در افتتاحیه مرکز هوش مصنوعی؛
دنیامالی: سطح بالایی از رقابت فناورانه در رویدادهای ورزشی شکل گرفت

وزارت ورزش و جوانان با معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان ریاست جمهوری تفاهمنامه همکاری امضا کردند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا؛ آیین افتتاح اولین مرکز نوآوری، شتابدهی هوش مصنوعی، متاورس و بلاکچین ورزش کشور تحت عنوان مرکز همتا، صبح امروز دوشنبه ۲۰ اسفندماه، با حضور احمد دنیامالی، وزیر ورزش وجوانان و حسین افشین، معاون علمی،فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور در محل دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد. هدف از راه اندازی این مرکز، جلب مشارکت متخصصین حوزه فناوری در رفع نیازهای فناورانه ورزشی در تمام سطوح ورزش قهرمانی و همگانی است.
با توجه به نگاه ویژهای که از سوی وزارت ورزش و جوانان و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نسبت به تشکیل مرکز هوش مصنوعی ورزش در کشور وجود دارد، بودجه در خورتوجهی برای تولید محصولات فناورانه ورزشی اختصاص داده شده به این امید که اتفاق های ویژهای در بهبود ارتقا عملکرد ورزشکاران ایرانی در میادین آسیایی،جهانی و المپیک رقم بخورد. پیش بینی میشود با راه اندازی اولین مرکز هوش مصنوعی ورزشی در ایران، فضا برای ایجاد و توسعه هر چه بیشتر شرکتهای دانش بنیان در این عرصه افزایش پیدا کند.
حسین افشین، معاون علمی رئیس جمهور صبح امروز (دوشنبه) در آئین افتتاح نخستین مرکز هوش مصنوعی ورزش کشور که در دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد، اظهار کرد: خیلی خوشحالم یک نفر با دیدگاه بلند علمی در وزارت ورزش و جوانان حضور دارد. هرروز در حاشیه دولت، پیگیریهای دکتر دنیامالی مبنی بر وجود فناوریهای نو در ورزش، برای من انگیزه بود و باعث شد تا من در این خصوص اقدامات لازم را صورت دهم. در حوزه در این مرکز، شروع کار نوآوری است و ما از الان باید با فدراسیونهای ورزشی هماهنگ باشیم و مسائل و رویدادها و تیمهای علمی تشکیل شود و روی مسائل ورزش تمرکز شود.
او ادامه داد: ما در حوزه کاربرد حوزه ورزشی میتوانیم خود را به ردههای بالای دنیا برسانیم. پیشِبینی میشود تا سال 2030، بحث هوش مصنوعی در صنعت ورزش کشور، حدود 20 میلیارد دلار ارزش داشته باشد و تمام رشتههای ورزش قهرمانی، در آیندههای نزدیک، از علوم داده و هوش مصنوعی استفاده خواهند کرد و در راستای آن، ورزشهای جدید به وجود خواهد آمد. علوم داده در صنعت ورزش، یک منطقه استراتژیک است که بتواند دانش را به ورزش منتقل کند.
معاون علمی رئیس جمهور در خصوص تاثیرات داده در ورزش گفت: همانطور که مشخص است، طراحی توپ فوتبال و رشتههای ورزشی دیگر و نوع ساخت آن برای مسابقات، آیرودینامیک و شبیهسازیِهای منحصر به فرد خودش را دارد اما امروزه، دادهها هم موضوعیت پیدا میکند و هنگام تمرینات، داوری و استعدادیابی هوش مصنوعی و دادهها میتوانند تاثیرات قابل توجهی را رقم بزنند.
افشین افزود: ما اوایل سال آینده (اردیبهشت ماه)، دومین مرکز حوزه نوآوری ورزش در مجموعه آزادی افتتاح خواهیم کرد و جمعآوری دادههای ورزشی را در فدراسیون کشتی صورت خواهیم داد. این کار با دستگاههای اندازهگیری و دادهبرداری از ورزشکاران (بیآی و هوش تجاری) انجام خواهد شد و بر اساس آن، میتوانیم هوش مصنوعی را روی ایدههای مختلف پیاده کنیم.
او در پایان گفت: ما به عنوان معاونت علمی این آمادگی را داریم در تمام فدراسیونها این کار را انجام دهیم. قسمت امیدآفرین و افتخارآفرین ماجرا این است که ما در ورزش موفق باشیم و به این خاطر باید علم و دانش را در آن دخیل کنیم. ما به دنبال توسعه محصول هستیم و داریم ارتباطی میان دانشگاههای فنی و حوزه ورزش ایجاد میکنیم. باید ادبیات این 2 حوزه یکسان شود تا دانش و علوم داده به کمک ورزش بیاید. ما دنبال نمونههای موفق در ورزش هستیم تا آن را تکثیر کنیم. نمونه موفق آن هم ورزش کشتی است و این ورزش جزو ورزشهای افتخارآفرین کشور است. مقدمات کار انجام شده است و انشاءالله با حمایت همهی شما و همت دکتر دنیامالی، این کار را به خوبی انجام دهیم. معاونت علمی این آمادگی را دارد ارتباط بین حوزه علم و فناوری و ورزش را برقرار کند.
احمد دنیامالی، وزیر ورزش و جوانان نیز پشت تریبون همتا رفت که متن سخنرانی وی به شرح زیر است؛
امروزه تقریباً برای همگان روشن است که در پشت تیم های ملی و ورزشکاران موفق، تیمی متخصص از دانشمندان و پژوهشگران در آزمایشگاه ها و مراکز پژوهشی در حال نوآوری در زمینه های مختلف هستند و ما امروز صرفاً شاهد رقابت ورزشی نیستیم، بلکه سطح بالایی از رقابت فناورانه هم در رویدادهای بزرگ و بین المللی ورزش شکل گرفته که بخشی از جایگاه کشورها در رنکینگ نهایی این رویدادهای بزرگ، به سطح عملکرد کشورها در حوزه های علمی و فناورانه بستگی دارد.
آنچه مسلم است؛ فناوریهای نوین حوزه ورزش، روشهای تمرین و مراقبت از سلامت را به کلی متحول کردهاند. با ادغام ابزارهای دیجیتال پیشرفته، ورزشکاران و مربیان قادر به بهبود عملکرد خود و پیشگیری از آسیبها شدهاند. واقعیت مجازی (VR) در ورزش، اپلیکیشنهای سلامت و تناسب اندام، فناوریهای پوشیدنی ورزشی و دیگر نوآوریهای دیجیتال، به ورزشکاران و عموم مردم این امکان را میدهند که به صورت دقیقتری به تحلیل دادهها بپردازند و از آنها برای بهینهسازی تمرینات و ایجاد برنامههای شخصیسازی شده استفاده کنند.
این تحولات نه تنها به افزایش کارایی و بهبود عملکرد ورزشی کمک میکنند، بلکه با ارائه راهکارهای هوشمند، سطح سلامت عمومی افراد را نیز ارتقاء میدهند.
اینکه مقام معظم رهبری می فرمایند «ایران قوی باید ورزش قوی داشته باشد» نیازمند الزاماتی است که یکی از مهمترین این الزامات، برخورداری از ورزشی علمی و دانش بنیان است که بتواند آخرین دستاوردهای علمی و فناورانه را به مربیان و ورزشکاران منتقل کرده و زمینه بهبود عملکرد ورزشکاران در میدان بزرگ ورزشی را فراهم کند.
بنابراین ورزش دانش بنیان پیش نیاز ورزش قوی است و خوشبختانه با پیگیری های انجام شده و با همکاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، فرایند هوشمندسازی حوزه ورزش که باید از سال ها پیگیری می شد، امروز با حضور نخبگان جوان آغاز خواهد شد.
موضوع استفاده از ظرفیت های هوش مصنوعی و فناوری های نوین، صرفاً به موضوع ارتقای عملکرد و موفقیت ورزشکاران برای بهبود جایگاه کشور در ورزش بین الملل محدود نمی شود، بحث اصلی آن ارتقای صنعت ورزش است که امروز در دنیا به یک صنعت چند صد میلیارد دلاری تبدیل شده است. آنچه مشهود است سهم این صنعت، هم در ورزش، و هم در اقتصاد کشور محدود است و آنچه می تواند برای ورزش کشور تحول آفرین باشد اعتلای صنعت ورزش و تجهیز آن با فناوری های نوین است که خوشبختانه به واسطهء وجود نخبگان جوان فعال در دانشگاه ها و شرکت های دانش بنیان، امیدها برای حرکت در این مسیر علمی و تحول آفرین زنده شده است.
در موضوع بهبود حکمرانی حوزه ورزش هم شاهد نقش آفرینی هوش مصنوعی هستیم که با توجه به پیچیدگی شرایط و فوران داده های متنوع، روز به روز ضرورت دستیابی سریع به تحلیل داده ها برای تصمیم گیری بهتر بیشتر می شود که خوشبختانه در موضوع استفاده از ظرفیت هوش مصنوعی در فرایند تدوین و اجرای طرح آمایش ورزش گام های خوبی برداشته شده است که قطعاً ما را در ارتقای مدیریت ورزش کشور یاری خواهد کرد.
آنچه برای بنده دغدغه است؛ عملگرایی در این بخش است و اینکه ما در حرف و نظریه باقی نمانیم.
مردم و بویژه جامعه ورزش باید خروجی این تلاش ها را در میدان عمل احساس کنند و آن زمان است که خودشان به مشتریان و متقاضیان اصلی این فناوری ها تبدیل خواهند شد. بنابراین انتظار بنده از متولیان این مرکز نوآوری و همکارانم در وزارت ورزش و جوانان این است که هر چه سریعتر دستاوردهای علمی را به محصولات قابل ارایه به جامعه ورزش و یا محصولات با قابلیت تجاری سازی تبدیل کنند.
در پایان، از اهتمام جناب آقای دکتر افشین و همکاران ایشان در معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری تشکر می کنم که در کوتاه ترین فاصله از زمان تشکیل اولین جلسه در وزارت ورزش و جوانان، اقدام عملی بسیار خوبی را تدارک دیدند.
وزارت ورزش و جوانان خود را ملزم به حمایت از این مرکز نوآوری و سایر مراکزی در آینده با حمایت وزارت ورزش و جوانان و معاونت علمی و فناوری رییس جمهور تشکیل خواهد شد می داند و قطعاً با جلب حمایت تمامی فدراسیون ها و ارکان و سیاستگذار حوزه ورزش، شاهد نهادینه شدن نوآوری و فناوری در ورزش کشور خواهیم بود.
ارسال دیدگاه