امید تازه کشاورزان در خشکسالی؛
نوآوری گلخانهداری راه نجات کشاورزی سیستانوبلوچستان است
کشت گلخانهای در شهرستان زهک میتواند به عنوان یک راهحل پایدار و موثر برای مواجهه با چالشهای کشاورزی منطقه محسوب شود.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، کشت گلخانهای به عنوان یکی از روشهای نوین کشاورزی، با استفاده از تکنولوژیهای پیشرفته، امکان بهرهوری بیشتر از زمینهای محدود و منابع آب را فراهم میآورد؛ در شهرستان زهک، با توجه به شرایط اقلیمی خاص و محدودیتهای منابع آبی، کشت گلخانهای به عنوان یک راهحل کارآمد و پایدار مطرح شده است.
این روش کشاورزی میتواند به کشاورزان منطقه کمک کند تا محصولات متنوعی از جمله سبزیجات، میوهها و گلهای زینتی را در تمام فصول سال و با کیفیت بالا تولید کنند؛ افزایش تولید و بهرهوری، کاهش هدررفت آب و امکان کنترل دقیقتر شرایط محیطی از جمله مزایای کشت گلخانهای هستند که میتوانند به توسعه پایدار و اشتغالزایی در شهرستان زهک کمک کنند.
شمال سیستان و بلوچستان سالهاست درگیر بحرانهای کم آبی است؛ اما کشاورزان شهرستان زهک با استفاده از منابع آبی محدود چاهکها به گلخانه داری روی آوردهاند.
در شرایطی که منابع آبی در کشور محدود است، کشاورزان این منطقه اقدام به تغییر الگوی کشت و تولید محصولاتی کردهاند که علاوه بر افزایش تولید، کشاورزی پایدار را به همراه دارد.
کشت گلخانهای در شهرستان زهک میتواند به عنوان یک راهحل پایدار و مؤثر برای مواجهه با چالشهای کشاورزی منطقه محسوب شود؛ با توجه به شرایط اقلیمی خاص این شهرستان و محدودیتهای منابع آبی، کشت گلخانهای میتواند به بهبود بهرهوری و افزایش تولید محصولات کشاورزی کمک کند.
افزایش بهرهوری و تولید کشت گلخانهای امکان کنترل دقیق شرایط محیطی مانند دما، رطوبت، نور و تهویه را فراهم میآورد که منجر به افزایش بهرهوری و تولید محصولات با کیفیت بالا میشود.
صرفهجویی در مصرف آب در شهرستان زهک که منابع آبی محدود است، استفاده از سیستمهای آبیاری نوین مانند آبیاری قطرهای در گلخانهها میتواند به کاهش مصرف آب کمک کند و بهرهوری آبی را افزایش دهد.
تولید محصولات در خارج از فصل با کشت گلخانهای، میتوان محصولات کشاورزی را در تمام فصول سال تولید کرد که این امر به تأمین نیازهای بازار و افزایش درآمد کشاورزان کمک میکند.
کاهش وابستگی به شرایط جوی گلخانهها به کشاورزان امکان میدهند تا شرایط محیطی را به طور مستقل از وضعیت جوی کنترل کنند و محصولات را بدون تأثیرپذیری از نوسانات آبوهوایی تولید کنند.
رضایت کشاورزان از گلخانهداری
علی میری یکی از گلخانهداران زهکی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: تعدادی گلخانه در زهک دارم و گذران زندگیام را از این طریق میکند.
وی با بیان اینکه در گلخانهها خیار، گوجه و بادمجان کشت میشود، گفت: ۹ هزار مترمربع سطح زیر کشت امسال است و به همراه خانواده یک مجتمع گلخانهای در حدود ۲۰ گلخانه راهاندازی کردهایم و درآمد نسبتاً خوبی برای ما دارد.
یکی از کارگران این گلخانهها عنوان کرد: در این گلخانهها کار میکنیم و برای ما شغل ایجاد شده است؛ از این کار راضی هستیم.
محمد لکزایی مدیر جهاد کشاورزی زهک در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: با استقبال کشاورزان منطقه خدا را شکر توانستیم بیش از ۶۱ هکتار از انواع محصولات گلخانهای را زیر کشت ببریم.
وی افزود: پیشبینی میشود در سال جاری بیش از ۹ هزار تن محصولات صیفیجات را وارد بازار مصرف داخلی و خارجی کنیم.
این مسئول ادامه داد: افزایش سود کشاورزان با افزایش تولید محصول در تمام فصول، عدم نیاز به آفتکش و صرفهجویی در مصرف آب از مهمترین مزایای کشت گلخانهای در سیستان است.
استقبال کشاورزان از محصولات کم آببر
غلامرضا آذرسا کارشناس جهاد کشاورزی زهک نیز در گفتگو با خبرنگار ما بیان کرد: با افزایش خشکسالیها، تعداد گلخانهها در حال افزایش است و این نشاندهنده این است که کشاورزان به محصولات کم آب بر روی آوردهاند.
وی افزود: خیار گوجهفرنگی فلفل و بادمجان عمده محصولاتی است که از گلخانههای این شهرستان زهک برداشت میشود و به روسیه نیز صادر شده است.
به گفته حسن دهمرده فرماندار زهک، آن چیزی که برای تکمیل زنجیره ارزش این موضوع در دستور کار قرار دادهایم، موضوع بستهبندی، تجاریسازی و ایجاد سردخانه برای نگهداری این محصولات بود که هم در کیفیت و هم در بازاریابی آنها نقش مهمی دارد.
وی افزود: این گلخانهها در فاصله چندکیلومتری مرز ایران با افغانستان قرار دارند که علاوه بر ایجاد اشتغال پایدار میتواند در صادرات و ارزآوری برای کشور مفید باشد.
با خشکسالیهای سیستان بسیاری از مشاغل بومی و سنتی مردم منطقه از بین رفت و حمایت از گلخانه داری علاوه بر افزایش تولید و اشتغال پایدار و ماندگاری روستاییان و روستاها را به دنبال خواهد داشت.
کشت گلخانهای در شهرستان زهک با توجه به شرایط اقلیمی و محدودیتهای منابع آبی، به عنوان یک راهحل پایدار و مؤثر مطرح است؛ با بهرهگیری از مزایای کشت گلخانهای، مقابله با چالشها و اجرای راهکارهای پیشنهادی، میتوان به توسعه کشاورزی پایدار و افزایش درآمد کشاورزان در این منطقه کمک کرد.
ارسال دیدگاه