آداب و رسوم مردم خمین در ماه مبارک رمضان/سرزبانی هدیه به روزه اولی ها
شهرستان خمین بعنوان شهری مذهبی و پایبند به سنت ها دارای رسوم خاصی است که هر ساله در ماه میهمانی خدا در این شهرستان برگزار می شود.[
به گزارش شبکه اطلاع رسانی دانا به نقل از خمین نیوز ، هر یک از مناطق کشور در ماه مبارک رمضان دارای آداب و رسومی خاص است. شهرستان خمین نیز بعنوان شهری مذهبی و پایبند به سنتها دارای رسوم خاصی است که هر ساله در ماه میهمانی خدا در این شهرستان برگزار می شود.
, شبکه اطلاع رسانی دانا, خمین نیوز,همزمان با پیشرفت جوامع بسیاری از آداب و رسوم و سنت ها هم یا از بین رفته اند یا تغییر کردند اما در شهر و روستاهای خمین هنوز برخی مراسم بدون تغییر مانده است .
,
رسم قدیمی خمینی ها در گذشته نه چندان دور
بعنوان مثال در گذشته در روستاهای خمین رسم بر این بود که جوانان از سه روز مانده به ماه رمضان، در بلندترین ارتفاعات شهر یا روستای خود، در انتظار حلول ماه، شب زنده داری می کردند، پس از رویت ماه با ندایالله اکبر، خبر از حلول ماه مبارک رمضان میدادند . آنگاه مراسم سحرخوانی بر پشتبامها با کوبیدن بر پشت تشتی وارونه و مناجات شروع میشد.
در بسیاری از روستاها نیزهر شب نوجوانی بر بام محله خود بر تشت میکوبید و هر چه زمان به پایان سحر و طلوع خورشید نزدیک میشد، زمان کوبش چوب بر تشت نزدیکتر میشد تا روزهداران بدانند باید از خوردن امساک کنند و برای ایستادن به نماز آماده شوند. همان نوجوان سپس بر بام خانه اذان میگفت. اما این مراسم با آمدن انواع وسایل ارتباط جمعی به دست فراموشی سپرده شد.
در خمین وبسیاری از روستاهای آن رسم بر این است که قبل از آمدن ماه رمضان خانه تکانی می کنند و همانگونه که برای بهار طبیعت آماده می شوند این بارخود را برای بهار قرآن آماده می کنند.
,
,
,
هدیه به روزه اولی ها
"سر زبانی" نام هدیه ای است که قبل از فرا رسیدن این ماه پر برکت خانواده های روستایی به نوجوانانی اهدا می کنند که برای اولین بار می خواهند روزه بگیرند تا آنان را برای روزه گرفتن تشویق کنند.
,
دیگر رسومات خمین قدیم در ماه رمضان
همچنین پختن غذاهای محلی مانند شله زرد ،حلوای شیره انگور، شیر برنج وحلیم در هنگام افطاراز دیگر رسوم مردم خمین است .
در روستای فرنق هم قبل از آمدن ماه رمضان سه نوع نان خانگی مخصوص ماه رمضان می پزند، به نامهای «فطیر شیر»، «نان گرده» و «نان شاطه».
برگزاری ختم قرآن و افطاری دادن یکی دیگر از رسومی است که مردم خمین همچنان به آن پایبند هستند .
,
,
,
روز تیغ در خمین
روز ۲۱ ماه رمضان که مصادف با شهادت مولای متقیان حضرت علی (ع) است در خمین به روز تیغ معروف است ومردم این شهرستان از شیر گاوهای خود در روز ۲۱ ماه رمضان ، استفاده نمی کنند و شیر آن شب را که در اصطلاح مردم معروف به شیر شب تیغ است به نیازمندان و فقرا می بخشند ودراین روز به زیارت اهل قبور و زیارت امامزادگان می روند.
همچنین در شب ۲۷ رمضان که مصادف با کشتن ابن ملجم مرادی است ، برای افطار و شام تمام خانواده ها آش رشته می پزند و اقوام درجه یک را میهمان می کنند بعضی ها نیز آش را بین همسایگان توزیع می کنند.
تمام این رسوم زیبا دارای پشتوانه فرهنگی هستند که بیان آنها برای نسل جوان تاثیرات تربیتی بسیاری خواهد داشت.
,
,
]
ارسال دیدگاه