فعالیتی که همت همگان را میطلبید؛
سرشماری عمومی کشاورزی راهی برای توسعه کشور
سرشماری عمومی کشاورزی به معنی شمارش همه واحدهای کشاورزی و ثبت ویژگیهای هر یک به طور جداگانه است که این فعالیت با اهداف خاصی انجام میشود که از مهمترین آن میتوان به توسعه کشور اشاره کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از پایگاه خبری تحلیلی «موجرسا»؛ سرشماری عمومی کشاورزی به معنی شمارش همه واحدهای کشاورزی و ثبت ویژگیهای هر یک به طور جداگانه بوده و تمام واحدهای کشاورزی نقاط روستایی و شهری را در زیر مجموعه خود قرار میدهد.
بیشتر بخوانید
سرشماری کشاورزی، گردآوری اطلاعات، فعالیتهای مختلف کشاورزی، پرورش محصولات دائمی، کشت محصولات گلخانهای و بسیاری از موارد دیگر را شامل میشود.
بر اساس آخرین سرشماری که در سال ۱۳۹۳ اجرا شده بیش از 4 میلیون بهرهبردار کشاورزی در کشور وجود دارد که ۹۰ درصد آنها در مناطق روستایی فعالیت دارند.
سرشماری عمومی کشاورزی اهداف مشخص شدهای دارد که انجام برنامهریزی درست در بخش کشاورزی، تصمیمسازی مناسب، هدفگذاری صحیح، اجرای موفق و نظارت و ارزیابی، ارائه تسهیلات از جمله آن است که برای همه موارد فوق نیازمند جمعآوری اطلاعات و دادههای دقیقی است که علاوه بر فعالیت آمارگیران و سرشماران، نیازمند همکاری کشاورزان و مسئولان است.
میزان سرشماری در استان بالاتر از سطح کشوری
ایرج امینی، معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: سرشماری عمومی کشاورزی از ۱۰ آبان ماه آغاز شد.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان با اشاره به اینکه به دلیل محدودیتهایی که وجود داشت سرشماری در استان زنجان با پنج روز تاخیر آغاز شد، ابراز کرد: ما در مهلت قانونی نتوانستیم سرشماری را به پایان برسانیم و مانند همه نقاط کشور مهلت سرشماری تمدید شد.
وی با اشاره به اینکه در روزهای پایانی با توجه به اینکه اطلاعات بهرهبرداران و کشاورزی جمعآوری و ثبت میشود، یادآور شد: روند اجرا اندکی کند خواهد بود چون عمده بهرهبرداران ساکن شناسایی شده و اطلاعات ثبت شده و بهرهبردارانی که قرار است اطلاعات آنان را دریافت کنیم بهرهبرداران غیر ساکن هستند.
امینی ادامه داد: بهرهبرداران غیر ساکن یعنی افرادی که در محدوده آبادیها و و روستاها، فعالیت و کشاورزی دارند ولی مقیم آن شهر و روستا نبوده و دسترسی به آنها سخت است.
وی با تاکید بر اینکه در تلاشیم تا از طریق منابع اطلاعاتی به درستی این افراد را شناسایی و اطلاعات را جمعآوری کنیم، تصریح کرد: سعی داریم پوشش حداکثری را در سرشماری داشته باشیم.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان ضمن تشکر و قدردانی از دهیاران که در انجام سرشماری همکاری کردند، گفت: از محدود دهیارانی که همکاری نکردند گلهمندیم و مطمئناً این اطلاعات در آبادانی، روستا و آبادی خودشان موثر خواهد بود.
تکمیل سرشماری نیازمند تمدید مدت زمان
وی با بیان اینکه در برخی روستاها همکاری و همراهی با آمار و اطلاعاتگیران کم بوده یا اصلاً وجود نداشت، تصریح کرد: به همین دلیل در آن روستاها با مشکل مواجه بودیم و بهرهبرداران کشاورزی به صورت کامل شناسایی نشدند یا در زمینه اطلاعات با چالش مواجه هستیم.
امینی با بیان اینکه تعداد این روستاها و افرادی که همکاری نکردهاند اندک بود، تاکید کرد: وجود چنین شرایطی سبب نقص اطلاعات است.
وی ابراز کرد: از مردم کشاورزان و بهرهبرداران به خاطر همکاری نهایت سپاسگزاری را داریم و از آنها درخواست میکنیم در مواجهه با آمارگیران همکاری لازم را داشته و اطلاعات را دقیق در اختیار آنان بگذارند.
معاون آمار و اطلاعات سازمان مدیریت و برنامهریزی استان زنجان با اشاره به اینکه کشاورزان و بهرهبرداران، مطمئن باشند این اطلاعات در آبادانی منطقه و محیط زندگی آنان موثر خواهد بود، عنوان کرد: سرشماری بیشترین پیشرفت را شهرستان ماهنشان دارا بوده است.
وی تصریح کرد: بهطور متوسط ۱۰ روز دیگر فرصت برای تکمیل سرشماری نیازمندیم تا بتوانیم اطلاعات بهرهبرداران را به صورت کامل جمعآوری و ثبت کنیم.
وجود اهداف مشخص شده در انجام سرشماری
جعفر خلفی، رئیس اداره آمار و فناوری اطلاعات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: سرشماری عمومی در کشور ما نیز همانند بسیاری از کشورها هر ۱۰ سال یک بار بهصورت منظم انجام میشود و اهداف مشخص شدهای دارد.
وی افزود: ما برای برنامهریزی و مدیریت خدماتی که ارائه میشود و یا میزان تولیدات حوزه کشاورزی و میزان توزیع نهادههای کشاورزی مانند کود و بذر نیاز به آمار و اطلاعات دقیق داریم.
رئیس اداره آمار و فناوری اطلاعات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان گریزی به اهمیت این موضوع از دید رهبر انقلاب زد و ابراز کرد: مقام معظم رهبری هنگام بازدید از نمایشگاه کشاورزی سئوالی مبنی بر اینکه میزان اراضی کشاورزی کشور چه مقدار است را مطرح کردند.
وی اظهار کرد: نیاز به سیستم پاسخگویی منظمی بود تا بتوانیم با استدلال دقیق بگوییم میزان دقیق اراضی کشاورزی چه مقدار است که در این امر کشور ما ضعیف است.
خلفی با اشاره به اینکه سرشماری به میزان تولید و مقدار سطح زیر کشت و تولیدات در حوزه کشاورزی است، عنوان کرد: تا ما بتوانیم خدماتی که ارائه میشود را مدیریت کنیم و در واقع ذخایر استراتژیک که در کشور نیاز است را نگهداری کنیم.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین برای مدیریت سیستمهای تولید، توزیع و مدیریت بحرانهایی که بهوجود میآید و امنیت غذایی نیاز به حکمرانی داده وجود دارد.
رئیس اداره آمار و فناوری اطلاعات سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه حکمرانی داده زمانی میسر است که ما بتوانیم آمار دقیقی را در دست داشته باشیم، خاطرنشان کرد: در سادهترین روش آماربرداری سرشماری کشاورزی است که هر ۱۰ سال یک بار در کشور انجام میشود و جزو مهمترین سرشماریها است.
برندسازی میتواند از ثمرات سرشماری کشاورزی باشد
علیرضا عباسی، کارشناس ارشد کشاورزی در گفتگو با خبرنگار موجرسا گفت: سرشماری عمومی کشاورزی روشی خوب و مطلوب برای جمعآوری اطلاعات بوده و در زمینه ارائه تسهیلات، نهاده، دستهبندی کشاورزان بسیار موثر است.
وی با تاکید بر اینکه سرشماری عمومی در زمینه برندسازی میتواند موثر واقع شود، ابراز کرد: در هر منطقه با توجه به فراوانی محصولی که تولید میشود میتوان با برندسازی زمینه مناسب برای تولید، عرضه و فروش آن محصول را فراهم کرد که با برندسازی محصول در هر منطقه یک امتیاز بوده و میتواند در جذب سرمایه و ارزآوری موثر واقع شود.
کارشناس ارشد کشاورزی خاطرنشان کرد: از طرفی دیگر سرشماری کشاورزی و شناخت محصولات مهم هر منطقه میتوان با ایجاد صنایع تبدیلی و خرید تضمینی و سایر موارد اقدام به فروش محصول کرد که این امر سبب ساماندهی و قطع شدن دلالان از سفره کشاورزان خواهد بود.
سرشماری پیشنیاز برنامهریزی دقیق است
وی با بیان اینکه سرشماری عمومی کشاورزی مقدمه پیشنیاز برنامهریزی دقیق در حوزه کشاورزی در همه نقاط شهری و روستایی کشور است.
عباسی با تأکید بر اینکه انجام سرشماری باعث ایجاد شفافیت در آمار و ارقام برای تصمیمات درست در حوزه مدیریت و پایش تولید خواهد شد، عنوان کرد: بهرهبرداران و کشاورزان در برای ارائه اطلاعات و آمار صحیح به مأموران با آمارگیران همکاری کنند.
وی با بیان اینکه برخی از کشاورزان و بهرهبرداران به دلیل وجود حرف و حدیثهای مالیاتی از همکاری خوددداری میکنند، عنوان کرد: مالیات مشکل اصلی این افراد نیست باید کشاورزان توجیه شوند که این سرشماری افزایش تولید و رفع موانع را میتواند به همراه داشته باشد.
سرشماری عمومی کشاورزی به معنی شمارش همه واحدهای کشاورزی و ثبت ویژگیهای هر یک به طور جداگانه بوده و تمام واحدهای کشاورزی نقاط روستایی و شهری را در زیر مجموعه خود قرار میدهد.
ارسال دیدگاه