اخبار داغ

برنامه امروز مجلس شورای اسلامی؛

نحوه ی حضور نمایندگان در کمیسیون های مجلس

نحوه ی حضور نمایندگان در کمیسیون های مجلس
معمولا، طرح ها و لوایح مجلس ابتدا در کمیسیون‌های تخصصی مربوطه مورد بررسی قرار می‌گیرد و حتی هنگام طرح در صحن علنی مجلس، نظر نهایی کمیسیون مربوطه پرسیده و اعلام می‌گردد.
[

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از آناج: طبق آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی از امروز مرحله انتخابات کمیسیون‌های مجلس شورای اسلامی آغاز می‌شود و طبق آن هر یک از نمایندگان در یکی از کمیسیون‌های مربوطه و تخصصی خود عضو می‌شوند. حال این سوال مطرح می‌شود که علت تشکیل کمیسیون‌های تخصصی و فلسفه وجودی چنین گروه‌هایی در ساختمان بهارستان چیست و در چه مراحلی از قانون‌گذاری و ریل گذاری برای دولت نقش ایفا می‌کنند.

, شبکه اطلاع رسانی راه دانا, آناج,
به منظور بررسی، اصلاح و تکمیل لوایح دولت و طرح های قانونی که نمایندگان و یا شوراهای عالی استان ها بر طبق اصول 24 و 102 قانون اساسی به مجلس ارایه داده و از طرفی جهت تهیه و تمهید طرح های لازم و انجام وظایف دیگری که بر طبق قانون به عهده مجلس گذاشته شده است کمیسیون های تخصصی در مجلس تشکیل می گردد.
,
معمولا، طرح ها و لوایح مجلس ابتدا در کمیسیون‌های مربوطه مورد بررسی کارشناسی و تخصصی قرار می‌گیرد و حتی هنگام طرح در صحن علنی مجلس، نظر نهایی کمیسیون مربوطه پرسیده و اعلام می‌گردد.
,
نحوه عضویت در کمسیون‌های تخصصی مجلس
,
به ‏منظور آشنایى نمایندگان با سوابق تحصیلى و کارى یکدیگر، قبل از تشکیل شعب براى تعیین اعضاى کمیسیون‌ها، اسامى نمایندگان به همراه تحصیلات، تجربه و سابقه عضویت در کمیسیونها در اختیار نمایندگان قرار می‌گیرد.
,
بعد از مشخص شدن اعضای شعب و تایید اعتبارنامه نمایندگان مجلس، افراد ملزم است براى عضویت در یک کمیسیون، حداقل دو کمیسیون را به ترتیب اول و دوم پیشنهاد دهد، تشخیص صلاحیت اعضای هر شعبه براى عضویت در کمیسیونهاى مجلس براساس پیشنهاد نماینده و رأى اکثریت نسبى اعضای شعبه خواهد بود.
,
هیئت رئیسه پس از دریافت گزارش شعب درباره نامزدهاى کمیسیون‌هاى مجلس، این گزارش‌ها را تکثیر و درمیان نمایندگان توزیع مى‏ نماید. چهل و هشت ساعت پس از این توزیع، شعب مجدداً تشکیل جلسه داده و با توجه به گزارش منتشر شده و بررسى همه اولویت‌ها، دوباره کاندیداهای  خود را براى هر کمیسیون انتخاب و به هیئت رئیسه گزارش مى‏ دهند.
,
در صورتى که تعداد افراد معرفى‏ شده براى هر کمیسیون بیش از حدالنصاب باشد، افراد معرفى‏ شده براى هر کمیسیون با دعوت یکى از نواب رئیس تشکیل جلسه داده تا در مورد افراد مورد نیاز در کمیسیون به توافق برسند. در صورتى عدم توافق، افراد مورد نیاز هر کمیسیون در جلسه‏‌اى با دعوت یکى از نواب رئیس با حق رأى و شرکت رؤساى شعب با رعایت اولویتهایى مانند تخصص، تجربه و سابقه عضویت در آن کمیسیون و با رأى مخفى تعیین خواهند شد.البته نمایندگان مذکور حق شرکت در جلسه فوق جهت دفاع از پیشنهاد خود را دارند اما رأى‏ گیرى بدون حضور آنان صورت مى‏ گیرد.
,
افرادى که  براى کمیسیون اول مورد نظر خود انتخاب نشوند در انتخاب کمیسیون اولویت دوم متقاضی حضور خواهند داشت، اگر در این مرحله نیز تعداد افراد بیش از تعداد مورد نیاز کمیسیون باشد مجدداً با رعایت اولویت‌هاى فوق‏ الذکر و با رأى اکثریت هیئت ‌رئیسه و رؤساى شعب براى کمیسیون دوم انتخاب مى‏ شوند و کسانى که در این مرحله نیز براى کمیسیون دوم مورد تقاضاى خود انتخاب نشوند به تشخیص اکثریت اعضاء جلسه مشترک فوق‏ الذکر براى یکى از کمیسیونهاى دیگر مجلس تعیین مى‏ گردند.
,
آشنایی با کمیسیون ها:
,
مجلس شورای اسلامی دارای 12 کمیسیون تخصصی می‌باشد که هر یک در محدوده تخصصی خود به بررسی طرحها و لوایح و سایر امور مرتبط با مجلس می‌پردازند.
,
کمیسیون تخصصی مجلس عبارتند از: آموزش و تحقیقات، اجتماعی، اقتصادی، امنیت ملی و سیاست خارجی، انرژی، برنامه و بودجه و محاسبات، بهداشت و درمان، صنایع و معادن، عمران، قضایی و حقوقی، کشاورزی، آب و منابع طبیعی
,
 
,
کمیسیون آموزش و تحقیقات: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده آموزش و پرورش عمومی، آموزش فنی و حرفه‌ای، آموزش عالی، تحقیقات و فناوری تشکیل می‌شود.
,
کمیسیون اجتماعی: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده امور اداری و استخدامی، کار، اشتغال، روابط کار و تعاون تشکیل می شود.
,
کمیسیون اقتصادی: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده اقتصاد و دارایی، بازرگانی داخلی و  خارجی تشکیل می‌شود.
,
کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده سیاست و روابط خارجی، سیاست داخلی، شوراها، شهرداریها، اطلاعات و امنیت داخلی، دفاع و امنیت خارجی و ثبت احوال مطابق این آیین‌نامه تشکیل می‌شود.
,
کمیسیون انرژی: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده نفت، گاز، برق، سدها و نیروگاه‌های آبی و برقی، انرژی اتمی و انرژیهای نو مطابق ضوابط این آیین‌نامه تشکیل می‌شود.
,
کمیسیون‌ برنامه و بودجه و محاسبات: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده برنامه، بودجه، نظارت برنامه و بودجه و دیوان محاسبات و امور مالی مجلس و آمار و خدمات عمومی فنی و همچنین نظارت و مراقبت بر اجرای مقررات بودجه و امور مالی مجلس و نحوه هزینه کردن آن. رسیدگی به عملکرد بودجه سالیانه مجلس و ارایه گزارش آن حداکثر تا پایان شهریور ماه سال بعد جهت چاپ و تفریغ بین نمایندگان و بازرسی و رسیدگی دقیق و نظارت در مورد کلیه اموال و اشیا منقول و غیرمنقول مجلس شورای اسلامی و ارایه گزارش سالیانه جهت چاپ و توزیع بین نمایندگان تشکیل می شود.
,
کمیسیون بهداشت و درمان: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده بهداشت و درمان، امداد، بهزیستی، تامین اجتماعی و بیمه‌های اجتماعی و هلال احمر تشکیل می‌شود.
,
کمیسیون صنایع و معادن: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده صنایع، پست، مخابرات، معادن، پتروشیمی، صنایع هوافضا و ارتباطات تشکیل می‌شود.
,
کمیسیون عمران: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده راه و ترابرای، مسکن، عمران شهری و عمران روستایی تشکیل می‌شود.
,
کمیسیون فرهنگی: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده فرهنگ و هنر، ارشاد و تبلیغات، صدا و سیما و ارتباطات جمعی، تربیت بدنی و جوانان و زنان و خانواده تشکیل می شود.
,
کمیسیون قضایی و حقوقی: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده قضایی و حقوقی تشکیل می شود.
,
کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی: این کمیسیون برای انجام وظایف محوله در محدوده کشاورزی، منابع آب، دام و طیور، شیلات، محیط زیست و هواشناسی تشکیل می‌شود.
,
کمیسیون اصل نودم قانون اساسی مجلس: این کمیسیون به منظور اجرای اصل نودم قانون اساسی تشکیل می شود تا طبق قوانین مصوب مربوط به خود، اداره و انجام وظیفه کند.
,
اصل نودم قانون اساسی به این شرح است:هر کسی شکایتی از طرز کار مجلس یا قوه مجریه یا قوه قضائیه داشته باشد، می‌تواند شکایت خود را کتبا به مجلس شورای اسلامی عرضه کند. مجلس موظف است به این شکایات رسیدگی کند و پاسخ کافی دهد و در مواردی که شکایت به قوه مجریه و یا قوه قضائیه مربوط است رسیدگی و پاسخ کافی از آنها بخواهد و در مدت متناسب نتیجه را اعلام نماید و در موردی که مربوط به عموم باشد به اطلاع عامه برساند.
,
انتهای پیام/م
]
  • برچسب ها
  • #
  • #
  • #

به اشتراک گذاری این مطلب!

ارسال دیدگاه