logo
چهارشنبه 08 مهر 1405 | چهارشنبه 30 سپتامبر 2026 |
اخبار داغ
  1. استانبول با پیمانکار جدید پرواز می‌کند/ چین زیر بار تحریم نرفت
  2. میناب فراتر از تندیس و پوستر آزمون بلوغ سینمای ایران در مواجهه با سوگ ملی
  3. بازدید از خط تولید، درد را درمان نمی‌کند/ تا نقشه راه بلندمدت نداشته باشیم، بازار خودرو روی آرامش را نخواهد دید
  4. ایران به دورانی که دشمن آرزویش را دارد باز نخواهد گشت/چرا برخی ایران را چهارمین ابر قدرت می دانند؟
  5. نتانیاهو از ایران به‌عنوان خوراک تبلیغاتی و انتخاباتی استفاده می‌کند
  6. مولانا؛ شوالیه‌ مدارا در اقلیم عقل و شمشیر
  7. نمایش ضعیف و نومیدکننده تیم ملی در روسیه؛ باخت بدون حتی یک موقعیت!
  8. آخرین صورت مالی کدال؛ هزاران میلیارد پول بیمه‌شدگان هدر رفت/ انتقاد از مدیریت میدری بر بزرگ‌ترین هلدینگ کشور
  9. عمق الیگارشی در یک سریال مثلاً عاشقانه
  10. چشم‌انتظاری در برجک‌های مه‌آلود؛ روایت جوانانی که در شب‌های اضطراب و آتش، سپر بلای خاک شدند
  11. جنگ مقطعی است، اما دانشگاه ماندگار و زاینده/ "تمدن سازی" از جاده دانشگاه، راهبرد رهبر شهید
  12. «دانشجو» در مکتب رهبر شهید؛ از تولید علم تا ساختن آینده ایران
  13. سید حسن نصرالله با مدیریت خود به قهرمان امت عرب و جهان اسلام تبدیل شد
  14. سقوط و صعود؛ واکاوی موج بازگشت هنرمندان به وطن
  15. واکاوی تطور فکری و سلوک عرفانی شمس تبریزی؛ از تبریز تا قونیه
  16. بر اساس محاسبات الهی، ایران قدرت اوّل جهان است
  17. هلاکت عناصر داعشی در درگیری با نیروهای امنیتی عراق
  18. تأخیر در ترخیص کالاهای اساسی و تحمیل هزینه به مردم قابل قبول نیست/ قوه قضاییه در صیانت از حقوق عامه با جدیت ورود خواهد داشت
  19. مذاکره در کار نیست؛ آمریکا لاف می زند/ موج‌ سواری های ترامپ و بسنت گره گشای تنگه هرمز نیست!
  20. تئاترِ عریان، اخلاقِ پنهان؛ روایتِ یک گسستِ نامرئی در تئاتر

تبعات طرح تفویض اختیار دولت به استانداران؛ صدای اعتراض گمرک درآمد

 تبعات طرح تفویض اختیار دولت به استانداران؛ صدای اعتراض گمرک درآمد
در حالی رئیس جمهور تاکید کرده تفویض اختیار به استاندارن را رها نمی کند گه در یک نمونه استفاده استاندارسیستان از ظرفیت مذکور اختلافات اجرایی با گمرک ایجاد کرده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ در حالی که رئیس جمهور اعلام کرده قصد ندارد طرح تفویض اختیار به استانداران را رها کند، یک مورد قابل‌تأمل در استان سیستان‌وبلوچستان به‌دنبال اجرای ابلاغیه‌ای خلاف روال قانونی واردات کالا موجب بروز اختلاف حقوقی و فنی با برخی دستگاههای اجرایی شده است. پیگیری ها از منابع مطلع نشان می دهد در همین راستا دستگاهی مثل گمرک ایران نقطه نظرات خود در این خصوص را به اطلاع مراجع بالادستی رسانده است.

رئیس‌جمهور در نشست سراسری وزرا و استانداران طی روزهای اخیر تاکید کرده است: «تفویض اختیار به استانداران اقدام درستی بوده و ما هدف نهایی را رها نخواهیم کرد.»

وی همچنین اظهار داشت: «هر استاندار باید به‌عنوان رئیس‌جمهور استان خود عمل کند و خدمات ارائه دهد»

به گزارش تسنیم، تصمیم دولت مبتنی بر دو موضوع کلیدی است:

1- تصویب ابلاغیه هیأت وزیران به‌منظور تفویض اختیارات هیأت وزیران به استانداران در مدیریت امور استان‌ها.

2- تاکید بر تداوم این سیاست و عدم بازگشت از آن حتی با حضور احتمالی مشکلات اجرایی.

مسئولان دولتی و برخی استان‌ها مانند کرمانشاه و خوزستان این تفویض را اقدامی بی‌سابقه و تسریع‌کننده توسعه محلی دانسته‌اند:

استاندار کرمانشاه: «این تصمیم بی‌سابقه است و شرایط تصمیم‌گیری راهبردی را فراهم کرده است» .

استاندار خوزستان: «تفویض اختیارات می‌تواند تسریع پروژه‌های توسعه‌ای و کاهش بروکراسی را به‌همراه داشته باشد

بازخوانی تحلیلی مورد سیستان‌وبلوچستان؛ تعارض با  سیستم تجارت کشور

براساس اسناد منتشر شده، استاندار سیستان‌وبلوچستان طی ابلاغیه ای، دستور داده است برای تسریع تأمین کالاهای اساسی موردنیاز مردم استان، کالاهای وارداتی مشمول اولویت‌بندی گروه‌های کالایی مشخص، بدون ثبت سفارش (در سامانه جامع تجارت) ترخیص شوند.

به‌گفته کارشناسان حقوقی، حتی با وجود اختیارات تفویض‌شده، استانداران نمی‌توانند احکام قانونی الزام‌آور مانند ثبت سفارش را لغو کنند، زیرا این موضوع مربوط به قوانین بالادستی و مصوبات شورای عالی هماهنگی اقتصادی است. بنابراین، اقدام مذکور می‌تواند در دیوان محاسبات یا حتی مراجع قضایی مورد بررسی قرار گیرد.

به‌رغم وعده‌های دولت، در استان سیستان‌وبلوچستان در تیر 1404، استاندار با استناد به این مصوبه اقدام به ابلاغیه ای برای ترخیص کالاهای اساسی بدون ثبت سفارش رسمی کرده است.

به نظر میرسد این تصمیم از یک سو قواعد ثبت سفارش و تخصیص ارز را دور زده؛ و از سوی دیگر در تعارض با فرآیند قانونی «سامانه جامع تجارت» و کنترل ارزی بانک مرکزی است؛ که همین امر موجب واکنش گمرک و نهادهای مسئول شده است.

گمرک ایران تاکنون واکنشی رسمی منتشر نکرده‌اند، اما پیگیریها حاکی از آن است که این تصمیم برخلاف رویه‌های تثبیت‌شده و بدون هماهنگی با دستگاه‌های مرتبط اجرایی شده است، سابقه‌ای که می‌تواند زمینه‌ساز اختلاف‌نظرهای حقوقی گردد.

بر اساس اصل 127 قانون اساسی، تفویض اختیارات رئیس‌جمهور فقط در موارد خاص و با تصویب هیأت وزیران‌ مجاز است. همچنین نمایندگان ویژه باید با اختیارات مشخص تعیین شوند. بنابراین امکان واگذاری تمام اختیارات ریاست‌جمهوری به استانداران بدون چارچوب حقوقی ندارد.

تفویض اختیار به استانداران می‌تواند در تئوری به عنوان گامی موثر برای تمرکززدایی مدیریتی و پاسخ‌گویی محلی مطرح شود، اما تجربه اجرایی استان سیستان‌وبلوچستان نشان می‌دهد عدم هماهنگی با سازوکارهای دستگاههای مرکزی مانند گمرک، وزرات صمت(به عنوان متولی سامانه جامع تجارت) و بانک مرکزی، می‌تواند به بن‌بست قانونی و اختلاف‌افزایی منتهی شود.

دولت باید ضمن تثبیت چارچوب‌های حقوقی مشخص، با تصویب آیین‌نامه شفاف و با مشارکت ظرفیت‌های قانونی، از اعمال سلیقه و دستورهای موردی جلوگیری کند.

به گزارش تسنیم، این ابلاغیه در شرایطی صادر شده که دولت همچنان بر اجرای طرح تفویض اختیار به استانداران اصرار دارد، اما مشخص است که در حوزه‌هایی با بار مالی و تجاری سنگین، مانند واردات، نبود چارچوب شفاف و هماهنگ با قوانین ملی می‌تواند چالش ساز باشد. برای جلوگیری از بروز اختلافات مشابه، دولت باید محدوده اختیارات تفویض‌شده را مشخص و در قالب آیین‌نامه رسمی ابلاغ کند.

از سوی دیگر به نظر میرسد تصمیمات اضطراری استانداران را به تصویب کارگروه ملی تجارت برسد.همچنین بایستی ضمانت‌های اجرایی برای جلوگیری از سوءاستفاده فراهم نماید.

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه