دانا گزارش می دهد؛
تلاش نامحسوس اروپا برای اثرگذاری بر گفتگوهای ایران و آمریکا/آیا تروئیکا می تواند خلا گفتگوهای غیرمستقیم را پر کند؟

در شرایطی که شکاف بین اروپا و آمریکا از یک طرف و تلاش تروئیکا برای باز کردن مسیر گفتگوها با ایران و بی اعتمادی ایران به اروپا در سوی دیگر ماجرا، بر پیچیدگی گفتگوهای ایران و آمریکا افزوده است اما باید دید آیا اروپا می تواند به پر کردن شکافهای باقیمانده کمک کند یا صرفاً از حاشیه نظارهگر مذاکرات خواهد بود.
به گزارش خبرنگار سیاسی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ پرونده هسته ای جمهوری اسلامی ایران طی دهه های اخیر به عنوان یکی از چالش های جدی عرصه بین الملل همواره یکی از بهانه های مهم و اصلی برای مذاکرات ایران و غرب به شمار رفته است، موضوعی که در آخرین سناریو، تحت عنوان گفتگوهای غیرمستقیم ایران و آمریکا روی صحنه سیاست بین الملل قرار گرفته است.
در طول دهه های اخیر اگرچه همواره تروئیکا یکی از اضلاع گفتگوها برای حل مسئله پرونده هسته ای ایران بودند اما در این دوره از مذاکرات، کشورهای اروپایی که پیشتر جز امضا کنندگان برجام بودند، از روند گفتگوها کنار گذاشته شدند.
اروپا در ظاهر نشان داده است که برای حل پرونده هسته ای ایران از اراده سیاسی کافی برخوردار است اما این اراده به دلیل توانایی های محدود در مواجه با سیاست های آمریکایی هیچ گاه دستاوردی به دنبال نداشته است.
غیبت کشورهای اروپایی در گفتگوهای غیر مستقیم در شرایطی است جنگ اوکراین موجی از اختلافات را بین مقامات کاخ سفید و اتحادیه اروپا به دنبال داشته است.
دونالد ترامپ، مذاکره با روسها را برای توقف جنگ در اوکراین ادامه میدهد و انتظار دارد که متحدان غربی هم از این تلاشها حمایت کنند اما آنچه در نوع روابط اروپا و آمریکا به چشم می خورد شکاف جدی در جبهه غرب بر سر نحوه مذاکرات صلح و توقف درگیریها در اوکراین است.
موضوعی که عباس عراقچی نیز در اظهاراتی از آن پرده برداری کرده است.
عراقچی با اشاره به عدم توانمندی اروپا برای دستیابی به تفاهم با آمریکا گفته است: اروپایی ها از گفتگوهای غیر مستقیم کنار گذاشته شدند، این موضوع مطلوب ما نیست و بین آمریکا و اروپــا است، ظاهرا تفاهم بین خودشان وجود نداشته است.
در جریان توافق برجام اروپایی نقش مهمی برای دستیابی به یک دستاورد پس از چندین دوره مذاکره داشتند اما خروج یک جانبه آمریکا از برجام موجب شد که تروئیکا برای دستیابی به یک سیاست منسجم و روشن در قبال ایران دچار مشکل جدی باشند.
بدبینی ایران نسبت به کشورهای اروپایی
تجربه برجام و خروج یکباره ترامپ از آن و نمایش سیاست سختگیرانه آمریکا علیه ایران، موجب شد طی سالهای اخیر کشورهای اروپایی برای از سرگیری هرگونه مذاکره ای دچار تردید شوند.
اما گفتگوهای غیر مستقیم ایالات متحده و ایران، در شرایطی که هیچ جایگاهی برای اروپا در آن دیده نشده بود موجب غافلگیری تروئیکا شد موضوعی که آنها را بر آن داشت تا برای مشارکت در روند مذاکره دست به کار شده و برنامه ریزی کنند.
گفتگو معاونان وزرای خارجه انگلیس، فرانسه و آلمان با معاون عراقچی در ترکیه خود نشان دهنده اراده جدی اروپا برای ورود به چالش گفتگوها با ایران است.
اروپا همواره برای انجام هرگونه تعهدی زیر ذره بین واشنگتن قرار دارد اما همین مسئله موجب شده که مقامات ایرانی نسبت به اروپا بدبین باشند.
خروج آمریکا از برجام و پس از آن بدعهدی اروپا در قبال تعهداتی که به ایران داده بود موجب شد که امروز صراحتا گفته شود که ایران نمی تواند به اروپا اعتماد کند.
عباس عراقچی گفته است: ما به گفت وگوهای خود بــا اروپا ادامه می دهیم و فکر می کنیم فهم بیشتری از اوضاع بین مــا و اروپایی ها وجود داشته باشد. ما طالب این هســتیم که اروپا نقش خود را بازی کند، اگرچه آن ها خودشان نقش خود را کمرنگ کرده اند.
در شرایطی که شکاف بین اروپا و آمریکا از یک طرف و تلاش تروئیکا برای باز کردن مسیر گفتگوها با ایران و بی اعتمادی ایران به اروپا در سوی دیگر ماجرا، بر پیچیدگی گفتگوهای ایران و آمریکا افزوده است اما باید دید آیا اروپا می تواند به پر کردن شکافهای باقیمانده کمک کند یا صرفاً از حاشیه نظارهگر مذاکرات خواهد بود.
اروپا مسئول عواقب راه اندازی مکانیزم ماشه است
محسن پاک آیین، کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با خبرنگار راه دانا در پاسخ به اینکه در صورت عدم دستیابی به توافق بین ایران و آمریکا آیا اروپا وارد عمل خواهد شد یا نه، گفت: اروپا یک اتحادیه است و دارای نقش و بازیگری در عرصه دیپلماسی می باشد که می تواند نقش مهمی را ایفا کند.
پاک آیین تصریح کرد: چنانچه اروپا به برنامه صلح آمیز هسته ای ایران احترام بگذارد و برای رفع نگرانی از دستیابی ایران به سلاح هسته ای مذاکره کند روند منطقی را در پیش گرفته که منافع طرفین را تامین می کند، اما در صورتی که به دنبال مکانیزم ماشه یا هر اقدام زیاده خواهانه ای باشد مسئول عواقب آن اتحادیه اروپا است.
ارسال دیدگاه