از «سلمان فارسی» تا «سلمان محمدی»؛ تجلی حکمت و ولایت‌مداری در دامن اهل‌بیت (ع)

از «سلمان فارسی» تا «سلمان محمدی»؛ تجلی حکمت و ولایت‌مداری در دامن اهل‌بیت (ع)
حجت‌الاسلام زرین‌پر با تحلیل ریشه‌های جهل و شهادت انبیاء، سه ویژگی کلیدی سلمان فارسی را عامل رسیدن او به مقام حکمت و هویت «محمدی» می‌داند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حجت‌الاسلام والمسلمین محمود زرین‌پر، استاد حوزه علمیه و امام جماعت مسجد فخرآباد، شامگاه ۳۱ تیر ماه به مناسبت شهادت امام حسن مجتبی(ع) و بزرگداشت سلمان فارسی در سخنرانی خود به تبیین مفهوم جهل، ضلالت و جایگاه مقام حکمت در سیره انبیاء و اصحاب خاص ایشان پرداخت.

مبارزه با جهالت؛ هدف اصلی انبیاء و اولیاء

وی در آغاز سخنرانی خاطرنشان کردند که امام حسین (ع)، امام حسن (ع)، تمامی انبیاء، اولیاء الهی، همه شهدای ما و امام خامنه‌ای شهید ما، همگی قربانی دو مطلب شدند: «کشته‌ی جهل و ضلالت بشریت».
 امام جماعت مسجد فخرآباد با تأکید بر اینکه  تمام همت انبیاء و اولیاء الهی این بوده است که جامعه را از جهل و ضلالت نجات دهند در همین راستا به فرازی از زیارت اربعین استناد کردند که می‌فرماید:

«وَ بَذَلَ مُهْجَتَهُ فِیکَ لِیَسْتَنْقِذَ عِبَادَکَ مِنَ الْجَهَالَةِ وَ حَیْرَةِ الضَّلَالَةِ و امام حسین (ع) جان خویش را در راه تو بخشید تا بندگانت را از جهالت و نادانی و سرگردانی گمراهی نجات بخشد.»
وی افزود: کسانی در طول تاریخ پای کار اهل‌بیت (ع) بودند که از جهل و ضلالت نجات پیدا کردند و به تعبیر قرآن و روایات «أولوا الألباب ؛صاحبان عقل،خرد و حکیم شدند.

سلمان؛ لقمان این امت است

حجت‌الاسلام زرین‌پر با اشاره به اینکه هفتم صفر، سالگرد شهادت امام حسن مجتبی (ع) و همچنین روز بزرگداشت سلمان فارسی است، اظهار داشت: سلمان کسی بود که حضرت محمد (ص) درباره او فرمودند: « سلمان؛ لقمان این امت است». همان‌گونه که لقمان، حکیم بود اما پیامبر نبود و سوره لقمان به نام او در قرآن آمده است و لقمان به چنان مقامی رسید که حضرت داود (ع) پای منبر او می‌نشست. 
استاد حوزه علمیه با استناد به آیه شریفه «وَمَن يُؤتَ الحِكمَةَ فَقَد أوتِيَ خَيرًا کَثِیرًا» تصریح کرد: هر کس از جهل و ضلالت نجات پیدا کند، به اوج عقلانیت که همان حکمت است می‌رسد. وقتی می‌گویند فلانی حکیم است، یعنی صحبت‌ها، عملکرد و تحلیل‌های او حکیمانه است؛ و بر هر کس که حکمت داده شود، به تعبیر قرآن «خیر کثیر» داده شده است. لذا سلمان فارسی، الگویی تمام‌عیار برای ماست.

حجت‌الاسلام والمسلمین زرین‌پر با بیان یک نکته ظریف قرآنی افزود: همان تعبیری که قرآن برای فرزند نوح به کار می‌برد، برای همسر امام حسن مجتبی (ع) نیز جاری است؛ آنجا که می‌فرماید: «إِنَّهُ لَيْسَ مِنْ أَهْلِكَ إِنَّهُ عَمَلٌ غَيْرُ صَالِحٍ؛ او از اهل تو نیست، چرا که عملش شایسته نیست»  یعنی ای نوح غصه این را نخور که او از اهل تو محسوب نمی‌شود، زیرا به خاطر اعمال ناشایستی که انجام داده است.

نگو سلمان فارسی، بگو سلمان محمدی
در همین راستا، حجت‌الاسلام زرین‌پر به جایگاه سلمان اشاره کرد و گفت: سلمان از اهل‌بیت بود. زمانی شخصی به امام صادق (ع) گفت: «شما خیلی ذکر و خیر سلمان فارسی را می‌گویید»، حضرت فرمودند: «نگو سلمان فارسی، بگو سلمان محمدی». این نشان می‌دهد که اگر انسان در دامن اهل‌بیت تربیت شود و از ضلالت و جهالت نجات یابد، به جایی می‌رسد که هویت او با محمد (ص) گره می‌خورد.
سه ویژگی برجسته سلمان فارسی

حجت‌الاسلام زرین‌پر، سه ویژگی اصلی سلمان را که باعث این بزرگی شده بود، چنین برشمرد:

۱. انتخاب خواسته امیرالمؤمنین (ع): سلمان میان خواسته خودش و خواسته امیرالمؤمنین (ع) دچار سردرگمی نمی‌شد و همیشه خواسته امیرالمؤمنین را بر خود مقدم می‌داشت. این همان معنای زیارت عاشورا است که می‌گوییم: «اللّهُمَّ اجْعَلْ مَحْیاىَ مَحْیا مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ مَماتى مَماتَ مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ» (خدایا زندگیم را زندگی محمد و آل محمد و مرگم را مرگ محمد و آل محمد قرار بده). انسان با تربیت شدن در دامن اهل‌بیت، از ضلالت نجات می‌یابد.
۲. عشق به علم و عالم: تنها چیزی که انسان را از جهل و ضلالت نجات می‌دهد، علم و عقلانیت است. سلمان با وجود اینکه پیرمرد بود، همواره به دنبال علم می‌دوید.

۳. عشق به فقر و فقرا: همان‌گونه که امام صادق (ع) فرمودند، سلمان عاشق فقر و فقرا بود.

امام جماعت مسجد فخرآباد در پایان هشدار داد که دنیا انسان را به سمت جهل و ضلالت می‌کشاند؛ همان‌گونه که امروزه افرادی مانند ترامپ و نتانیاهو درگیر دنیا و مادیات هستند و از مسیر حقیقت دور شده‌اند.

 

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه