بخش غیرمولد و در دست افراد غیرمولد است. این افراد به طور کل دلال و سوداگرند که همواره باجان و مال مردم بازی می‌کنند.

باید راه را برای فعالیت‌های مولد اقتصادی باز کنیم

وی ادامه داد: متأسفانه در شرایط کنونی بانک‌ها بخش قابل‌توجهی از نقدینگی را در اختیار بخش‌های غیرمولدها قرار داده‌اند. حال اینکه لازم است جولانگاه را از افراد و صاحبان سرمایه غیرمولد بگیریم و راه را برای فعالیت‌های مولد بازکنیم.

وی افزود: در وهله نخست نظام بانکی است که نقدینگی را به بخش غیرمولد هدایت کرده است. پس از نظام بانکی، نظام مالیاتی موجب رشد بخش غیرمولد شده است. متأسفانه ابزار برخورد با بخش غیرمولد فراهم نیست. ضرورت دارد که سامانه پایش تراکنش‌های پولی و مالی متمرکز شود تا کلیه تراکنش‌ها کنترل شوند.

بیشتر بخوانید:

مهار تورم؛ هدف دارایی ارزشمند برای اقتصاد کشور/ مهار تورم و رشد تولید در گرو چیست؟

این اقتصاددان تصریح کرد: به‌تازگی به نام تنظیم بازار ارز، مرکز مبادلات ارز و طلا تشکیل‌شده است. این امر بازار نیما را از رسمیت خارج کرده و بازار جدید تحت عنوان بازار توافقی را رسمیت بخشیده است. گویی این تصمیم تسلیم در برابر سوداگران بود و اکنون نیز بازار ارز در کنترل سوداگران است.

پیمان‌سپاری ارزی اجباری شود

وی در ادامه گفت: هدف‌گذاری‌های مهم اقتصادی در سال جاری این است که پیمان‌سپاری ارز اجباری شود به‌ویژه برای شرکت‌هایی همچون پتروشیمی‌ها و فولادی‌ها که همواره صادرات می‌کنند، ارز را در بازار آزاد عرضه می‌کنند و قیمت محصولات خود را مطابق بازار جهانی عنوان می‌کنند که خود سرآغازی برای گرانی و افزایش قیمت کالاهاست.

وی متذکر شد: متأسفانه بازار بانکی با نرخ تعیینی فعالیت می‌کند. این امر تأییدی بر حاشیه سود سوری بر بازار است. به طور مثال برخی اعلام می‌کنند که سود ۲۶ درصد می‌دهند؛ با کدام مجوز چنین سودی اعمال می‌شود؟ نرخ سود می‌بایست تحققی و عملیاتی باشد.

شیخی تأکید کرد: در اسلام هزینه فرصت برای پول وجود ندارد؛ بلکه هزینه فرصت سرمایه وجود دارد. متأسفانه در برخی موارد نظام بانکی هزینه فرصت سود را رقم می‌زند. در بازار سرمایه نیز میدان به بورس‌بازان داده شده است.  بنابراین بازار سرمایه گاه تعیین سود سوری برای پول را رقم می‌زند و تعیین هزینه فرصت را ایجاد می‌کند.

سود سوری و تعیین هزینه فرصت برخلاف اقتصاد اسلامی است

وی گفت: سود سوری و تعیین هزینه فرصت برخلاف اقتصاد اسلامی است و باید اصلاح گردد. هزینه فرصت سرمایه در بازار سهام باید مبنای بازار گردد تا از جولانگاه نرخ‌گذاری در بازار جلوگیری شود.

این استاد دانشگاه ادامه داد: اگر می‌خواهیم قطار مسابقه تورمی را متوقف کنیم، باید تمامی ابزارهای سوداگران مرگ را از دست بازی‌کنندگان باجان و مال مردم خارج کنیم. رصد تراکنش‌های مالی، اخذ مالیات و اعمال جریمه‌های سنگین بر نقل‌وانتقالاتی همچون پول، ارز، سکه، زمین، خودرو، مسکن و باغ می‌تواند گام مفیدی برای کنترل تورم باشد. در این مسیر باید از مقداری که صرف زندگی حقیقی افراد می‌شود، صرف‌نظر کرد.

درآمدهای ناشی از بازگشت فرارهای مالیاتی در بخش مولد اقتصادی هزینه شود

شیخی توضیح داد: اگر از فرار مالیاتی بخش غیرمولد جلوگیری شود و مالیات در بخش تولید هزینه شود دیگر نیازی به فروش نفت خام، گاز و مواد پتروشیمی خام نخواهیم داشت. براین‌اساس هیچ کسری بودجه‌ای نیز شکل نخواهد گرفت و معادله غلطی نیز مطرح نخواهد شد. هنگامی‌که بخش غیرمولد نرخ‌گذاری کند، مسابقه تورم شکل می‌گیرد و مردم ناچار به شرکت در این مسابقه خواهند شد.

وی در ادامه گفت: عدم شرکت در این مسابقه قدرت خرید را کاهش خواهد داد؛ لذا فردی که سرمایه و پول در دست دارد، سرمایه خود را به سکه و ارز تبدیل خواهد کرد تا قدرت خرید داشته باشد.

راهکارهای کاهش نرخ تورم/ نرخ ارز باید حقیقی شود

وی در پاسخ به اینکه راهکار چیست گفت: پیمان‌سپاری ارزی می‌بایست اجباری شود و نرخ ارز باید حقیقی گردد. بانک مرکزی می‌تواند نرخ اعلام‌شده ارز را تنازلی کند و به‌مرور نرخ را کاهش دهد تا سرانجام نرخ ارز به قدرت برابری خرید برسد. متأسفانه بدنه کارشناسی در شرایط مطلوب خود نیست و می‌بایست اصلاح گردد. با نظرات مکتوب  نسخه‌های منسوخ در کتاب‌های سرمایه‌داری وارداتی نمی‌توان اقتصاد اسلامی را پیاده و اجرا کرد و بر نرخ تورم فائق آمد.

وی ادامه داد: ضرورت دارد تا دلار و یورو را از زندگی خود حذف کنیم. چنانچه دلار از زندگی‌مان حذف شود، از آسیب‌های دلار مصون خواهیم ماند. همچنین باید پروژه‌ها را عرضه و متقاضیان داخلی و خارجی را جذب کرد. باید پروژه‌هایی که امکان مجوز از سوی دولت را دارند به متقاضیان معرفی و سپس آن‌ها را به نظام بانکی متصل کرد.

تسهیلات همواره باید آماده عرضه به متقاضیان سرمایه‌گذاری باشد

شیخی تصریح کرد: تسهیلات همواره باید آماده عرضه به متقاضیان سرمایه‌گذاری باشد و باید فضا را برای بخش مولد مهیا سازیم و نرخ‌های مالیاتی را عادلانه رقم بزنیم.

وی در پایان گفت: همچنین باید دست مولدان را به شرکت‌های دانش‌بنیان و تشکل‌های تعاونی گره بزنیم. تشکل‌های قدیمی را بازسازی کنیم و دانش‌آموختگان را به تشکل‌های نوساز هدایت کنیم و در این مسیر ضرورت دارد تا منابع بانکی که همچون آب پشت سد جمع شده‌اند را به دریچه تزریق منابع به سمت بخش مولد هدایت کنیم تا بخش مولد جانی تازه بگیرد و تورم مهار شود.

بیشتر بخوانید:

۲ عامل اصلی و راهکارهای کوتاه مدت و بلندمدت مهار تورم

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه