نگرانی کارشناسان صهیونیست از اظهارات بن سلمان درباره برنامه هستهای
اظهارات اخیر بن سلمان درباره پرونده هستهای این کشور در گفتوگو با فاکس نیوز نگرانی شدید کارشناسان صهیونیست نسبت به پیامدهای چنین اتفاقی برای رژیم صهیونیستی و حتی آمریکا را به همراه داشته است.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از خبرگزاری فلسطینی سما، «ناحوم شلا»، متخصص امور عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس در مرکز «موشه دایان» دانشگاه تلآویو در این باره گفت: «آنچه عربستان سعودی در انظار عمومی درخواست میکند، تایید آمریکا برای غنیسازی اورانیوم در قلمروی خود برای اهداف غیرنظامی است؛ اما پیشبینیها، تحولات و سناریوهایی در صورت تسریع برنامه هستهای ایران وجود دارد.»
شیلا افزود: ولیعهد سعودی گفت که اگر ایران سلاح هستهای داشته باشد، عربستان سعودی نیز چنین خواهد کرد، این بدان معناست که اگر ایران به دنبال سلاح هستهای باشد، عربستان دیگر نیازی به تایید آمریکا نخواهد داشت و تلاش میکند تا به روش خودش سلاح هستهای دست یابد.
وی ادامه داد: برنامه هستهای غیرنظامی در شرایط خاصی میتواند به یک برنامه نظامی تبدیل شود، اگر ایران و عربستان سلاح هستهای نظامی داشته باشند، مصر و ترکیه هم این را میخواهند و ما یک خاورمیانه هستهای خواهیم داشت.
کارشناس امور عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس در مرکز موشه دایان همچنین تاکید کرد: «تاریخ تا به امروز ثابت کرده است که توقف برنامه هستهای کشوری که واقعا مصمم به توسعه آن است، از طریق ابزارها و تحریمها غیرممکن است.»
آموس گلعاد، ژنرال بازنشسته، رئیس مؤسسه سیاست و استراتژی دانشگاه «رایشمن» و رئیس سابق بخش تحقیقات در بخش اطلاعات نظامی رژبم صهیونیستی نیز معتقد است که آنچه عربستان سعودی به دنبال آن است برنامه انرژی هستهای نیست و آنها به رآکتوری برای غنیسازی سوخت هستهای علاقهمند هستند و به نظر میرسد که ریاض قصد ایجاد ظرفیت برای تولید سلاحهای هستهای در آینده را دارد.
وی افزود: آنچه بن سلمان در مصاحبه با فاکس نیوز گفت این باور را تقویت میکند و این اولین بار نیست.
گلعاد ادامه داد: مشکل این نیست که عربستان توانایی تولید برق را داشته باشد، مشکل این است که آنها میخواهند توانایی پیشروی مستقل به سمت سلاح هستهای را داشته باشند. اگر عربستان این اقدام را انجام دهد، ترکیه و مصر نیز این کار را انجام خواهند داد. بنابراین، اسرائیل وجهه خود را به عنوان یک قدرت مهیب از دست خواهد داد.
«یوشوا طیطلباوم»، استاد تاریخ در گروه مطالعات خاورمیانه دانشگاه «بار ایلان» هم معتقد است: سعودیها سالها برنامههای تحقیقاتی داشتهاند و سالها تلاش کردهاند تا خود را به یک قدرت در خاورمیانه تبدیل کنند. ریاض علاقهمند به دستیابی به یک سلاح استراتژیک و تبدیل کردن عربستان به یک کشور قوی است. این بخش مشکل ساز هم برای اسرائیل و هم برای آمریکا است که منجر به شکل گیری یک رقابت تسلیحات هستهای میشود.
وی گفت: این امر اسرائیل را در موقعیت ناخوشایندی قرار میدهد؛ چراکه واقعاً خواهان عادی سازی روابط با عربستان است؛ اما قیمت درخواستی سعودیها بسیار بالا است.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی پنج شنبه در گفتوگویی با شبکه فاکس نیوز، در راستای ادعای غرب مبنی بر وجود اهداف نظامی در برنامه هستهای ایران، گفت که اگر ایران قادر به ساخت یک سلاح هستهای باشد، کشور او نیز باید برای «موازنه قدرت در خاورمیانه» به سلاح هستهای دست پیدا کند.
اظهارات بن سلمان در حالی مطرح میشود که مقامات ایران تاکید کردهاند، تولید و بهکارگیری تسلیحات اتمی جایی در برنامه دفاعی ایران ندارد و ماهیت آن صرفا صلحآمیز است.
افزون بر این، آژانس بینالمللی انرژی اتمی، تاکنون، در گزارشهای متعدد درباره اجرای توافق هستهای و توافق جامع پادمانی در ایران، وجود اهداف نظامی ادعایی در برنامه هستهای ایران را تایید نکرده است.
ارسال دیدگاه