اخبار داغ

خاتم‌کاری هنری چشم‌نواز در نصف‌جهان

خاتم‌کاری هنری چشم‌نواز در نصف‌جهان
خاتم‌کاری این خاصیت را دارد چشم و نظر هر شخصی با هر سلیقه‌ای را به سمت خود بکشد و به‌واسطه این خاصیت توانست از مرزهای ایران گذر کرده و فرامرزی شود.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «صاحب نیوز»؛ خاتم‌کاری از جمله هنرهای بسیار قدیمی و متمدن کشورمان بوده و از همان زمان پیدایشش توانست خود را در دل‌ها و خانه‌های ایرانیان جا کند؛ این هنر همچنین این خاصیت را دارد چشم و نظر هر شخصی با هر سلیقه‌ای را به سمت خود بکشد و به‌واسطه این خاصیت توانست از مرزهای ایران گذر کرده و فرامرزی شود.

خاتم‌کاری اولین هنری نیست که از کنار هم قراردادن اشکال هندسی و مثلث‌ها در کشور ایران به وجود آمده باشد؛ اما تلفیق استخوان، فلز، چوب‌های رنگی و ظرافت در برش دسته‌هاست که این هنر را متمایز کرده و چگونگی تکامل این هنر، به‌راستی هر شنونده‌ای را میخکوب می‌کند.

قرارگرفتن درست و اصولی اجزای کار هنر خاتم‌کاری در کنار هم از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و شاگردان و کارورزان نمی‌توانند تا زمانی که تسلط کافی بر روی انجام آن پیدا نکردند، دسته‌های خاتم را بچینند و این کار اغلب توسط استادکار انجام خواهد شد تا نتیجه کار مقبول و مرغوب باشد.

محمد مصلحی یکی از استادکارانی است که سال‌های زیادی را در استان اصفهان وقف انجام هنر خاتم و تولید اشیا نفیس کرده است؛ بنابراین با این هنرمند زبردست به گفت‌وگو پرداختیم تا اطلاعات بیشتر و دقیق‌تری را در حوزه مراحل انجام این هنر به دست آوریم.

 *خوش‌سلیقه بودن استاد خاتم‌کاری مهم است

محمد مصلحی در گفتگو با خبرنگار صاحب نیوز اظهار کرد: اینکه چه طرح و رنگی را در تهیه هنر خاتم بکار ببریم سلیقه‌ای است؛ بنابراین مهم است استاد خاتم‌کار علاوه بر تبحر و ظرافت در انجام مراحل خاتم‌کاری، خوش‌سلیقه نیز باشد تا نتیجه هنری که انجام شده، دلنشین و جذاب باشد.

استادکار و مدرس خاتم‌کاری عنوان کرد: مواد اولیه خاتم شامل استخوان حیوانات، فلزات، چوب‌های رنگی، چسب سریش و یک سری ابزار است که در این هنر از چوب‌های مختلفی بهره می‌گیریم؛ چراکه کارایی و رنگ هر چوب با چوب دیگر متفاوت بوده و همچنین مقاومت چوب‌ها نیز با یکدیگر فرق می‌کند.

مصلحی بیان کرد: دسته‌ها را طبق سلیقه خودمان بر اساس اصولی که موجب شکل‌گیری لایه خاتم می‌شود می‌چینیم، با چسب سریش چسبانده، با نخ محکم کرده و پس از خشک‌شدن به ضخامت یک و نیم تا دو و نیم میلی‌متر می‌بریم، لایه‌ها به شکل‌های مثلثی و متساوی‌الاضلاع بریده می‌شوند و نهایتاً با کنار هم قرارگرفتن روی ظرف موردنظر، سوهان‌کشی و پرداخت کامل می‌شود.

زهرا احمدی هنرمند جوان دیگری است که به‌تازگی به جمع هنرمندان این شاخه از هنر نفیس ایرانی پیوسته و پس از گذراندن دوره آموزشی خود نزد استاد خاتم‌کاری، اکنون کمتر از دو سال است به‌صورت مستقل به تولید و فروش مصنوعات دستی روی آورده و اعتقاد دارد این کار روحش را تجلی داده است.

*خاتم‌کاری مرا وارد بعد دیگری از زندگی کرد

زهرا احمدی در گفتگو با خبرنگار صاحب نیوز اظهار کرد: دو سال پیش مادرم را ناگهانی ازدست‌داده و به افسردگی شدیدی گرفتار شده بودم نهایتاً با اصرار پدرم نزد دوست صمیمی‌اش که یکی از اساتید و مدرسان خاتم‌کاری بود رفته و مشغول به یادگیری و انجام خاتم‌کاری شدم، با اینکه به‌درستی دل و حوصله انجامش را نداشتم؛ اما پس از گذشت دو هفته با انجام مراحل خاتم‌کاری احساس بهتری داشتم.

هنرمند خاتم‌کار اذعان کرد: هیچ‌وقت فکرش را نمی‌کردم در شاخه هنر این‌قدر ذوق و استعداد داشته باشم چرا که از ابتدای نوجوانی فقط و فقط به تحصیلات پرداخته و هیچگاه شاخه دیگری اعم از هنر، موسیقی یا ورزش را امتحان نکرده بودم حتی کلاس‌های تابستانی‌ام کلاس‌های درسی بود؛ اما واردشدن هنر به زندگی‌ام مرا وارد بعد دیگری از زندگی کرد.

احمدی تصریح کرد: پس از گذراندن هفت ماه آموزش توانستم تأییدیه نهایی را از استاد مهربان و جواز کسبم را از سازمان صنایع‌دستی گرفته و با راهنمایی استادم وارد بازار کار شده و شروع به تولید و فروش ظروفی که مزین به هنر خاتم هستند، کنم.

اصغر ساعدی هنرمند دیگری است که با وی در خصوص وضعیت بازار و خریدوفروش خاتم‌کاری به گفتگو پرداختیم این هنرمند ادعا می‌کند اصفهان بهترین شهری است که می‌توان در آن هنر و استعداد هنری را کشف کرد.

*قدرت پسندیده شدن ظروف هنری را نباید دست‌کم گرفت

اصغر ساعدی توضیح داد: ۱۲ سال است کف بازار سنتی و صنایع‌دستی اصفهان واقع در میدان نقش‌جهان مشغول به تولید و فروش خاتم‌کاری هستم، باید بگویم بهبود حضور گردشگران خارجی تأثیر شگرف و بسزایی در حوزه گردشگری و هنر هر شهر و کشوری دارد.

هنرمند و صاحب فروشگاه صنایع‌دستی یادآور شد: حدود ۶ سال است سفت‌وسخت درگیر مشکلات صنایع‌دستی شده‌ایم؛ کرونا ازیک‌طرف و پس از آن افزایش قیمت مواد اولیه و هزینه‌های جاری و رکود بازار مشکلات در این حوزه را بیشتر کرده است.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه