استاد دانشگاه پیامنور گیلان در گفتگو با «هشتدی»:
ریشه مسائل فرهنگی عدم هماهنگی دستگاهها است
استاد دانشگاه پیامنور گیلان ریشه بسیاری از مسائل فرهنگی را عدم هماهنگی فرهنگی بین دستگاههای متولی دانست و گفت: صدا و سیما، اوقاف، تبلیغات اسلامی، حج و زیارت، مساجد، معاونتهای فرهنگی و… ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار میگیرند که در راستای جهتگیری در مسیر رسیدن به اهداف مدنظر نیازمند تعیین راهبردها از سوی این نهاد هستیم.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ از هشتدی، ۲۲ دیماه در روزشمار تقویم ایران به نام روز تأسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک نهاد حاکمیتی ثبت شده است.
با توجه به ماهیت فرهنگی انقلاب اسلامی و شرایط وقت کشور این نهاد به فرمان امام خمینی (ره) برای ساماندهی و رسیدگی به مسائل فرهنگی تشکیل شد.
در این خصوص گفتگویی را با کیوان میرزایی استاد دانشگاه پیامنور گیلان ترتیب دادهایم که در ادامه میخوانید؛
کیوان میرزایی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «هشتدی» با اشاره به ابعاد شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: در فرآیند سیاسی کشور در ابتدا شاهد تشکیل شورای انقلاب بودیم که با شورای عالی انقلاب فرهنگی متفاوت است لذا در دوران شاهنشاهی در راستای تغییر حاکمیت از نظام پادشاهی به نظام جمهوری اسلامی، شورای انقلاب به فرمان امام خمینی (ره) تأسیس شد.
وی به ماهیت شورای انقلاب اشاره کرد و گفت: این نهاد به نوعی تمام ارکان حکومت را در خود جای داده بود و به عنوان تنها مرجع دارای قابلیت اجرایی، قانونگذاری و تعیین سیاست بود؛ اما پس از پیروزی انقلاب و نهادسازی، شورای انقلاب به شورای عالی انقلاب فرهنگی تغییر ماهیت داد و از آنجایی که ماهیت نظام و انقلاب، فرهنگی است این نهاد سبب گسترش تمام استعارههای فرهنگی اعم از جهاد، شهادت، تبیین اسلامیت و جمهوریت و… در راستای اهداف عالی انقلاب شد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان یک نهاد بالادستی تشکیل شد که فارغ از مجلس شورای اسلامی توان قانونگذاری دارد ناگفته نماند غیر از این نهاد، دو نهاد شورای عالی فضای مجازی و شورای عالی امنیت ملی این قابلیت را دارا هستند؛ لذا این پسوند فرهنگی به علت ماهیت انقلاب اسلامی است و وظیفه دارد به صورت فرهنگی، جامعه را با دستاوردها و ارزشهای انقلاب آشنا کند؛ اما کارکرد این شورا بیشتر در حوزه وزارت علوم، آموزش عالی و دانشگاهی است در حالی که کارکردهای گستردهتری دارد.
میرزایی ریشه بسیاری از مسائل فرهنگی را عدم هماهنگی فرهنگی بین دستگاههای متولی دانست و ادامه داد: صدا و سیما، اوقاف، تبلیغات اسلامی، حج و زیارت، مساجد، معاونتهای فرهنگی و… ذیل شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار میگیرند که در راستای جهتگیری در مسیر رسیدن به اهداف مدنظر نیازمند تعیین راهبردها از سوی این نهاد هستیم؛ لذا هیچ نهاد و رسانه فرهنگی حتی رسانههای مجازی از این قید مستثنی نیستند؛ چون عمدتاً در این حوزه فعالیت میکنند.
وی تصریح کرد: محتوای فرهنگی، علت اصلی غلبه کشورمان بر دشمن در دوران هشت سال جنگ تحمیلی با وجود تمام تحریمها، محدودیتها و دشمنی است که با تمام توان و تجهیزات به میدان آمده بود و با نوای کاروان آهنگران روح مقاومت در مردم ایجاد شده بود به علاوه تمام مساجد، پایگاههای بسیج فعال بودند حتی در مدارس مسابقات احکام برگزار میشد که ایجاد انگیزه میکرد این در حالی است که در حال حاضر متأسفانه سیستم آموزشی کشور از مقطع پیشدبستانی تا بالا، با فرهنگ داخلی ضدیت دارد و یله و رها شده است.
استاد دانشگاه پیامنور گیلان با طرح این سئوال که فیلمها و سریالهای تلویزیون چه خوراک فرهنگی برای مردم دارند و برای نسل جدید مبتنی بر مبانی انقلاب چه اقداماتی انجام شده است؟ گفت: این در حالی است که نسل Z نسلی هستند که با گوشیهای هوشمند بزرگ شده و دارای انگارههای ذهنی و جهانبینی متفاوتی هستند.
وی ادامه داد: هوش مصنوعی و مهندسی ذهن به سرعت در حال پیشرفت است، همچنین تراشهای مبنی بر تغییر ژنوم انسان در مغز جاگذاری میکنند؛ لذا ستاد ویژه علوم شناختی به عنوان پیچیدهترین علوم امروزی ذیل معاونت علمی ریاستجمهور در این خصوص وجود دارد که اما سئوال اینجاست چنین ظرفیت علمی در مجلس شورای اسلامی وجود دارد؟ یا جامعه دانشگاهی ما در چه وضعیتی قرار دارد؟ لذا نیازمند ساماندهی عظیم از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان منبع تمام تفکرات و تراوشات فرهنگی هستیم.
میرزایی با اشاره به راهکارهای موجود در این راستا، بیان کرد: باید دیدگاههای فرهنگی مناسبی تعریف در راستای جهتدهی فضای روانی، ذهنی و شناختی جامعه توسط شورای سیاستگذاری این نهاد ساماندهی شود و پروژههای کلان باید تعریف و سازماندهی شود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه انقلاب بدون فرهنگ معنی نمییابد، خاطرنشان کرد: مسائل فرهنگی حامل پیام ارزشمندی برای جامعه است که باید بدان توجه شود و نیازمند اهتمام ویژه در شورای عالی انقلاب فرهنگی هستیم همانطور که یکی از اهداف تشکیل انقلاب، فرهنگ است که از اول بنای انقلاب نه فقط تحول داخلی بلکه باید جهان را تحتتأثیر قرار دهد به علاوه زمینهسازی ظهور جز از این مسیر میسر نخواهد بود؛ لذا این مسئله نشان از اهمیت این جایگاه دارد که مورد غفلت واقع شده است.
ارسال دیدگاه